The Sound Explosion, The Mongrelettes @ Fuzz Club, 16/04/16

Δεν ήταν κάποια παρελθοντική αναφορά που μας έκανε να περάσουμε καλά, αλλά η απόδοση του συγκροτήματος εκείνη τη στιγμή

Από τον Κώστα Σακκαλή, 19/04/2016 @ 19:21

Ενδιαφέρουσα μέρα από κάθε άποψη το περασμένο Σάββατο. Από τη μία η Record Store Day έκανε το κέντρο της Αθήνας να πλημμυρίσει με δισκόφιλους οι σακούλες των οποίων πρόδιδαν το πέρασμα τους από τα διάφορα γνωστά στέκια, από την άλλη υπήρχε σε πολύ κόσμο (και πολύ κοινό κόσμο με αυτόν που μόλις περιγράψαμε) το επιστέγασμα με μια συναυλία επανένωσης ενός αγαπημένου και, γιατί όχι, θρυλικού αθηναϊκού σχήματος.

Στο, από την αρχή γεμάτο, Fuzz η παρουσία της νέας με την παλιά γενιά των φίλων του αυθεντικού garage ήταν αισθητή αλλά αναδείχθηκε και συμβολικά όταν στη σκηνή ανέβηκε το μοναδικό support σχήμα της βραδιάς, οι Mongrelettes. Πιστές στον '60s ήχο και με τον πρώτο τους δίσκο ακόμα φρέσκο σχετικά, έτυχαν θετικότατης αντιμετώπισης εξαρχής γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ήδη έχουν κάνει αίσθηση στο χώρο και έμενε απλά να το επιβεβαιώσουν με την εμφάνιση τους.

The Mongrelettes

Παρότι ο ήχος ήταν μάλλον αρνητικός, τα τραγούδια τους έλαμπαν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια τους σετ τους, αποτέλεσμα ίσως και σωστής ροής. Στα σημεία μάλιστα που άφησαν και την ψυχεδέλεια να εισχωρήσει περισσότερο στη μουσική τους έγιναν ακόμα πιο ελκυστικές.

Έχοντας κάνει τη δουλειά τους τέλεια οι Mongrelettes ως εισαγωγικό συγκρότημα, η ανυπομονησία των θεατών είχε οικοδομηθεί όσο έπρεπε και ευτυχώς με την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση πήραν τις θέσεις τους οι τέσσερεις Sound Explosion. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω την εμφάνιση του τραγουδιστή και κιθαρίστα, Γιάννη Αλεξόπουλου, που φορώντας πουκάμισο-γραβάτα πιο συντηρητικά κι από ελεγκτή εφορίας ή είναι πολύ μπροστά στον αντικομφορμισμό του ή ο άνθρωπος ήρθε κατευθείαν από τη δουλειά του.

The Sound Explosion

Σε κάθε περίπτωση, σε συνδυασμό με το άσπρο μαλλί, μου δημιουργήθηκε μια ανησυχία για το πόσο μπορούν να αποδώσουν το νεανικό πνεύμα του συγκεκριμένου είδους, για να μην πω να συγκριθούν με τα νιάτα τους. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο λάθος. Με εφηβικό ενθουσιασμό και οργιώδεις ταχύτητες πέρασαν κάμποσα λεπτά και μερικά τραγούδια παιγμένα απνευστί για να μας πουν έστω καλησπέρα. Αυτό παρέμεινε και καθόλη τη βραδιά ένα από τα μυστικά της επιτυχίας τους. Τα έτσι κι αλλιώς σύντομα τραγούδια τους ακολουθούσαν το ένα το άλλο χωρίς σταματημό, έτσι ώστε το κέφι να μη σταματάει ποτέ.

The Sound Explosion

Στην άνω του διώρου εμφάνιση τους έπαιξαν και τις απαραιτητες διασκευές, που δεν θα ήταν μακριά από την πραγματικότητα να τις χαρακτηρίσουμε το απόγειο της βραδιάς. Κι αυτό δεν αποτελεί μομφή για τις δικές τους συνθέσεις, παρά περισσότερο φιλοφρόνηση για τις αναπαραγωγικές ικανότητες τους. Εξάλλου, ποιος θα μπορούσε εύκολα να χτυπήσει κομματάρες όπως τα "We Ain't Got Nothing Yet" και "In The Past" (των Blues Magoos και We The People) αντίστοιχα, ειδικά όταν παίζονται διαδοχικά;

Η έκπληξη της βραδιάς, πάντως, ήταν η παρουσία στο encore του πληκτρα τους της κλασικής σύνθεσης (Στέλιος Δρίσης), ο οποιός ως κάτοικος εξωτερικού δεν μπορούσε να προβάρει και να παίξει κανονικά. Έδωσε, όμως, νέα πνοή σε συγκρότημα και κοινό για να γίνει ο απαραίτητος χαμός στο τέλος της συναυλίας. 

The Sound Explosion

Παρότι σίγουρα πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, πήγαν μέχρι το fuzz με νοσταλγικες διαθέσεις, δεν ήταν κάποια παρελθοντική αναφορά ή υποσυνείδητη ανάμνηση που μας έκανε να περάσουμε καλά, ειδικά από τη στιγμή που υπήρχε και κόσμος που εμφανώς δεν είχε δει ή/και δεν μπορουσε να δει το συγκρότημα στα φόρτε του. Ήταν το τώρα, η απόδοση του συγκροτήματος εκείνη τη στιγμη που μας ξεσήκωσε και φυσικά η ανεξάντλητη γοητεία του rock 'n' roll.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com

SETLIST


Inspector Clouseau In Outer Limits/State Of My Mind
Hangover Baby/Nothing/Writing On The Wall
We're The Sound Explosion
Every Day And Night
I'll Shake The Universe
Send A Message
Shape Of Things To Come
She's One Of A Kind
Baby Baby Bye Bye
We Ain't Got Nothing Yet
In The Past
Some Other Guy
Hopeless Endless Way
Don't Try My Love
Mini Shimmy
Cause You Lie
City Of People
The Wedge
It's For You
No! No! No! No! No!
She Was Mine
Wild Angel
I'm Not Talking
Sexotopless A-Go-Go
Don't Turn Away
Dirty Old Man
Lost In Tyme
Don't Shoot Me Down
Five Years Ahead Of My Time
Hey Conductor
For A Girl Like You
Why Can't You See
Lepanto Stream
No Matter What You Do
We're Pretty Quick
Another Lie
You'd Better Shake
C.C. Rider
Nobody But Me

Εncore:
I'm Not Trying To Help You
Don't Look Back
Hey Little Bird
My Baby Went Away With The Midnight Train
Watch Yourself
Misirlou
Gloria
Something

  • SHARE
  • TWEET