The Exploited, Αντίδραση @ Principal Club Theater, 11/04/23

Μεγάλη εμφάνιση από δυο ιστορικές μπάντες του χώρου

Από τον Γιάννη Βόλκα, 13/04/2023 @ 17:27

Οι Exploited για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, opening act οι Αντίδραση και το Principal να έχει, εδώ και λίγο καιρό, μεταφερθεί στον χώρο του Μύλου. Η ατμόσφαιρα «μύριζε μπαρούτι» και στο μυαλό μου ήδη άρχιζαν να τριγυρίζουν οι αναμνήσεις από την εμφάνιση των Slayer στον ίδιο χώρο το 1998. Ιδρωμένα κορμιά, «ντου από παντού» και οι παρευρισκόμενοι στα, τότε υπάρχοντα, εστιατόρια να μην μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα κύλησαν πολύ πιο ήρεμα, ο κόσμος, μετά από παρότρυνση των διοργανωτών, έφτασε στον χώρο από νωρίς και με… ειρηνικές διαθέσεις. Νέοι και παλιότεροι, πάνκηδες και μεταλλάδες ήρθαν για να παρακολουθήσουν δυο ιστορικές μπάντες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι Αντίδραση, μια από τις σημαντικότερες μπάντες της εγχώριας hardcore/punk σκηνής, ανέβηκαν στην σκηνή με την κλασική, επιβλητική εισαγωγή από το "Ενάντια" για να ακολουθήσει μια ασταμάτητη ιστορική αναδρομή με αφετηρία τις πρόσφατες κυκλοφορίες της μπάντας για να καταλήξει στους ιστορικούς πρώτους δίσκους με συνθέσεις που ακόμα και μετά από 30κάτι χρόνια παραμένουν επίκαιρες.

Αντίδραση

Οι Αντίδραση πρόσφεραν ένα χορταστικό setlist που έδειχνε ξεκάθαρα ότι τα μηνύματα από το "Κατάσταση Κινδύνου" του 1990 μέχρι το "Δυστοπία" που κυκλοφόρησε τρεις δεκαετίες αργότερα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. «Αυτή είναι η Ελλάδα», «Κανείς για μένα», «ΕΛ. ΑΣ» και φυσικά το ομώνυμο το οποίο ήρθε να κλείσει μια άψογη εμφάνιση, αντάξια της ιστορίας του συγκροτήματος. Δεν υπήρχε αμφιβολία, αλλά πραγματικά οι Αντίδραση ήταν το ιδανικό συγκρότημα για να συνοδέψει τους Exploited.

Αντίδραση

SETLIST

Εισαγωγή - 300
Νέα Ελπίδα
Αρχαίες Ματαιώσεις
Ιερό Κατασκεύασμα
Έγχρωμη TV, ασπρόμαυρη ζωή
Φωτιά 
Αίμα Στους Δρόμους
Θεοί Του Φόβου
Το Τελευταίο Μας Δάκρυ
Χοιρινό Κρέας
Βρώμικος Πόλεμος
Εφιάλτης
Αυτή Είναι Η Ελλάδα
Κανείς Για Μένα
ΕΛ. ΑΣ
Αντίδραση

Ελάχιστα μετά την προγραμματισμένη ώρα ο Wattie Buchan εμφανίστηκε στην σκηνή όπου ήδη βρίσκονταν οι υπόλοιποι Exploited. To "Let’s Start A War (Said Maggie One Day)" αποτέλεσε το ιδανικό εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσει ο «πόλεμος» στις πρώτες σειρές και συνέχεια με το "Fight Back". O κόσμος ήταν μοιρασμένος, με τους νεότερους να έχουν πιάσει από νωρίς το κάγκελο ενώ οι παλιότεροι, punks και μη, παρέμεναν ευχαριστημένοι στα μετόπισθεν.

Exploited

Υπό άλλες συνθήκες, το ότι οι Exploited εμφανίζονται στην Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είναι αρκετό. Επειδή όμως τα πράγματα, από ότι αποδεικνύεται, έχουν αλλάξει και ο κόσμος, καλός ή κακός, ικανοποιείται πιο δύσκολα, έτσι και εμείς οφείλουμε να τα αναλύσουμε διαφορετικά. Οι μουσικοί, λοιπόν, που απαρτίζουν τους Exploited σήμερα, αποδίδουν τα κομμάτια με αστείρευτη ενέργεια και αρκετά μεγάλη πιστότητα. Το μεγάλο στοίχημα, φυσικά, είναι ο ίδιος ο Wattie ο οποίος ούτε ήταν ποτέ «εύκολος» άνθρωπος, ούτε θα μπορούσε κανείς να εγγυηθεί την φυσική κατάστασή του.

Exploited

Ο mainman των Exploited, ακόμα και μετά τα πρόσφατα προβλήματα υγείας, βρίσκεται σήμερα και πολύ δυνατή φόρμα. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο 66 ετών με πολλαπλά εμφράγματα στο ιστορικό του. Αναλογιζόμενοι ότι το τελευταίο του περιστατικό συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, θα έπρεπε να χαιρόμαστε και μόνο που ο άνθρωπος αυτός περπατά πάνω στο stage. Ο Wattie όμως, όχι μόνο περπατά, αλλά αλωνίζει την σκηνή, έχει πολύ έντονη επαφή με το κοινό και γκαρίζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Ανάμεσα στα κομμάτια δεν ξεχνά τα «γαλλικά» του αφού δεν παρέλειψε να «λούσει» τους Green Day και τους Pennywise πριν το "Fuck The USA" καθώς και όσους δήλωναν ότι "Punk Is Dead".

Exploited

Μπόλικα κομμάτια από το θρυλικό ντεμπούτο των Exploited "Punks Not Dead", η κλασική διασκευή στο "Troops Of Tomorrow" των Vibrators και το "Beat The Bastards" που ένωσε παλιούς και νεότερους. Στο "Sex And Violence" η σκηνή γέμισε με κόσμο και ο Wattie Buchan παρέδωσε το μικρόφωνο στο κοινό που έδειξε να απολαμβάνει την στιγμή. Δυστυχώς τα δυο τελευταία τραγούδια που βρίσκονταν στο setlist ("Maggie" και "Don’t Forget The Chaos") κόπηκαν. Υποθέτουμε ότι σε αυτό το σημείο οι δυνάμεις, δικαιολογημένα, εγκατέλειψαν τον frontman ο οποίος έδειχνε ευδιάθετος κατά όλη την διάρκεια του live και δεν είχε άλλο λόγο να σημάνει την λήξη, έστω και λίγο νωρίτερα. Παρ’όλα αυτά, κανείς δεν έδειχνε να δυσανασχετεί αφού τόσο η διάρκεια του σετ όσο και η απόδοση των Exploited ήταν πέρα ως πέρα ικανοποιητική.

Exploited

Μια ιστορική βραδιά στον χώρο του Μύλου η οποία μπορεί να ήταν πολύ πιο «χαλαρή» και «ειρηνική», όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους, συγκριτικά με αντίστοιχες συναυλίες του είδους αλλά οι παρευρισκόμενοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, την «ίδρωσαν την φανέλα» με το παραπάνω.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Let's Start A War (Said Maggie One Day)
Fight Back
Dogs Of War
The Massacre
UK 82
Chaos Is My Life
Dead Cities
Alternative
Noize Annoys
Never Sell Out
Troops Of Tomorrow (διασκευή Vibrators)
I Believe In Anarchy
Holiday In The Sunday
Beat The Bastards
Cop Cars
Porno Slut
Fuck The System
Army Life
U.S.A
Punks Not Dead
Sex & Violence
Disorder
Was It Me

  • SHARE
  • TWEET