Arcturus @ Eightball, 13/01/18

Εντυπωσιακοί οι Νορβηγοί, μέγας νικητής ο Vortex

Από τον Γιάννη Βόλκα, 15/01/2018 @ 14:10

Οι Arcturus ποτέ δεν ήταν ένα «κανονικό» συγκρότημα που περιόδευε συστηματικά. Θα ήταν πιο εύκολο να χαρακτηριστεί ως ένα side project της αφρόκρεμας της νορβηγικής metal σκηνής. Η ιστορία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Θεσσαλονίκη αφού η πρώτη τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους ήταν ένα από τα λίγοστα live που είχαν πραγματοποιήσει μέχρι την τότε χρονική περίοδο. Οι συναυλίες τους στην πόλη μας κατά την περίοδο 2004-2005 απέχουν πλέον έτη φωτός μακριά αλλά οι μαρτυρίες των παρευρισκόμενων αποτελούσαν η καλύτερη διαφήμιση για την φετινή επιστροφή τους.

Arcturus

To sold-out της προηγούμενης βραδιάς στην πρωτεύουσα καθώς και οι φήμες για ένα μακροσκελές setlist αύξησαν την ανυπομονησία ενώ η απουσία opening act έφερε τον κόσμο στον χώρο του Eightball με συνέπεια που θα είχε κανείς στο πρώτο του ραντεβού. Οι Νορβηγοί από την άλλη πλευρά εκμεταλλεύτηκαν την άνεση χρόνου ώστε να καθυστερήσουν ένα εικοσάλεπτο. Τι σημασία έχουν όμως μερικά λεπτά μπροστά σε αναμονή τόσων ετών.

Η συμπεριφορά των μελών του supergroup ήταν ξεκάθαρη από το πρώτο λεπτό. Σεμνοί, ταπεινοί και χαμογελαστοί. «Ντοπαρισμένοι» με τον αέρα του νικητή από τα αποδυτήρια αλλά χωρίς το παραμικρό rockstar-ιλίκι κατάφεραν να κερδίσουν την συμπάθεια ακόμα και του πιο ουδέτερου παρατηρητή.

Arcturus

Η έναρξη με το "Evacuation Code Deciphered" έκανε ξεκάθαρο τον πρωταγωνιστή της βραδιάς. Στο κέντρο της σκηνής, μισοκαθισμένος στο σκαμπό του βρισκόταν ο Vortex ο οποίος έχει εξελιχθεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε εξαιρετικό frontman. Με άπειρη θεατρικότητα και ένα τεράστιο φωνητικό εύρος παρουσιάζει με τα χέρια και το πρόσωπο του μια μοναδική παράσταση. Ευγενικός με το κοινό και ταυτόχρονα απόλυτα πειστικός ως παράφρων διαστημάνθρωπος έχει αποδεχτεί με άνεση τον ρόλο του ηγέτη ενός μουσικού σχήματος του οποίου όλα τα μέλη θα μπορούσαν να έχουν τον ρόλο του αρχηγού.

Πίσω από τo drumkit, στιβαρός και αλάνθαστος όπως πάντα ο Jan Axel "Hellhammer" Blomberg ο οποίος δεν χρειάζεται να κάνει καμία περιττή κίνηση εντυπωσιασμού αφού η φήμη του πλέον προηγείται της κάθε εμφάνισης του. Στα πλήκτρα ο Sverd κουβαλά επίσης μια τεράστια ιστορία στις πλάτες του τόσο με άλλα συγκροτήματα όσο και ως βασικό συνθέτης των Arcturus. Στην άκρη της σκηνής εξίσου σεμνός ο Skoll ο οποίος με το τρίπτυχο "Ulver/Arcturus/Ved Buens Ende" έχει χτίσει την δική του ιστορία. Τέλος o Knut Magne Valle κερδίζει το βραβείο του πιο χαμογελαστού μουσικού της black metal σκηνής εντυπωσιάζοντας ταυτόχρονα με τις κιθαριστικές του ικανότητες.

Arcturus

Περνώντας στα του setlist, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι με τα κομμάτια του magnum opus "La Masquerade Infernale" αλλά σίγουρα θα επιθυμούσαμε παραπάνω από το έπος της «γενιάς» μας, "The Sham Mirrors". Οι συνθέσεις από τα "Sideshow Symphonies" και "Arcturian" αναδεικνύουν την φωνή του Vortex και φυσικά βρίσκονται σε ύψηλό επίπεδο. Με άλλα λόγια... αυτό το "Kinetic" περιμέναμε για να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και ο βασικός λόγος είναι ότι κανείς δεν κατανοεί την απουσία του από το setlist. Οι συνθέσεις από το μακρινό παρελθόν όμως έγειραν την πλάτιγγα ώστε να ικανοποιηθούν και οι παλιότεροι.

Arcturus

Συμπερασματικά (και για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις για την παραπάνω «γκρίνια») η φετινή εμφάνιση των Arcturus ήταν άκρως εντυπωσιακή και άφησε απόλυτα ικανοποιημένο το κοινό. Φυσικά δεν θα μπορούσε, για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους, να συγκριθεί με την βραδιά του 2004. Αν όμως την τοποθετήσουμε δίπλα σε αυτή του 2005, ο έμπειρος πλέον συναυλιακά Vortex κατάφερε να κερδίσει την φετινή παράσταση.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Evacuation Code Deciphered
Nightmare Heaven
Hibernation Sickness Complete
Painting My Horror
Crashland
The Chaos Path
Shipwrecked Frontier Pioneer
The Arcturian Sign
Nocturnal Vision Revisited
Game Over
Master Of Disguise
Alone
Deamonpainter
To Thou Who Dwellest In The Night
Raudt Og Svart
Angst
  • SHARE
  • TWEET