The Rocking '10s: Best Greek Rock Albums

Η συντακτική ομάδα του Rocking.gr επιλέγει τα εγχώρια rock album που ξεχώρισαν την προηγούμενη δεκαετία

13/04/2020 @ 11:46

Κοιτάζοντας πίσω τη δεκαετία που πέρασε στα ελληνικά δρώμενα, διαπιστώνει ότι, ως ακροατές, γίναμε δέκτες πολλής και καλής πληροφορίας. Στην προσπάθειά της να αναδείξει μια δεκάδα δίσκων, η συντακτική ομάδα του Rocking διαπίστωσε ότι τόσο η ίδια παραγωγικότητα όσο και το επίπεδο αυτής, δυσχέραιναν το συγκεκριμένο έργο - με ευχάριστο τρόπο, αν μη τι άλλο! Είχαμε τη δυνατότητα και την τύχη να απολαύσουμε όλοι μας πολλές πραγματικά σπουδαίες δουλειές τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτιμώντας τους λόγους για τους οποίους συνέβησαν όλα αυτά, εκτός της «μαγιάς», της δουλειάς και του ταλέντου, η οικονομική κρίση αποτέλεσε κι αυτή έναν παράγοντα που έκανε τη ζύμη να φουσκώσει. Η έκφραση μέσω της τέχνης αποτέλεσε, όπως πάντα, βαλβίδα εκτόνωσης για παλιούς και νέους δημιουργούς.

Εντυπωσιακό είναι ότι βλέποντας τα πιο καινούργια συγκροτήματα που περιέχονται τελικά στη δεκάδα μας, διαπιστώνει κάποιος ότι για αρκετά από αυτά ισχύει πλέον ότι πρόκειται για σημαντικά ονόματα σε εμπορικό επίπεδο. Ακόμα και καλλιτέχνες που δισκογραφούν εδώ και δεκαετίες όμως, ήδη φτασμένοι και αναγνωρισμένοι, μας έδωσαν κάποιους από τους καλύτερους και ωριμότερους δίσκους τους σ’ αυτή που μόλις τελείωσε.

Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των αγγλόφωνων δίσκων, οι οποίοι ήταν αισθητά περισσότεροι από τους ελληνόφωνους, προσδίδοντας και έναν αέρα διεθνισμού στην ελληνική σκηνή. Ο αέρας αυτός αποτυπώθηκε από τις περιοδείες αρκετών εγχώριων σχημάτων στο εξωτερικό, από το γεγονός ότι πολλοί χώρεσαν στο billing μεγάλων φεστιβάλ - ακόμα και από το ότι για χάρη μας έγιναν διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

Ας θυμηθούμε λοιπόν μαζί, δέκα σπουδαίους δίσκους που «έκλεψαν» πολύ από τον χρόνο μας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος από τις καρδιές μας τη δεκαετία που μας πέρασε.

Επιμέλεια Προλόγου: Παντελής Κουρέλης

*Η σειρά παρουσίασης είναι χρονολογική

1
Εγγονόπουλος, Πουλικάκος, Socos
"Η Ύδρα Των Πουλιών"
Puzzlemusik
04/2010
Progressive Rock
Εγγονόπουλος, Πουλικάκος, Socos - Η Ύδρα Των Πουλιών
Η "Ύδρα Των Πουλιών" αποτελεί μια από τις σπάνιες στιγμές στην ιστορία της εγχώριας rock δισκογραφίας όπου η δημιουργία στηρίζεται κυρίως στην αυθεντικότητα και στην πρωτογενή έμπνευση παρά στο φιλτράρισμα επιρροών και μουσικών καταβολών. Το εγχείρημα είναι σπουδαίο από τη φύση του, ενώ η τόλμη σε συνδυασμό με το ταλέντο των συντελεστών οδηγεί το άλμπουμ σε άλλο επίπεδο. Η βάση της δημιουργίας είναι η ποίηση του Εγγονόπουλου, η οποία ωστόσο αποκτά μορφή και χρώμα με την ενορχήστρωση του Socos και την πολυμορφική ερμηνευτική προσέγγιση του Πουλικάκου. Χωρίς φραγμούς και περιορισμούς και με απόλυτη εκφραστική ελευθερία προκύπτει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο εκτείνεται σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα που φτάνει μέχρι ψυχρούς βιομηχανικούς /ηλεκτρονικούς ήχους, με τον Πουλικάκο να δραματοποιεί περαιτέρω την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η ευφυέστατη μουσική του Socos, την ίδια στιγμή που η ποίηση του Εγγονόπουλου σε κρατάει σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια. Ένα έργο υψηλής αισθητικής. Μια καλλιτεχνική σύμπραξη, που οδήγησε σε αυτό το μοναδικό και αριστουργηματικό αποτέλεσμα. 
 
Αντώνης Κονδύλης
2
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
"Ο Ελάχιστος Εαυτός"
Inner Ear
01/02/2011
Folk/Indie
Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Ο Ελάχιστος Εαυτός
O Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Πέρα από την κατοχή μιας εξαιρετική δισκογραφίας, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι η απήχηση που απολαμβάνει από έντεχνους μέχρι ροκάδες και από μεταλλάδες μέχρι εναλλακτικούς. Ταυτόχρονα αξίζει να θεωρηθεί ως ένας από τους καλλιτέχνες που βοήθησαν τα μέγιστα στην απενοχοποίηση της ελληνόφωνης μουσικής αφού κατάφερε να επαναφέρει σε αυτή μια ποιότητα η οποία για πολλούς θεωρήθηκε χαμένη στη λήθη. 
 
"Ο Ελάχιστος Εαυτός", ένας δίσκος που βρίσκει τον Θανάση για πολλοστή φορά να βαδίζει σε νέα μονοπάτια. Ο πολυμήχανος Λαρισαίος ενσωματώνει ουκ ολίγα ηλεκτρονικά στοιχεία, δίνοντας στο όλο εγχείρημα μια πιο indie αισθητική. Απόλυτα ταιριαστή λοιπόν και η κυκλοφορία από την Inner Ear. Πέρα από τους νεωτερισμούς όμως, εδώ βρίσκουμε πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον καλλιτέχνη. Μελαγχολικές ερμηνείες, στίχους απλούς αλλά όχι απλοϊκούς, όμορφες ενορχηστρώσεις αλλά ποτέ υπερβολικές. Ένας δίσκος-κορυφή που αποδεικνύει ότι η δισκογραφία του Θανασή είναι μια οροσειρά με πολλά ισοϋψή επιβλητικά βουνά.
 
Γιάννης Βόλκας
3
Gravitysays_i
Gravitysays_i - The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud
Είναι κοινώς αποδεκτό πως το χρόνιο φλερτ μεταξύ των μουσικών επιρροών Ανατολής και Δύσης έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη όλων σχεδόν των παρακλαδιών της ελληνικής μουσικής. Σε αυτή λοιπόν τη νοητή γραμμή όπου βρίσκονται τοποθετημένα μερικά από τα σημαντικότερα εγχώρια δισκογραφικά πονήματα, οι Gravitysays_i το 2011 πρόσθεσαν και αυτοί το λιθαράκι τους, υπό μορφή ογκόλιθου, με το "The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud". Ισορροπώντας μεταξύ προοδευτικού rock, πειραματικών προσεγγίσεων και βυζαντινής παράδοσης, το συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 2003 από τους Μάνο Πατεράκη και Νίκο Ρέτσο, μας χάρισε ένα αριστουργηματικό άλμπουμ διάρκειας 27 λεπτών μέσα στο οποίο πάντρεψαν τέλεια τις ηλεκτρικές κιθάρες με το σαντούρι, τον Χατζιδάκι με τους Crippled Black Phoenix, και το ρεμπέτικο με τους Ulver. Συγχρόνως, στιχουργικά, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης οι Gravitysays_i μίλησαν για όλα όσα συνέβαιναν γύρω μας, προσεγγίζοντας τα αδιέξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος κι εκφράζοντας μια ολόκληρη γενιά που είδε το μέλλον της να μετατρέπεται σε δυστοπικό εφιάλτη. Ο δεύτερος δίσκος του αθηναϊκού συγκροτήματος είναι μια πραγματικά μεγαλειώδης κυκλοφορία από αυτές που καταλήγουν σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη εποχή και, δικαίως, κατέκτησε μια θέση στη λίστα μας με τα 10 κορυφαία εγχώρια rock άλμπουμ της δεκαετίας.
 
Αντώνης Αντωνιάδης
4
Planet Οf Zeus
"Macho Libre"
B - Otherside
06/11/2011
Heavy Rock
Planet Οf Zeus - Macho Libre
Η στιγμή κατά την οποία η μπάντα αντιλήφθηκε ότι δεν ανήκει μόνο μέσα στα όρια της εγχώριας σκηνής συνέβη στο πρώτο της live μετά την κυκλοφορία του "Macho Libre". Ο κάθε δίσκος των Planet of Zeus αντικατοπτρίζει το συγκρότημα τη δεδομένη περίοδο και εκείνη τη χρονιά έκαναν το μεγάλο «μπαμ» μέσω του "Leftovers" και του "Vanity Suit", τραγούδια που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στη setlist τους. Ήταν η εποχή που πολλοί αναρωτιόντουσαν αν η μπάντα είναι stoner ή όχι, λόγω της άνθισης που γνώριζε τότε το είδος στην τοπική σκηνή. Tο "Macho Libre" θεωρείται μια μορφή σκληρού ροκ όπως θέλουν αυτοί να είναι παιγμένο, χωρίς να κρύβει τις μουσικές επιρροές του συγκροτήματος. Εμπεριέχει όλα εκείνα τα κομμάτια που και ίδιοι αν βρίσκονταν στη θέση του κοινού θα ήθελαν να ακούσουν live από ένα heavy rock συγκρότημα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ηχητικές σφαλιάρες που φάγαμε από τη δύναμη των ενισχυτών τους, όταν πήραμε στα χέρια μας τον δίσκο, τα βρώμικα φωνητικά και φυσικά τα ευαίσθητα ακουστικά τους τεχνάσματα που μας έκαναν να πιστέψουμε σ’ αυτήν την μπάντα. 
 
Αθανασία Χρυσανθοπούλου
5
1000mods
"Super Van Vacation"
CTS Productions
28/09/2011
Stoner Rock
1000mods - Super Van Vacation
Η δισκογραφική πορεία ενός εκ των πιο αξιόλογων και δημοφιλέστερων ελληνικών ονομάτων της περασμένης δεκαετίας, κατά την οποία μάλιστα ο ανταγωνισμός (ή μάλλον ακριβέστερα, ο συναγωνισμός) ήταν αρκετά σκληρός, ξεκίνησε από αυτή εδώ την ομορφιά.
 
Δεν είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν τα είχαμε ξανακούσει. Χωρίς να είναι πολύ πρωτότυποι όμως, οι Χιλιομόδηδες κατάφεραν με τον πρώτο τους κιόλας δίσκο να κολυμπήσουν πολύ επιδέξια σε νερά βαθιά, να βγούνε στον αφρό και εν τέλει να γίνουν αναγνωρίσιμοι. Με έναν ήχο μπομπάτο, οδοστρωτήρα κανονικό, να γεμίζει τα ακουστικά ή τα ηχεία μας, το "Super Van Vacation" μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξακολουθεί να ακούγεται ακόμα φρεσκότατο.
 
Μεγάλη συνεισφορά σε αυτό είχε σίγουρα ο «πολύς» Billy Anderson, ο οποίος επιμελήθηκε την παραγωγή, όμως πάνω απ’ όλα μετράει το ίδιο το υλικό. Κι εδώ έχουμε riffs που κελαηδάνε, ουσιαστικά κιθαριστικά σολίδια, καπνισμένη ατμόσφαιρα, fuzz μέχρι το τέλος του κόσμου, δυσθεώρητο όγκο, ψυχεδέλεια στη μύτη του κουταλιού, ολίγη από Kyuss, όλα σε σωστές δόσεις. Συνδυασμένα με τις παθιασμένες και ταυτόχρονα επαγγελματικότατες ζωντανές εμφανίσεις (δηλαδή ΔΟΥΛΕΙΑ), έχουν φέρει τους 1000mods εδώ που είναι σήμερα. Να περιμένουμε δηλαδή πώς και πώς τον επόμενο δίσκο τους και την επόμενη συναυλία τους.
 
Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα.
 
Παντελής Κουρέλης
6
Nightstalker
"Dead Rock Commandos"
Small Stone
28/08/2012
Stoner Rock
Nightstalker - Dead Rock Commandos
O δίσκος που εκτόξευσε τη δημοτικότητα τους. Ο δίσκος που τους έβγαλε στον δρόμο (όχι ότι έκατσαν να ξεκουραστούν και ποτέ) και δεν σταμάτησαν από τότε. Ο δίσκος που τους έδωσε το δικαίωμα να ακουστούν και εκτός Ελλάδας. Οι συνθέσεις που παρότι ακόμα ωμές και άγουρες, είχαν πιασάρικες μελωδίες και εμπορικές προοπτικές. Εδώ θα βρεις τα καλύτερα χιτάκια τους. Εδώ θα ακούσεις εξαιρετικές κιθάρες, όμορφες ιδέες στους ρυθμούς και μερικά πειραγμένα φωνητικά άλλο πράμα. Ευτυχώς το στιλ τους παρέμεινε μαύρο, σκοτεινό και υποχθόνιο. Δεν μάσησαν από εμπορικότητα αφού δεν το έχουν ανάγκη. Πιθανά να είναι μέσα στις καλύτερες rock μπάντες της χώρας. Δεν το διεκδίκησαν ποτέ τον τίτλο και δεν τους ένοιαξε πιθανότατα. Δεν έγιναν μέσα από ένα κομμάτι ή από μια μελωδία, έγιναν γιατί έχουν δυναμική, ήθος, όρεξη και κυρίως την μπέσα να παίζουν μουσική που δεν κολλάει σε συνταγές αλλά αποδίδεται όπως ακριβώς πρέπει, ειδικά σε μια περίοδο που το κοινό ζητούσε κάπνα, σκόνη και μπύρα από τα ηχεία του. Όλα τα συστατικά δηλαδή που φτιάχνουν αυτό τον όμορφα σάπιο και έντονα δυνατό stoner δίσκο. Ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στο ιδίωμα.
 
Θεοδόσης Γενιτσαρίδης
7
Electric Litany
"Enduring Days You Will Overcome"
Inner Ear
14/02/2014
Alternative
Electric Litany - Enduring Days You Will Overcome
Η αλήθεια είναι πως στη θέση του "Enduring Days You Will Overcome" των Electric Litany θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται και το άγριας ομορφιάς ντεμπούτο τους. To ειδικό βάρος του "How To Be A Child And Win The War" (2010) ήταν μια πρόκληση για τους Electric Litany που όμως στο "Enduring Days You Will Overcome" πέρασαν το τεστ του «δύσκολου» δεύτερου άλμπουμ, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν μια μπάντα της στιγμής, αλλά με πλήρες καλλιτεχνικό όραμα. Έχοντας μια πιο ορθολογική προσέγγιση σε αυτήν τη δουλειά τους σε σχέση με την προηγούμενη, οι Electric Litany εμφανίστηκαν λιγότερο οργισμένοι μεν, αρκετά πιο πλούσιοι σε ενορχήστρωση δε, κρατώντας συγχρόνως και τα μυσταγωγικά μοτίβα του "How To Be A Child And Win The War" που έκαναν ιδιαίτερη τη μουσική τους ταυτότητα. Η άριστη ένταξη στοιχείων παραδοσιακής μουσικής στο "The Soul Remembers Everything", ο ρυθμός του "Feather Of Ecstasy", ο ωμός ρεαλισμός του "Empty Sea" ίσως είναι και η απτή απόδειξη γιατί ο θρυλικός Alan Parsons δέχθηκε να τους συμβουλεύσει σε θέματα παραγωγής. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και το εκλεπτυσμένης ομορφιάς CD digipack του "Enduring Days You Will Overcome", ειδικά σε μια δεκαετία που μάλλον «κατάπιε» οριστικά τη χρήση αυτού του μέσου. 
 
Γιάννης Κοτζιάς
8
Villagers Of Ioannina City
"Riza"
Mantra 
01/04/2014
Heavy/Psychedelic/Folk 
Villagers Of Ioannina City - Riza
Τον κρότο που προκάλεσε η κυκλοφορία του "Riza" δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη πρωτοεμφανιζόμενη - ουσιαστικά - ελληνική μπάντα να το κάνει. Και η σκόνη από εκείνο τον κρότο δεν έχει πολύ καιρό που έχει καταλαγιάσει, έξι γεμάτα χρόνια από τότε. Αναμφίβολα, το ντεμπούτο των Villagers Of Ioannina City δικαιολογημένα έκανε τόσο θόρυβο. Από τη μια ο μοναδικός τρόπος που διασκευάζουν ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, και από την άλλη οι καθαρά δικές τους συνθέσεις, οι οποίες όπως φάνηκε και με το ΕP που ακολούθησε, αλλά πολύ περισσότερο με το περσινό "The Age Of Aquarius", είναι εξίσου ποιοτικές. Αν και η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς τα πρώτα στο "Riza", το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο καθ’όλη τη διάρκεια του. Ωστόσο, η πραγματική επιτυχία των VIC είναι πως κατάφεραν να συνθέσουν ένα κοινό από διαφορετικά background, προσφέροντας σε κάθε μεριά μια εναλλακτική οπτική προσέγγισης της διαφορετικότητας, ενώ ο σεβαστικός τρόπος που διαχειρίζονται τις παραδοσιακές συνθέσεις αναγνωρίζεται ακόμα και από όσους μεγάλωσαν με αυτές.
 
Άλκης Κοροβέσης
9
Planet Of Zeus
"Vigilante"
Ihaveadrum
22/04/2014
Heavy Rock
Planet Of Zeus - Vigilante
Ο τρίτος κατά σειρά δίσκος των PoZ ήταν και ο πιο αναμενόμενος της μέχρι τότε καριέρας τους. Έχοντας ξεκινήσει δισκογραφικά με το γκάζι πατημένο και με ευρωπαϊκή περιοδεία, το "Vigilante" φάνταζε ως το απόλυτο στοίχημά τους. Είναι κι αυτά τα μεταφυσικά περί σπουδαιότητας/κρισιμότητας του τρίτου δίσκου που πιο πολύ τα λαμβάνουμε εμείς υπόψιν κι όχι η κάθε μπάντα. Η εξέλιξη στον ήχο και στις ενορχηστρώσεις τους είναι άμεσα αντιληπτή. Ποτέ δεν φοβήθηκαν να τζογάρουν κι εδώ το ποντάρισμα είναι all in. Το αποτέλεσμα; Το πιο ισορροπημένο και ροκάδικο άλμπουμ τους. Υπάρχουν συνθέσεις - προάγγελοι για το μέλλον, υπάρχει το «ξυλίκι», τα δεύτερα φωνητικά a la AC/DC, μια πάρτι ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο πόσο καλά πέρασαν στο studio. Υπάρχουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχουν γράψει μέχρι σήμερα κι ένα σημείο αναφοράς. Το #10.
 
Γιώργος Ζαρκαδούλας
10
The Last Drive
"The Last Drive"
Labyrinth Of Thoughts
20/04/2018
Rock
The Last Drive - The Last Drive
Το να μιλάμε για τους καλύτερους ελληνικούς rock δίσκους οποιασδήποτε από τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες έχει μία σταθερή, το όνομα των Last Drive. Επίτευγμα σίγουρα ανεπανάληπτο για τα ελληνικά δεδομένα, πιθανότατα σπάνιο και σε αντίστοιχες λίστες του εξωτερικού. Να το κάνουμε ακόμα πιο απαιτητικό; Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα που φυτοζωεί κυκλοφορώντας δίσκους προορισμένους να αρέσουν σε λίγους πιστούς που τους έχουν απομείνει. Έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση όπου ο τελευταίος (και κάθε πιο πρόσφατος) δίσκος τους κοντράρει σε αξία κάθε έναν που προηγήθηκε, που είναι ικανός να δημιουργεί νέα χιτάκια που δε θα λείπουν από τούδε και στο εξής από καμμία συναυλία τους, που είναι ένας ακόμα λόγος να γεμίζουν κάθε συναυλιακό χώρο που επιλέγουν, που αυξάνει με ακόμα περισσότερους και νεότερους ακροατές το φανατικό κοινό τους, την περίφημη "tribe" τους. Τέτοια περίπτωση είναι το "Last Drive", ένας δίσκος σύγχρονος και κλασικός μαζί, μία σπουδή σε κάθε δευτερόλεπτό του ως προς το τι είναι το rock, έτσι απλά, χωρίς δεύτερο προσδιορισμό. Οι Last Drive είναι ο βράχος πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το rock στην Ελλάδα και εδώ (ελπίζω να) είμαστε και σε άλλα δέκα χρόνια να λέμε τα αντίστοιχα για την τρέχουσα δεκαετία.
 
Κώστας Σακκαλής

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ποια είναι για εσάς τα καλύτερα εγχώρια rock άλμπουμ της δεκαετίας των '10s;
Villagers Of Ioannina City - "Riza"
18.89%
Nightstalker - "Dead Rock Commandos"
15.37%
1000mods - "Super Van Vacation"
15.11%
Planet Οf Zeus - "Macho Libre"
10.33%
Θανάσης Παπακωνσταντίνου - "Ο Ελάχιστος Εαυτός"
9.82%
The Last Drive - "The Last Drive"
8.56%
Εγγονόπουλος, Πουλικάκος, Socos - "Η Ύδρα Των Πουλιών"
7.3%
Gravitysays_i - "The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud"
6.55%
Planet Of Zeus - "Vigilante"
5.54%
Electric Litany - "Enduring Days You Will Overcome"
2.52%
  • SHARE
  • TWEET