Underground Express #26 - Στις θάλασσες του Kalev

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 05/04/2021 @ 15:57

 "All the world’s a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσική του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.  

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #26 - Απρίλιος 2021: Οι δυστοπίες μας έχουν πια χρώμα ανοιξιάτικο. Κι ενώ, προβλέψιμος όπως πάντα, αισθανόμουν ότι θα ετοιμάσω ένα «παραδοσιακό» πράσινο τεύχος, εμπνευσμένο από την άνοιξη και την περασμένη ισημερία, οι μουσικές μας τράβηξαν αλλού. Η σύμπτωση του να επισκεφτούμε δύο πόλεις της Βαλτικής Θάλασσας, ώθησαν ψυχικά το Express στους μύθους του ήρωα Kalev (main image), στην Karelia, την Kalevala και στους Amorphis.

Ταξιδεύουμε λοιπόν από τις θάλασσες του ευρωπαϊκού Βορρά στα αγαπημένα βουνά της Appalachia κι από το "Εδιμβούργο του Ειρηνικού" στο πετράδι του Θερμαϊκού κόλπου, με ήχους που απλώνονται από το metal στο post-punk κι από το βιολί στο μαντολίνο. Βρίσκουμε το άλμπουμ του μήνα σε μια υπέροχη γαλλική underground σύμπραξη, ακούμε sitar πάνω από τα ερείπια της ανθρωπότητας κι αφήνουμε κάτι απίθανους Ιταλούς να μας μεταφέρουν ψυχεδελικά σε μια μυθική χώρα. Δεν ζητάμε τίποτα για αντάλλαγμα.


Στάση 1η: Saint Petersburg, Ρωσία
Καλλιτέχνης: Wowod
Άλμπουμ: Yarost' I Proshchenie
Είδος: Post-metal
Εταιρεία: Church Road Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29-01-2021
Bandcamp
YouTube

Wowod - Yarost' I Proshchenie

Αναγκάζομαι να στραφώ στο μακρινό παρελθόν (δηλαδή στον Ιανουάριο) γιατί δεν θα μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια αν δεν σου πω για τους Wowod. Το άλμπουμ με τον παράξενο τίτλο αποτελεί μια ωραιότατη post-metal οδύσσεια, από εκείνες που μοιάζουν να διατηρούν στη ζωή όλο το genre. Εντυπωσιακές ατμόσφαιρες και έξυπνο heaviness είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, με τα ηχητικά όρια να εκτείνονται από το post και το prog ως το πιο extreme metal. Οι Wowod έχουν ποικιλομορφία κι εκλεκτικότητα, αν καταφέρουν δε να σκοράρουν λίγο καλύτερα και στον τομέα συνεκτικότητα, θα είναι ικανοί να προσφέρουν κάτι που θα ταράξει τα νερά. Εξαίρετη underground κυκλοφορία, με ποιοτικά χαρακτηριστικά ικανά να το φέρουν πάνω από το έδαφος, αν και οι στίχοι στα ρώσικα δεν είναι κι ότι πιο μοδάτο.

Wowod

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Nera και με πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η Αγία Πετρούπολη αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Βαλτικής, δεύτερη πόλη της Ρωσίας και βορειότερη πόλη στον κόσμο με πληθυσμό άνω του εκατομμυρίου.

• Η πόλη έχει ταυτιστεί σχεδόν απόλυτα με την Αυτοκρατορική περίοδο της χώρας. Για 65 χρόνια, είχαν τη φαεινή ιδέα να την ονομάσουν Leningrad προς τιμήν του Lenin - πάλι καλά που κανένας δικός μας δεν σκέφτηκε να ιδρυθεί καμιά Βενιζελούπολη...

• Θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας. Αποτελεί επίσης ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που παραλίγο να καταστρέψει ένας αβυσσαλέος ουρανοξύστης της Gazprom, ευτυχώς όμως το project ματαιώθηκε.


Στάση 2η: North Carolina, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Andrew Marlin
Άλμπουμ: Fable & Fire
Είδος: Folk/Traditional/Americana
Εταιρεία:
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19-02-2021
Bandcamp
YouTube

Andrew Marlin - Fable & Fire

Εμείς οι γέροι, κρατάμε πάντα ένα αυτί ανοιχτό για καλή traditional folk και η αλήθεια είναι πως στο είδος αυτό, δεν έχω ακούσει τίποτα καλύτερο μες στη χρονιά από το σόλο άλμπουμ του Andrew Marlin των Mandolin Orange. Βιρτουόζος στο μαντολίνο, ο Marlin χτίζει εξαιρετικά ρευστές συνθέσεις, έχοντας εκλεκτή βοήθεια από βιολί, κιθάρα, bouzouki και τα σχετικά. Τα πιο up-tempo τραγούδια φλερτάρουν αρκετά με την bluegrass, τα πιο αργά όμως είναι απολύτως μαγικά, γεμίζοντας το μυαλό σου με καταπράσινα τοπία που ποτέ δεν είδες. Τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε τεχνική, παράδοση και καλό songwriting, το "Fable & Fire" είναι από την πλευρά μου μια πρόταση χωρίς ρίσκο. Σημειώστε ότι ο Andrew ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και το εντελώς ισοδύναμο "Witching Hour".

Andrew Marlin

• Η Πολιτεία της North Carolina είναι μία από τις 13 αρχικές πολιτείες των ΗΠΑ. Μεγαλύτερη πόλη είναι η Charlotte αλλά πρωτεύουσα η, σχετικά άσημη, Raleigh. Σε αυτό που έχει κυρίως σημασία, η NC βρίσκεται στην καρδιά των Appalachian Mountains. Ο Andrew βρίσκεται στην πηγή...

• Οι αυτόχθονες έχουν παρουσία στην περιοχή που ξεπερνάει τα 10,000 χρόνια. Ανάμεσα στα βουνά και τον ποταμό Mississippi, στη NC συνυπήρξαν δεκάδες διαφορετικές φυλές κι ανάμεσα τους οι Ινδιάνοι του Cape Fear - οι πρώτοι γηγενείς που αντίκρισαν οι Άγγλοι όταν έφτασαν στην Αμερική.

• Το μαντολίνο είναι ένα υπέροχο όργανο με μακρά ιστορία. Υπάρχουν τρεις τύποι που έχουν επικρατήσει, τα round-back όργανα (αχλαδόσχημα), τα flat-back (επίπεδα) και τα archtop με τα εντυπωσιακά f-holes. Οι Αμερικανοί folk παίχτες χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τον τελευταίο τύπο.


Στάση 3η: Bordeaux/Rouen, Γαλλία
Καλλιτέχνης: ÂGE ⱡ TOTAL
Άλμπουμ: ÂGE ⱡ TOTAL
Είδος: Doom/Psych/Industrial
Εταιρεία: Soza Label
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-02-2021<
Bandcamp<
YouTube

AGE TOTAL - AGE TOTAL

Δύο αξιόλογες γαλλικές underground μπάντες, οι Endless Floods και οι Greyfell (για τους οποίους σου έχει γράψει και ο Μάνος) ενώνουν τις δυνάμεις τους και κυκλοφορούν έναν έξοχο δίσκου ενός, ας το πούμε, καλλιτεχνικού doom. Ενός doom που όταν γίνεται βαρύ συνθλίβει βουνά αλλά που σε μεγάλο ποσοστό στηρίζεται πάνω σε ambient ηχητικά τοπία, σε κομψές ψυχεδέλειες και υπέροχα καθαρά indie φωνητικά. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο δίσκος δεν σου βαραίνει τη διάθεση, παραμένει φωτεινός, δεν συμβιβάζει ποτέ τον χώρο του για περιττή πληροφορία. Φοβερό άλμπουμ - εμφανώς αποτελεί Roadburn material - που χτίζει μια μεγάλη, επική doom περιπέτεια χωρίς να σου επιβάλλει τίποτα. Εύκολο Άλμπουμ του Μήνα για τη στήλη κι ευκαιρία να πάμε σε δύο πόλεις ταυτόχρονα, τέτοια είναι η απληστία μας!

 

Ένα ταξίδι στο Bordeaux και τη Rouen με τους ÂGETOTAL!

Απαντούν ο Stephane (Endless Floods) και ο Hugo (Greyfell)

Σας καλωσορίζω στο Rocking.gr και συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας άλμπουμ! Πρόκειται για μια όμορφη συνεργασία ανάμεσα σε δύο αξιοσημείωτες underground μπάντες, τους Greyfell και τους Endless Floods. Ποια είναι η ιστορία και η ιδέα πίσω από το project σας; Συμμετέχουν όλα ή μερικά από τα μέλη των δύο γκρουπ;

S: Γεια κι ευχαριστούμε πολύ για το θετικό σου feedback για το άλμπουμ. Για τους ÂGE ⱡ TOTAL η ιστορία ξεκινάει το 2016-2017. Γνωρίσαμε τα παιδιά των Greyfell όταν εγώ και ο Boubi παίζαμε με μια άλλη μπάντα μας, τους Monarch. Περάσαμε τόσο καλά εκείνο το βράδυ που ψάξαμε γρήγορα να βρούμε τρόπο να συνεχίσουμε να περνάμε χρόνο μαζί, έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε σ’ ένα μουσικό project. Στον δίσκο συμμετέχουν όλα τα μέλη των Greyfell και κάποιοι ακόμα φίλοι από τη Rouen, όπως η Anne Laure από τους Bungalow Depression. Είμαστε επίσης τρεις από τους Endless Floods στο άλμπουμ. Στην μπάντα παίζει πια και ο Jerome (από τους Year Of No Light) αλλά δεν ήταν μέλος όταν φτιάχναμε τον δίσκο των ÂGE ⱡ TOTAL.

Η μουσική σας συνδυάζει στοιχεία από πολλά στυλ και το άλμπουμ είναι ένα προοδευτικά σκεπτόμενο "doom". Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι, κάπως, παραμένει θετικό και φωτεινό! Η μουσική δημιουργείται από τζαμαρίσματα ή από δομημένες ιδέες; Και πως εξηγείς τη φωτεινή σας πλευρά;

S: Συμφωνώ για τη «φωτεινή» πλευρά της μουσικής μας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, αφού είμαστε ταμπελοποιημένοι ως "doom", ένα είδος που προφανώς δεν θεωρείται φωτεινό. Γρήγορα αναγνωρίσαμε για τη μουσική των ÂGE ⱡ TOTAL ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα ήταν heavy, κάπως extreme αλλά και φωτεινό. Από την πλευρά μου, ήθελα αυτήν τη στιγμή λίγο "heavy φως" στο μουσικό μου ταξίδι. Η κοινή πεποίθηση ότι σκοτεινό = αρνητικό και φωτεινό = θετικό έχει επίσης αρκετό ενδιαφέρον, διότι όλοι έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα που τα μοτίβα αυτά αντιστρέφονται (μια όμορφη μέρα που όλα είναι σκατά, ένα σκοτεινό κτίριο που γεννά συναισθήματα μεγαλείου). Νομίζω πως αποφασίσαμε να αγκαλιάσουμε μια πιο φωτεινή έκφραση αλλά η ιδέα είναι να δουλέψουμε διάφορα σχήματα φωτός για να εκφράσουμε πιο πολύπλοκα πράγματα που δεν είναι απαραίτητα θετικά. Δεν τζαμάραμε και πολύ. Η περισσότερη μουσική είχε συζητηθεί και γραφτεί από πριν. Είχαμε όμως «κενούς χώρους», έτσι ώστε τα τύμπανα και κιθάρες να εκφραστούν πιο ελεύθερα.

Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει τους στίχους, ποια είναι λοιπόν τα στιχουργικά σας concepts;

S: Κατά τη σύνθεση, υπήρχαν πολλές ιδέες και εικόνες. Πολλές από αυτές ήταν μια μίξη ανάμεσα σε αστεία και ιστορίες που χρησιμοποιούμε για να διασκεδάζουμε. Κάποια στιγμή, αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε και να φτιάξουμε μια ιστορία σχετική με Μεγαλόπρεπα Κτίρια, Πανοπλίες Φωτός, έναν πόλεμο ανάμεσα σε ιππότες σε διάφορους χωροχρόνους, για ένα τετράγωνο που τους bring them all and in the darkness bind them με την «κόρη του Βασιλιά». Ήταν επίσης ένας καλός τρόπος να «γράψουμε στην πέτρα» την ουσία της φιλίας μας. Όταν ακούμε το άλμπουμ των ÂGE ⱡ TOTAL σκεφτόμαστε πολύ όμορφες στιγμές.

Θα υπάρξει κι άλλο άλμπουμ ή αυτό ήταν το μοναδικό;

S: Έχουμε πολύ υλικό και για άλλον ÂGE ⱡ TOTAL δίσκο. Το έχουμε ήδη συζητήσει κι όλοι ανυπομονούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο παίζοντας μουσική με φίλους.

Κάπου διάβασα ότι θέλετε να φέρεται πιο κοντά τις σκηνές του Bordeaux και της Rouen. Είστε ευχαριστημένοι με τις τοπικές σας σκηνές, είναι αρκετά «ζωντανές»; Προτείνετε μας μπάντες που πρέπει να τσεκάρουμε οπωσδήποτε!

S: Υπάρχουν πολλές φιλικές και μουσικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πόλεις. Σχετικά με τη σκηνή του Bordeaux, υπάρχουν πολλές μπάντες για το μέγεθος της πόλης και, παρά το ότι παίζουμε διαφορετικά είδη, οι περισσότεροι γνωριζόμαστε και μοιραζόμαστε διάφορα projects. Η σκηνή είναι πολύ δραστήρια, ο βασικότερος κίνδυνος έρχεται από τις διάφορες πολιτικές που τείνουν να περιορίζουν τις μουσικές δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης. Κάποιες μπάντες που σκέφτομαι: Hord, Mandingo, Ghetto, Natloo Sutila, Tsiolkovski, Spectra, LAVA. Υπάρχουν επίσης και «γνωστές» μπάντες που προτείνονται επίσης: JC Satan, Year Of No Light, Gasmask Terror.

H: Βασικά, τα ίδια ισχύουν και για τη Rouen. Μικρή πόλη, πολλές μπάντες, όλοι γνωρίζουν τους πάντες και παίζουν σε διαφορετικά γκρουπ. Η σκηνή είναι πολύ ενεργή - όταν δεν υπάρχει παγκόσμια πανδημία - αλλά μας λείπουν τα καλά venues, αν κι αυτό είναι φαντάζομαι εθνικό ζήτημα... Μπορείτε να τσεκάρετε τις άλλες μας μπάντες: Modern Men, Rough Ground, Bungalow Depression, Servo, Genital Jiggling. Και μερικά ακόμα γκρουπ από τη Rouen: MNNQNS, Mhonos, Sordide, Kumusta...

Αν άκουγα στα ακουστικά μου το "ÂGE ⱡ TOTAL" στο Bordeaux ή τη Rouen, που θα έπρεπε να πάω για τη βέλτιστη εμπειρία ακρόασης;

S: Μια καλή επιλογή για το Bordeaux θα ήταν αυτή: Στην κορυφή ενός από των ψηλότερων σημείων στην πόλη "La fleche de Saint Michel", σε μία λαμπερή μέρα και καθώς ο ήλιος δύει. Αν είσαι μόνος, με γαλήνια διάθεση και ανοιχτός στο να αφήσεις τη φαντασία να κυλήσει, θα είναι ακόμα καλύτερα.

Bordeaux

Bordeaux

H: Η Rouen έχει πολλές εκκλησίες (αποκαλείται «η πόλη με τα εκατό καμπαναριά», μαζί με μερικές ακόμα πόλεις στον κόσμο). Η αγαπημένη μου είναι η "Saint-Maclou" και μάλλον θα ήταν ωραία να τη βλέπεις ενώ ακούς ÂGE ⱡ TOTAL. Κι αν σου αρέσουν τα σκοτεινότερα vibes, λίγα μέτρα παραπέρα υπάρχει ένα οστεοφυλάκιο που ονομάζεται "L'Aître Saint Maclou", όπου μπορείς να απολαύσεις γλυπτά σε ξύλινες νεκροκεφαλές, και ακόμα και μια νεκρή γάτα σε μια προθήκη.

Bordeaux

Bordeaux

Rouen

Ευχαριστώ και καλά ταξίδια!


Στάση 4η: Tallinn, Εσθονία
Καλλιτέχνης: Kaschalot
Άλμπουμ: Zenith
Είδος: Prog/math/rock
Εταιρεία: Stargazed Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26-02-2021
Bandcamp
YouTube

Kaschalot - Zenith

Σκάει το πρώτο riff και νομίζεις ότι ακούς τους math rock απογόνους των Refused. Σύντομα, ωραίες κιθαριστικές μελωδίες, αλλαγές στους ρυθμούς κι έξυπνες δομικές ανατροπές θα σε κάνουν να νιώσεις ότι ακούς καλό σύγχρονο prog rock. Το EP αυτό τελικά δεν θα διαλέξει πλευρά, θα διατηρήσει μια ωραία φρεσκάδα και στις τέσσερις συνθέσεις που εμπεριέχονται και θα στείλει τις αναλύσεις στα σκουπίδια. Οι Kaschalot είναι ένα πολύ ώριμο κουαρτέτο που παίζει καλά, συνθέτει καλά και προφανώς βάζει ψυχούλα σε αυτό που κάνει. Παρά τη σύντομη διάρκεια του, το "Zenith" κάνει πολύ πετυχημένα τις συστάσεις με μια πολύ ενδιαφέρουσα μπάντα.

Kaschalot

• Παραμένουμε στη θάλασσα της Βαλτικής, για να επισκεφτούμε για πρώτη φορά την πρωτεύουσα της Εσθονίας Tallinn.

• Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά το 1154 μΧ ως κτήση των Δανών. Μαρτυρίες παλιότερων ονομάτων της πόλης τη συνδέουν με τον εθνικό μυθολογικό ήρωα της Εσθονίας, Kalev. Άλλοτε αυτοκράτορες και άλλοτε γίγαντες, ο Kaliv και οι γιοι του είναι ταυτόσημοι με την προχριστιανική ιστορία της χώρας, συνδέονται δε ποικιλοτρόπως με το Έπος της Kalevala. Κεντρική φωτογραφία στο άρθρο μας, ο πίνακας του Oskar Kellis που απεικονίζει έναν από τους γιους του Kalev.


Στάση 5η: Dunedin, Νέα Ζηλανδία
Καλλιτέχνης: Opposite Sex
Άλμπουμ: High Drama
Είδος: Post-punk
Εταιρεία: Spik & Span/Albert's Basement
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 01-03-2021
Bandcamp
YouTube

Opposite Sex - High Drama

Αν υπάρχει μία λέξη που χαρακτηρίζει συνολικά το "High Drama" είναι η λέξη νευρωτικό. Οι ρυθμοί είναι στην τσίτα, η φωνή της Lucy είναι αυτή μιας γυναίκας σε νευρική κρίση, οι κιθαριστικοί θόρυβοι αδιαφορούν για τον εαυτό τους κι όλα μαζί μπλέκονται σ' ένα post-punk κουβάρι που μοιάζει να βηματίζει τρεκλίζοντας και να απορροφάται από την ίδια του την ενέργεια. Κι ενώ όλα μοιάζουν εκτός κουρδίσματος κι εκτός ελέγχου, ως δια μαγείας, ξεπροβάλλει μια θαυμάσια pop τραγουδοποιία και οι συνθέσεις καρφώνονται στο μυαλό σου σαν το καρφί στον σταυρό. Ένα τρομερά ατημέλητο άκουσμα - μακριά από το προσωπικό μου comfort zone - που σχηματίζει ένα μόνο ερώτημα: Πως στο καλό το καταφέρνουν;

Opposite Sex

• Το Dunedin είναι μια παραθαλάσσια πόλη στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας - η χώρα, ως γνωστόν, αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά και μερικές χιλιάδες μικρότερα. Το εντυπωσιακό είναι πως τα δύο νησιά χαρακτηρίζονται από διαφορετικό κλίμα, παρά την εγγύτητα τους.

• Η πόλη αυτή έχει μακρά Maori παράδοση, φυσικά, αλλά κι έντονες σχέσεις με τη Σκωτία. Το όνομα Dunedin προέρχεται από το Dun Eidann που είναι η Scottish Gaelic μορφή του ονόματος του Εδιμβούργου.

• Κάτι που «μυρίζεσαι» ακούγοντας Opposite Sex: πρόκειται για φοιτητούπολη. Εντυπωσιακό αξιοθέατο η Πρώτη Εκκλησία του Otago.


Στάση 6η: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Καλλιτέχνης: Dimos Vryzas
Άλμπουμ: Blue Line Sequence
Είδος: Ambient/Experimental
Εταιρεία: Submersion Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05-03-2021
Bandcamp
YouTube

Dimos Vryzas - Blue Line Sequence

Μόλις τον προηγούμενο μήνα μιλήσαμε για τη Submersion και μας αναγκάζουν άμεσα να επιστρέψουμε πίσω! Άτιμο πράγμα η ambient για αυτούς που δεν έχουν τίποτα να επενδύσουν πάνω της, είναι όμως γεγονός ότι το δεύτερο σόλο άλμπουμ του Δήμου Βρύζα μπορεί να γίνει αντιληπτό ακόμα και στους μη έχοντες τη σχετική αυταπάρνηση. Αιτία είναι το ηχόχρωμα του βιολιού του που, παρά τις λούπες και τα εφφέ, διατηρεί μια μουσικά οικεία παρουσία, αφήνοντας τον ακροατή ελεύθερο να απολαύσει τις πραγματικά καλαίσθητες - αν και πάντα αινιγματικές - ατμόσφαιρες που χτίζονται στο "Blue Line Sequence". Ένα χορταστικά μυσταγωγικό άλμπουμ, ιδανικό για νυχτερινές ακροάσεις στα ακουστικά, όταν το μυαλό θέλει να ξεχάσει τον χώρο, τον χρόνο, την όποια γραμμικότητα.

Dimos Vryzas

• Έχει πάντα πλάκα όταν το Express επισκέπτεται την Ελλάδα. Συμβαίνει να περνάει από εκεί περίπου μια φορά τον χρόνο. Όσο κι εγώ δηλαδή..

• Φυσικά δεν υπάρχει κάτι νέο να πει κανείς για τη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι την ξέρουμε και την έχουμε ζήσει ή γνωρίσει. Είναι γεγονός ότι ο πολύ-πολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης είναι σπάνιος για τα ελληνικά δεδομένα και ίσως δεν έχει αναδειχθεί ακόμα αρκετά. Οι λαογράφοι ακόμα προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

• Είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι η λέξη Σαλονίκη, παρά τη «λαϊκότερη» χροιά της, είναι η πρώτη λέξη που συναντάται για την πόλη (από τον 14ο αιώνα) κι ότι αποτελεί τη βάση για το πώς αποκαλείται σε όλες τις γλώσσες.

• Και για εμάς τους θρυλικούς food lovers Ταύρους, είναι απλά μία από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ευχαριστηθεί κανείς φαγητό.

• Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πως δεν έχω ακόμα διαβάσει πουθενά για το άλμπουμ "Celestial Keepers" των Around The Fire. Ακούστε το και δεσμεύομαι ότι θα διορθώσουμε την αδικία.


Στάση 7η: London, Ηνωμένο Βασίλειο
Καλλιτέχνης: Sea Mosquito
Άλμπουμ: Fire, Magic & Venom
Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05-03-2021
Bandcamp
YouTube

Sea Mosquito - Fire, Magic & Venom

Το όλο πράγμα με το avant garde black metal έχει αρχίσει να ξεφεύγει, με ένα σκασμό μπάντες να κυκλοφορούν δουλειές που δέκα χρόνια πριν θα έγραφαν ιστορία. Οι Sea Mosquito, τέλος πάντων, μοιάζουν τέτοια περίπτωση και αυτή εδώ η 22λεπτη σύνθεση που συγκροτεί το ομώνυμο EP είναι ένα τοξικό μαύρο ταξίδι. Δύο στοιχεία ξεχώρισα: το απίθανο χτίσιμο της σύνθεσης που δεν πισωγυρίζει ποτέ, παρά τη μεγάλη διάρκεια, και το γεγονός ότι το feeling της evil παράνοιας δεν εγκαταλείπει τη μουσική, κάνοντας φαντάζομαι τη χάρη και στους αυστηρούς ελιτιστές. Κι ενώ το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα πειστικό και αυτοί εδώ οι κακοί Λονδρέζοι φαντάζουν σαν μια underground δύναμη που καλό θα είναι να μην υποτιμηθεί.

Sea Mosquito

• Επαναστατώ απέναντι στη φύση της στήλης κι αρνούμαι να γράψω κάτι καινούριο για το Λονδίνο, έχουμε πάει τόσες φορές που δυσκολεύομαι να βρω κίνητρο.

• Θα μοιραστώ όμως μια προσωπική εμπειρία, επειδή λόγω δουλειάς έχω καθημερινή επαφή με αγγλικές εταιρείες: το χάος του Brexit είναι σκέτο ανέκδοτο. Επί τρία χρόνια λάμβανα email του τύπου "μην ανησυχείτε, είμαστε προετοιμασμένοι για το Brexit". Στην πράξη, στα μέσα Μαρτίου, το τελωνείο του Δουβλίνου είχε 16.000 (!!!) containers που δεν μπορούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους. Για το 90% των περιπτώσεων ευθύνονται λάθη στα χαρτιά. Εύχομαι κουράγιο και φώτιση στην αγγλική κυβέρνηση.


Ένα τραγούδι για τον Απρίλη

CZLT

CZLT - "Junkyard"
Brussels, Belgium

Οι τακτικοί αναγνώστες ίσως θυμάστε την περσινή μας συνέντευξη με τον Guillaume Cazalet των Neptunian Maximalism. Τη στιγμή που οι NNMM ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν έναν ακόμα Μαύρο Μονόλιθο, ο Guillaume θα μας χαρίσει ένα σόλο drone άλμπουμ τον Μάιο. Το όλο concept - τα κατάλοιπα της ανθρωπότητας που θα ανακαλύψει η Αρχαιολογία του μέλλοντος - θυμίζει αρκετά τον προβληματισμό της πρόσφατης δισκάρας των Senyawa και το απόσπασμα που κυκλοφόρησε, αν και όχι ακριβώς τραγούδι, περιέχει πολλά υποσχόμενους αυτοσχεδιασμούς του sitar πάνω σε δυσοίωνους drone ήχους, αφήνοντας τη φαντασία να μπλεχτεί με τον μύθο, τον μυστικισμό και τον αντικαπιταλισμό.


Από reissues έχεις τίποτα;

Μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια που είναι εύκολο να διαφύγουν και είναι κρίμα. H RareNoise Records επανακυκλοφορεί το ντεμπούτο των indie/psych rockers Magnet Animals - σημειώστε το όνομα, αυτές τις μέρες ανεβαίνει κριτική του ολοκαίνουριου, πολύ καλού άλμπουμ τους. Επειδή Levin δεν είναι μόνο ο Tony, τσεκάρετε την ψηφιακή επανακυκλοφορία έξι άλμπουμ του Pete Levin από τη MoonJune Records και συμβάλλετε με αυτό τον τρόπο στη χρηματοδότηση του επόμενου άλμπουμ του διδύμου. Τέλος, επανακυκλοφορεί το εξαιρετικό "Twilight Cinema" των Major Parkinson από την Apollon και ναι, θα υπάρχουν και limited χρωματιστά βινύλια.


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Peru

Ξανά εδώ! Για τους τουρίστες, το Peru είναι κυρίως γνωστό για το Machu Picchu - ας μην ξεχνάμε ότι η χαμένη αυτή πόλη συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του μοντέρνου κόσμου. Δεν ξέρω όμως πόσοι γνωρίζουν ότι αυτή η χώρα στη δυτική λατινική Αμερική έχει από τους παλαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, θεωρείται δε ως ένα από τα πέντε λίκνα του πολιτισμού, μαζί με Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία κι Αίγυπτο. Ίσως επίσης αγνοούμε ότι με πληθυσμό 33 εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται στο top 20 των μεγαλύτερων χωρών. Ένα μεγάλο ταξίδι εκεί θα ήταν μια απίθανη ευκαιρία να γνωρίσει κανείς μεγάλα κομμάτια του Αμαζονίου, των Άνδεων και του Ειρηνικού ωκεανού, τρία σε ένα! Μας έφερε εδώ η νέα συλλογή της Unexplained Sounds "Anthology Of Experimental Music From Peru", στη θρυλική πλέον σειρά της που χαρτογραφεί τον electronic/experimental κόσμο.


Pure Underground Love

King Bong - OGOPOGO

King Bong - OGOPOGO
Format: Digital, CD

Ιταλικό ψυχεδελικό rock που το τερματίζει από άποψη DIY και ρομαντισμού. Το νέο τους άλμπουμ εμπεριέχει τέσσερις ώρες μουσικής (!) και κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή αλλά και σε έκδοση τετραπλού CD που επιμελείται χειροποίητα η ίδια η μπάντα! Πρόκειται δε για το έκτο άλμπουμ της σειράς "Beekse Bergen", ένα επικό saga που έχουν εμπνευστεί οι King Bong και αφορά ένα μαγικό ταξίδι σε μια άγνωστη γη. Και εκτός των άλλων, η μουσική είναι πολύ καλή! Τι να πω, μπράβο στα παιδιά και αν αυτό δεν είναι δημιουργική underground αγάπη τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.   

  • SHARE
  • TWEET