«10»: Αγαπημένα τραγούδια των ΙΑΜΧ

Δέκα στιγμές ενός εκ των πιο σημαντικών σύγχρονων συγκροτημάτων ηλεκτρονικής μουσικής

Από τον Δημήτρη Μαχαιρά, 21/03/2016 @ 10:52

Είτε τους ακολουθείτε από τους Sneaker Pimps, είτε τους μάθατε από παρεμφερή ηλεκτρονικά συγκροτήματα, είτε από τις επιλογές του soundtrack του "How to Get Away With Murder", είναι γεγονός. Οι ΙΑΜΧ είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της ηλεκτρονικής σκηνής. Οι ΙΑΜΧ, είναι το alter-ego του frontman, Chris Corner, o οποίος είναι και συνθέτης, παραγωγός και art director όλων των άλμπουμ (με πολύ μικρές εξαιρέσεις). Επισκέπτεται τη χώρα μας για ακόμα μια φορά στην Αθήνα, και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Αυτός είναι ο λόγος που θέλαμε να θυμηθούμε 10 χαρακτηριστικά κομμάτια, από όλη τη διάρκεια της καριέρας του, για να προετοιμαστούμε για τη συναυλία.

1
Σήμα κατατεθέν #1
IAMX Kiss And Swallow
Λίγο πριν την διάλυση του προηγούμενου συγκροτήματος του frontman, Sneaker Pimps, διέρρευσαν κάποια demos από τη δουλειά του συγκροτήματος για το επόμενό τους άλμπουμ, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Πολλά από αυτά κατέληξαν στα πρώτα δύο άλμπουμ των ΙΑΜΧ και ένα από αυτά ήταν το "Kiss + Swallow", που έγινε και ο τίτλος της πρώτης τους κυκλοφορίας.  Ίσως το μόνο κομμάτι των ΙΑΜΧ που δεν έχει παραλειφθεί από καμία συναυλία. Δικαιολογημένα, όμως, γιατί είναι ο ήχος «σήμα κατατεθέν» για το μουσικό σχήμα του Chris. Ανεβαστικό, και ό,τι πρέπει για να μείνει ο ρετρό ηλεκτρονικός του ήχος και το ρεφρέν του κομματιού "Echo, echo, Ι know it's a sin to Kiss + Swallow" ανεξίτηλο στη μνήμη σου και να το τραγουδάς επανειλημμένα.
2
Σήμα κατατεθέν #2
IAMX Spit It Out
Αναμφίβολα το δεύτερο άλμπουμ των ΙΑΜΧ, είναι και το αγαπημένο πολλών με τα περισσότερα χιτάκια μαζεμένα. Πιστέψτε με, θα μπορούσε άνετα το top 10 να είναι αποκλειστικά από το συγκεκριμένο άλμπουμ. Το πρώτο σινγκλάκι ήταν το "Spit it Out", με ένα εξαιρετικά χορευτικό μπιτ. Θα πρότεινα να το ακούσετε στην δεύτερη version που κυκλοφόρησε το 2008 για τη Βόρεια Αμερική, όπου είναι remastered και έχει έναν πιο χαρακτηριστικό ηλεκτρονικό ήχο στο παρασκήνιο από την αρχή μέχρι το τέλος του κομματιού. Νομίζω πως είναι το πιο διάσημο τραγούδι τους, με τις περισσότερες προβολές στο youtube, και δε θα μπορούσε να λείπει για κανένα λόγο από την λίστα.
3
Πιασάρικο κουπλέ με γυναικεία φωνητικά #1: Στα γερμανικά
IAMX I Come With Knives
To "Unified Field" ήταν ίσως το πιο αναμενόμενο άλμπουμ τους. Ήταν το άλμπουμ που κατάφερε στο Pledge Music (ένα crowdfunding site, για όσους δεν το ξέρουν) να φτάσει το 100% του στόχου του σε λιγότερο από μία ώρα και συνολικά έφτασε το 817% (!!) που κατέρριψε κάθε ρεκόρ για την ιστοσελίδα. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την καινούργια βάση του συγκροτήματος στο Los Angeles, και έχει λίγο διαφορετικό στυλ από τα προηγούμενα. Σύμφωνα με τον Chris, έδωσε πολλή βάση στο όργανο που ξεκίνησε να παίζει μουσική, την κιθάρα. Πολλή ηλεκτρική κιθάρα, λοιπόν, σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό τους ήχο και μεταλλόφωνο στο συγκεκριμένο κομμάτι έβγαλε ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Το πιο χαρακτηριστικό μέρος του κομματιού είναι το κουπλέ στην αρχή του στη γερμανική γλώσσα από την μπασίστρια/πληκτρού, Janine Gezang, που ξέρεις δεν ξέρεις γερμανικά το τραγουδάς μαζί της.
4
Πιασάρικο κουπλέ με γυναικεία φωνητικά #2: Στα αγγλικά
IAMX No Maker Made Me
Το "No Maker Made Me" του πιο πρόσφατου "Metanoia". Όπως και στο προηγούμενο, από την πρώτη στιγμή η Janine τραγουδάει το spooky κουπλέ (στα αγγλικά αυτή τη φορά). Χωρίς κιθάρες και συμβατικά όργανα, οι ΙΑΜΧ δημιουργούν ίσως την πιο ωμή ηλεκτρονική μουσική που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια που θα ακούσουμε στη συναυλία τους.
5
Σκοτεινό καμπαρέ #1
IAMX Bernadette
Τι να πει κανείς για το "Bernadette"; Έχουν υπάρξει τολμηρές και τολμηρές κυκλοφορίες, αλλά το "Bernadette" ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο "Volatile Times" και γενικά στην καριέρα του σχήματος. Το απόλυτο κομμάτι για το λεγόμενο «σκοτεινό καμπαρέ» που έχουν δημιουργήσει. Ένας συνδυασμός μαντολίνου, μεταλλόφωνου, τούμπας και εγχόρδων δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ενός σκοτεινού μιούζικαλ. Αξιοσημείωτο είναι το πρωτότυπο βίντεο κλιπ, που γυρίστηκε με την "shift camera technique" όπως ονομάζουν οι ίδιοι, που αποτελείται από δέκα κάμερες στη σειρά και προβάλλουν εναλλασσόμενες εικόνες διαδοχικά καθ' όλη τη διάρκεια του κλιπ. Ναι, σε ζαλίζει λίγο αλλά σε βάζει πολύ εύστοχα στο κλίμα.
 
ΥΓ: Για τους εναλλακτικούς υπάρχει και έκδοση στα γερμανικά, καθώς και ένα ακουστικό μιξάκι με τίτλο "Post Romanian Storm".
6
Σκοτεινό καμπαρέ #2 - Μπάσο #1
IAMX Animal Impulses
Η συνέχεια του "Bernadette". Όμως, αυτήν τη φορά, κύρια βάση δίνεται στο μπάσο, όπως και στα περισσότερα κομμάτια τους σε γενικές γραμμές. Τα αισθησιακά φωνητικά του frontman εκτοξεύουν το κομμάτι στην κορυφή. Δυνατό και τολμηρό το μήνυμα του κομματιού που δηλώνει τις αξεπέραστα ζωώδεις παρορμήσεις μας.
7
Μπάσο #2
IAMX Nature Of Inviting
Το κομμάτι που ανοίγει το τρίτο άλμπουμ του σχήματος, "Kingdom Of Welcome Addiction", είναι καθαρά βασισμένο σε μία ελαστική, χαρακτηριστική μελωδία μπάσου με τη συνοδεία κατά τη διάρκεια του κομματιού όλο και περισσότερων παράξενων ηλεκτρονικών ήχων. Αναμφίβολα, αυτό που σε κρατάει στο κομμάτι είναι οι εναλλαγές από τις εξαιρετικές χαμηλές του τραγουδιστή, στα υπέροχα falsetto του κουπλέ, και τις ηλεκτρονικά επεξεργασμένες κραυγές του στο ρεφρέν (και πιστέψτε με, live είναι πολύ πιο πορωτικές).
8
Μπάσο #3
IAMX After Every Party I Die
Άλλο ένα ακυκλοφόρητο demo των Sneaker Pimps που κατέληξε στο "The Alternative". Προσωπικά, δεν μπορώ να επιλέξω ποια έκδοση μου αρέσει περισσότερο. Αυτή των Sneaker Pimps, είναι πιο κατατονική και έχει μία στασιμότητα. Πολύ πιο κοντά στο trip hop, όπως ήταν η φύση τους. Από την άλλη, η πιο καινούργια έκδοση έχει όλο το μπιτ στο μπάσο και όσο προχωράει το κομμάτι τόσο πιο πολύ δυναμώνει. Τον ίδιο προβληματισμό πρέπει να αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι, γιατί, όπως είδα, σε αυτό το τουρ η μορφή του κομματιού είναι πολύ πιο κοντά στην αρχική του μορφή. Ακούστε και κρίνετε μόνοι σας.
9
Επαναλαμβανόμενο μπιτάκι #1
IAMX Oh Cruel Darkness Embrace Me
Δεύτερο single από το πιο πρόσφατο άλμπουμ. Παρά τη λιτότητα της σύνθεσής του και το επαναλαμβανόμενο beat, καταφέρνουν να γεμίσουν ακουστικά τον χώρο και έχουν άνετα τις προδιαγραφές για dancefloor. Είναι από τα μπιτάκια που σε μαγνητίζουν και σίγουρα απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Αυτή του άλμπουμ χάνει λίγο κατά την γνώμη μου, καθώς το radio edit έχει πιο οξύ ήχο στο παρασκήνιο και αυτή του κλιπ έχει μεγαλύτερη, πιο ενδιαφέρουσα εισαγωγή και παραμορφωμένα φωνητικά.
10
Επαναλαμβανόμενο μπιτάκι #2
IAMX Music People
Ένα κομμάτι που το βάζεις στο repeat. Κάθε φορά που παίζει προκαλεί ανατριχίλα. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι το κλείσιμο, όπου ο ίδιος ακριβώς ήχος μαζί με δυνατά ντραμς επαναλαμβάνεται με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό και καταλήγει σε μία χαώδη σύνθεση. Ειλικρινά, κάθε φορά που το ακούω όταν περπατάω, στα ακουστικά, δεν μπορώ να αντισταθώ να αυξάνω και τον ρυθμό των βημάτων μου μαζί με το τραγούδι.

Δημήτρης Μαχαίρας

  • SHARE
  • TWEET