«10»: Οι αγαπημένοι μου δίσκοι: Einar Solberg (Leprous)

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της σύγχρονης prog σκηνής μας μιλάει για τα άλμπουμ που τον καθόρισαν ως μουσικό

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 02/09/2015 @ 11:32
Οι Leprous ανεβαίνουν με σταθερά βήματα στην ιεραρχία του progressive (metal) κυκλοφορώντας το ένα εξαιρετικό άλμπουμ μετά το άλλο.

Με τις δυο τελευταίες τους κυκλοφορίες, το "Bilateral" το 2011 και το "Coal" το 2013 να έχουν βρεθεί ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς του site μας και το εξαιρετικό, φετινό "The Congregation" να καπαρώνει την πρώτη θέση στα καλύτερα metal άλμπουμ του πρώτου μισού της χρονιάς, μας επισκέπτονται για τρίτη φορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά πρώτη ως headliners σε λίγες ημέρες. Έχοντας ήδη αρκετές συνεντεύξεις με τον Einar Solberg κρίναμε σκόπιμο να μας μιλήσει για τις αγαπημένες του μουσικές, ώστε να καταλάβουμε έστω και λίγο τι επηρεάζει τον ιδιαίτερο και αρκετά προσωπικό τρόπο σύνθεσης και έκφρασης των Leprous. Μην χάσετε αυτό το live για κανένα λόγο!

Arvo Pärt - Fratres  
1   Arvo Pärt - Fratres
 

Ξέρεις εκείνες τις στιγμές που όλες οι μουσικές (αλλά και όλα τα άλλα πράγματα που φυσιολογικά σου αρέσουν) σου ακούγονται ενοχλητικές; Υπάρχουν δυο λύσεις για αυτό και η μια είναι η σιωπή και η άλλη ο Arvo Part. Όταν ακούω τις δουλειές του (ειδικά το "Fratres"), απλά αιωρούμαι. Ανατριχίλες όλη την ώρα. Δεν είμαι θρήσκος, αλλά αυτό είναι ό,τι πιο κοντινό νιώθω σε πνευματικό επίπεδο.
 


Radiohead - OK Computer  
2   Radiohead - OK Computer
 

Ένα διαχρονικό άλμπουμ. Πολύ μπροστά από την εποχή του, και ένας πυλώνας στην pop / rock ιστορία. Τόσο πρωτότυπο, τόσο συναισθηματικό, βαθύ και πιασάρικο. Μνημειώδες!
 


Massive Attack - Mezzanine  
3   Massive Attack - Mezzanine
 

Μάλλον το αγαπημένο μου άλμπουμ και μια από τις βασικές επιρροές μου! Οι Massive Attack είναι οι άρχοντες του να χτίζουν τραγούδια γύρω από απλές, όμως πολύ δυνατές ιδέες. Παρ' όλο που επιφανειακά αυτό το άλμπουμ μπορεί να μοιάζει λίγο επαναλαμβανόμενο, συνεχώς εξελίσσεται αν το παρατηρήσεις. Η σκοτεινή, ώριμη και αυστηρή ατμόσφαιρα σε αυτό το άλμπουμ προσωπικά με ελκύει πάρα πολύ!
 


Massive Attack - Helligoland  
4   Massive Attack - Helligoland
 

Ένα καταπληκτικό άλμπουμ, και είναι εκπληκτικό και σε εμπνέει το να βλέπεις τους Massive Attack να προσφέρουν καινοτόμα, συναισθηματική και βαθιά μουσική σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο άλμπουμ τους. Πιθανότατα ένα εκ των άλμπουμ που έχω ακούσει περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν υπάρχουν fillers σε αυτό το άλμπουμ.
 


Radiohead - Hail To The Thief  
5   Radiohead - Hail To The Thief
 

Ήταν το αγαπημένο μου άλμπουμ των Radiohead, μέχρι που -όπως και πολλοί άλλοι- με χτύπησε ο ιός του "OK Computer". Σε αυτό το άλμπουμ περιλαμβάνεται ότι μου αρέσει γύρω από τους Radiohead.
 


Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet  
6   Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet
 

Δεν το έχω ακούσει εδώ και λίγο καιρό, αλλά σίγουρα υπήρξε ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ που με διαμόρφωσε ως το μουσικό που είμαι σήμερα. Οι Porcupine Tree ήταν μια από τις πολύ λίγες prog μπάντες που έγραφαν καλά και συναισθηματικά τραγούδια. Η σκοτεινή θεματολογία και ατμόσφαιρα σε αυτό το άλμπουμ είναι τέλεια.
 


Susanne Sundfør - The Brothel  
7   Susanne Sundfør - The Brothel
 

Οπωσδήποτε ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ. Η Susanne Sundfor είναι μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα. Διαθέτει την προσωπικότητα, τις ικανότητες, την μοναδικότητα και την ικανότητα να σε κυριεύει. Το "The Brothel" δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα φανταστικό άλμπουμ.
 


Behemoth - The Satanist  
8   Behemoth - The Satanist
 

Δεν ήμουν μεγάλος οπαδός των Behemoth μέχρι αυτό το άλμπουμ που βγήκε το 2014. Αλλά, αφού τους είδα σε μερικές ζωντανές εμφανίσεις, ανακάλυψα πως είναι μια από τις λίγες extreme metal μπάντες που πραγματικά τις πιστεύω. Ναι, είναι πομπώδες και υπερβολικό, αλλά με κάθε καλό τρόπο!
 


The Dillinger Escape Plan - Miss Machine  
9   The Dillinger Escape Plan - Miss Machine
 

Ένα από τα πιο έντονα και μοναδικά άλμπουμ που γνωρίζω! Όποτε έχω διάθεση για μουσική υψηλής έντασης, αυτό είναι το άλμπουμ! Δεν είναι μόνο έντονο και τεχνικό, αλλά και ιδιαίτερα πιασάρικο!
 


The Prodigy - The Fat Of The Land  
10   The Prodigy - The Fat Of The Land
 

Αυτό το άλμπουμ με έβαλε στην alternative μουσική όταν ήμουν στο δημοτικό! Θυμάμαι να φαντάζομαι τον εαυτό μου να στέκεται σε μια σκηνή και να τραγουδάει το "Breathe" όταν ήμουν μόλις 10-11 χρονών. Είναι πολύ σημαντικό άλμπουμ για μένα! Και δεν έχει μόνο συναισθηματική αξία, είναι ένα πραγματικά σπουδαίο και μοναδικό άλμπουμ.
 


  • SHARE
  • TWEET