Underground Express #19 - Οι διάβολοι του φθινοπώρου

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 04/09/2020 @ 12:33

 "All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #19 - Σεπτέμβριος 2020: Προς όλους τους ομοϊδεάτες, καλή χρονιά! Εντάξει, αναγνωρίζω ότι εσείς ακόμα ψήνεστε στη ζέστη, πρέπει όμως να θυμάστε ότι, στην πλειοψηφία του βορείου ημισφαιρίου, τα πρώτα κίτρινα φύλλα κάνουν την εμφάνιση τους και οι άνεμοι ψυχραίνουν. Εθισμένοι στις νέες αρχές που φέρνει κάθε Σεπτέμβρης, είναι η στιγμή για νέα σχέδια και για φαντασιώσεις νέων ταξιδιών. Τίποτα όμως δεν θα γίνει φέτος. Τα σχέδια μοιάζουν με μικρούς χαιρέκακους διαβόλους.

Σε αυτό το παράξενο κλίμα, η μουσική καλείται να σηκώσει ξανά το ψυχικό βάρος. Αυτήν τη φορά, το τρένο μας κάνει μόνο οικείες διαδρομές. Ανακαλύπτει μοναχικές δημιουργίες, την απύθμενη αγάπη της πατρότητας, θανατερά ποιήματα του βορρά και συλλογικούς αυτοσχεδιασμούς, ξετρυπώνει το άλμπουμ του μήνα στη Louisiana, ονειρεύεται το krautrock του κοντινού μέλλοντος και ξεθάβει διαμαντάκια της Λατινικής Αμερικής. Σηκώνει τα μανίκια, παίρνει βαθιά ανάσα και τα βάζει με αθέατους διαβόλους.


Στάση 1η: London, Αγγλία
Καλλιτέχνης: Robin Schlochtermeier
Άλμπουμ: Spectral
Είδος: Ambient
Εταιρεία: Denovali
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31-07-2020
Bandcamp
YouTube

Robin Schlochtermeier - Spectral

Ο Robin Schlochtermeier είναι ένας συνθέτης που ήδη διανύει μια πετυχημένη καριέρα γράφοντας μουσική για τηλεόραση και κινηματογράφο, συνεπώς το "Spectral" μπορεί να αποτελεί την πρώτη προσωπική του δουλειά αλλά δεν θα μπορούσε παρά να είναι πλήρης συνθετικής ωριμότητας και άποψης. Σοφά εστιασμένο ambient με βάση το πιάνο και πινελιές από field recordings και συνθετικούς ήχους, στο "Spectral" δεν υπάρχουν ηχητικές φλυαρίες. Υπάρχει όμως γαλήνη αγκαλιασμένη με λίγο μυστήριο, η βαθιά οδύνη και ποίηση της νεοφερμένης πατρικής αγάπης. Ένα άλμπουμ για μικρές ώρες και μεγάλες αισθήσεις.

Robin Schlochtermeier

Αν κάποιος βρεθεί στο Λονδίνο και κάνει βόλτα στα δισκάδικα του Camden, ας θυσιάσει τις διακοπές του για δυο-τρία καλοκαίρια, προκειμένου να αγοράσει τα τζαμαρίσματα των Pink Floyd για το BBC

• Η φράση «το Λονδίνο είναι σκατένια πόλη για να παίζεις live» με στοίχειωσε. Σας παραπέμπω στον δίσκο και την αντίστοιχη συνέντευξη των Girls In Synthesis - σπαρταριστό λονδρέζικο post-punk.

• Ο Robin έχει γερμανική καταγωγή και η ομόαιμη Denovali - ένα καταπληκτικό label για τους λάτρεις της σύγχρονης μουσικής - κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με το "Spectral" το πολύ αξιόλογο "Lieder Fur Geometrische" των Sankt Otten, ένα έξοχο πάντρεμα kraut κι electronica.

• Αφού μιλάμε για ambient, οι φίλοι του είδους δεν πρέπει επ' ουδενί να χάσουν το "Literature" του Tomotsugu Nakamura. Με ευχαριστείτε αργότερα.


Στάση 2η: Docksta, Σουηδία
Καλλιτέχνης: Höstblod
Άλμπουμ: Diktem Om Döden
Είδος: Folk/black metal
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 08-08-2020
Bandcamp

Höstblod - Diktem Om Döden

Ομολογώ ότι έχω αδυναμία στο project των Höstblod, αρκετή αδυναμία για να προτείνω - ως ολόφρεσκος ψάρακας του rocking.gr, μάλιστα - το προηγούμενο άλμπουμ τους "Morkrets Intag" στα underground διαμάντια του 2018. Δεν άλλαξαν και πολλά εδώ: η ίδια λατρεία στη φύση του μακρινού βορρά, η ίδια ενορχηστρωτική ζωντάνια, τα ίδια λαμπερά μελωδικά μέρη και η ίδια ανθρώπινη κραυγή απόγνωσης, σαν ο θάνατος να έχει πιαστεί στα χέρια με τη ζωή για την τελική μάχη και επικράτηση. Αφήστε με λοιπόν να τριπάρω με τη μουσική αυτού του τύπου, αγνώστων λοιπών στοιχείων σε εμένα, κι αν θέλετε δοκιμάστε τον. Παραδεχτείτε τουλάχιστον την αυθεντικότητα του όλου εγχειρήματος.

Höstblod

• Ο οικισμός Docksta είχε 378 κατοίκους στην απογραφή του 2010. Είναι με διαφορά η μικρότερη περιοχή που επισκεφτήκαμε ποτέ. Βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σουηδίας και βρέχεται από τα νερά του Bothnia.

• Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή Kramfors. Το 1931 πέντε πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών, γεγονός γνωστό ως "Adalen shootings". Υπάρχει και σχετικό μνημείο.

• Χαμός όπως πάντα από κυκλοφορίες στη Σουηδία αλλά, να με συμπαθάτε, τον περασμένο μήνα όλα επισκιάστηκαν από έναν Σουηδό Πάνθηρα...


Στάση 3η: Sydney, Αυστραλία
Καλλιτέχνης: Turtle Skull
Άλμπουμ: Monoliths
Είδος: Psych/Doom/Alternative
Εταιρεία: Art As Catharsis/Kosmic Artifactz
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28-08-2020
Bandcamp
YouTube

Turtle Skull - Monoliths

Εντάξει, έχουμε πραγματικά πήξει στις psych μπάντες, οι Turtle Skull όμως αξίζουν να προσμετρηθούν στους πολύ αξιόλογους. Μαγκιά τους που οι χαρούμενες τους ψυχεδέλειες ακούγονται σκοτεινές ταυτόχρονα, τιμή τους που είναι heavy χωρίς να είναι σκληροί, καμάρι τους που κουβαλούν και αρκετές alternative αναφορές. Το δεύτερο άλμπουμ τους "Monoliths" έχει πρωτίστως πολύ ωραία τραγούδια και μια ακατανίκητη φυσιολατρική γοητεία, όντας αρκετά συγγενικό με τον πανέμορφο πρόσφατο δίσκο των Elephant Tree, σε πιο rock εκδοχή. Ο όρος flower doom τους κολλάει τέλεια.

Turtle Skull

• Το Sydney έχει το 65% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας! Και μετά μιλάμε εμείς για αποκέντρωση. Η περιοχή κατοικείται σίγουρα από το 30000 π.Χ, αν και οι Αβοριγίνες ήταν εκεί πιθανόν από το 45000 π.Χ.

• Η αποίκηση της Αυστραλίας από τους Άγγλους ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 1787. Τότε, ο λεγόμενος «πρώτος στόλος», έντεκα πλοία υπό τον Captain Philip, ξεκίνησε από το Portsmouth γεμάτο με Άγγλους και Ιρλανδούς κατάδικους.

• Φοβερή περίπτωση οι Hinterlandt και το νέο άλμπουμ τους "Seven Tales". Ακουστική παράνοια αυτοσχεδιαστικού folk μετά-κλασικισμού. Τίγκα παράξενα και παραμυθένιο!


Στάση 4η: Louisiana, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Radiant Knife
Άλμπουμ: The Body
Είδος: Progressive metal
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28-08-2020
Bandcamp
YouTube

Radiant Knife - The Body

Πολλά γκρουπ προσπαθούν να προσφέρουν μια νέα πρόταση στον χώρο του prog, επενδύοντας σε έξυπνα riffs και ρυθμούς, λίγα όμως ακούγονται τόσο φρέσκα όσο το ντουέτο των Radiant Knife. Το prog τους είναι βαρύ, απόγονος μάλλον των Mastodon και καινοτόμων sludge γκρουπ παρά των Dream Theater, ηχώντας σκληρό μα και εγκεφαλικά πανέξυπνο. Τρελά μετρήματα, σπειροειδείς δίνες και παράξενα φωνητικά, σε μια δουλειά που ακούγεται γεμάτη παρά τη μικρή της διάρκεια. Άλμπουμ του μήνα για τη στήλη μας, με το "δίδυμο" "The Ghost" να αναμένεται τον Οκτώβρη και να υπόσχεται ακόμα βαθύτερες ατμόσφαιρες.

Radiant Knife

Ένα ταξίδι στο Lafayette με τους Radiant Knife!

Γεια σας, συγχαρητήρια για το υπέροχο νέο σας άλμπουμ! Έχετε ένα πολύ μοναδικό στυλ, δεν έχω ακούσει (ακόμα) τα προηγούμενες δουλειές σας οπότε θα ήθελα να μου πείτε, με ποιο τρόπο εξελίσσεται ο ήχος σας και πόσο διαφορετική είναι η νέα σας δουλειά.

Ευχαριστούμε που μας καλέσατε. Ναι, εγώ κι ο Greg έχουμε παίξει στο παρελθόν με heavy prog μπάντες, κάποιες τεχνικότερες από τους Radiant Knife και κάποιες όχι και τόσο. Όταν ξεκινήσαμε τους Radiant Knife, είχαμε ανοιχτό μυαλό και δεν θέλαμε να είμαστε υπερβολικά τεχνικοί αλλά να αφήνουμε τα riffs να ανασαίνουν λίγο. Το πρώτο μας άλμπουμ έχει μια prog/noise rock αίσθηση θα έλεγα, ενώ το "Science Fiction" έχει μια σωστή αναλογία από όλα (prog, doom, sludge, shoegaze, κ.α). Καθώς μεγαλώνουμε, αισθανόμαστε πιο ελεύθεροι με τα riff που γράφουμε. Σίγουρα δεν προσπαθούμε να μοιάσουμε με κάτι, ούτε πιέζουμε τα κομμάτια να γίνουν κάτι που δεν είναι πραγματικά. Θα έλεγα ότι ο ήχος μας έχει ραφιναριστεί, και νομίζω πως αυτό έρχεται με τον χρόνο.

Πώς πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε δύο ξεχωριστά άλμπουμ αντί για ένα; Δεν είναι λίγο ρίσκο και περισσότερη δουλειά από την άποψη του promotion;

Κάποιες φορές γράφουμε tech metal τραγούδια και άλλες γράφουμε πιο rock τραγούδια με shoegaze στοιχεία. Μπορείς να ακούσεις και τις δύο αυτές όψεις στο "Science Fiction", αυτήν τη φορά όμως σκεφτήκαμε ότι θα έχει πλάκα να κυκλοφορήσουμε ένα tech metal κι ένα rock/shoegaze άλμπουμ. Υπάρχει μια δυαδικότητα στον τρόπο που συνθέτουμε και η κυκλοφορία δύο άλμπουμ την αναδεικνύει. Από άποψη προώθησης, ναι θα μας κοστίσει περισσότερο αλλά νομίζω ότι οι φίλοι της μπάντας θα γουστάρουν. Αν ακούσει κανείς τα δυο άλμπουμ απανωτά, θα σχηματίσει μια καλή ιδέα του τι είναι οι Radiant Knife.

Μια μπάντα με δύο μόνο μέλη είναι σίγουρα συμπαγής κι ευέλικτη, έχετε όμως σκεφτεί ποτέ να έχετε πλήρες line-up έτσι ώστε να επεκταθείτε μουσικά, να μπορείτε να περιοδεύσετε και τα λοιπά;

Έχουμε σκεφτεί να προσθέσουμε μέλη αλλά το να είμαστε δύο κάνει τα πράγματα τόσο εύκολα. Όταν παίζουμε live, εγώ (Stephen) οδηγώ ένα rig κιθάρας κι ένα rig μπάσου μέσω ενός EHX Micropog (μια οκτάβα χαμηλότερα) και παίζω με το πόδι ένα διαμορφωμένο keyboard synth (Roland PK-5). Γεμίζουμε τα πάντα καλά και, παρ' όλο που δεν ακουγόμαστε ακριβώς σαν τους δίσκους, είμαστε πολύ κοντά. Περιοδεύουμε κανονικά χωρίς πρόβλημα.

Πες μας την ιστορία πίσω από το αινιγματικό σας όνομα!

Δεν έχω και καμιά σπουδαία ιστορία, απλώς είχαμε μια λίστα από ονόματα που μας φαίνονταν cool. Το Radiant Knife απλώς ξεχώριζε λίγο και χτυπούσε ωραία στα αυτιά.

Radiant Knife

Μας έρχεστε από το Lafayette της Louisiana, έναν τόπο με τεράστια και ποικίλη μουσική ιστορία. Με ποιον τρόπο σας επηρέασε η πόλη σας σαν μουσικούς και συνθέτες;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Οι μουσικές Cajun και Zydeco είναι δημοφιλείς στην πόλη μας και για να είμαι ειλικρινής δεν ταιριάζουν και πολύ στα γούστα μας. Αν μη τι άλλο, μας επηρέασαν στο να γράψουμε βαρύτερη μουσική. Παρ' όλα αυτά, το Lafayette είχε πάντα ένα μικρό ρεύμα ταλαντούχων metal και rock μουσικών. Σίγουρα αντλήσαμε κάποιες επιρροές από αυτούς τους ανθρώπους.

Αν άκουγα το "The Body" στα ακουστικά μου και βρισκόμουν στο Lafayette, που θα έπρεπε να βρεθώ για τη μέγιστη εμπειρία του;

Καλή ερώτηση, ίσως σε ένα κανό, κάπου στους βάλτους γύρω από τη λίμνη Martin στο Breaux Bridge La.

Ευχαριστώ πολύ και καλά ταξίδια!


Στάση 5η: Tel Aviv, Ισραήλ
Καλλιτέχνης: Staraya Derevnya
Άλμπουμ: Inwards Opened The Floor
Είδος: Experimental/Kraut/Folk
Εταιρεία: Raash
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-09-2020
Bandcamp
YouTube

Staraya Derenvha - Inwards Opened The Floor

Πρόκειται για μια παραγωγική και ιδιαίτερα πειραματική κολεκτίβα που είναι ελαφρώς αδύνατο να κατηγοριοποιηθεί. Μια τρομερά πλούσια σύμπραξη οργάνων - από παιδικά όργανα ως Theremin κι από dulcimer ως kazoo - ενωμένα στον κοινό στόχο της δημιουργίας μιας ελεύθερης, φολκίζουσας ηχητικής εξερεύνησης. Οι παράξενοι ήχοι συναντούν την παράξενη ανθρώπινη φωνή, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει ημιάγρια ζούγκλα: παραισθησιογόνα φυτά και σκοτεινές σιλουέτες πίσω από τις σκιές χiμάνε στον ακροατή, σε μια απρόβλεπτη νεοψυχεδελική εμπειρία - θα ήταν ιδανική για μουσικοθεατρικό δρώμενο.

Staraya Derenvha

• Τρομερή σύμπτωση να έρθουμε στο Tel Aviv για δεύτερο συνεχόμενο μήνα!

• 2.500.000 άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο. Είναι διάσημο για την ξέφρενη νυχτερινή του ζωή!

• Στο κέντρο της πόλης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η λεγόμενη White City, περιοχή με περίπου 4000 κτίρια, χτισμένα τη δεκαετία του '30 με Bauhaus αρχιτεκτονικές επιρροές.


Ένα τραγούδι για τον Σεπτέμβρη

JeGong

JeGong - "Stable Off"
Bern, Ελβετία

Το "Stable Off" αποτελεί το πρώτο δείγμα του ντεμπούτου των JeGong που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου. Ένας φόρος τιμής στο krautrock των '70s που δεν απορρίπτει όμως τις σύγχρονες post και drone αναφορές, το "Stable Off" είναι ένα μικρό μαύρο έπος και το αντίστοιχο video είναι ποίηση σε εικόνες. Έχω πάθει μια μικρή ζημιά με τον ήχο και την αισθητική τους, αισθανόμενος ότι ακούω την ένωση των Can και των Grails. Το ότι αυτό το ντουέτο αποτελείται από τον ντράμερ των Mono και τον κιθαρίστα των Sum Of R είναι σχεδόν δευτερεύον. Αν δεν με πατήσει νταλίκα σύντομα, θα μιλήσω ξανά γι αυτούς όταν βγει το άλμπουμ, it's a promise!


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

Hyderabad, Ινδία

Η πόλη Hyderabad είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Telangana, στο μέσο της Ινδίας κι ελαφρώς προς τα νότια. Μια μεγάλη πόλη, με εντυπωσιακούς μιναρέδες και πολύ μακριά από τη θάλασσα. Μας έκανε να την ψάξουμε στον χάρτη το one man progressive metal project του Home Brewed Universe, ένας ιδιαίτερα συνεπής και παραγωγικός μουσικός. Το τελευταίο του single με τίτλο "Hikikomori" έχει ως καλεσμένη και την εξαιρετική Jo Quail, χωρίς αυτό να αλλοιώνει και πολύ την prog shredding φιλοσοφία της φάσης.


Από reissues έχεις τίποτα;

Αμέ! Αφού αυτόν τον μήνα είχαμε πολύ Denovali Records, ευκαιρία να ενημερώσω για την επανακυκλοφορία του "Succubus" του 2009, των Mount Fuji Doomjazz Corporation. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για το alter ego των Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, ένα alter ego που ήταν παραπλήσια γοητευτικό, περισσότερο πειραματικό και αυτοσχεδιαστικό από το μεγάλο project. Μουσικές που ακούγονται επίκαιρες έντεκα χρόνια μετά, ιδανικός προάγγελος ενός βασανιστικά παράξενου χειμώνα. Προπαραγγελίες εδώ.


America Latina

Ένα roundup του underground του ισπανόφωνου κομματιού της Αμερικής

Αν και είμαστε τρένο, θα προσποιηθούμε για λίγο πως είμαστε πλοίο. Θα φαντασιωθούμε ότι είμαστε ένα με την αρμάδα του Amerigo Vespucci και θα πάμε για μια εξερεύνηση στην ισπανόφωνη Αμερική, παρουσιάζοντας κάποια underground άλμπουμ που μας έκαναν εντύπωση τους τελευταίους μήνες.

• Έμπνευση αυτού του roundup αποτέλεσαν οι Poema Arcanvs από τη Χιλή. Επιχειρήσαμε ήδη να σας ανοίξουμε τα μάτια και να πούμε με θράσος ότι το "Stardust Solitude" είναι από τα καλύτερα doom metal της χρονιάς, σε μια συζητήσιμη αποψάρα! Από την ίδια χώρα, ο τρομπετίστας Benjamin Vergara συνεργάζεται με τον ντράμερ Ben Bennett για ένα πειραματικό jazz άλμπουμ με τον τίτλο "Birds Of Our Abyss".

• Βραζιλία, κυρίες και κύριοι. Ο Sarine είναι ο ντράμερ των αγαπημένων μας Deafkids και κυκλοφόρησε μόλις το κρουστό/ψυχεδελικό του άλμπουμ "Raizes Aereas". Εξάλλου, αυτές τις μέρες κυκλοφορεί συνεργατικό άλμπουμ με Deafkids και Petbrick. Σε λίγες μέρες οι Jupiterian παρουσιάζουν το έξοχο μαυρισμένο τους sludge, με τίτλο "Protosapien", για το οποίο θα τα πούμε αναλυτικότερα. Τέλος, υπέρ-cult, παππουδίστικο, πωρωμένο συμφωνικό prog από τους Ars Pro Vita στο "Peace".

• Αρκετή προσοχή τράβηξαν οι Ekos από το Mexico, με το άλμπουμ τους "Instinto". Κυκλοφόρησε ψηφιακά την πρωτοχρονιά και τώρα έρχεται σαν φυσική κυκλοφορία. Ιδιαίτερο prog rock, με πολλές επιρροές, στίχους στα ισπανικά και λίγο παράξενα φωνητικά.

• Οι Moths είναι μια ανερχόμενη stoner/progressive μπάντα από το Πουέρτο Ρίκο, δείγμα των δυνατοτήτων τους μπορεί κανείς να γευτεί στο πρόσφατο split που κυκλοφόρησαν με τους The Stone Eye. Σε περιμένει και μια πολύ ενδιαφέρουσα Black Sabbath διασκευή!

• Πάμε ξανά στη Χιλή και τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ. Οι Selbst είναι ένας δυναμίτης ορθόδοξου black metal και λογικά το "Relatos De Angustia" θα κάνει πολλά κεφάλια να γυρίσουν... Το εξώφυλλο του άλμπουμ «κοσμεί» το παρόν άρθρο.

• Κλείνουμε περήφανα με Κολομβία. Οι Eshtadur παίζουν blackened metal και δηλώνουν επηρεασμένοι από At The Gates και Septic Flesh. Τρομερά καλοφτιαγμένο κι εμπορικό, το "From The Abyss" θα καταπλήξει τους φίλους της αισθητικής των Behemoth. Εδώ η σελίδα τους.

Κι ύστερα τα φύλλα θα κιτρινίσουν. 

  • SHARE
  • TWEET