Rotting Christ, Hail Spirit Noir, Aherusia @ Piraeus 117 Academy, 26/03/17

Η ελληνική σκηνή στα καλύτερα της

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 28/03/2017 @ 12:10

Όπως συμβαίνει μετά από κάθε κυκλοφορία των Rotting Christ, η παγκόσμια περιοδεία που ακολουθεί, περνάει και από την Αθήνα. Διήμερο αυτήν τη φορά, με sold out την πρώτη ημέρα και σχεδόν γεμάτο club τη δεύτερη. Ήταν και τώρα όλοι εκεί. Τρεις γενιές οπαδών για να δουν μια μπάντα που κοντεύει τα τριάντα πλέον χρόνια ζωής. Όσο το σκέφτομαι συνειδητοποιώ το μέγεθος της επιτυχίας, κάτι που πιθανότατα δεν μπορούμε να το μετρήσουμε όσοι ζούμε στην Ελλάδα. Οι Rotting Christ ήταν κάποτε μια μπάντα της γειτονιάς και σχεδόν τριάντα χρόνια μετά είναι ακόμα εδώ με το ίδιο πάθος και τον ίδιο ζήλο. Η μόνη διαφορά είναι ότι όλο αυτό το απολαμβάνουν πια οι οπαδοί τους σε όλο τον πλανήτη.

Στις 20:00 τη βραδιά άνοιξαν οι Aherusia. Για τριάντα λεπτά άρχισαν να διηγούνται μαυρομεταλικές ιστορίες, με χαρακτηριστικές heavy στιγμές και πολλές folk/pagan μελωδίες. Ρυθμοί μεσαίων ταχυτήτων, αξιοπρεπής σκηνική παρουσία και όσο και αν η μπάντα προσπαθούσε για το καλύτερο, ο ήχος δεν ήταν με το μέρος της σε πολλά σημεία και σίγουρα το αραιό μέχρι εκείνη την ώρα κοινό δεν μπορούσε να βοηθήσει σε κάποια μελωδικά σημεία. Σε κάθε περίπτωση χειροκροτήθηκαν και ανανέωσαν το ραντεβού για την ερχόμενη Κυριακή σε μια πλήρη παρουσίαση της δισκογραφίας τους με τη συνοδεία χαμηλής χορωδίας. Ενδιαφέρον ακούγεται.

Aherusia

Στη συνέχεια ένα από τα πιο ελπιδοφόρα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής πήρε θέση. Οι Hail Spirit Noir, αποφάσισαν δειλά δειλά να δώσουν τη σημασία που πρέπει στις ζωντανές εμφανίσεις και καθώς τους έβλεπα για πρώτη φορά το ενδιαφέρον αρχικά εστιαζόταν στο πώς θα ακουστεί ζωντανά η ιδιαίτερη και ιδιόμορφη μουσική τους.

Το αρχικό ηχητικό πρόβλημα διορθώθηκε γρήγορα και ο καλός σε γενικές γραμμές ήχος συνέβαλλε και επέτρεψε να φανούν όλες οι πτυχές της μουσικής τους. Περίμενα η ψυχεδελική/προοδευτική πλευρά των συνθέσεών τους να περιοριστεί ζωντανά, αλλά όχι μόνο δεν έγινε, ήταν εκεί, και έδινε μια άλλη διάσταση και ατμόσφαιρα στη μουσική του συγκροτήματος.

Hail Spirit Noir

Παρά το γεγονός ότι δεν μετράνε πολλές live εμφανίσεις παρουσιάστηκαν άνετοι στη σκηνή με πολύ καλή απόδοση, κάτι που δείχνει ότι αφενός έχουν δουλέψει, αφετέρου ότι το 'χουν γενικώς. Οι εκτελέσεις ήταν άψογες και ζωντανά οι συνθέσεις αποκτούσαν περισσότερο «χώρο». Αν ήθελα κάτι παραπάνω, θα ήταν μεγαλύτερη θεατρικότητα. Ενδεχομένως αυτό να είναι το επόμενο βήμα.

Πέρα, όμως, απ' όλα αυτά, οι Hail Spirit Noir δείχνουν να ξεπερνούν τον σκόπελο των ζωντανών εμφανίσεων και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι έχουν τρεις εξαιρετικούς δίσκους στο ενεργητικό τους το μέλλον δείχνει πιο ευοίωνο από ποτέ. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές, αλλά τα πάντα, πλέον, είναι στο χέρι τους.

Setlist: "Mean You Harm" / "The Cannibal Tribe Came From The Sea" / "Mayhem In Blue" / "Riders To Utopia" / "Χαίρε Πνεύμα Σκοτεινό"

Ακολούθησε ένα μικρό διάλλειμα και ένα σύντομο soundcheck και οι Rotting Christ κάνουν την εμφάνισή τους.

Μετά τη θριαμβευτική εμφάνιση του Σαββάτου οι Rotting Christ αφιερώνουν ένα μέρος από το setlist της δεύτερης μέρας στην εξ ολοκλήρου παρουσίαση του ιστορικού, άκρως σημαντικού και ατελείωτου "Thy Mighty Contract". Παρά τις αμέτρητες φορές ακρόασης του εν λόγω άλμπουμ και παρά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την κυκλοφορία του, η εισαγωγή του "The Sign Of Evil Existence" αρκεί για να προκαλέσει ένα ρίγος και να σου επαναφέρει μνήμες μιας άλλης εποχής. Δυστυχώς ο κακός ήχος «θάβει» το πρώτο κομμάτι αλλά και το "Transform All Suffering Into Plagues".

Rotting Christ

Ακολούθησαν και τα επόμενα κομμάτια του άλμπουμ, αλλά κάτι ο μέτριος ήχος κάτι η «γρήγορη» εναλλαγή στα κομμάτια (όπως και το ότι δεν ακούσαμε το "His Sleeping Majesty") προκάλεσαν ένα μούδιασμα. Το κλείσιμο βέβαια με την ανατριχιαστική εκτέλεση του "The Fourth Knight Of Revelation" αποκατέστησε την τάξη, κλείνοντας παράλληλα την παρουσίασή του, που ολοκληρώθηκε σε κάτι λιγότερο από τριάντα λεπτά.

Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν καταιγιστική. Ουσιαστικά, αυτό που περιμέναμε. Το "Societas Satanas" δίνει το σύνθημα και το πρώτο μεγάλο circle pit στήνεται. Το δεύτερο μέρος της εμφάνισής τους (η οποία συνολικά δεν είχε τη διάρκεια της προηγούμενης βραδιάς), περιελάμβανε κυρίως επιλογές από τα τελευταία τους άλμπουμ.

Rotting Christ

Ο ήχος σίγουρα δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, καθώς χάνονταν αρκετά lead και γενικότερα μπούκωνε, αλλά αυτό δεν επηρέασε κανέναν, καθώς οι αντιδράσεις ήταν όπως πάντα έντονες και ενθουσιώδεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δέσιμο της μπάντας με το ελληνικό (αθηναϊκό) κοινό είναι μοναδικό και αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που απογειώνει τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Συγκρίνεται δε με αντίστοιχες καταστάσεις μόνο μεγάλων συγκροτημάτων που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Πάνω στη σκηνή το συγκρότημα δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποδώσει άψογα, να μεταφέρει συναισθήματα και να συνεπάρει τον κόσμο κάθε στιγμή, με κάθε νότα, κίνηση και κουβέντα.

Rotting Christ

Έχοντας παρακολουθήσει τους Rotting Christ από τις αρχές των '90s είκοσι και πλέον φορές, εντός και εκτός συνόρων, μπορώ ανεπιφύλακτα να πω ότι κάθε φορά γίνονται όλο και καλύτεροι. Ο επαγγελματισμός τους βρίσκεται σε επίπεδο πέρα από τα ελληνικά δεδομένα, όπως και όλο το στήσιμο, ο αέρας που έχουν και πολλά ακόμα πράγματα.

Αν υπήρξε κάτι μεμπτό σε αυτήν τους την εμφάνιση ήταν η επιμονή σε κομμάτια από το "Rituals". Αυτό, όμως, μπορεί να χαρακτηριστεί αναμενόμενο όπως και λεπτομέρεια.
Και όπως γράψαμε για το προηγούμενο βράδυ, ήταν μια ακόμα συναυλία των Rotting Christ. Και ήταν απολαυστική.

Φωτογραφίες: Διονύσης Παρθενιάδης / dionpa.com

SETLIST

The Sign Of Evil Existence
Transform All Suffering Into Plagues
Fgmenth, Thy Gift
Exiled Archangels
Dive In the Deepest Abyss 
The Coronation Of The Serpent
The Fourth Knight Of Revelation
Societas Satanas
Ze Nigmar
Kata Ton Daimona Eautou
Athanatoi Este
Nemecic
Έλθε Κύριε
Apage Satana
King Of A Stellar War
In Yumen Xibalba
Grandis Spiritus Diavolus
666
Non Serviam
  • SHARE
  • TWEET