Long Distance Calling: «To "TRIPS" διευρύνει το μουσικό μας σύμπαν»

Ο Jan Hoffmann άφησε υπόνοιες ότι χάρη στην προσθήκη τραγουδιστή, ίσως ακούσουμε τα "The Nearing Grave", "Middleville" και "Built Without Hands" στην επόμενη περιοδεία

Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/04/2016 @ 13:15

Οι Long Distance Calling εδώ και λίγο καιρό έχουν αρχίσει να αποκτούν το δικό τους κοινό στην Ελλάδα. Η άνθιση του stoner ιδιώματος - κυρίως στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες post-rock/metal συνθέσεις των Γερμανών, ήταν δύο από τα στοιχεία που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της σχέσης. Ενόψει του νέου δίσκου "TRIPS" που θα κυκλοφορήσει τέλη Απριλίου, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Jan Hoffmann, μπασίστα της μπάντας. Δείτε τι μας είπε παρακάτω.

Long Distance Calling Jan Hoffmann

Γεια σου Jan. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Κυκλοφορείτε τον νέο δίσκο με τίτλο "TRIPS" σε περίπου ένα μήνα. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτόν και το "The Flood Inside";

Γεια σου. Ναι, ισχύει, ανυπομονούμε να βγει επιτέλους ο δίσκος! Βασικά, η κύρια διαφορά είναι ότι δουλέψαμε με παραγωγό (Vincent Sorg) για πρώτη φορά. Κι επίσης προσπαθήσαμε κάποιους νέους ήχους και δομές στην προσέγγιση του δίσκου.

Θεωρώ πως είναι ακόμα σχετικά νωρίς, αλλά σίγουρα χρειάζομαι περισσότερο χρόνο με το "TRIPS" απ' ό,τι με το παλαιότερο υλικό σας. Είναι πιο ποικιλόμορφο απ' ό,τι έχετε κάνει στο παρελθόν. Το "Flux" είναι, πιστεύω, το πιο τρανό παράδειγμα αυτού. Πιστεύεις ότι η αλλαγή στον ήχο σας θα επηρεάσει τους οπαδούς σας; Πώς θεωρείς θα αντιδράσουν;

Κοίτα, γράφουμε δίσκους για τους εαυτούς μας πρωτίστως και μας αρέσει να κάνουμε αυτό που κάνουμε, δεν σκεφτόμαστε πολύ για τις απαιτήσεις του κόσμου. Πιστεύω πως ο νέος δίσκος θα δημιουργήσει πόλωση επειδή είναι τόσο ποικιλόμορφος, αλλά θεωρώ πως αυτό είναι κάτι καλό. Οι πρώτες εντυπώσεις από τον τύπο ήταν θετικές.

Ποια ήταν η υποδοχή της εισαγωγής φωνητικών; Έχουν περάσει μερικά χρόνια που έχετε τραγουδιστή πλέον. 

Απλά θέλαμε να προχωρήσουμε και να διευρύνουμε το μουσικό μας σύμπαν, να εξερευνήσουμε νέα πράγματα. Δεν θέλαμε να κάνουμε συνέχεια ορχηστρικά άλμπουμ. 

Υπάρχει ένα θέμα πίσω από το "TRIPS"; Πώς προέκυψε ο τίτλος; 

Ίσως η έννοια του θέματος να είναι αρκετά βαριά, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ιδέα πίσω από τον τίτλο. Η μουσική μας ακούγεται σαν ένα ταξίδι, ωστόσο η βασική ιδέα είναι το ταξίδι στο χρόνο, στα όνειρα, οπότε το "TRIPS" είναι μια άλλη λέξη για τα όνειρα.

Long Distance Calling

Ο Martin Fischer δεν είναι πλέον μέλος των Long Distance Calling. Γιατί έφυγε; 

Ο Marsen ήθελε να εστιάσει στη ζωή του και την οικογένεια του, αυτό είναι όλο.

Στη θέση του ήρθε ο Petter ή απλά είναι ο τραγουδιστής του "TRIPS"; Είστε μια τετραμελής μπάντα με guest τραγουδιστή;

Ας το θέσουμε κάπως έτσι: οι τέσσερις μας είμαστε η μπάντα και ο Petter είναι ο τραγουδιστής του "TRIPS" και θα μας συνοδέψει στην περιοδεία. Στο μέλλον θα δούμε τι θα γίνει...

Ο Petter συμμετείχε και στον προηγούμενο δίσκο σας. Είχατε σκεφτεί από τότε την πιθανότητα συνεργασίας σας;

Δεν είχαμε προγραμματίσει τίποτα αλλά από την άλλη είμαστε πάντα ανοιχτοί στο μέλλον και επειδή πήγε τόσο καλά με αυτόν σ' εκείνο το κομμάτι, ήταν η πρώτη μας επιλογή για το "TRIPS".

Ακούγοντας την εισαγωγή του "Trauma" διέκρινα μια επιρροή από Rammstein. Είναι κάτι που έγινε επίτηδες;

Απλά συνέβη. Ήμασταν στο στούντιο και είπαμε ότι θέλαμε ένα πραγματικά δυνατό κομμάτι, οπότε αρχίσαμε να τζαμάρουμε και προέκυψε το "Trauma".

Θα κυκλοφορήσετε κάποιο βίντεο από το "TRIPS"; Ποιο και πότε;

Ναι, κυκλοφορήσαμε ένα βίντεο με στίχους για το "Lines" και θα κυκλοφορήσει ένα δεύτερο κομμάτι τον Απρίλιο, αλλά δεν θα σου πω ποιο. Ίσως κάνουμε και ένα τρίτο αργότερα μέσα στο χρόνο.

Ποια ήταν η πιο εύκολη συνεργασία που είχατε; Ο Dolving, ο Renkse, ο Bush ή ο Cavanagh; Η πιο δύσκολη; 

Δεν θα πω δημόσια ποιος ήταν ο πιο δύσκολος, συγγνώμη. Αλλά μπορώ να πω ότι ο John Bush ήταν εξαιρετικά εύκολος στη συνεργασία!

Πες μου με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς.

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου και ο καθένας στην μπάντα θα έλεγε κάτι διαφορετικό, αλλά για μένα θα ήταν ο Maynard James Keenan.

Προτιμάς να παίζεις ζωντανά ή σε στούντιο;

Ζωντανά, απολύτως. Αν και οι ηχογραφήσεις του "TRIPS" ήταν αρκετά διασκεδαστικές αυτήν τη φορά και πέρασα καλά, συνήθως το σιχαίνομαι.(γέλια)

Πώς προέκυψε η ιδέα για το "Nighthawk";

Λοιπόν, απλά θέλαμε να κάνουμε κάτι νέο, φρέσκο, συναρπαστικό και να επιστρέψουμε στις ρίζες της μπάντας με αυτό το EP. Ήταν διασκεδαστικό να το κάνουμε και να το μοιραστούμε με τους οπαδούς. Δεν υπήρχε κάποιος προγραμματισμός και δεν είχαμε ούτε ένα riff πριν μπούμε στο στούντιο για το "Nighthawk", ήταν μια περιπέτεια για να κρατήσουμε φρέσκους τον κόσμο κι εμάς.

Σκεφτήκατε ποτέ να επαναφέρετε τον Reimut Van Bon back; Σας λείπουν τα στοιχεία που έφερνε στους Long Distance Calling;

Υπάρχει λόγος που έφυγε ο Reimut από την μπάντα, οπότε η απάντηση είναι όχι. Έχουμε νέα στοιχεία που ταιριάζουν καλά.

Έχετε και άλλα project ή εστιάζετε μόνο στους Long Distance Calling;

Όχι, έχουμε κάποια project που τρέχουν και νομίζω ότι είναι σημαντικό για τη δημιουργικότητα όλων στην μπάντα. Ο drummer μας, Janosch, έχει μια δεύτερη μπάντα, τους Zodiac και ο Flo παίζει σε μια grindcore μπάντα, τους Eiter και σε μια hard rock μπάντα, τους Healer.

Long Distance Calling

Σε παλιότερη συνέντευξή σας όταν ρωτηθήκατε «Πώς βλέπετε τους Long Distance Calling σε δέκα χρόνια;» απαντήσατε «σαν την κορυφαία μπάντα ορχηστρικού rock». Έχει αλλάξει αυτή η άποψη δεδομένου ότι προσθέσατε φωνητικά πλέον;

Ε, λοιπόν, αλλάζουν τα πράγματα, έτσι είναι η ζωή.

Ακούτε νέα μουσική; Πολλοί καλλιτέχνες κολλάνε σε παλιά ακούσματα.

Κι εγώ συνήθως προτιμώ τα παλιά, αλλά υπάρχουν μερικοί πολύ αξιόλογοι νέοι καλλιτέχνες εκεί έξω, όπως οι Angel Haze για παράδειγμα. Επίσης, μου αρέσουν πολύ οι Biffy Clyro, Tool, Deftones, A Perfect Circle κ.ά.

Τα κομμάτια με φωνητικά γράφτηκαν ακριβώς για τον σκοπό αυτό; Μπορούν να σταθούν σαν ορχηστρικά;

Όχι, τα τραγούδια αυτά, καθώς και τα ορχηστρικά εξυπηρετούν τον λόγο για τον οποίο φτιάχτηκαν. Αν γράψεις ένα κομμάτι με φωνητικά, αυτά χρειάζονται αέρα για να «αναπνέουν», όπως και αν γράψεις ορχηστρικό πρέπει να εστιάσεις σε όλες τις λεπτομέρειες για να το κάνεις ενδιαφέρον κι ελκυστικό, πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.

Υπάρχει πιθανότητα να ακούσουμε κάποια από τα "The Nearing Grave", "Middleville" και "Built Without Hands" ζωντανά τώρα που έχετε και τραγουδιστή;

Ναι, ίσως παίξουμε κάποια από αυτά στην επόμενη περιοδεία.

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από το "Satellite Bay". Πόσους συμβιβασμούς κάνατε μέχρι σήμερα;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Πάντα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς, αλλά αυτό δεν είναι πάντα κακό.

Μια τελευταία ερώτηση από τους φίλους σας στην Ελλάδα. Πότε θα επιστρέψετε εδώ;

Ευελπιστώ σύντομα, αν υπάρχει κάποιος διοργανωτής που μας θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μας!

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Κλείσε τη συνέντευξη όπως θες. 

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, τσεκάρετε το "TRIPS", είναι ένα πολύ έντονο και κουλ άλμπουμ.

  • SHARE
  • TWEET