dEUS, My Wet Calvin @ Fuzz Club, 17/03/12

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 19/03/2012 @ 11:11
Καιρό είχαν να μας επισκεφθούν οι dEUS. Από τις εκλεκτές συμπάθειες του ελληνικού κοινού, οι Βέλγοι είχαν δώσει το παρόν στη χώρα μας τελευταία φορά στο Rockwave Festival του 2008, ενώ εκτός festival είχαν να παίξουν από το 2005. Οπότε ουδεμία έκπληξη δε μου προκάλεσε το γεγονός πως το Fuzz Club γέμισε από κόσμο το Σάββατο το βράδυ, που διαισθανόταν πως οι dEUS θα του προσέφεραν άλλη μια διασκεδαστική βραδιά, όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις τους.

My Wet Calvin

Την ατμόσφαιρα πριν τους dEUS επιλέχθηκαν να ζεστάνουν οι My Wet Calvin. Ανεπιτυχώς κατά τη γνώμη μου. Αν και το ντουέτο τράβηξε αρχικά τα βλέμματα κυρίως λόγω του ότι ανέβηκε στη σκηνή μεταμφιεσμένο (κατά την προσφιλή του συνήθεια) με στολές γουρουνιού και λαγού αντιστοίχως, σε μουσικό επίπεδο, προσωπικά, με κούρασε. Το “All Great Events” είναι σίγουρα ενδιαφέρον άλμπουμ, αλλά επί σκηνής, το τεχνητό rhythm section που είχαν οι My Wet Calvin μέσω ενός MacBook δεν βοηθάει να δημιουργηθεί ένα συναυλιακό κλίμα. Events όπως το Synch Festival σίγουρα τους ταιριάζουν καλύτερα από το να είναι support για μισή ώρα σε rock μπάντα.

dEUS

Τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής τους περιοδείας ήταν η Αθήνα για τους dEUS πριν κατηφορίσουν για πρώτη φορά στην καριέρα τους στην Αυστραλία, τον ερχόμενο Μάιο. Το συγκρότημα ξεκίνησε την εμφάνισή του δίνοντας βάση στο πρόσφατο άλμπουμ του, “Keep You Close” με κομμάτια όπως το “The Final Blast”, το “Constant Now”, το “Easy” και από την αρχή φάνηκε πως έχει έρθει με αρκετή διάθεση. Εξάλλου ποτέ δεν έλειψε η διάθεση από τις συναυλίες των dEUS. Η σπίθα που χρειαζόταν να βάλει «φωτιά» στο live και να το ανεβάσει επίπεδο ήρθε άπαξ και ακούστηκαν οι πρώτες νότες του πολυαγαπημένου “Instant Street” από το “The Ideal Crash” που κατέληξε σε ένα πολύ δυναμικό τζαμάρισμα.

dEUS

Από εκεί και πέρα, η συναυλία μπήκε στον αυτόματο πιλότο. Οι dEUS παρουσίασαν ένα set με επιλογές απ’ όλη τη δισκογραφία τους και με σαφώς πιο «τσίτα τα γκάζια» σε σχέση με τις studio εκτελέσεις. Από το “Dark Sets In” μπορεί να έλειπε η ερμηνεία του Greg Dulli, που συμμετέχει στο κομμάτι, αλλά αποδείχθηκε εξίσου απολαυστικό όπως και τα “Little Arithmetics” και “Bad Timing” που έκλεισαν ιδανικά το main set. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας ήταν ο frontman Tom Barman που δεν σταματούσε να ευχαριστεί σε σπαστά ελληνικά το κοινό, χωρίς να υστερούν και τα υπόλοιπα μέλη όπως ο στιλάτος κιθαρίστας Mauro Pawlowski και ο πολυοργανίστας Klaas Janzoons, του οποίου οι εξάρσεις στο βιολί δυστυχώς θάφτηκαν ηχητικά. Σε κάποιο σημείο ο Barman εξέφρασε και την απορία του τι απέγινε το «Ρόδον» όπου το συγκρότημα είχε δώσει μια καταπληκτική συναυλία (σύμφωνα με όσους είχαν παρευρεθεί) το 1999, ρωτώντας μάλιστα πόσοι ήταν τότε με έναν μεγάλο αριθμό χεριών να σηκώνονται στον αέρα!

dEUS

Από τα δυο encores, σίγουρα η πιο όμορφη στιγμή ήταν η εκτέλεση του “Sister Dew” ενώ το τέλος της συναυλίας ήρθε αναμενόμενα με μια διευρυμένη, χρονικά, εκτέλεση του “Suds & Soda” με τον κόσμο να χειροκροτεί παρατεταμένα το συγκρότημα, και να φεύγει με ένα χαμόγελο σχηματισμένο στα χείλη έχοντας περάσει πολύ καλά. Οι dEUS έχουν τα κομμάτια και τη συνταγή να μετατρέπουν τις συναυλίες τους σε ένα μεγάλο πάρτι. Από εκεί και πέρα, πιστεύω, πως το ότι είναι τακτικοί επισκέπτες στη χώρα μας με μέτρο όμως, βοηθάει στο μέγιστο βαθμό ώστε και να διατηρείται ένα fanbase αλλά ταυτοχρόνως να μην νοιώθει κορεσμένο και να τιμάει σε κάθε επίσκεψη τους, τους Βέλγους, που πάντα έχουν τον τρόπο τους να το ανταποδίδουν.

dEUSSetlist:

The Final Blast
The Architect
Constant Now
Slow
Easy
Instant Street
Theme From Turnpike
Dark Sets In
Pocket Revolution
Ghost
Keep You Close
Little Arithmetics
Bad Timing
--------------------------
Serpentine
Sister Dew
Hotellounge (Be The Death Of Me)
--------------------------
Morticiachair
Suds & Soda

Φωτογραφίες: Βιβή Κεφαλωνίτη

  • SHARE
  • TWEET