Iced Earth, Monument @ Principal, 27/11/16

Το ελληνικό κοινό δεν ξεχνά την μπάντα του Jon Schaffer

Από τον Γιάννη Βόλκα, 29/11/2016 @ 13:11

Υπήρξε μια εποχή κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90 που η πλειοψηφία των εγχώριων metal οπαδών είχε υπό την κατοχή του τουλάχιστον ένα άλμπουμ των Iced Earth. Η ολοένα και αυξανόμενη αγάπη του ελληνικού κοινού επισφραγίστηκε με το τριπλό "Alive In Athens", μια κίνηση πρωτοποριακή που για πρώτη φορά απέδειξε περίτρανα αυτό που άλλοι απλά χρησιμοποιούν ως μερος του show τους. «Είστε το καλύτερο κοινό στον κόσμο», μας είπαν τόσοι και τόσοι αλλά το 1999 οι Iced Earth το έκαναν πράξη.

Όταν βρεθήκαμε στην αυλή του Μύλου, πλήθος κόσμου προσπαθούσε ακόμα να εισχωρήσει στην αίθουσα του Principal όπου οι Βρετανοί Monument βρίσκονταν ήδη επί σκηνής. Ο frontman Peter Ellis ξεσήκωνε το ορεξάτο κοινό απευθυνόμενος σε αυτό είτε στην αγγλική γλώσσα είτε στην ελληνική ενώ το υπόλοιπο συγκρότημα συνόδευε με αξιοσημείωτη απόδοση και άριστη σκηνική παρουσία. Το setlist του συγκροτήματος θα μπορούσε άνετα να περιγραφεί ως «Όλα Maiden και ένα Helloween» αφού  οι συνθέσεις των Monument θυμίζουν απόλυτα τους Βρετανούς γερόλυκους ενώ ο Ellis έχει μελετήσει μέχρι και την τελευταία κίνηση του Bruce Dickinson. Παρ' όλα αυτά, το κοινό έδειξε να απολαμβάνει την εμφάνισή τους και να ξεχνά προσωρινά την ανυπομονησία για τη συνέχεια.

Η εμφάνιση των Iced Earth στη σκηνή του κατάμεστου Principal ήρθε να αποδείξει ότι το συγκρότημα συνεχίζει να έχει πιστούς ακόλουθους ακόμα και σήμερα. Ανάμεσα σε αυτούς, νέους και παλιότερους, υπήρχαν και αρκετές γνωστές «παλιόφατσες» με τις οποίες παρακολουθούσαμε τις εμφανίσεις των Αμερικανών, τότε, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90. Από τότε, φυσικά, τα μέλη του συγκροτήματος άλλαξαν τόσες φορές ώστε σήμερα σχεδόν να μην έχει πλέον σημασία ποιοι μουσικοί συνοδεύουν τον John Schaffer.

Iced Earth

Ανάμεσά τους, πίσω από τα ντραμς βρισκόταν ο μοναδικός βετεράνος, Brent Smedley αν και τα νεότερα μέλη του συγκροτήματος ανταποκρίνονταν άριστα στις υποχρεώσεις τους τόσο μουσικά όσο και από πλευράς  σκηνικής παρουσίας. O frontman Stu Block, τον οποίο γνωρίζαμε τότε από τους Into Eternity, αρχικά ξένιζε ως επιλογή αλλά στην συνέχεια αποδείχτηκε η καλύτερη πιθανή λύση αντικατάστασης του Matt Barlow. O Jon Schaffer, τέλος, έδειξε για άλλη μια φορά την αφοσίωσή τους στο συγκρότημά του αλλά και στο heavy metal γενικότερα με τα τριάντα χρόνια πορείας του (συμπεριλαμβανομένου και τις μέρες ως "Purgatory").

Iced Earth

Το "Great Heathen Army (Maldon 991 AD)" από τον επερχόμενο δίσκο τους άνοιξε τη βραδιά, ενώ ακολούθησε ένα setlist με μοιρασμένες την παλιότερες και πιο πρόσφατες στιγμές. Από το ιστορικό παρελθόν, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πολυαγαπημένο "The Dark Saga", o Jon Schaffer ανταποκρίθηκε άριστα στα φωνητικά του "Stormrider" ενώ λίγο νωρίτερα, το "Pure Evil" βρήκε την ίδια θερμή αποδοχή από το κοινό όπως και όλες οι στιγμές του παρελθόντος. Οι πιο πρόσφατες συνθέσεις, αν και αρκετά αξιόλογες, αναγκαστικά υστερούν σε σύγκριση με τα προαναφερθέντα.

Iced Earth

Ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές της βραδιάς, θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε όλες τις παραπάνω συνθέσεις, το "I Died For You" για την πλειοψηφία του κόσμου, το "A Question Of Heaven" για μένα προσωπικά, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση του "Watching Over Me" κατά το οποίο το κοινό συνέχιζε να τραγουδά επανειλημμένα μετά τη λήξη του αναγκάζοντας το συγκρότημα να εφεύρει μια extended version.

Iced Earth

Συμπερασματικά, οι Iced Earth απέδειξαν ότι θα συνεχίσουν να απασχολούν για πολύ ακόμα το ελληνικό κοινό το οποίο από την πλευρά του δεν δείχνει να ξεχνά την αγάπη που πάντα ένοιωθε για την μπάντα του Jon Schaffer.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Great Heathen Army (Maldon 991 AD)
Burning Times
Plagues Of Babylon
Democide
Vengeance Is Mine
Days Of Rage
I Died For You
Pure Evil
Damien
Stormrider
V
My Own Savior
Cthulhu
Boiling Point
Slave To The Dark
A Question Of Heaven

Encore:
Dark Saga
Dystopia
Watching Over Me
The Hunter

  • SHARE
  • TWEET