Trentemoller, T.O.M. And His Computer @ Gazi Music Hall, 28/02/14

Συνολικά καλή εμφάνιση, με τα σκαμπανεβάσματά της, από έναν από τους πλέον ιδιαίτερους δημιουργούς ηλεκτρονικής μουσικής της εποχής μας

Από τον Μάνο Πατεράκη, 04/03/2014 @ 12:13
Ο Anders Trentemøller δεν είναι ένας απλός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής. Μάλιστα, όπως διακηρύττει ο ίδιος, τα live του δεν είναι απλά live ηλεκτρονικής μουσικής, διότι αν παίζονται τα πάντα από ένα laptop, τότε πολύ απλά δεν μιλάμε για ζωντανή μουσική. Πόσω μάλλον στην εποχή που ζούμε, όταν ένα παντοδύναμο laptop είναι κοινός τόπος και δεν προκαλεί το δέος της τεράστιας πολυκάναλης κονσόλας των περασμένων δεκαετιών... Ως εκ τούτου, ο Trentemøller, έχοντας live μπάντα που παίζει μπάσο, κιθάρα, πλήκτρα, drums και κάνει φωνητικά, προσπάθησε να μας αποδώσει τον indie rock και τον dream pop χαρακτήρα της δικής του εκδοχής της electronica. Χωρίς, βέβαια, να ξεχνάει ότι επί της ουσίας, ο κόσμος που αποφασίζει να παρευρεθεί στο Gazi Music Hall (αλλά και ο πάρα πολύ λιγότερο ...νηφάλιος κόσμος που γεμίζει τα αντίστοιχα venues της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης), θέλει στην πραγματικότητα να χτυπηθεί και να χορέψει.

Trentemoller

Το setlist της βραδιάς αποτελούνταν από κομμάτια και των τριών δίσκων του (και όχι μόνο), δηλαδή το πιο ηλεκτρονικό ντεμπούτο του "The Last Resort", το καθόλα υπέροχο κατά την ταπεινή μου άποψη "Into The Great Wide Yonder" και την πολύ ενδιαφέρουσα τελευταία του δουλειά "Lost", στα πλαίσια της οποίας λάμβανε χώρα η εν λόγω περιοδεία που πέρασε από τα μέρη μας. Αν και η live μπάντα ήταν καλοκουρδισμένη και άκρως επαγγελματική, δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι με χάλασαν λίγο τα αρκετά προηχογραφημένα μέρη. Ωστόσο, ίσως φταίω εγώ και το rock υπόβαθρό μου, καθότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν σε συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής, παρόλη την σκοτεινή και πιο rock επένδυση. Σίγουρα, πάντως, αυτή δεν ήταν μία σκέψη που θα πέρασε από το μυαλό της πλειοψηφίας του κόσμου που πραγματικά γέμισε το Gazi Music Hall, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι ο αποκαλούμενος από τους κινδυνολόγους «συναυλιακός μεσαίωνας» δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα της Ελλαδίτσας μας.

Trentemoller

Μιλώντας για τον κόσμο, αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ ήθελε -και όφειλε- να μετατρέψει την βραδιά σε ένα μεγάλο πάρτι, εντούτοις έμοιαζε να συγκρατείται από μία μίξη σοβαροφάνειας και ξένης ως προς αυτό νοοτροπίας. Ίσως έφταιγε ότι τα πιο idm στοιχεία διακόπτονταν από στιγμές πανέμορφης μινιμαλιστικής techno και ιδιότυπου trip-hop, με αποτέλεσμα να χάνεται το momentum. Θα ήμασταν άδικοι, βέβαια, να πούμε ότι η συναυλία δεν απογειώθηκε σε στιγμές, τόσο από απόδοση μουσικών, όσο και κοινού. Κάποιες από αυτές τις στιγμές ήταν το φοβερό «progressive» ανατολίτικο κομμάτι "Constantinople", καθώς επίσης και το καταιγιστικό "Silver Surfer, Ghost Rider Go!!!", με το οποίο μας αποχαιρέτησαν.

Trentemoller

Θετική παρουσία της βραδιάς ήταν σίγουρα ο ίδιος ο Trentemøller, ο οποίος παρόλο που δεν αντάλλαξε κουβέντα με το κοινό δια μικροφώνου, είχε αστείρευτη ενέργεια, χαμογελούσε, έκανε χειρονομίες, έπαιζε πλήκτρα και πιατίνια και έφτιαχνε τις λούπες του. Δεν μπορώ, βέβαια, να πω τα ίδια και για την κύρια τραγουδίστρια της βραδιάς, την κοντοκουρεμένη Marie Fisker, η φωνή της οποίας είτε δεν είναι καλή live, είτε βρισκόταν σε κακή βραδιά. Δεν έριχνε όμως το σύνολο, το οποίο στεκόταν σε υψηλά, επαγγελματικά επίπεδα και, χωρίς να τις απογειώνει, απέδιδε όμορφα τις φοβερές συνθέσεις του ταλαντούχου Anders Trentemøller.

Trentemoller

Υ.Γ.: Λόγω ανωτέρας βίας δεν πρόλαβα να δω τον Thomas Bertelsen, ή αλλιώς T.O.M. And His Computer, ο οποίος παρουσίασε τις ηλεκτρονικές του συνθέσεις πριν το μιαμισάωρο του Trentemøller.

Υ.Γ.2: Επόμενο «ηλεκτρονικό» ραντεβού στη συναυλία ενός ακόμα υπερ-ταλαντούχου μουσικού, του κυρίου Forest Swords.
SETLIST

Intro
Still On Fire
Shades Of Marble
Past The Beginning Of The End
Candy Tongue
River Of Life
Vamp
Miss You
Take Me Into Your Skin
Trails
Never Stop Running
Constantinople
Moan

Encore:
Gravity
Silver Surfer, Ghost Rider Go!!!

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET