«Αρπαχτή» η συναυλία; Στην Φινλανδία, πάρε τα λεφτά σου πίσω!

Με αφορμή μια εμφάνιση του Chuck Berry, υπάρχει πλέον δεδικασμένο επιστροφής χρημάτων

07/07/2015 @ 10:50
Δεν είναι κάθε συναυλία μια καλή εμπειρία, ακόμη και αν πρόκειται να δείτε την αγαπημένη σας μπάντα. Ίσως ο μουσικός να είναι άρρωστος ή η προσοχή του να αποσπάται λόγω μιας προσωπικής υπόθεσης ή ακόμα, θα μπορούσε απλά να έχει μια μακριά νύχτα και όλα τα παραπάνω είναι ανθρώπινα.

Συνήθως δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, εκτός από το να ανασηκώσετε τους ώμους και να ελπίσετε να είναι καλύτερα την επόμενη φορά που θα περάσει ο καλλιτέχνης από την πόλη σας. Όμως, χάρη σε μια νέα απόφαση φινλανδικού δικαστηρίου, τώρα οι συναυλιακές έξοδοι παύουν αν είναι ρώσικη ρουλέτα: όσοι παρακολούθησαν μια συναυλία που δεν τους ικανοποίησε -και διενεργήθηκε στη Φινλανδία, φυσικά- μπορούν πλέον να ζητήσουν επιστροφή των χρημάτων τους!

Το κανάλι YLE, κατ 'ουσίαν η φινλανδική έκδοση του BBC, αναφέρει ότι το συμβούλιο της Ένωσης Καταναλωτών της χώρας αποφάνθηκε ότι εκείνοι που διοργάνωσαν το 2013 στο Ελσίνκι συναυλία με τον Chuck Berry οφείλουν σε όσους παρευρέθηκαν επιστροφή του 50% της τιμής των εισιτηρίων. Φαίνεται ότι ο θρυλικός κιθαρίστας ήταν κρυωμένος το συγκεκριμένο βράδυ, έφτασε στο σημείο ακόμα και να ζητά συγγνώμη από το πλήθος για τη γριπώδη κατάστασή του. Επειδή η συνολική απόδοση του κρυωμένου καλλιτέχνη ήταν «πολύ κάτω από τα ευλόγως αναμενόμενα πρότυπα», η CDB καθόρισε ότι η επιστροφή χρημάτων ήταν αρμόζουσα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Pauli Stahlberg, εξήγησε ότι αυτό δεν ανοίγει την πόρτα για όποιον απλά δεν του άρεσε μια παράσταση, για να πάρει τα χρήματά του πίσω. «Οποιοσδήποτε αναζητεί μια τέτοια ρύθμιση, όπως αυτήν, είναι πάντα ωθούμενος από μια υποκειμενική άποψη», είπε ο Stahlberg, «αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να πάρετε μια επιστροφή. Αυτό που μετράει είναι μια γενικά αποδεκτή άποψη ότι η συγκεκριμένη συναυλία ήταν μια αποτυχία, όπως συνέβη στην περίπτωση του Chuck Berry».

Κι ενώ η ασθένεια φαίνεται να είναι μια λογική αιτία για να ενεργοποιηθεί το πλέον δεδικασμένο, η κατάσταση μέθης δεν μπορεί πάντα να είναι. «Από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σε rock φεστιβάλ κάποιοι καλλιτέχνες να είναι high και να μην επηρεάζεται κατ 'ανάγκη η ποιότητα των παραστάσεων τους», δήλωσε ο Stahlberg. Ακόμη περισσότερο, αν κάποιος καλλιτέχνης είναι γνωστός για τις μεταβαλλόμενες καταστάσεις του στη σκηνή, οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να περιμένουν δικαίως κάτι διαφορετικό.

Η απόφαση ανοίγει τη δυνατότητα για επιστροφές χρημάτων από τα πάντα, όλα τα θεάματα, από παραστάσεις τσίρκου μέχρι μουσικά φεστιβάλ, αν και η γραμμή για τη μέτρηση των προσδοκιών για κάθε τύπο εκδήλωσης θα διαφέρει. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιδόσεις σε ένα φεστιβάλ, ας πούμε, και γι' αυτό πρέπει κάτι τέτοιο να αξιολογηθεί στο σύνολό του», ο Stahlberg εξήγησε. «Ακόμη και η σειρά εμφάνισης επηρεάζει την αντίληψη της συνολικής ποιότητας. Μια αποτυχημένη παράσταση από ένα αστέρι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για τους καταναλωτές από μια μέτρια ή και κακή warm-up μπάντα.»
  • SHARE
  • TWEET