Ανασκόπηση 2014: Heavy / Power Metal

Μια παραγωγική χρονιά με συγκινήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη

Από τους Κώστα Πολύζο, Θοδωρή Μηνιάτη, Θοδωρή Ξουρίδα, 23/12/2014 @ 11:51
Η χρονιά που αφήνει σε λίγες μέρες μόνο ως παραγωγική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς  πολλές και σημαντικές κυκλοφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας με κάποιες, όπως είναι φυσικό, να ξεχωρίζουν. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα κύλησαν ήρεμα και χωρίς πολλές γκρίνιες από μεριάς οπαδών, ενώ εκτός από δύο-τρεις θανάτους (Dave Brockie, Jean-Pierre Dekeghel, Ernie Chataway, Randy Coven), απουσίασαν τα πολύ σημαντικά νέα.

Αυτό που είναι άξιο αναφοράς πάντως είναι η κουβέντα που άνοιξε μετά την αποχώρηση των Chris Broderick και Shawn Drover από τους Megadeth. Δεν είναι δα και ανένα μυστικό πως η επιστροφή του υπερ-κλασικού line-up με το οποίο και μεγαλούργησαν στα '90s, αποτελεί διακαή πόθο μεγάλης μερίδας οπαδών. Πέραν όμως του Nick Menza που έσπευσε να δηλώσει διαθέσιμος δεν έχουμε μάθει κάτι περισσότερο ούτε για τις προθέσεις του Marty Friedman, ούτε φυσικά και για αυτές του Mustaine.



♦ Big Guns: Οι πολυσυζητημένες δουλειές ♦

Judas Priest

1. Τα έξι χρόνια από την τελευταία δουλειά των Judas Priest, "Nostradamus", ήταν πολλά, και αρκετοί ήταν αυτοί που ανέμεναν με ανυπομονησία τον καινούργιο τους δίσκο. Το "Reedemer Of Souls" άφησε τελικά ανάμεικτα συναισθήματα στους οπαδούς τους και την αίσθηση του ανικανοποίητου σε πολλούς.
2. Τα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία δισκογραφική δουλειά των Sanctuary και του "The Year The Sun Died" είναι πάρα πολλά.  Φορτωμένοι με εμπειρίες και έχοντας δουλέψει τις προσωπικές τους σχέσεις κυκλοφόρησαν έναν καταπληκτικό  δίσκο ο οποίος όμως προκάλεσε αρκετή συζήτηση καθώς ο ήχος της μπάντας διαφοροποιήθηκε αρκετά.
3. Ήταν να μην ξαναμπεί στις ράγες το τρένο που ακούει στο όνομα Accept. Τέσσερα χρόνια μετά το reunion, το συγκρότημα συνεχίζει να δισκογραφεί σε κορυφαίο επίπεδο και το "Blind Rage" είναι μια δουλειά που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον μύθο του συγκροτήματος.
4. Τον Kai Hansen τον αγαπάμε και κάθε φορά που οι Gamma Ray κυκλοφορούν δίσκο αποτελεί σημαντική είδηση. Αν και έχουν χάσει λίγη (έως αρκετή) από την λάμψη του παρελθόντος αρκετοί ήταν αυτοί που ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν το "Empire Of The Undead".
5. Οι προσδοκίες που έχουν οι οπαδοί πλέον από τους Iced Earth είναι μεγάλες. Λογικό ήταν λοιπόν να μας απασχολήσει αρκετά ο διάδοχος του καταπληκτικού "Dystopia". To "Plagues Of Babylon" κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους και αν και πρόκειται για μια ποιοτική δουλειά, μάλλον χάνει συγκρινόμενο με τον προκάτοχό του.



♦ Higher Than The Sky: Τα καλύτερα ♦

Accept

1. Μαθήματα τευτονικού heavy metal μας παρέδωσαν για ακόμα μια φορά οι Accept κάνοντας το τρία στα τρία από την επανασύνδεσή τους. Το "Blind Rage" θα αποτελέσει μια ακόμα φοβερή προσθήκη στο παλμαρέ τους, στο άκουσμα του οποίου ο πιτσιρικάς θα θέλει να πιάσει μια κιθάρα στα χέρια του και να μοιάσει στον Holfmann και οι υπόλοιποι θα θυμηθούμε όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε αυτή την μπάντα.
2. Μπορεί οι Sanctuary να προκάλεσαν αρκετή συζήτηση αν και κατά πόσο το "The Year The Sun Died", θυμίζει αυτά που γράφανε πίσω στα τέλη των ‘80s, αλλά η αλήθεια είναι πως κυκλοφόρησαν έναν συμπαγή και μοντέρνο δίσκο. Η εξέλιξη του ήχους τους ήταν δεδομένη, ενώ και το ημερολόγιο πλέον γράφει 2014 και αυτό από μόνο του λέει πολλά.
3. Τι Riot, τι Riot V. Μπορεί ο φυσικός ηγέτης και ιδρυτής της μπάντας να μην βρίσκεται πλέον κοντά μας, αλλά οι υπόλοιποι με τον Todd Michael Hall πλέον στη σύνθεσή τους, πιστοποίησαν με το "Unleash The Fire" πως είναι άξιοι συνεχιστές του οράματος του εκλιπόντα Mark Reale.
4. Από την παγωμένη σκανδιναβική γη, επιβιβασμένοι στο drakkar τους, οι Grand Magus κατεβαίνουν τα φιόρδ και μας παρουσιάζουν το ευθύ, επικό και υπερβολικά τίμιο heavy metal τους. Προσοχή μην σε «τσιμπήσει» το σφυρί τους καθώς θα πέφτει βαρύ υπό τους ήχους του "Triumph And Power".
5. Το "Devil Seed" θα εξελίξει τον ήχο των Σουηδών Wolf, οι οποίοι μας παρουσίασαν μια ποιοτικότατη δουλειά που ακούγεται κλειστοφοβική, σκοτεινή και περιπετειώδης πιο κοντά στον αμερικάνικο ήχο. Κυκλοφορία η οποία δημιουργεί δυναμική για να ακουστεί η μουσική τους σε περισσότερο κόσμο.

Check also: Πολύ δυνατή κυκλοφορία το "Crosroad" των Portrait, αναμενόμενα καλοί οι Hammerfall με το "(r)Evolution", τα γνωστά στάνταρ τους πιάσανε οι Skull Fist με το "Chasing The Dream", ενώ αίσθηση έκαναν και οι High Spirits και το λιτό και παλιομοδίτικο metal του "You Are Here". Να μην ξεχνάμε βέβαια και τα «Τζαπάνια» τους Blaze και το κιθαριστικό ξεσάλωμα του EP "The Rock Dinosaur".



♦ Losers In The Game: Περιμέναμε περισσότερα ♦

Gamma Ray

1. Οι Cloven Hoof δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με το "Resist Or Serve" και αυτό γιατί μάλλον προσπάθησαν κατά κάποιο τρόπο να ακουστούν πιο μοντέρνοι από όσο ίσως αντέχει το αυτί του παλιού οπαδού τους.
2. O Takasaki και οι Loudness δεν μας τα είπαν καλά με το "The Sun Will Rise Again", το οποίο μάλλον απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών οπαδών. Λίγες οι καλές στιγμές και πολλές οι μέτριες σε ένα άλμπουμ από το οποίο λείπει το στοιχείο της έκπληξης.
3. Είναι δυνατόν ένας δίσκος που συμμετέχουν οι Jorn Lande και Russell Allen και ο οποίος γράφτηκε από τον Timmo Tolki να είναι μέτριος; Κι όμως τα υπερβολικά κλισέ λειτουργούν αρνητικά στο "The Great Divide" των Allen/Lande. Όταν οι μεγάλες προσδοκίες δεν επαληθεύονται αφήνουν μια γλυκόπικρη αίσθηση.
4. Κανένα ενδιαφέρον δεν προκάλεσαν και οι Atkins May Project και το "Empire Of Destruction" πέρασε και δεν ακούμπησε. Η κιθαριστική δουλειά του Paul May μπορεί να διασώζει λίγο την κατάσταση, αλλά ως εκεί.
5. Το βάζουμε στις απογοητεύσεις γιατί ακόμα περιμένουμε εκείνον τον δίσκο που θα κυκλοφορήσει ο Kai Hansen με τους Gamma Ray που θα μας κάνει να παραμιλάμε. Το "Empire Of The Undead" σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός.



♦ House Of Atreus: Τα εν οίκω...εν δήμω ♦

Battleroar

1. Μια φοβερή κυκλοφορία μας επιφύλασσαν οι Battleroar για το 2014 καθώς το "Blood Of Legends" σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη, με κάποιους να μιλάνε για μια από τις καλύτερες διεθνώς δουλειές επικού heavy metal των τελευταίων ετών.
2. Αν και περισσότερο κινείται στα χωράφια του doom, δεν θα ήταν λάθος να επισημάνουμε την κυκλοφορία του "Doom Philosophy" που αποτέλεσε τον τρίτο δίσκο των Sorrows Path υπό καινούρια δισκογραφική σκέπη αυτή τη φορά. Σκοτεινό, μελαγχολικό και αργό κατά κύριο λόγο άκουσμα το οποίο σίγουρα σε πολλούς άφησε θετικές εντυπώσεις.
3. Μπορεί το είδος το οποίο υπηρετούν οι Secret Illusion να είναι έως ένα βαθμό κορεσμένο, αλλά σίγουρα αρκετοί ευχαριστήθηκαν ακούγοντας το euro-power metal του "Change Of Time".
4. Το επόμενο βήμα στην καριέρα τους κάνανε οι Crosswind με το "Vicious Dominion", αφήνοντας θετικές εντυπώσεις, υποσχόμενοι ίσως ακόμα καλύτερα πράγματα για το μέλλον.
5. Οι Need αναφέρθηκαν και στην prog ανασκόπηση, αλλά είναι υποχρέωσή μας να αναφέρουμε το μεγαλειώδες "Orvam: A Song For Home" και εδώ, για την περίπτωση που κάποιος δεν έχει πάρει είδηση πως οι Αθηναίοι κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.



♦ One Night In The City: Οι συναυλίες της χρονιάς ♦

Jag Panzer

1. Οι Jag Panzer πριν μας ξενερώσουν με την ανακοίνωση πως στον καινούργιο δίσκο δεν θα τραγουδάει ο Harry Conklin, πέρασαν μια βόλτα από το Club Κύτταρο και μας ισοπέδωσαν παίζοντας όλο το "Ample Destruction" με τον Joey τον Tafolla στην κιθάρα. Μνημειώδης εμφάνιση να έχουμε να διηγούμαστε.
2. Ο Bill Tsamis μπορεί να λοιδορήθηκε αρκετά στα social media λόγω κάποιον επιλογών του σε προσωπικό επίπεδο, όμως οι εμφανίσεις του με τους Warlord επί ελληνικού εδάφους στέφτηκαν με απόλυτη επιτυχία. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων μάλιστα, καθώς ή δεύτερη έκτακτη εμφάνισή τους έγινε με σκοπό να μαζευτούν κάποια χρήματα τα οποία και θα βοηθούσαν οικονομικά την Μαρία Κολοκούρη (Tristessa) στον αγώνα που έδινε εκείνες τις μέρες για τη ζωή.
3. Συναλιακό ξεφάντωμα αποτελούν κάθε φορά οι επισκέψεις των αγέραστων Saxon και οι φετινές τους εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Οι ταγμένοι οπαδοί των Βρετανών τα πέρασαν όμορφα. Denim and leather λέμε...
4. Την καλύτερη απάντηση στους επικριτές τους έδωσαν οι Riot V, οι οποίοι σε μια πολύ καλή εμφάνιση απέδειξαν πως η ύπαρξή τους δικαιολογείται απόλυτα παρά τον χαμό του ηγέτη τους, Mark Reale, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δίσκος που κυκλοφόρησαν λίγους μήνες αργότερα.
5. Σταθερή αξία αποτελούν οι Iced Earth και λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του καινούργιου τους δίσκου εμφανίστηκαν στην σκηνή του Gagarin για να αποθεωθούν για ακόμη μια φορά από το ελληνικό κοινό, το οποίο άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε την αδυναμία του προς αυτούς. Με τον Stu Block να έχει δέσει απόλυτα με την μπάντα, αλλά με ένα setlist το οποίο σε κάποιους φάνηκε λειψό, πιστοποίησαν την μεγάλη φόρμα που διανύουν.

Check also: Trouble, Enforcer, Gamma Ray, Grave Digger και Scyclad τίμησαν την φανέλα με τους περισσότερους εκ των παρευρισκομένων να φεύγουν ικανοποιημένοι.

Επιμέλεια: Κώστας Πολύζος
  • SHARE
  • TWEET