Underground Express #35 - Η μουσική των βουνών

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

 "All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσική του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #35 - Μάιος 2022: Δεν είναι η πρώτη φορά που ενώ ο καλοκαιρινός ήλιος κάνει δειλά-δειλά την εμφάνιση του, κάποιοι από εμάς στρέφουμε το βλέμμα μας προς τη δροσιά και τη δύναμη του βουνού. Σε αυτό το ταξίδι, ατενίζοντας τις οροσειρές του Colorado και τα υψίπεδα του Πακιστάν, αποφάσισα να το αφιερώσω στο βουνό, στα πνεύματα που δεν αιχμαλωτίζονται, τις πόλεις που δεν πέφτουν, τις μουσικές που δεν συμβιβάζονται. Ο Αποστόλης Ζαμπάρας για τρίτη φορά μαζί μου - VIP επιβάτης ή κατά το δοκούν συγκυβερνήτης; - προτείνει τρία μουσικά διαμάντια που σέρνουν τον χορό.

Στεκόμαστε κι εμείς σε νοερό υψίπεδο, ακούμε από grind μέχρι indie folk, μαθαίνουμε το Chaabi των Τυνήσιων, ανακαλύπτουμε το πραγματικό post-punk και την καρδιά του αληθινού kraut, θυμόμαστε την Gondolin, κάνουμε κύκλο κι ανάβουμε τις φωτιές του καλοκαιριού!


Στάση 1η: Minsk, Λευκορωσία
Καλλιτέχνης: Krvvla
Άλμπουμ: X
Είδος: Post-Black Metal
Εταιρεία: Brucia Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-02-2022
Bandcamp

Krvvla - X

Κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε εντατικότερα με τις κυκλοφορίες της ιταλικής Brucia Records. Ακραίος, πειραματικός, προοδευτικός ήχος, σε όλες τις εκφάνσεις του metal. Και, αν την προηγούμενη χρονιά, προσέφερε γενναιόδωρα ένα από τα καλύτερα avant-garde metal άλμπουμ του έτους, φέτος, αποκάλυψε έναν post-apocalyptic τρόμο στο πρόσωπο του "X". O δεύτερος δίσκος των Λευκορώσων καταφέρνει κάτω από την τραχειά του επιτάχυνση να αναδείξει τις δυσαρμονικές του χάρες. Σε 27 λεπτά, το black/death κοπής Aosoth, συνδυάζεται με τις post δομές σχημάτων όπως οι Altar Of Plagues. Το ζήτημα εδώ όμως δεν είναι οι ομοιότητες. Είναι η ικανότητα με την οποία κάθε ανηφορικό riff προϋποθέτει ένα mid-tempo σημείο διαλογισμού για να εξαπλώσει την παράνοια. Η ολότητα του "X" το καθιστά ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του black metal. [Α.Ζ.]

Krvvla

Με πληθυσμό που ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους, το Minsk είναι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και η 11η πιο μεγάλη πόλη της Ευρώπης.

• Αν - και με αφορμή τον πόλεμο που εκτυλίσσεται αυτή την στιγμή - σε ενδιαφέρει να ψάξεις λίγο την ιστορία του Minsk, θα ζαλιστείς από το πόσες φορές κατακτήθηκε και άλλαξε κυριαρχία. Η ιστορία της περιοχής είναι δαιδαλώδης..

• Στις αρχές του 20ου αιώνα, η πόλη αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του εργατικού κινήματος. Οι πρώτες μορφές του μετέπειτα Σοβιετικού Κομμουνιστικού κόμματος και των Μπολσεβίκων μπορούν να βρεθούν στο Minsk, στο 1ο συνέδριο του ρωσικού εργατικού κόμματος, το 1898.

• Το ποτάμι της πόλης, ο Niamiha, είναι κυρίως μπαζωμένος… Αυτά για όσους νομίζουν ότι μόνο εμείς κάναμε τέτοια εγκλήματα με τον Ιλισό και τον Κηφισό.


Στάση 2η: New York, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Catcher
Άλμπουμ: The Fat Of A Broken Heart
Είδος: Post-Punk
Εταιρεία: Self - Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18-02-2022
Bandcamp

Catcher - The Fat Of A Broken Heart

Τι δουλειά έχει ένα σχήμα που μπήκε στους 100 ανερχόμενους καλλιτέχνες για το 2022 σύμφωνα με το ΝΜΕ εδώ μέσα; Τι ηθική και αισθητική διάβρωση κυριεύει την τέλεια αυτή στήλη; Από την άλλη, καλό είναι τα καλούπια να σπάνε, και το ντεμπούτο των Νεοϋορκέζων Catcher το έχει αντιληφθεί. Μια ακρόαση φέρνει στο νου τους γίγαντες The Fall, και The Birthday Party. Όλα καλά, και άλλα πιο προβεβλημένα άλμπουμ της νεότερης γενιάς επικαλούνται την ρυθμική αποδόμηση και ωμή, ασυμβίβαστη καυστικότητα. Βάλε και τον θόρυβο των Sonic Youth και όλα τα στοιχεία που διαχωρίζουν την άποψη από την αναπαραγωγή βρίσκονται εδώ. Σου ξαναέγραψα πρόσφατα για Αμερικανούς που βάζουν τα γυαλιά σε Βρετανούς στο εν λόγω ιδίωμα. Οι Catcher διαιωνίζοντας την παράδοση σχημάτων όπως οι πρώιμοι Iceage, με αυτό το αυθάδες έργο αποδομημένης τέχνης, κυκλοφορούν, έτσι λιτά, ένα αδιανόητο post-punk έργο. Όσο για το ποια είναι αυτή η παράδοση, η απάντηση βρίσκεται στα υπόγεια, στο σκοτάδι μακριά από τα φώτα της βιομηχανίας. Εκεί όπου σωτήρες και φίλοι κάνουν στην άκρη για να περάσει η ασυμβίβαστη τέχνη με όλες της τις αντιφάσεις, όπου το ήθος δεν είναι απλά μια μαρκίζα. [A.Z.]

Catcher

• Γαμάτοι οι Catcher και μας έρχονται από το Brooklyn της Νέας Υόρκης. Αν θέλεις να μετακομίσεις εκεί - και να αποφύγεις το ακριβό Manhattan - θα βρεις να νοικιάσεις με ΜΟΝΟ τρεις χιλιάδες δολλαριάκια.

• Αν βρεθείς εκεί μέσα στον Μάη, να πας στο δεκαήμερο Comedy Fest, εκεί που γίνονται όλα. Αλήθεια, ρεμάλια, Bill Bailey πήγατε να δείτε;

• Από την ίδια γειτονιά, οι αλλόφρονες Zen Mother κυκλοφορούν πολύ σύντομα το εξαιρετικό ‘'Millennial Garbage Preach''. Για τους λάτρεις του πειραματικού rock, δείγμα εδώ.


Στάση 3η: Sevilla, Ισπανία
Καλλιτέχνης: Pylar
Άλμπουμ: Abysmos
Είδος: Experimental/Drone
Εταιρεία: Humo Internacional
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-03-2022
Bandcamp

Pylar - Abysmos

Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι θεωρώ τους Neptunian Maximalism ότι πιο καυτό στο πειραματικό underground σήμερα. Ε, αν νιώθεις μια συμπάθεια και μια κλίση προς σχετικά καψίματα, οι Ισπανοί Pylar βρίσκονται εδώ για σένα. Και πως όχι, όταν το σχήμα αποτελείται από «ιεροφάντες, δρυΐδες, και σαμάνους» που προσθέτουν τελετουργίες, χορό και αυτοδημιούργητες γλώσσες στα performances τους, αλλά και στο έξοχο "Abysmos". Drone επικλήσεις και αποκαλυπτικά new age doom οράματα εμπεριέχονται στην συνταγή, με αποτέλεσμα ένα άλμπουμ που - όπως και στην περίπτωση των NNMM - μοιάζει να περιγράφει έναν πολιτισμό, μετά το τέλος κάθε γνωστού πολιτισμού.

Pylar

• Η όμορφη Σεβίλλη, η πόλη που ερωτεύτηκε ο Beethoven και ο Cervantes. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Ανδαλουσίας.

• Οι αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας είναι 17 συνολικά, με την Ανδαλουσία να αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη. Αυτό το διοικητικό μοντέλο θεσπίστηκε το 1978 - πολύ καλή χρονιά, να προσθέσω.

• Κι επειδή γνωρίζετε πως έχουμε μια τρέλα με τις εικαστικές τέχνες, να αναφέρουμε πως η Σεβίλλη είναι η γενέτειρα του πολύ σπουδαίου μπαρόκ ζωγράφου Diego Velasquez.

• Ρομαντικό death metal βρωμόξυλο από τους Ισπανούς Intolerance, για αμετανόητους.


Στάση 4η: Oslo, Νορβηγία
Καλλιτέχνης: The Tronosonic Experience
Άλμπουμ: The Shadow Vol. 1 & 2
Είδος: Prog/Jazz
Εταιρεία: Apollon Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 & 25-03-2022
Spotify

The Tronosonic Experience - The Shadow Vol. 1 & 2

Τύμπανα, μπάσο, κιθάρα, σαξόφωνο, βάλε και την γνωστή νορβηγική prog/jazz τελειότητα και φύγαμε. Το δεύτερο άλμπουμ των εκ Όσλο ορμώμενων The Tronosonic Experience κυκλοφορεί σε δύο μέρη, πράγμα που συμφωνεί και με την διττή φύση της μουσικής τους. Δεν ξέρεις αν πρέπει να τους κατατάξεις στο prog ή στην jazz - τα βαριά riffs που θα θυμίζουν εσαεί King Crimson και οι αυτοσχεδιασμοί εξάλλου δεν λένε να συμφωνήσουν. Το κουαρτέτο παραδόξως όμως δεν έχει ιδιαίτερα vintage αλλά μάλλον σύγχρονη αισθητική στα ηχοχρώματα του, τα ατμοσφαιρικά τραγούδια είναι αναμενόμενα noir-μούρλια και οι μεγαλύτερες συνθέσεις φτάνουν να λοξοκοιτάνε λίγο και προς Mars Volta μεριά. Άχαστο για όσους γνωρίζουν κι εμπιστεύονται την ανωτάτη νορβηγική prog σχολή.

The Tronosonic Experience

• Παιδιά, αλήθεια, έχουμε έρθει τόσες φορές στο Oslo που σε λίγο θα αρχίσω να γράφω ονόματα δρόμων.

• Αν βρεθείτε στην όμορφη αυτή πόλη, φροντίστε να κάνετε μικρή ημερήσια κρουαζιέρα στα κοντινά fjord. Η εμπειρία κόβει την ανάσα.

• Θα μπορούσα να αραδιάσω καμιά δεκαριά πρόσφατα καλά προοδευτικά άλμπουμ από Νορβηγία, ας σταθούμε όμως λίγο στους Yawn. Και σε ρωτάω: τι στο καλό είναι τούτο;;


Στάση 5η: Brussels, Βέλγιο
Καλλιτέχνης: Jawhar
Άλμπουμ: Tasweerah
Είδος: Indie folk
Εταιρεία: 62 TV Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25-03-2022
Bandcamp

Jawhar - Tasweerah

Μέσα στα δεκάδες άλμπουμ που διεκδικούν κάθε μήνα μια στάση στο Express, υπήρχε αυτή την φορά μια φωνή πολύ επίμονη για να αγνοηθεί. Ο Τυνήσιος Jawhar, κάτοικος Βρυξελλών, έχει μια υπέροχη φωνή, κάπου ανάμεσα στον Nick Drake και τα εσωστρεφή vibrato του Stuart Staples, οδηγώντας τις υπέροχα λιτές τρίλεπτες indie folk συνθέσεις του "Tasweerah" σε σίγουρες καθάρσεις. Ποτέ ο όρος Arabic Dream Pop δεν μου ακούστηκε πιο συγκεκριμένος και πιο κρυστάλλινος στα περιγράμματα του, κράτησε όμως στο μυαλό σου ότι εδώ η αραβική φωνή και το δυτικό songwriting συγκροτούν κάτι πραγματικά οικουμενικό. Δώσε του τον χρόνο σου και θα σε ξεπληρώσει διπλά. Και τριπλά.

Jawhar

• Βασική επιρροή του Jawhar είναι η παραδοσιακή μουσική Chaabi, εορταστικό είδος τραγουδιού που συναντάται κυρίως σε Τυνησία, Αλγερία και Αίγυπτο.

• Είμαστε στις Βρυξέλλες αλλά ας μιλήσουμε μόνο για βελγικά μουσικά πεπραγμένα:

• Παραπάνω αναφέρθηκαν οι Neptunian Maximalism. Η εκπληκτική τους εμφάνιση στο περσινό Roadburn Redux, μόλις κυκλοφόρησε σαν άλμπουμ με τον τίτλο ‘'Set Chaos To The Heart Of The Moon''. Προσκυνήστε.

• Δηλώνω ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες του βέλγικου post-metal σχήματος που ονομάζεται Divided. Άκουσε το EP τους ‘'Riser'' και περίμενε μαζί μας για το πρώτο τους full length.

• Αποστόλη, ορθότατα λες πως πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την Brucia Records. Ελπίζω να μας μιλήσεις κάποια στιγμή και για το αινιγματικό avant-black ντεμπούτο των Dissolve Patterns!


Στάση 6η: Denver, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Astral Tomb
Άλμπουμ: Soulgazer
Είδος: Progressive Death Metal
Εταιρεία: Blood Harvest
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25-03-2022
Bandcamp

Astral Tomb - Soulgazer

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Αντώνης είχε εντοπίσει τον θησαυρό του τετραπλού split από τους Inoculation, Cryptic Shift, Replicant και Soulgazer. Οι τελευταίοι, κυκλοφόρησαν επιτέλους το πολυαναμενόμενο (για εμάς τουλάχιστον), ντεμπούτο τους. Οι πέντε συνθέσεις του "Stargazer", εκ πρώτης όψεως πιστοποιούν το ευκταίο. Μικρές δόσεις ψυχεδέλειας, χαμηλά κουρδίσματα, διαστημικά σύνθια, περίτεχνες δομές, έναρξη με μακροσκελή σύνθεση (κανονίστε να καταλήξει trend). Η τέχνη των Astral Tomb είναι άγουρη, αλλά έχει το βλέμμα στραμμένο προς τους Demilich, οπότε τι μπορεί να πάει στραβά; Συνθέσεις όπως το "Inertia" παρουσιάζουν τις δυναμικές και τα περιθώρια του σχήματος, και το "Soulgazer" είναι ένα άλμπουμ που έρχεται να προστεθεί στην εκλεκτή σοδειά προοδευτικών και τεχνικών death metal σχημάτων που ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια. Μην το θεωρήσεις αναμάσημα, γιατί απλά θα έχεις άδικο. Καλά «ταξίδια»! [Α.Ζ.]

Astral Tomb

• Το Denver βρίσκεται, μέσες άκρες, στο κέντρο των ΗΠΑ. Λόγω της θέσης της, η πόλη μοιάζει να είναι παρούσα σε κάθε φάση της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας. Ως πρωτεύουσα του Colorado εξάλλου, μιλάμε για την τυπική far west πόλη του 19ου αιώνα - ξέρεις τώρα, ινδιάνοι και καουμπόηδες, σαλούν και σιδηρόδρομοι.

• Λόγω της παρουσίας πολλών φυλών ιθαγενών στην περιοχή, το Art Museum του Denver θεωρείται πως έχει μία από τις καλύτερες σχετικές καλλιτεχνικές συλλογές.

• Έπαιξε σημαντικό ρόλο στο folk κίνημα των 60s. O Bob Dylan έζησε στο Denver για μια περίοδο, ενώ από αυτή είναι και η γενέτειρα της Judy Collins.


Στάση 7η: Osnabrück, Γερμανία
Καλλιτέχνης: Sankt Otten
Άλμπουμ: Symmetrie And Wahnsinn
Είδος: Krautrock/Electronic
Εταιρεία: Denovali
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25-03-2022
Bandcamp

Sankt Otten - Symmetrie And Wahnsinn

Μας αρέσει πάρα πολύ η kosmische μουσική και φοριέται πολύ τελευταία, είναι όμως γεγονός ότι κάποιες φορές είναι καλό να επιστρέφουμε απευθείας στην πηγή των πραγμάτων. Οι Sankt Otten στο δωδέκατο άλμπουμ τους δεν είναι απλώς kraut βετεράνοι, αλλά και οι απολύτως ενδεδειγμένοι να δείξουν σε όλους πως γίνεται η δουλειά. Αυτή η υπέροχη αντίφαση ανάμεσα στα ψυχρά beats και τα ρομαντικά synths, η ψυχή πίσω από την μηχανή, τα motoric grooves, οι τετράγωνες δομές αλλά και η αμίμητη ευαισθησία, είναι τα χρώματα που αυτό το ντουέτο πετάει στην παλέτα του - σαν γνήσιοι μάστορες όμως δημιουργούν κάτι που ξεπερνάει τόσο την Συμμετρία όσο και την Παραφροσύνη. Ένα χρώμα άγνωστο, ένα χρώμα από κόσμους μακρινούς. Κι ας ορίζεται αιώνια από το χοροπηδηχτό κόκκινο των Kraftwerk. Άλμπουμ του μήνα!

Sankt Otten

• Πώς το έφερε έτσι η μοίρα να έρθουμε δεύτερο σερί μήνα σε πόλη του μεγάλου δάσους Teutoburg!

• Βρισκόμαστε στα εδάφη της Lower Saxony. Γενικά αραιοκατοικημένη περιοχή. Ο πληθυσμός της πόλης είναι κάτω των 200.000 και πιθανολογώ ότι μπορεί κάποιος να απολαύσει άνετα τις όχθες του ποταμού Hase.

• Φαίνεται να είναι μια ήσυχη πόλη, αν κι είναι περισσότερο γνωστή για την βιομηχανία της. Πιθανότατα ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο, στα τέλη του 8ου αιώνα.

• Πολύς κόσμος μιλάει για το ατμοσφαιρικό black metal των Ultha. Συμπάσχουμε.


Το τραγούδι του μήνα

God Mother

God Mother - Teething
Stockholm, Σουηδία

Μπορεί να έχουμε αλωνίσει τις αρένες και τα μεγάλα φεστιβάλ, κάποιες φορές όμως κάποια μικρά gigs μένουν στο μυαλό για πάντα. Σ' ένα τέτοιο μικρό gig, μαζί με άλλους 30 νοματαίους σε μια τρύπα του Galway, είδα πριν μερικά χρόνια τους Σουηδούς God Mother να σπέρνουν τον όλεθρο και η ανάμνηση μένει μαζί μου έκτοτε. Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τους full length "Vilseledd", επιστρέφουν με ενάμισι λεπτό μουσικής - ενάμισι γαμημένο λεπτό - που αρκεί για να κατεδαφίσει τα στερεοφωνικά και ξαναχτίσει τις καρδιές μας. Μια sludgy/math παράνοια κρύβεται στις σκιές του έξοχου grindcore τους, η ενέργεια σε σηκώνει σαν θύελλα, η έκσταση της βίας σε ξεμυαλίζει, η χαρά μυρίζει ιδρώτα και όλοι δείχνουν τα δόντια τους σαν αγρίμια. Teething λοιπόν.


Έξω από τους χάρτες

Chitral, Πακιστάν

Chitral, Πακιστάν

Βρισκόμαστε στο βόρειο Πακιστάν, σε μια από τις ψηλότερες περιοχές του κόσμου. Κάπου 40 πόλεις βρίσκονται χτισμένες ανάμεσα στα βουνά, σε υψόμετρα από 1000 ως 7000 μέτρα. Η ομώνυμη πόλη βρίσκεται στα 1500 μέτρα, την διαπερνάει ο υπέροχος ποταμός που έχει επίσης το ίδιο όνομα και αν βρεθείς εκεί, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι θανατηφόρες κατολισθήσεις. Κάτι στο όλο σκηνικό, με έκανε να φανταστώ ξανά την Gondolin… Η περιοχή έχει φυσικά πολύ μακριά ιστορία και ήταν αυτόνομο βασίλειο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Όπως πάντα στα βουνά, η μουσική κληρονομιά είναι πολύ πλούσια και διαρκεί απαράλλαχτη για αιώνες. Ένδειξη και απόδειξη ταυτόχρονα αυτού, το όμορφο contemporary folk ‘'Mahal'' του Irfan Ali Taj βρίθει από παραμυθένιες ιστορίες. Εξάλλου, οι κάτοικοι του Chitral πιστεύουν ότι τα βουνά κατοικούνται από νεράιδες και πνεύματα.


Pure Underground Love

Pentesilea Road

Pentesilea Road - Pentesilea Vault - The pre-production demo
Ιταλία

Ιταλικό prog και σουρεαλισμός στο εξώφυλλο; Εννοείται πως θα τσιμπήσουμε, ειδικά αν ο ελιτιστής μέσα μας - λες και δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει - θέλει να τσεκάρει το … pre-production ενός demo! Τα παλικάρια ζουν λοιπόν, προφανώς, εκτός τόπου και χρόνου και θέλουν να τους ακολουθήσουμε σε αυτή την μουσική διαμαρτυρία εναντίον του μοντέρνου κόσμου. Τέσσερα τραγούδια, κλασικό early 90s prog metal, instrumental, με έντονο άρωμα rock progressivo italiano στα πλήκτρα, ευχάριστο, ρομαντικό, και δεν-γίνεται-πιο-lo-fi. Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Μέσα!

Η Gondolin δεν έπεσε ποτέ!

 

  • SHARE
  • TWEET