Συνέντευξη High Spirits (Chris Black)

«Νιώθω σαν ένας heavy metal μοναχός ή ένας heavy metal εξωγήινος!»

Από τον Κώστα Πολύζο, 29/05/2014 @ 11:31
Ο Chris Black είναι μια πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα και αποφασισμένος  να μας μεταλαμπαδεύσει το μουσικό του όραμα όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τα διάφορα συγκροτήματα / project στα οποία συμμετέχει. Το πιο προσωπικό από αυτά, οι High Spirits, κυκλοφόρησαν  πρόσφατα το πολύ καλό "You Are Here" και μας δόθηκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για τη νέα αυτή δουλειά καθώς και να μάθουμε ενδιαφέροντα νέα από το στρατόπεδο των Pharaoh και Dawnbringer.

Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο. Μου μοιάζει με μια ειλικρινή κατάθεση ψυχής από έναν οπαδό του heavy metal. Πες μας αν θες σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία του.
Σε ευχαριστώ πολύ! Είναι πολύ ωραίο να ακούει κάποιος κάτι τέτοιο.  Γενικά, το πρώτο μέρος της διαδικασίας είναι ένας συνδυασμός σύνθεσης τραγουδιών και ηχογράφησης demo. Κάθε τραγούδι επανεξετάζεται αρκετές φορές και πολλές από τις λεπτομέρειες προστίθενται σε αυτό το σημείο. Υποθέτω πως πολλές μπάντες θα ονομάτιζαν τη διαδικασία «προ-παραγωγή», αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε στούντιο ηχογράφησης, όπου δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην απόδοση και στην ποιότητα του ήχου. Ιδανικά, οι περισσότερες δημιουργικές αποφάσεις παίρνονται πριν από τις ηχογραφήσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως συχνά κάνω αλλαγές στους στίχους και βρίσκω κάποια συγκεκριμένα κιθαριστικά στοιχεία, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Και αυτό το άλμπουμ δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Τα τραγούδια βασίζονται πάνω κάτω σε τρία-τέσσερα ακόρντα, αλλά οι μελωδίες είναι δυναμικές και βγάζουν συναίσθημα. Οπότε σε μουσικούς όρους θα συμφωνούσες με αυτό που είχε πει ο Leonardo Da Vinci: «Η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση»;
Και ναι και όχι. Η απλότητα είναι σχετική όπως και η επιτήδευση, οπότε το γενικότερο πλαίσιο είναι η ουσία. Αλλά και πάλι σε ευχαριστώ για το κομπλιμέντο. Συμφωνώ πως ο δίσκος είναι απλός χωρίς πολλά φκιασίδια.

Από πού προέρχονται όλες αυτές οι κολλητικές κιθαριστικές μελωδίες; Θεωρώ πως έχουν αρχίσει να γίνονται το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος και πως είναι άκρως εθιστικές!
Δεν ξέρω από πού έρχονται! Πάντως δεν έχουν να κάνουν με εμένα να χαζεύω με την κιθάρα. Εμφανίζονται στο μυαλό μου την ώρα που κάνω κάτι άσχετο και αργότερα πιάνω την κιθάρα και βλέπω τι μπορεί να γίνει. Κάποιος άλλος μου είπε πως κάποιες φορές ακούγονται σαν μελωδίες που προέρχονται από σαξόφωνο. Αυτό ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο γιατί είμαι ένας κακός σαξοφωνίστας αλλά ακόμη χειρότερος κιθαρίστας!

Θες να μας πεις λίγα πράγματα για τους στίχους; Φαίνονται να μην είναι προσκολλημένοι στα rock cliché. Ξέρεις πάρτι, αλκοόλ και γυναίκες!
Σωστά. Υποθέτω πως έχουν περισσότερο να κάνουν με τη «νύχτα μέσα μας». Χαχαχα! (σ.σ.: the «night life within» είπε)

Συγκρίνοντας το "You Are Here" με το "Another Night" δεν μπορώ να πω πως βρίσκω σημαντικές διαφορές στον ήχο τους. Συμφωνείς; Και αν ναι, θεωρείς πως οι High Spirits δεν εστιάζουν στην εξέλιξη της μουσικής τους, αλλά απλά συνθέτουν βασισμένοι σε κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο χωρίς να παρεκκλίνουν;
Νομίζω πως αυτό που λες είναι σωστό. Οι High Spirits γράφουν μουσική η οποία μου βγάζει μια συγκεκριμένη αίσθηση. Δεν μπορώ να το περιγράψω, καθώς πρόκειται για έναν συνδυασμό πραγμάτων, αλλά ξέρω πότε το νοιώθω και αυτό κυνηγάω.

Πώς νιώθεις που αποτελείς μια μπάντα ενός ατόμου; Σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία, αλλά δεν αισθάνεσαι πως κάτι λείπει;
Σίγουρα λείπουν πολλά πράγματα, άλλα έχε υπόψη πως δεν υπάρχει το διαπροσωπικό stress, το οποίο αντιμετωπίζουν άλλες μπάντες. Όταν είμαστε όλοι μαζί, είναι για να πάμε να δώσουμε ένα φοβερό live κάπου. Όλα είναι πολύ ειλικρινή.

Το NWOBHM οπωσδήποτε έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου σας και ίσως είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου ακούγοντας τον δίσκο. Έχω όμως την εντύπωση πως έχει να κάνει και με άλλα πράγματα. Για παράδειγμα μπορώ να διακρίνω επιρροές από hard rock συγκροτήματα όπως οι Thin Lizzy, αλλά και το punk attitude των Ramones. Συμφωνείς;
Έχω επηρεαστεί από την ολότητα της rock, hardrock και heavymetal μουσικής. Είναι αδύνατο να μην επηρεαστείς από το οτιδήποτε ακούς και εκτίθεσαι, ακόμα και αν αυτό συνέβη σε νεαρότερη ηλικία. Οπότε, πάντα αποφεύγω να απαντάω σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με επιρροές. Αν είναι να αναφέρω κάποια, θα πρέπει να αναφέρω χίλιες. Κάποιες από αυτές είναι πιο προφανείς από άλλες, αλλά όλες είναι ζωτικές για το τελικό αποτέλεσμα.

Από όσο ξέρω, το να είναι κάποιος οπαδός του old school heavy metal στις Η.Π.Α. δεν είναι και ότι πιο σύνηθες. Πώς και ένας τύπος από το Chicago μεγάλωσε και κατέληξε να γίνει οπαδός του NWOBHM και να γράφει το είδος της μουσικής των High Spirits;
Βασικά κατάγομαι από το ανατολικό μέρος των Η.Π.Α. Μετακόμισα στο Σικάγο πριν από 15 χρόνια, αλλά ξεκίνησα να ακούω μουσική και στη συνέχεια να ψάχνω και να αγοράζω μουσική ενεργά, σε πολύ μικρή ηλικία. Αγόραζα πολύ μουσική από περίπου 11 χρόνων περίπου και εν συνεχεία άκουγα συνεχώς μουσική (πότε περισσότερο, πότε λιγότερο) για τα επόμενα πολλά χρόνια. Οι μουσικές μου συνήθειες διαφέρουν πλέον, αλλά ακόμα γουστάρω και εκείνο το υλικό.

Είσαι ένας υπέρ-παραγωγικός μουσικός. Έχεις ένα κάρο project που τρέχεις ταυτόχρονα. Νιώθεις που και που σαν ένας heavy metal μουσικός Superman; Ή μήπως να πω καλύτερα Flash Gordon;
(γέλια) Δεν θα το έθετα ποτέ έτσι. Νιώθω περισσότερο σαν ένας heavymetal μοναχός ή ένας heavymetal εξωγήινος! (γέλια)

Πώς πάνε τα πράγματα με τους Pharaoh και τους Dawnbringer; Υπάρχει κάποιο νέο από αυτά τα στρατόπεδα;
Οι Dawnbringer θα ηχογραφήσουν τον νέο τους δίσκο που θα λέγεται "Night Of The Hammer" τον Ιούλιο. Είναι αρκετά ζοφερό και μελωδικό έχω την εντύπωση. Ελπίζω και οι Pharaoh να ξεκινήσουν κάποιες ηχογραφήσεις φέτος, αλλά ο νέος δίσκος πάει για το 2015. Υπάρχει κάποιο καινούριο υλικό και μουσικά είναι πολύ heavy. Έχουμε ήδη συζητήσει τη στιχουργική προσέγγιση και σχετικά με το εξώφυλλο, οπότε πιστεύω πως μόλις κάτσουμε να δουλέψουμε πραγματικά, θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα.

Βλέπουμε διάφορες πτυχές σου στα project. Έχουμε το πιο τεχνικό heavy / power των Pharaoh, την πιο ωμή και σκοτεινή προσέγγιση των Dawnbringer και την πιο απλή και λιτή αισθητική των High Spirits. Είναι αυτός ένας υγιής τρόπος να εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου; Πιστεύεις πως όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα συγκρότημα κάποια στιγμή;
Νομίζω πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ακατόρθωτο μουσικά, αλλά μου είναι δύσκολο να φανταστώ μια ενοποιημένη στιχουργική κατεύθυνση και ένα κοινό image, ενώ και η ιδέα να ξεκινήσω κάτι από την αρχή δεν ακούγεται να έχει καθόλου πλάκα επίσης. Ίσως, κάποτε, έρθει η στιγμή που τα σύνορα θα ανοίξουν, τι να πω;

Έχεις την εντύπωση πως υπάρχει δυνατότητα να ευρύνεται την οπαδική σας βάση, ξεφεύγοντας έτσι από την underground φάση;
Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση, έτσι και εδώ θα σου απαντήσω πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, Να ξέρεις όμως πως ήδη νιώθουμε πλήρεις. Έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα και είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι.

Υπάρχουν σχέδια να περιοδεύσετε για την προώθηση του δίσκου;
Έχουμε ήδη κάνει μια μικρή περιοδεία με εννέα συναυλίες και για το καλοκαίρι έχουμε προγραμματίσει ακόμα δύο.  Θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη το 2015. Ελπίζω να παίξουμε και στην Ελλάδα αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Το ψάχνουμε όμως!

Ποιά συγκροτήματα θα ανέφερες ως αυτά που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση πάνω σου και επηρέασαν τη συνθετική σου προσέγγιση;
Νομίζω πως το ανέφερα και πιο πάνω. Δεν μπορώ να ξεκινήσω να λέω γιατί θα μας πάρει χρόνια! Σίγουρα πολλές αγγλικές μπάντες υποθέτω. Αλλά και πολλές άλλες μαζί με αυτές. Και ακόμα περισσότερες από πάνω!

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Chris. Κλείσε όπως εσύ θες.
Σε ευχαριστώ  που τσέκαρες τους High Spirits και που προωθείτε τη δουλειά μας στους οπαδούς στην Ελλάδα! Ελπίζω να τα πούμε το 2015!
  • SHARE
  • TWEET