«10»: Τραγούδια - σταθμοί στην πορεία του French 79

Ο Γάλλος παραγωγός Simon Henner, έρχεται στην Αθήνα και υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο μουσικό του σύμπαν

13/05/2023 @ 14:55

Εμφανίστηκε το 2014, σε μια έποχη όπου η αναβίωση της disco αλλά και της synthwave ήτανε "thing" στην εναλλακτική σκηνή. Ο θρίαμβος του RAM των Daft Punk αλλά και η μαζική επιτυχία του Nightcall του Kavinsky (Γάλλοι αμφότεροι) όπου προηγήθηκαν, είχαν προετοιμάσει ήδη το έδαφος, με τον καλύτερο τρόπο.

French 79

Ο Simon Henner από τη Μασσαλία, έπειτα από την πορεία του ως κιθαρίστας με το συγκρότημα των Nasser, αποφασίζει να δημιουργήσει το solo project του με το nickname French 79 και που αποτελεί μέχρι σήμερα, μια συνεχής και άκρως δημιουργική αναζήτηση στον μαγικό κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής. Η ταυτότητα του άλλωστε, μπορεί να είναι αναγνωρίσιμη και να κυμαίνεται στο φάσμα της electro-pop, αλλά είναι ένα πεντανόστιμο κοκτέιλ επιρροών από τη disco, τη house, την τέκνο και τόσα ακόμα είδη, στο οποίο δε χωράνε στεγανά. Από ένα κοκτέιλ εμπνεύστηκε και το όνομά του, πέρα από το προφανές «τόπος καταγωγής και έτος γεννήσεώς».

French 79

Το 2023 τον βρίσκει με τον τρίτο ολοκληρωμένο δίσκο του στις αποσκευές και μια παγκόσμια τουρ που ξεκινά από τη χώρα μας και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε παραγωγή του Plisskën.

Διαλέξαμε 10 τραγούδια-σταθμούς στην μέχρι τώρα πορεία του, που ανυπομονούμε να ακούσουμε στο, πολλά υποσχόμενο, οπτικοακουστικό του show αυτή τη Δευτέρα.

H εξαιρετική επίγευση της περσινής του εμφάνισης στο φεστιβάλ του Plissken festival είναι ακόμα έντονη και μας προδιαθέτει για τα καλύτερα!

Κείμενο: Θανάσης Καρανίκας

1
French 79 - Between The Buttons
Aρχικά στο πρώτο του EP και αργότερα ως intro στο ντεμπούτο άλμπουμ του Olympic, το Between the Buttons παραμένει το πιο χαρακτηριστικό και ίσως το κορυφαίο track του δημιουργού. Ένα πραγματικό αριστούργημα, όποτε η ambient αγκαλιάζει την ψυχεδέλεια σε ένα ταξίδι που δε θες να τελειώσει ποτέ!
2
French 79 - Diamond Veins
Μελαγχολικά γοητευτικό, με θύμησες από την ηλεκτρονική πλευρά των Arcade Fire (βλέπε Sprawl II), τους Chromatics, και τους Beach House, με τη μούσα του Sarah Rebecca να λάμπει στα φωνητικά.
3
French 79 - 1979
Θα μπορούσαν να το είχαν γράψει από κοινού ο Caribou με τον Four Tet. Techno και electro στοιχεία, σε ένα από τα πιο clubbing λογικής κομμάτια του.
4
French 79 - Lovin' Feeling feat. Kid Francescoli
Γραμμένο παρέα με τον κολλητό του Kid Francescoli (στον οποίο υπογράφει και τις παραγωγές) μια ολίγον cheesy (με την καλή έννοια!) στιγμή του πρώτου δίσκου, που κατάφερε να κερδίσει airplays και streams. Υπέροχοι ρυθμοί στα κρουστά και καλοδουλεμένα backing vocals από τον ίδιο.
5
French 79 - The Remedy
Aπό τις καλύτερες synth συγχορδίες στην δισκογραφία του και ένα φοβερό opening στο δεύτερο δίσκο του Joshua, όπου φανερώνει αμέσως την εξέλιξη από τον προκάτοχό του.
6
French 79 - Code Zero
Space ατμόσφαιρα κι ένα ανατριχιαστικό μπάσιμο στο πρώτο λεπτό, από αυτά που αναζητούμε στη μουσική του French 79 διακαώς!
7
French 79 - Hometown (intro) + Hometown
Ένα καρδιοχτύπι που χωρίζει σε δύο μέρη το ίδιο, ουσιαστικά, τραγούδι. Εδώ ο καλλιτέχνης, παραδίδει μαθήματα «build-up», σε ένα από τα καλύτερα τραγούδια του.
8
French 79 - One For Wendy
Και περνάμε στο ολόφρεσκο «Teenagers», ένα άλμπουμ στο οποίο κυριαρχούν τα αναλογικά συνθεσάιζερ. Το One for Wendy ως πρώτο track, είναι ένα instrumental που δίνει έξοχα τον τόνο για ότι θα επακολουθήσει στον συνολική ακρόαση του δίσκου.
9
French 79 - Burning Legend
Φανερή επιρροή από τους The Blaze, τόσο στο ηχητικό κομμάτι όσο και στην οπτικοποίησή του, τo πρώτο single του Teenagers έχει ήδη τη θέση του σε μελλοντικά "best of".
10
French 79 - FOIX
Αλα-Βicep παιχνιδίσματα στις λούπες του κι ένα track το οποίο λατρεύτηκε αμέσως από τους fans.
  • SHARE
  • TWEET