Το καμπαρέ της κόλασης

Ο Νίκος Παπαδογιάννης δεν χρειάστηκε να βγάλει τα ρούχα του στο μπαλκόνι μετά την απολαυστικά άκαπνη συναυλία των ΙΑΜΧ

Από τον Νίκο Παπαδογιάννη, 23/03/2016 @ 09:08

H αναγγελία με την οποία οι υπεύθυνοι του "Piraeus 177 Academy" υποδέχονταν τους κατόχους των εισιτηρίων ήταν ένα απρόσμενο δώρο: «Να ξέρετε ότι απόψε απαγορεύεται το κάπνισμα». Ο αφελής μέσα μου πίστεψε ότι επιτέλους έφτασε στην Ελλάδα ο πολιτισμός, μέχρι που μπήκα στον χώρο κι έμαθα την αλήθεια.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Chris αναρρώνει από λοίμωξη του λάρυγγα. Οι ΙΑΜΧ σας παρακαλούν θερμά να μη καπνίσετε απόψε, διότι ο καπνός από τα τσιγάρα δυσχεραίνει την αναπνοή», διάβασα στην επιγραφή που είχε αναρτηθεί σε ευδιάκριτα σημεία.

Η συναυλία ξεκίνησε μέσα σ' ένα πυκνό σύννεφο από καπνό ξηρού πάγου, αλλά κάφτρα από τσιγάρο δεν είδα μέσα στο "Academy". Οι άρρωστοι βγήκαν έξω για να τραβήξουν τις ρουφηξιές τους, άντε να έχασαν ένα τραγούδι σε κάθε δόση, αλλά η ατμόσφαιρα μέσα στο κτίριο έμεινε απολαυστικά καθαρή ως το τέλος. Τα μαύρα ρουχαλάκια που προσεκτικά διαλέξαμε για τον έξοδό μας δεν χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν στο μπαλκόνι.

Εάν βεβαίως η συναυλία κρατούσε περισσότερο από 75 λεπτά, εάν είχε και 1-2 support ως είθισται, οι θεριακλήδες θα έγραφαν την παράκληση στα παλιά τους τα τσιγάρα και θα άναβαν κρυφά, σαν άτακτα μαθητούδια. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά ούτε η τελευταία. Του Ελληναρά ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει.

Ο Chris της ανακοίνωσης είναι ο Chris Corner, καρδιά και ψυχή των ΙΑΜΧ εδώ και 12 χρόνια. Τα παπούτσια που φορούσε στους Sneaker Pimps δεν του ταίριαξαν, όπως δεν του ταίριαξε το Λονδίνο. Ξωτικά όπως ο Chris ευδοκιμούν καλύτερα στο Βερολίνο.

Οι ΙΑΜΧ είναι το καλύτερο συγκρότημα που δεν έχετε ποτε ακουστά, ιδίως αν αντέχετε τον συνδυασμό τρία synthesizer, ένας drummer, ένας ερμαφρόδιτος τραγουδιστής και δύο ξώβυζα θηλυκά. Ένα ηλεκτρονικό καμπαρέ από την κόλαση, ποτισμένο με κουβάδες ιδρώτα.

Οι παράξενοι στίχοι του μιλούν για τη σεξουαλικότητα, για την παρακμή, για τους εθισμούς, για το σκοτάδι, για τον έρωτα, για την άτιμη την κενωνία. Η μουσική που τους συνοδεύει θα κάνει τα πόδια σας να κουνιούνται μόνα τους, αλλά έχει και μία περίεργη ένταση, σαν Underworld με φτερά. Στη Μόσχα θα παίξουν suppoer στους Rammstein. Να συνεχίσω;

Στο καινούριο "Aphrodisiac" η βραδιά μύριζε σεξ και οι πρώτες νότες του "Spit It Out" έφεραν παραλήρημα στους 400 μυημένους, αλλά οι ικεσίες για να κλείσει η συναυλία με το υπέροχο "President" έπεσαν στο κενό. Ταλαιπωρημένο από την παράσταση της προηγούμενης ημέρας στο "Principal" της Θεσσαλονίκης, από την περιοδεία-μαμμούθ που προηγήθηκε και από τις υψηλές νότες του "Insomnia", το λαρύγγι του Chris δεν άντεχε 15ο τραγούδι. Αλλά το εισιτήριο ήταν φτηνό. Ένα ευρώ για κάθε άκαπνο κομμάτι, δεν το λες και κακό ντιλ.

Ο Chris Corner μετακόμισε στο Λος Άντζελες για λόγους υγείας, αλλά το Βερολίνο βασιλεύει μέσα του. Οι ΙΑΜΧ έχουν έρθει στην Ελλάδα τέσσερις ή πέντε φορές και θα ξανάρθουν, αρκεί να τηρηθεί ο χρυσός κανόνας: "No Smoking". Οι πιστοί τους είναι λίγοι, αλλά πιστοί.

Η εμφάνισή τους το βράδυ της Δευτέρας στο ευπρόσδεκτο "Academy" της οδού Πειραιώς ήταν το καλύτερο πρελούδιο για το καυτό συναυλιακό εξάμηνο που ακολουθεί. Eγώ, πάντως, σας είχα προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο ότι κάτι καλό παίζει εδώ.

  • SHARE
  • TWEET