«10»: Οι ιστορίες των Alt-J

Τα backstories δέκα αγαπημένων κομματιών

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 03/07/2018 @ 11:22

Στις 6 Ιουλίου κάνουν απόβαση στο Terra Vibe δύο από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα των ημερών μας, με την μαρκίζα να αδικεί τους εξίσου πρωταγωνιστές της ημέρας, alt-J. Η μπάντα από το Leeds ξεκίνησε να υφίσταται το 2007 κι έκτοτε μας χαρίζει πολλές και ιδιαίτερες μελωδίες, μία εγκεφαλική σύμφυρση πειραματισμού και στέρεου rock ευρείας γκάμας.

Alt-J

Εκτός από το ακατηγοριοποίητο της μουσικής, οι Άγγλοι ξεχωρίζουν και για τους περίεργους στίχους τους με τις pop αναφορές, την ελεύθερη γραφή και την έξαλλη φαντασία - τι περίμενες άλλωστε από ένα συγκρότημα που έχει επιλέξει για όνομα το σύμβολο της μεταβολής (Δ); Κι αν νομίζεις πως πίσω από την κουρτίνα των λέξεων κρύβονται βαρετά προσωπικά δράματα, γελιέσαι. Παρακάτω βλέπουμε παρέα δέκα κομμάτια των alt-J και τις ιστορίες που αυτά κρύβουν.

1
Alt-J - Taro
Πίσω από το χαρακτηριστικό ήχο του ρεφρέν (μη σε ξεγελά, δεν έρχεται από ειδικά πετάλια), υπάρχει μία σπαρακτική ιστορία. Η ζωή της πρώτης γυναίκας φωτορεπόρτερ πολέμου, Gerda Taro, ενέπνευσε το ομώνυμο κομμάτι, και συγκεκριμένα η σχέση με το συνάδελφο της, Roberto Capa. Διωκόμενη από τη Γερμανία εξαιτίας των αντιφασιστικών της πεποιθήσεων, εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου γνωρίζει τον ομοϊδεάτη φωτογράφο Capa- και αυτός τη συστήνει στην τέχνη που υπηρέτησε με πάθος. Μαζί ταξιδεύουν στην Ιβηρική για να καλύψουν τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου και η Taro βρίσκει τραγικό θάνατο σε ηλικία μόλις 27 ετών, μετά από ένα ύποπτο ατύχημα. Τραγική ειρωνεία αποτελεί ότι και ο σύντροφος της πέθανε εν ώρα καθήκοντος, όταν πάτησε νάρκη κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου της Ινδοκίνας.
2
Alt-J - 3WW
Εκ πρώτης όψεως νομίζουμε πως πρόκειται για κάποιο τραγούδι σχετικά με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πραγματικότητα όμως τα αρχικά σημαίνουν "3 Worn Words". Οι Alt-J ψάχνουν τα πιο κλισέ μέρη που μπορούν να ακουστούν οι πλέον πολυφορεμένες λέξεις του κόσμου: "I Love You". Τόσο πολυφορεμένες που έχουν χάσει το νόημα τους, κι όμως ο πεισματάρης πρωταγωνιστής συνεχίζει να τις ψάχνει, σε υπαίθριες κατασκηνώσεις της Αγγλίας και στο άγαλμα της Ιουλιέτας στη Βερόνα, ανάμεσα στο ευκαιριακό σεξ και τις αναμνήσεις του- και τελικά αποφασίζει να αγαπήσει σε μία δική του - έξω από τις καθιερωμένες- γλώσσα ("I just want to love you in my own language"). Γλυκούλης.
3
Alt-J - Nara
Γράφτηκε λίγο μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014, όταν ξεκίνησε ένα πρωτόγνωρο κυνηγητό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ρωσίας. Με πολλές μπηχτές προς την πολιτική των διοργανωτών ("Unpin your butterflies, Russia") αλλά και των ΗΠΑ, με τη βαθιά συντηρητική τους στάση, γεννιέται το όραμα μίας κοινωνίας όπου κανείς δε θα χρειαστεί να κρύβεται και να φοβάται- ένας παραλληλισμός με την πόλη Νάρα της Ιαπωνίας, η οποία είναι γεμάτη ελεύθερα ελάφια.
4
Alt-J - Pleader
Το τελευταίο κομμάτι του "Relaxer" είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Richard Llewelyn, "How Green Was My Valley?". Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν μικρό μεταλλευτικό οικισμό της Ουαλίας, κάπου στον 19ο αιώνα και με το video επιτυγχάνεται η απόλυτη οπτικοποίηση. Το ελεγειακό χορωδιακό  μέρος φέρνει στο νου εξόδιο ακολουθία και οι στίχοι είναι τα τελευταία λόγια κάποιου, ενώ περνά μπροστά από τα μάτια του ένα αναμνησιακό slideshow με όσα σπουδαία κατάφερε στη ζωή του.
5
Alt-J - Matilda
Στη μέση του "An Awesome Wave" συναντάμε  το κομμάτι των alt-J με το γνωστότερο story. Η αναφορά στο cult αριστούργημα του Λυκ Μπεσόν,"Leon", είναι προφανής. Συγκεκριμένα τα τελευταία λόγια της σκηνής όπου ο Λεον εκδικείται τον Stansfield για τον θάνατο των γονιών της Ματίλντα αποτελούν το ρεφρέν ("This is from Matilda").
6
Alt-J - Hit Me Like That Snare
Αυτή η ψυχεδελική και άτσαλη αναστάτωση δεν είναι δυνατό να σε αφήνει ασυγκίνητο. Είτε το λατρεύεις , είτε το σιχαίνεσαι, μέση οδός δεν υπάρχει. Και το "Hit Me Like That Snare" είναι αυτό που φαντάζεσαι από την πρώτη ακρόαση: ένας ύμνος στο BDSM. Αν ψάχνεις μουσική να ταιριάζει με τα πιο βρώμικα γούστα σου, βρήκες το κατάλληλο soundtrack (με leather περιτύλιγμα).
7
Alt-J - Fitzpleasure
Οι fan των video έχουν αντιληφθεί την κάπως διεστραμμένη θεματολογία που θίγουν οι Βρετανοί. Ένα από τα λίγα που εκτυλίσσονται σε αστικό περιβάλλον είναι και το video του "Fitzpleasure", αναμενόμενα από τη στιγμή που το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από το "Last Exit To Brooklyn", το αντι-ηρωικό αστικό μυθιστόρημα που δίχασε τις ΗΠΑ του '60. Κεντρικός χαρακτήρας ενός κεφαλαίου είναι μία πόρνη ονόματι Tralala, κι εδώ τοποθετείται στο επίκεντρο λόγω των δεινών της που περιγράφονται στο βιβλίο. Interesting fact: οι Smiths δανείστηκαν τον τίτλο "The Queen Is Dead" από ένα άλλο κεφάλαιο του ίδιου βιβλίου.
8
Alt-J - Every Other Freckle
Η δεξιότητα της καταγραφής του ερωτικού πόθου χωρίς να καταφεύγεις σε ωμές περιγραφές και corny κοινοτοπίες είναι σπάνια και σπουδαία, κι αυτό είναι ένα από αυτά τα πιο υπέροχα παραδείγματα. Οι εικόνες είναι πράγματι εντυπωσιακές, ενώ τεράστια είναι και η επιρροή του "I Wanna Be Yours" του John Cooper Clarke, που αγαπήθηκε εκ νέου προ ολίγον ετών λόγω της διασκευής των Arctic Monkeys.
9
Alt-J - Warm Foothills
Η μοναδική εικονοπλασία των στίχων προέρχεται από τα memoir του John Bayley, τα οποία αφιέρωσε στη γυναίκα του, όταν εκείνη διαγνώστηκε με Αλτζχάιμερ και έχανε σταδιακά τη μνήμη της. Το συγκεκριμένο απόσπασμα περιγράφει μία μέρα της ζωής τους στην παραλία και όλα τα μικρά δεδομένα πράγματα που τώρα έχουν χάσει. Κάποια πονηρά μυαλά κάνουν λόγο για αναλογία με το γυναικείο σώμα και το σεξ. Δύο ερμηνείες, η μία ρομαντική κι η άλλη πιο σαρκική, για να διαλέξεις όποια ταιριάζει στη φάση σου.
10
Alt-J - Breezeblocks
Για το τέλος έμεινε το πιο πολυσυζητημένο και πολυπαιγμένο τραγούδι των Βρετανών. Οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν: νύξεις για νεκροφιλία, κανιβαλισμό, σαδισμό, ναρκωτικά και ό,τι ακραίο κατεβάσει το μυαλό του καθενός. Όλα αυτά όμως δεν ισχύουν. Η περιβόητη φράση "Please don’t go, we’ll eat you whole, we love you so" ανήκει στο παιδικό βιβλίο "Where The Wild Things Are" (πρόσφατα έγινε και ταινία, με τίτλο "Στη Χώρα Των Μαγικών Πλασμάτων") και αποτελεί προσπάθεια των «μαγικών πλασμάτων» να κρατήσουν τον πρωταγωνιστή Max κοντά τους. Συνεπώς και το "Breezeblocks" λειτουργεί σαν μία άκαρπη τελευταία προσπάθεια να κρατήσεις το αντικείμενο του έρωτα σου, ακόμα κι αν η μεταξύ σας σχέση έχει ξοφλήσει για τα καλά.
  • SHARE
  • TWEET