Swans, Norman Westberg @ Μονή Λαζαριστών, 13/06/23

Εμπειρία ζωής!!!

Από τον Γιάννη Βόλκα, 15/06/2023 @ 15:56

Ίσως στην πρωτεύουσα η συγκεκριμένη συναυλία να ήταν μια από τις πολλές του καλοκαιριού αλλά στην Θεσσαλονίκη του 2023 τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ως και συναυλιακή ξηρασία μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη καλοκαιρινή περίοδος όσον αφορά τα ονόματα που προέρχονται από το εξωτερικό με λιγοστές εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν έναν δυσοίωνο κανόνα. Πληρώνει το κοινό της πόλης μας τα «λάθη» του παρελθόντος; Συντρέχουν άλλοι «εξωαγωνιστικοί» παράγοντες; Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μάθουμε ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εμφάνιση ενός τόσο σημαντικού σχήματος όσο οι Swans έμοιαζε σαν όαση στην προαναφερθείσα έρημο.

Δυστυχώς όμως η εικόνα που συναντήσαμε κατά την άφιξη μας στην Μονή Λαζαριστών δεν ήταν και η ιδανικότερη. Λιγοστός κόσμος εντός του χώρου και ορισμένοι που περίμεναν απέξω μέχρι να τελειώσει με διαδικαστικό τρόπο η μισάωρη εμφάνιση του Norman Westberg, κιθαρίστα των Swans σε διάφορες χρονικές περιόδους του παρελθόντος. Οι drone πειραματισμοί με ελάχιστες κιθαριστικές μελωδίες έφεραν ένα αποτέλεσμα το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Φυσικά στην συγκεκριμένη βραδιά οι συγκεκριμένοι ήχοι παρέμειναν ευπρόσδεκτοι και έτσι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού παρέμεινε αμίλητο δείχνοντας τον δέοντα σεβασμό στον εξηνταπεντάχρονο καλλιτέχνη.

Norman Westberg

Δεκαπέντε λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης (χρονική διάρκεια που αρχικά έμοιαζε ασήμαντη) και με το φως του ηλίου να μην έχει σβήσει ακόμα (επίσης σημαντική λεπτομέρεια αφού ο Michael Gira δεν επιθυμούσε να πλησιάσουν φωτογράφοι στην σκηνή μέχρι να σκοτεινιάσει) οι Swans ανέβηκαν σεμνά και ταπεινά στο stage. Η ποσότητα κόσμου είχε φτάσει σε ένα σχεδόν φυσιολογικό επίπεδο αν αναλογιστεί κανείς πόσους οπαδούς έχει το συγκεκριμένο συγκρότημα στην πόλη μας. Από την άλλη, ο πολύ μεγαλύτερος χώρος της Μονής Λαζαριστών έκανε το κοινό να μοιάζει απειροελάχιστο. Φυσικά οπαδοί πολλών μουσικών ειδών και ιδιαίτερα οι πολυπληθείς λάτρεις του post rock, οι φίλοι της νεότερης ψυχεδέλειας ή ακόμα και οι ακόλουθοι της stoner σκηνής θα μπορούσαν να βρουν ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη βραδιά. H ποικιλία όμως φαινόταν στα T-shirts των παρευρισκομένων αφού διακρίναμε ορισμένα των Saint Vitus, Darkthrone, The Temple, Riverside και άλλα.

Swans

Ο Michael Gira δεν έδειξε να δίνει σημασία στην ποσότητα του κόσμου αλλά στο να προσφέρει αυτό που επιθυμεί στο υπάρχων κοινό. Έδωσε σαφείς οδηγίες στον φωτιστή (και δεν δίστασε να επαναλάβει ώστε να διορθώσει ότι πήγε λάθος), απομάκρυνε τους φωτογράφους με διακριτικό τρόπο και ως άλλος διευθυντής ορχήστρας καθοδηγούσε την ομάδα εξαιρετικών μουσικών του.

Swans

Το "The Beggar" με διάρκεια μισής ώρας άνοιξε την βραδιά και έλυσε οποιαδήποτε απορία υπήρχε ανάμεσά μας. Οι Swans κατάφεραν εξαρχής να δημιουργήσουν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα η οποία ταίριαξε απόλυτα στον όμορφο χώρο της Μονής. Ταυτόχρονα έδειξαν ότι κανένας χώρος, ανοιχτός ή κλειστός, δεν είναι αρκετά μεγάλος για να αντέξει τα ντεσιμπέλ που κατέκλυσαν τον χώρο. Το "Τhe Beggar" χτιζόταν αργά και σταθερά δημιουργώντας μια καθηλωτική ατμόσφαιρα. Ως άλλος σαμάνος, ο Michael Gira οδήγησε το κοινό σε έκσταση με το σαγηνευτικό "The Hanging Man". H συνέχεια με τα "Ebbing" και "Τhe Memorious" έκαναν ξεκάθαρο ότι ο καινούργιος δίσκος των Swans που κυκλοφορεί σε μερικές μέρες θα μας απασχολήσει πολύ ακόμα για την φετινή χρονιά, όπως άλλωστε και οι περισσότερες κυκλοφορίες τους τα τελευταία χρόνια.

Swans

Το "No More Of This" θύμισε Pink Floyd με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μας χαλάρωσε προσωρινά με την μελωδία του. To μεγαλειώδες κλείσιμο ήρθε με το "Birthing" αφού ο Gira ενημερώθηκε τελευταία στιγμή πάνω στην σκηνή ότι δεν υπάρχει χρόνος για τα "Leaving Meaning" και "Cloud Of Unknowing" που συμπληρώνουν την τριάδα στην συγκεκριμένη περιοδεία. Η Μονή Λαζαριστών είναι πολύ αυστηρή στο χρονοδιάγραμμά της και η φασαριόζικη μπάντα δεν θα μπορούσε να γλυτώσει από τον κανόνα αυτό. Γι’αυτό και ο Gira δέχτηκε την απόφαση αυτή με ευγενικό τρόπο και καθησύχασε τους παρευρισκόμενους για την δυσάρεστη αυτή είδηση.

Swans

Η εμφάνιση των Swans, ακόμα και με αυτό το κλείσιμο, δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Η συγκεκριμένη μουσική θεωρείται άκρως ακατάλληλη για τουριστικές ακροάσεις και έτσι όλοι οι παρευρισκόμενοι ήξεραν τι να περιμένουν. Ο Michael Gira και οι εξαιρετικοί συνοδοιπόροι του το πρόσφεραν απλόχερα δείχνοντας ότι τα live των Swans είναι απλά μια εμπειρία ζωής.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

The Beggar
The Hanging Man
Ebbing
The Memorious
Cathedrals Of Heaven
No More Of This
Birthing

  • SHARE
  • TWEET