«10»: Τα εξώφυλλα δίσκων που άλλαξαν τη ζωή και την τέχνη του Bewild Brother

Ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες της πόλης μας επιλέγει τα εξώφυλλα που άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη γραφιστική και την τέχνη γενικότερα

Από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, 27/11/2018 @ 12:06

Αν έχεις περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας, κι έχεις ρίξει μια διερευνητική ματιά στους τοίχους της πόλης, αναζητώντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και λοιπά δρώμενα, είναι μάλλον δύσκολο να μην έχει πέσει το μάτι σου μία έστω φορά σε κάποιο δημιούργημα του Bewild Brother.

Bewild Brother

Είναι νέος, είναι φιλόδοξος, τον νοιάζουν πολύ τα ζητήματα αισθητικής και εξωτερικής εικόνας και τα τελευταία χρόνια γεμίζει τους τοίχους και τις οθόνες μας με poster που τραβάνε το βλέμμα και χαράζονται στο μυαλό.

Bewild Brother

Ο Bewild (αλλιώς Panokas ή κατά κόσμον Άγγελος Περγαντής), είναι από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες της πόλης μας, δεκάδες επαγγελματίες τον εμπιστεύονται να εικονογραφήσει τις εκδηλώσεις τους, κι εδώ επιλέγει τα 10 εξώφυλλα δίσκων που άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη γραφιστική, και την τέχνη γενικότερα.

1
Tool
"Undertow"
Tool - Undertow
Το πρώτο εξώφυλλο που με έκανε να καταλάβω πως μια μπάντα παίρνει σοβάρα την όλη προσέγγιση της καλλιτεχνικής επιμέλειας που συνοδεύει κάθε κυκλοφορία της. Υπάρχει φανταστικό footage από τον κιθαρίστα της μπάντας Adam Jones, που φτιάχνει το γλυπτό αυτό, καθώς η μπάντα ολοκλήρωνε τις ηχογραφήσεις του δίσκου.
2
Mars Volta
"Frances The Mute"
Mars Volta - Frances The Mute
Δουλειά του ασύλληπτου Storm Thorgerson, γνωστού για τα artworks που έχει κάνει για αρκετούς δίσκους των Pink Floyd, Audioslave, Biffy Clyro, The Cranberries κ.α. Άνθρωπος που δίνει σάρκα και οστά σε κάθε ιδέα του για ολόκληρες δεκαετίες!
3
The Metz
"Strange Peace"
The Metz - Strange Peace
Μία μπάντα που ό,τι και να κάνει βγάζει άριστη αισθητική, απο το merch, στα backdrops, στα artworks μέχρι και στα insta-stories, γι' αυτό άλλωστε είναι και χρόνια στην εμπροσθοφυλακή της Sub Pop.
4
Brand New
"The Devil And God Are Raging Inside Me"
Brand New - The Devil And God Are Raging Inside Me
Ένα album cover που τάραξε τα νερά, τόσο με την ένταση της στιγμής που απεικονίζεται, όσο και με το γεγονός ότι δεν αναφέρει πουθένα κανένα info για το όνομα της μπάντας ούτε της κυκλοφορίας, πράγμα που πάντα με τραβούσε.
5
Hot Snakes
"Suicide Invoice"
Hot Snakes - Suicide Invoice
Ένα digital φανταστικό collage που κλέβει στεγνά το "Κύμα" και το συνοδεύει μαζί με ένα αυτοκτονικό τηλέφωνο. Τι άλλο μπορείς να πεις για τις επιλογές του Rick Froberg, πατέρα της post-hardcore, που ξαφνιάζει με κάθε του κίνηση, από τα early '90s και τις εποχές του ως αρχηγός των Drive Like Jehu.
6
He Is Legend
"It Hates You"
He Is Legend - It Hates You
Ένας δισκός και μία μπάντα που άλλαξε μία και για πάντα τη μουσική σκήνη, με τη μοντέρνα χαστούκα που ρίχνει εδώ και 15 χρόνια στον κόσμο μας μέσα από κάθε βήμα της. Ξεκάθαρη επιλογή για εμένα, μιάς και η στρουθοκάμηλος είναι το αγαπημένο μου ον!
7
Norma Jean
"Redeemer"
Norma Jean - Redeemer
Δίσκος που διάλεξα στο local CD store κάτω στη Σπάρτη το 2006, ξεκάθαρα απο το album cover -μιας και δεν είχα ξανακούσει το όνομα Norma Jean- χωρις να μπορώ να φανταστώ τον έρωτα που θα έτρωγα αμέσως μετά και για πολλά χρόνια πολλά με αυτά τα παιδιά.
8
Mastodon
"Once More Round The Sun"
Mastodon - Once More Round The Sun
Καλλιτεχνικός επιμελητής του δίσκου αυτού ο Skinner. Ίσως ένας από τους αγαπημένους μου εικονογράφους. Sci-fi, νέον, αερογράφοι με anti-style αισθητική και οι Mastodon στα καλυτερά τους. Τοπ 10 ξεκάθαρο!
9
Bring Me The Horizon
"That's The Spirit"
Bring Me The Horizon - That's The Spirit
Όταν η μπάντα ξέρει τη δυναμική του μουσικού περιεχομένου που έχει στα χέρια της, και επιλέγει τη minimal αισθητική, κάνοντας μια ομπρέλα ενα σύμβολο για όλο τον κόσμο. Έπος!
10
Tee Oh Sees
"A Weird Exits"
Tee Oh Sees - A Weird Exits
Μία μπάντα φωτιά. Ενα album cover φωτιά. '80s illustration style, με ρίζες στη sci-fi ψυχεδέλεια. Μια μπάντα - κίνημα που μου κρεμάει το σαγόνι με κάθε βήμα της. Η κορυφαία στιγμή τους για εμένα, τουλάχιστον μεχρι τώρα!
  • SHARE
  • TWEET