White Lies: «Έχουμε μάθει τόσα πολλά από τα λάθη του παρελθόντος»

Ο Harry McVeigh επιμένει πως το μυστικό της ευτυχίας είναι οι φίλοι και η ουσία της μουσικής ο πειραματισμός.

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 11/11/2016 @ 14:25

Η Ελλάδα αγαπάει τους White Lies. Κι αυτοί μας αγαπάνε το ίδιο. Το post-punk revival σχήμα από το Λονδίνο επιστρέφει για δύο εμφανίσεις, στα πλαίσια της προώθησης του ολόφρεσκου "Friends". Μιλήσαμε με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Harry McVeigh σχετικά με τον νέο δίσκο, κατά πόσο επεμβαίνουν οι δισκογραφικές εταιρίες στο μουσικό έργο, το ρίσκο, τη φιλία στη σύγχρονη εποχή και μία αξέχαστη βόλτα στην Ακρόπολη.

Γεια σου Harry. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω προκαταβολικά για τον χρόνο σου. Πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή;

Είμαι καθισμένος στο λεωφορείο μας, στο Ζάγκρεμπ. Έχουμε ένα show σήμερα, θα είναι υπέροχα. Είναι η πρώτη φορά που παίζουμε εδώ μετά από κάποια χρόνια και είναι ένα πολύ ωραίο μέρος!

Περιοδεύετε ξανά, μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών. Είναι αυτή η μεγαλύτερη παύση σας; Πώς αισθάνεστε που βρίσκεστε και πάλι στον δρόμο;

Τα δύο χρόνια πριν από αυτήν την περιοδεία είναι το μεγαλύτερο διάστημα που απείχαμε. Ήμασταν κάπως αγχωμένοι πριν ξεκινήσει, δεν ξέραμε αν ο κόσμος θα ήθελε ακόμα να μας βλέπει να παίζουμε. Παρ' όλα αυτά, η ανταπόκριση των θαυμαστών μας στις συναυλίες είναι φανταστική και όλοι νιώθουμε την αγάπη στον χώρο κάθε βράδυ. Είναι φανταστικό, είμαστε τόσο ευχαριστημένοι που το κοινό απολαμβάνει το άλμπουμ.

Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα περιέχει τον κλασικό "White Lies" ήχο· όμως παρατηρούνται κάποια απροσδόκητα στοιχεία, όπως disco και μία pop αίσθηση. Πώς προέκυψαν αυτές οι επιλογές;

Ο Charles κι εγώ έχουμε ένα πραγματικά ευρύ γούστο στη μουσική και το εξερευνούμε συχνά όταν γράφουμε. Συνήθως ξοδεύουμε δύο ή τρεις ώρες καθημερινά κατά τη διάρκεια της σύνθεσης πίνοντας καφέ και ακούγοντας μουσική. Ακούμε από jazz και κλασική, μέχρι pop και death metal και λίγο απ’ όλα αυτά φιλτράρεται και εμφυσείται στη δική μας μουσική. Τα dance και disco στοιχεία σε αυτόν τον δίσκο προκύπτουν από μία αίσθηση που είχαμε ενώ παίζαμε σε κάποιες συναυλίες, στο τέλος του κύκλου του προηγούμενου άλμπουμ. Παίξαμε σε κάποια ακροατήρια που δεν ήξεραν καθόλου τη μουσική μας και φανταστήκαμε πως θα ήταν τέλειο να έχουμε ορισμένα τραγούδια στο set, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χορέψουν και θα μας άρεσε να τα παίζουμε. Κάποια από τα disco στοιχεία αυτού του άλμπουμ είναι και τα δυσκολότερα κομμάτια για να αποδοθούν ζωντανά και αυτή η τεχνική πρόκληση μπορεί να γίνει διασκεδαστική.

Οι συναυλίες που δώσατε τον Οκτώβρη πρέπει να ήταν οι πρώτες που παρουσιάστηκαν τα καινούργια κομμάτια. Είχατε θετική ανταπόκριση από το κοινό;

Ήμασταν πολύ νευρικοί πριν το πρώτο show, είχε περάσει τόσος καιρός. Μόλις παίξαμε τρία κομμάτια άρχισα να ηρεμώ και θυμήθηκα πως αυτό είναι ό,τι κάνουμε κάθε μέρα! Η ανταπόκριση στα νέα μας τραγούδια είναι συγκλονιστική, το tour είναι υπέροχο και είμαστε ευγνώμονες για τους θαυμαστές μας.

White Lies

Πώς ήταν η διαδικασία της ηχογράφησης;

Περάσαμε πολύ καλά κατά τη δημιουργία του δίσκου αλλά αντιμετωπίσαμε και αρκετές δυσκολίες. Δεν νομίζω πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αυτήν την κυκλοφορία πριν από πέντε χρόνια, έχουμε μάθει τόσα πολλά από τα λάθη του παρελθόντος. Είχαμε υπό τον έλεγχο μας τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε αυτό το άλμπουμ και αποφασίσαμε οι ίδιοι με ποιον επρόκειτο να δουλέψουμε και πού. Το πρόβλημα ήταν πως δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε σε ένα μέρος με έναν παραγωγό, άρα έπρεπε να χωρίσουμε τη διαδικασία και να κάνουμε διαφορετικά κομμάτια σε διαφορετικά μέρη, με διαφορετικούς ανθρώπους. Έπρεπε να διαχειριστούμε τον χρόνο μας και να αποφασίσουμε ποια μέρη του δίσκου θα γίνονταν, πού και πότε, παρ' όλα αυτά ήταν πολύ ωραία εμπειρία και νομίζω πως ταιριάζει όμορφα με την ποικιλία των ήχων που ακούγεται στο άλμπουμ. Το να δουλεύουμε στο στούντιο του Bryan Ferry ήταν τιμή μας!

Για κάποιο χρονικό διάστημα δεν βρισκόσασταν σε κάποια δισκογραφική εταιρεία. Αυτοί οι «μήνες ελευθερίας» σας επέτρεψαν να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε πράγματα που δεν θα κάνατε υπό άλλα πλαίσια;

Ποτέ δεν μας είπε κάποιος από τις δισκογραφικές να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε και πιστεύω πως πάντα νιώθουμε ελεύθεροι να εξερευνήσουμε ό,τι μας αρέσει μουσικά. Ωστόσο, όταν πρωτοξεκινήσαμε να γράφουμε συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόταν να ηχογραφήσουμε υλικό σε υψηλή ανάλυση, μόνοι μας, ώστε να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στο τελευταίο άλμπουμ, αφού αποκτήσαμε κάποιο πλεονέκτημα με τις ηχογραφήσεις, είχαμε ένα σορό ήχους και συνθέσεις έτοιμες πριν μπούμε στο στούντιο. Σίγουρα μειώθηκε κατά πολύ το άγχος της ηχογράφησης και είναι κάτι που νομίζω θα ξανακάνουμε, αισθάνομαι πως γινόμαστε όλο και καλύτεροι στο να φτιάχνουμε δίσκους όσο περνούν τα χρόνια.

Έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το "To Lose My Life...". Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα πρώτα άλμπουμ της περασμένης δεκαετίας και σίγουρα δημιούργησε θόρυβο γύρω από το όνομά σας. Από τότε έχετε εξελίξει τον ήχο σας σε πιο σύνθετες μελωδίες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Ήταν ριψοκίνδυνος ο πειραματισμός;

Νομίζω ήταν ριψοκίνδυνος, αλλά είναι σημαντικό να πειραματιζόμαστε και να βελτιωνόμαστε σαν μουσικοί, διαφορετικά ποιο είναι το νόημα; Ποτέ δεν ήμασταν σνομπ με τα τραγούδια που ο κόσμος απολαμβάνει και πάντα παίζουμε πολλά από το πρώτο άλμπουμ στα live. Λατρεύουμε το ντεμπούτο, μέχρι σήμερα πιστεύω πως είναι η καλύτερη μας δουλειά, αλλά πάντα θα προσπαθούμε να γράψουμε κάτι καλύτερο! Το αγαπάμε και για το γεγονός ότι μας έφτασε στο σημείο να βιοποριζόμαστε από τη μουσική και μας κράτησε δραστήριους για δέκα χρόνια, ήταν ένας δίσκος που ήρθε στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα του δίσκου; Η φιλία, όπως κάποιος (όπως εγώ) θα μάντευε;

Έχει να κάνει με τις μεταβαλλόμενες σχέσεις που έχεις με τους φίλους σου όσο μεγαλώνετε. Όταν είσαι νέος, οι φίλοι σου σε περιβάλλουν όλη την ώρα, πιθανόν να τους βλέπεις και κάθε μέρα αν πηγαίνεις στο σχολείο, ή δύο και τρεις φορές το σαββατοκύριακο. Όσο μεγαλώνεις, όμως, η ιδέα της φιλίας αλλάζει και ίσως φτάσεις στο σημείο να βλέπεις ακόμα και τους καλύτερους σου φίλους μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Οπότε, το άλμπουμ έχει να κάνει με το πώς, ενώ η ζωή σου και οι ζωές των φίλων σου αλλάζουν, η ιδέα για τη φιλία και τις σχέσεις αλλάζει εξίσου.

White Lies

Οπότε, "Friends". Γνωρίζεστε απ' όταν ήσασταν έφηβοι· φαντάζομαι ότι έχεις μεγάλη εμπειρία πάνω στο θέμα. Είναι η εποχή μας δύσκολος καιρός για συναισθηματισμούς και στενές σχέσεις;

Δεν υπάρχει δύσκολος καιρός για τη φιλία. Η τεχνολογία μας φέρνει ακόμα πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, φυσικά. Η φιλία έχει να κάνει με την πίστη, την αγάπη, την επικοινωνία και την εγγύτητα, αυτά τα θέματα μοιραζόμαστε με τους White Lies. Αυτή η περίοδος είναι ένα χάος πολιτικά και οικονομικά και η γενιά μας θα περάσει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, αλλά οι φιλίες τα υπερβαίνουν όλα αυτά, είναι παρηγοριά και ευλογία. Μπορείς να είσαι χαρούμενος στη ζωή ακόμα κι αν δεν έχεις τίποτα, αν μπορείς να γελάς, να κλαις, να μαλώνεις, να αγκαλιάζεσαι και να μεθάς με τους φίλους σου!

Τι συμβολίζει το artwork του εξωφύλλου; Έχει γίνει επίσης και mini-game στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος, το βρήκα πολύ έξυπνο.

Πάντα επιλέγουμε τα γραφικά για τα άλμπουμ απολύτως βάσει του πώς φαίνονται. Όταν συζητούσαμε σχετικά με το εξώφυλλο με την εταιρία σχεδίασης, είδαμε αυτήν την εικόνα και ξέραμε πως ήταν η κατάλληλη. Μας θύμισε τόσα πολλά πράγματα και φέρνει στην επιφάνεια πολλές αναμνήσεις, αλλά για τον Charles και εμένα, το καλύτερο ήταν πως μας θύμισε prog rock δίσκο της δεκαετίας του '70 και το λατρέψαμε, κατέληξε πολύ όμορφο και πλέον βρίσκεται κρεμασμένο και στον τοίχο του σπιτιού μου! Οι μοναχικές φιγούρες στον λαβύρινθο μπορούν εύκολα να αντιπροσωπεύουν την απόσταση στη φιλία που ανέφερα πριν, αλλά το νόημα των εξωφύλλων των δίσκων μας προκύπτει πάντα μεταγενέστερα.

Από "Fear of Flying" γίνατε ξαφνικά "White Lies", διαγράφοντας εντελώς την πρώτη μπάντα. Αυτό συνέβη επειδή δεν ήσασταν ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση που είχε πάρει  η μουσική σας; Θα μπορούσε να ξανασυμβεί, αν ο ήχος των White Lies δεν σας ευχαριστούσε πλέον;

Ο λόγος που αλλάξαμε από "Fear of Flying" σε "White Lies" δεν ήταν απλά επειδή δεν ήμασταν χαρούμενοι με τη νέα κατεύθυνση που είχαμε πάρει, βασικά έγινε το αντίθετο. Δεν μας άρεσε η αφετηρία μας. Ξεπεράσαμε τα τραγούδια που γράφαμε ως έφηβοι και θελήσαμε να τα αποκόψουμε από το παρελθόν του συγκροτήματος και να προχωρήσουμε. Δεν νομίζω πως θα συμβεί στους White Lies, επειδή, για κάποιον λόγο, είμαστε πολύ περήφανοι για όσα έχουμε κάνει και όσα έχουμε καταφέρει. Δεν θέλω να χάσω τους White Lies!

White Lies

Προτιμάτε να παίζετε σε φεστιβάλ, open-air συναυλίες ή club show;

Τα πάντα μας αρέσουν. Είναι τόσο διαφορετικά και λατρεύουμε τις προκλήσεις. Παίζοντας σε δική σου συναυλία, το κοινό είναι με το μέρος σου αλλά πρέπει να του δώσεις ό,τι θέλει και να αποδώσεις πολύ καλά τεχνικά, χωρίς λάθη! Πρέπει να ισορροπήσεις ανάμεσα σε κομμάτια που ο κόσμος γνωρίζει και αγαπά και σε κάποια ειδικά για τους μεγαλύτερους θαυμαστές, που είναι κυρίως άγνωστα. Όταν παίζεις σε φεστιβάλ έχει να κάνει κυρίως με το να κερδίσεις τον κόσμο που δεν ξέρει τη μουσική σου, οπότε οφείλεις να παίξεις τραγούδια που ξέρεις πως θα είναι πιο άμεσα, ακόμα κι αν νιώθεις ότι δεν είναι τα καλύτερα σου. Πάντως το λατρεύουμε, όσο δίνουμε συναυλίες είμαστε ευτυχισμένοι.

Οι επερχόμενες συναυλίες στην Ελλάδα θα είναι οι πρώτες σας ως headliners. Τι να περιμένουμε;

Μια μίξη από τις αγαπημένες στιγμές όλων, από το παλιό υλικό μέχρι κάποια από τα νέα κομμάτια. Θα έρθουμε στο τέλος μίας μεγάλης περιοδείας, έτοιμοι να δώσουμε ένα φοβερό live, τα καλύτερα show εξάλλου, γίνονται συνήθως προς το τέλος, αφού έχουμε εξασκηθεί αρκετά! Να περιμένετε πολύ τραγούδι, αν σας αρέσουν οι White Lies και μας δώσετε αγάπη θα σας την επιστρέψουμε κατά τη διάρκεια- και πάντα νιώθουμε πολλή αγάπη στην Ελλάδα.

Κάποιες αξιομνημόνευτες στιγμές από τις προηγούμενες επισκέψεις;

Είναι κλισέ, αλλά η επίσκεψη στον Παρθενώνα ήταν πραγματικά μαγική, ακόμα και με τόσους τουρίστες. Είχαμε μία όμορφη μέρα ανηφορίζοντας προς τα εκεί πριν από λίγα χρόνια, ύστερα από μία νύχτα άσχημου μεθυσιού, κατά κάποιο τρόπο το hangover την έκανε ακόμα πιο εντυπωσιακή. Σαν White Lies λατρεύουμε το φαγητό, η Ελλάδα τα καταφέρνει πολύ καλά και σε αυτό το κομμάτι!

Ξέρεις, το ελληνικό κοινό σας λατρεύει. Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι μαζί τους;

Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους ξανά. Σας αγαπάμε!

Οι White Lies παίζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

  • SHARE
  • TWEET