«10»: Justin Broadrick (Godflesh, JK Flesh, Zonal)

Ένας μουσικός θρύλος. Μια καριέρα φαινόμενο

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 20/10/2017 @ 15:04

Με αφορμή τις εμφανίσεις του τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 28.10.17) του Fraternity Of Sound Festival με τους Godflesh (μαζί με τους UNSANE, GHOLD, Omega Monolith και Pharaoh Overlord), την τρίτη ημέρα (Κυριακη 29.10.17) με τους Zonal (μαζί με τους Thurston Moore , Ben Frost, Drew McDowall και Afformance ) και στο Π26: Fraternity Of Sound (Club Night) ως JK Flesh (Παρασκευή  27.10.17 στο Temple) παρουσιάζουμε μερικές πτυχές ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη. 

Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Birmingham, πέρασε κάμποσο καιρό στην Αμερική, πλέον ζει στην Νότια Ουαλία σε μια φάρμα. Ο Justin είναι ένας άνθρωπος που χαίρει τεράστιας εκτίμησης στον χώρο από μπάντες παγκόσμιου βεληνεκούς, από ειδήμονες κριτικούς και από επαγγελματίες του ήχου. Είναι αδύνατον να μην εκτιμήσουμε την επίδραση και την επιρροή του στην πειραματική και ακραία metal μουσική (και όχι μόνο σε αυτή). Είναι από τους λίγους μουσικούς που έχει καταφέρει να δράσει και να επηρεάσει ταυτόχρονα τόσο μα τόσο διαφορετικά μουσικά είδη και παρακλάδια που κυμαίνονται από το ακραίο grind μέχρι φασαριόζικη ηλεκτρονική μουσική. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα βασικά στοιχεία, δουλειές και ασχολίες του, ώστε να αποκτήσετε μια σφαιρική άποψη για αυτό το φαινόμενο.

1
Napalm Death
Napalm Death

Ήταν ακόμα πιτσιρικάς. Ούτε καν δεκαέξι χρονών. Παρότι από τότε είχε τάσεις και γούστα προς ηλεκτρονικά και θορυβώδη πράγματα μπήκε το 1986 σε αυτή την πρωτοπόρα και ακραία grindcore μπάντα, ηχογραφώντας κιθάρες μαζί τους. Ουσιαστικά ήταν στην πρώτη ηχογράφηση τον Αύγουστο του ‘86 στο Rich Bitch στο Birmingham. Πρόκειται για μια κι έξω ηχογράφηση που ολοκληρώθηκε σε μία μόνο ημέρα και προοριζόταν για demo της μπάντας. Ήταν τα δώδεκα πρώτα κομμάτια του δίσκου “Scum” (στα υπόλοιπα κιθάρα έπαιξε ο Βill Steer (Carcass, Firebird)). Τα ήξεραν τόσο καλά που δεν χρειάστηκε ούτε καν δεύτερη εγγραφή-προσπάθεια. Δεν ήταν καν μέλος της μπάντας τον επόμενο χρόνο που κυκλοφόρησε το εμβληματικό ντεμπούτο του συγκροτήματος. Δεν ήθελε να ανήκει σε μιά μπάντα και αν και τόσο μικρός είχε τεράστιες φιλοδοξίες και όνειρα. Όσο μικρή κι αν ήταν η εκεί παρουσία του όμως ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν καταλυτική και αρκετά κερδοφόρα για τον ίδιο. 

Listen

2
Godflesh
Godflesh

Αφού έκανε ένα πέρασμα από τους Head Of David σαν drummer, το 1988 δημιούργησε αυτό το πειραματικό εργαλείο που τον έκανε αυτό που είναι. Μιλάμε για μια απο τις πρώτες μπάντες που συνδύασε βαριά metal κιθαριστικά περάσματα και drum machine. Αν και διαλύθηκαν το 2002, επανήλθε μαζί τους περίπου οκτώ χρόνια μετά και παρουσίασε μάλιστα και νέο δίσκο το 2014.

Το "World Lit Only By Fire" επανέφερε industrial, sludge και βρόμικου metal ομορφιές όπως μόνο αυτός ξέρει να γράφει. Μαζί με το ντεμπούτο τους, "Streetcleaner" είναι ένα εξαιρετικό δείγμα προοδευτικής μουσικής. Όλοι οι δίσκοι τους βέβαια κατέχουν ασύλληπτα υψηλό επίπεδο. Φέτος μάλιστα περιμένουμε και καινούργια δουλειά, με όνομα "Post Self". 

Listen

3
Jesu
Jesu

Είναι η επόμενη μπάντα του που δημιούργησε με την βοήθεια των Diarmuid Dalton και Ted Parsons. Ατμοσφαιρικό και καθόλα σκοτεινό doom, μάλλον θολό, με στοιχεία shoegaze, drone και ambient! Είναι αργός και νανουριστικός, με παραμορφώσεις παντού, στις φωνές και στις κιθάρες. Έχει σπάνια ατμόσφαιρα και ακούγεται πανεύκολα από οπαδούς διαφόρων ειδών. Στίχοι ατμοσφαιρικοί, συναισθηματικοί και άκρως ρεαλιστικοί. Αυτός ο τύπος είναι ιδιοφυΐα και παράγει μια σύγχρονη metal μουσική με πειραματικά φωνητικά και ατέλειωτο θόρυβο, που έχει ως αποτέλεσμα ένα ατμοσφαιρικό metalgaze όπως το έχουν ονομάσει κάποιοι. Όλες οι δουλειές του αξίζουν προσοχής. Εδώ ουσιαστικά ο Justin ξαναόρισε τον ίδιο του τον εαυτό. Έκανε άλλη μια μπάντα η οποία έγινε σημείο αναφοράς. Είχαμε την τύχη να τον δούμε ζωντανά πριν πολλά χρόνια σε μια βραδιά με τους Isis στο Ρόδον!

Listen

4
Greymachine
Greymachine

Ένα project με μία και μοναδική κυκλοφορία. Το "Disconnected" είναι ο Justin (ο οποίος παίζει σχεδόν τα πάντα), μαζί με τον Aaron Turner (Isis, Old Man Gloom, Sumac), τον Dave Cochrane (God , Head of David, Ice, Jesu) και τον Diarmuid Dalton (Godflesh, Iroha, Jesu). Ουσιαστικά πρόκειται για άλλο ένα θορυβώδες doom/drone metal. Eίναι η πιο βαριά και ατμοσφαιρική δουλεία του. Oι τέσσερις της μπάντας έχουν ένα φετίχ με το θόρυβο κι εδώ τους δόθηκε η ευκαιρία να βγάλουν όλο τους το άχτι πάνω στα όργανα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν.

Listen

5
JK Flesh
JK Flesh

Προσωπικό του project που μυρίζει έντονα Godflesh, αλλά με μια ιδέα από τα πιο πειραματικά project του Final και Pale Sketcher. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σκοτεινό και άκρως πειραματικό industrial metal το οποίο εμπλουτίζεται με dub, noise και ηλεκτρονικά στοιχεία. Επαναλαμβανόμενα βιομηχανικά riff, αλλοιωμένα φωνητικά και στοιχειωμένη ατμόσφαιρα. Για φίλους των Emeralds, των Fuck Buttons, αλλά συνάμα και των Nadja και the Angelic Process. Ακούστε το "Posthuman", είναι ένα υπόγειο μνημείο. 

Listen

6
Zonal
Zonal

Ουσιαστικά είναι η αναβίωση ή καλύτερα ένα παράλληλο side project των Techno Animal που σταμάτησαν το 2004. Είναι η συνεργασία του με τον Kevin Martin (The Bug). Τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχουν κάποια κυκλοφορία, αποφάσισαν να εμφανίζονται και να παρουσιάζουν την άρρωστη, βιομηχανική, αφηρημένη και minimal techno πλευρά τους ξανά και ξανά. 

Listen

7
Ηλεκτρονική
Ηλεκτρονική

Εξ αρχής η τάση του και τα γούστα του ήταν πιο κοντά στην ηλεκτρονική μουσική. Μπορει να μεγαλούργησε σε industrial, metal, shoegaze παρακλάδια, αλλά οι δουλειές του στα πιο πειραματικά μονοπάτια είναι εξαιρετικές. Εχει κινηθεί και εχει παρουσιάσει ambient, noise και hip hop δουλειές μέχρι power electronics και drum and bass. Απλά θα καταγράψω μερικά από τα project του και θα σας αφήσω με την υποχρέωση να ψάξετε ακόμα περισσότερα για αυτόν. Final, Ice, Techno Animal, Pale Sketcher, White Viper, Youpho, Tech Level 2, Krackhead, White Static Demon, Council State Electronics και πολλά άλλα. 

Listen

8
Sun Kil Moon
Sun Kil Moon

Είναι προφανώς εργασιομανής και δεν θα σταματήσει ποτέ τα πειράματα, τις συνεργασίες και την σκληρή δουλειά. Πρόσφατα παρουσίασε το "Jesu & Sun Kil Moon". Ένα ταίριασμα των μουσικών του Broadrick με τους στίχους και τις φωνές του Kozelek.  

Listen

9
Hydra Head
Hydra Head

Πέρα από όλα τα παραπάνω, έχει υπάρξει και συνεχίζει να το κάνει και τεχνικός ήχου, παραγωγός ή κάτι παράλληλο σε αυτά. Παρουσιάζει remixes και έχει δουλέψει με μπάντες όπως οι Pantera, Isis, Mogwai και οι Pelican. Στην δισκογραφική του Aaron Turner δεν υπηρξε ιδρυτικό μέλος αλλά κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της ιδέας, της σκηνής και της κουλτούρας που αντιπροσωπεύουν αυτές οι μπάντες, αυτός ο ήχος και γενικότερα αυτή η μουσική. Με τις κιθάρες του έχει εξερευνήσει σχεδόν τα πάντα. Είναι ένας τεράστιος θρύλος και παράγει ήχους που μπορεί να ψάχνεις μέρες πως τα καταφέρνει. Προς τιμήν του το 2014, η Blakhart Guitars κυκλοφόρησε μια κιθάρα 8 χορδών με το όνομα του. Με αυτή την κιθάρα έχει ηχογραφήσει και έχει παρουσιαστεί πολλές φορές επί σκηνής. 

Blood, Sweat, Vinyl. DIY in the 21st Century

BTK8

10
Avalanche
Avalanche

Η Avalanche Recordings είναι ένα ανεξάρτητο label. Ουσιαστικά είναι η δική του δισκογραφική. Την ονόμασε έτσι, καθώς έτσι λέγεται και το ιδιόκτητο στούντιο που έχει. Προφανώς παρουσιάζει πολλές δικές του δουλειές μέσω της ετικέτας και προσπαθεί με γνώμονα μόνο την αγάπη και το μεράκι να παρουσιάζει αξιοπρεπείς δουλειές. 

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET