Saxon, InnerWish @ Gagarin 205, 25/10/14

Οι Saxon μας χάρισαν άλλη μια πολύ δυνατή εμφάνιση

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 27/10/2014 @ 11:50
Οι Saxon κλείνουν φέτος 35 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Έκτοτε παραμένουν στο προσκήνιο κυκλοφορώντας δουλειές που αποτελούν έργα τέχνης. Για να το γιορτάσουν αποφάσισαν να πραγματοποιούν την περιοδεία «Warriors Of The Road» με setlist που κυρίως θα βασίζεται στα "Wheels Of Steel" (1980), "Strong Arm Of The Law" (1980) και "Denim And Leather" (1981). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αγάπη του Έλληνα οπαδού προς αυτούς αλλά και το υπέροχο support σχήμα που «άνοιγε» την βραδιά, έκανε το κοινό να εξαντλήσει τα εισιτήρια της συναυλίας, έστω και αν αυτό συνέβη τελευταία στιγμή.

Έτσι, λοιπόν, οι Inner Wish ακριβώς στις 21:00 έκαναν την εμφάνισή τους επί σκηνής. Το "Bleeding Souls" έδωσε το έναυσμα που χρειαζόταν για να ξεκινήσει άλλη μια εμφάνιση ενός group που έχει καταφέρει να είναι από τα λίγα τόσο γνωστά σχήματα στο εξωτερικό, κάνοντας τους να μην τους ταιριάζει η λέξη «support» (σχήμα) παρά μόνο η «headline». Παρόλο που δεν έχουν μεγάλη δισκογραφία, εντούτοις θεωρούνται ένα από τα κορυφαία εν Ελλάδι συγκροτήματα. Όλο το ταλέντο που διαθέτουν φάνηκε από την πρώτη στιγμή αφού όλοι έχοντας τρομερή άνεση επί σκηνής, μετέδιδαν μια μπάντα - καλοκουρδισμένη μηχανή. Δυστυχώς σχεδόν σε όλη την εμφάνισή τους είχαν αρκετά προβλήματα ήχου και έτσι τα τραγούδια τους δεν ακούγονταν όπως τους αρμόζει.

Inner Wish

Εκείνοι όμως, αφού είναι άψογοι επαγγελματίες, έδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να «ζεστάνουν» τον κόσμο που στην πλειοψηφία του τους ήξερε, συμμετέχοντας σε όλη την εμφάνισή τους. Όσοι πάλι δεν τους ήξεραν, άκουγαν μελωδικές heavy / power συνθέσεις παιγμένες από μια έμπειρη μπάντα, κάτι που έκανε τους παρευρισκόμενους να είναι σε συνεχή ευχάριστη διάθεση από το πρώτο δευτερόλεπτο. Παρόλο που δεν είχαν καλό ήχο, για ακόμα μια βραδιά απέδειξαν πόσο καλοί είναι πια έχοντας σταθερότητα απόδοσης στο σανίδι όπου και όποτε και αν εμφανίζονται.

Inner Wish

Έπαιξαν κομμάτια από όλες τους τις δουλειές, δείχνοντας ότι αφενός ήθελαν για μια ακόμα βραδιά να παρουσιάσουν με τον καλύτερο τρόπο το group στον κόσμο που δεν τους είχε ξαναδεί, αλλά και αφετέρου ότι σέβονται τους παλιότερους οπαδούς. Έτσι, χωρίς να ακουστεί καινούργιο υλικό διατήρησαν ακέραιη τη φήμη που έχουν αποκτήσει. Στο τέλος το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου επιβράβευσε ό,τι είδε. Βάσει των λεγομένων του τραγουδιστή τους, Γιώργου Εικοσιπεντάκη, το 2015 το σχήμα θα μας προσφέρει πολλές εκπλήξεις και λογικά και νέο υλικό. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν...

Inner Wish

Το πλήρες setlist ήταν: Bleeding Souls  / Eye Of The Storm / Chosen One / Lord Of Truth / No Turning Back / Inner Strength / Silent Faces / Burning Desires / Ready For Attack.

Ευτυχώς δεν πέρασε πολύ ώρα μέχρι να ετοιμαστεί εκ νέου η σκηνή και έτσι η αναμονή ήταν μικρή. 20 περίπου λεπτά μετά τις 22:00, οι Saxon, το πρώτο μεγάλο αμιγώς heavy metal συγκρότημα που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα ήταν πάλι παρόν. Το εν λόγω σχήμα είναι από αυτά που έχουν τσακωθεί εδώ και πολλά χρόνια με τα γηρατειά. Από το πρώτο δευτερόλεπτο τα μέλη αντιδρώντας σαν έφηβοι θα χάριζαν άλλη μια βραδιά ονείρωξης στον κόσμο. Πόσο μάλλον που το setlist τους όπως είχαν προαναγγείλει και υποσχεθεί όντως θα βασίζονταν στα "Wheels Of Steel" (1980), "Strong Arm Of The Law" (1980) και "Denim And Leather" (1981), τρεις δουλειές που τους καθιέρωσαν ως έναν εκ των πρωτεργατών του βρετανικού heavy metal ήχου, εμπεριέχοντας τραγούδια άφθαρτα στο πέρασμα του χρόνου που βρίσκονται κατά κόρον σε κάθε setlist, όπου και αν παίζουν. Έτσι όλοι οι παρευρισκόμενοι βίωναν ένα όνειρο μοναδικό. Μοναδικό, γιατί ποτέ άλλοτε τόσες μεγάλες επιτυχίες του σχήματος δεν θα ακουστούν σε ένα βράδυ. Πάντα θα λείπει κάποιο /-α τραγούδι /-α αφού το σχήμα πρέπει να τιμήσει και την εκάστοτε κυκλοφορία που θα έχει στην επικαιρότητα.

Saxon

Οι Saxon, όπως έχει ξαναγραφτεί, και ξέρουν όλοι όσοι τους έχουν δει έστω και μια φορά ζωντανά, είναι ένα συγκρότημα που ξέρει να σε διασκεδάζει χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Το μόνο που κάνει είναι το αυτονόητο, να παίζει την υπέροχη μουσική του και ο κόσμος να εκστασιάζεται. Πάντα με καθοδηγητή τον μαέστρο / τραγουδιστή Peter 'Biff' Byford διδάσκουν απλά μαθήματα heavy metal χαρίζοντας πολλές στιγμές απόλαυσης. Το βράδυ της 25ης Οκτώβριου δεν είχε κάτι διαφορετικό από τις άλλες εμφανίσεις τους επί αθηναϊκού εδάφους. Εκτός του ότι ο μπασίστας Timothy 'Nibbs' Carter έπρεπε να μείνει στην πατρίδα του λόγω προβλημάτων υγείας της γυναίκας του. Ο αντικαταστάτης του, όντας κυρίως εμφανισιακά ο κλώνος του, έκανε την δουλειά του στο έπακρο, και έτσι δεν νομίζω σε κανέναν να φάνηκε η απουσία του Carter.

Saxon

Τι έγινε λοιπόν που ο γραφών αλλά και πολλοί άλλοι έχουν ακούσει τα "And The Bands Played On", "Broken Heroes", "Crusader", "747 (Strangers In The Night)", "Power And The Glory", "Princess Of The Night", "Denim And Leather", "Wheels Of Steel" κλπ σχεδόν σε κάθε εμφάνισή τους όσες φορές μας έχουν επισκεφθεί; Δεν ξέρω αν αυτό χαρακτηρίζεται κάπως, αλλά προσωπικά κάθε φορά είναι μοναδική. Αυτά τα τραγούδια όσες επαναλήψεις και αν έχουν δεν τα βαριέσαι, γιατί παίζονται από ένα σχήμα που έχει πάντα σταθερή απόδοση επί σκηνής, η οποία είναι η ίδια, όσα χρόνια και αν περάσουν. Έτσι πάντα αυτό που θα βλέπεις θα είναι πολύ καλό, ανεβάζοντάς σου την διάθεση. Είναι απίστευτο για μένα να μπορείς να μεταδίδεις φρεσκάδα σε αυτόν που έρχεται να σε δει ζωντανά. Και οι Saxon είναι ακριβώς αυτό. Μια μπάντα πραγματικά «Heavy Metal Thunder».

Saxon

Παρόλο που και αυτοί ξεκίνησαν με άσχημο ήχο, ευτυχώς πολύ γρήγορα έγινε ο συνοδοιπόρος τους σε μια εμφάνιση που δεν νομίζω να ξεχαστεί ποτέ. Για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο να αποδίδεις τις συνθέσεις σου πάντα με τον ίδιο τρόπο όσα χρόνια και αν περάσουν. Σαφώς και οι αντοχές τους δεν είναι στο 100% αλλά τα μέλη της μπάντας «κρατιούνται» ακόμα πολύ καλά. Η λέξη «αειθαλής» σου βγαίνει πολύ εύκολα από το στόμα για κάθε μουσικό που απαρτίζει το σχήμα, αφού η ενέργεια που εκπέμπεται στο κοινό είναι κάτι που δεν περιγράφεται εύκολα αν δεν το έχεις ζήσει έστω και μια φορά.

Saxon

Ο μαέστρος Biff επί σκηνής όπως πάντα έδινε το έναυσμα και ο κόσμος, υπάκουος, ακολουθούσε κατά γράμμα ό,τι ήθελε, κάνοντας το κλίμα να είναι όπως αρμόζει σε μια ζωντανή εμφάνιση σχήματος: Με αμεσότητα σκηνής-οπαδών, μια εικόνα που κυρίως παλιές μπάντες δημιουργούν. Έτσι το κοινό παλλόταν συνεχώς στους ρυθμούς που έδινε το συγκρότημα συμμετέχοντας σε κάθε τραγούδι αλλά και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του group ανάμεσα στα τραγούδια. Και πώς να μην γίνει αυτό όταν η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη; Το setlist τους βασίστηκε στην δεκαετία των '80s κυρίως, διάστημα που οι Saxon «έκτισαν» την καριέρα και την φήμη τους. Έτσι ο οπαδός ικανοποιήθηκε στο έπακρο, και ας μην άκουσε τραγούδια που ο καθένας έχει αγαπήσει περισσότερο από τα πιο «χτυπητά» hitάκια. Με τέτοια μουσική ιστορία, δεν μπορείς να είσαι ποτέ ευχαριστημένος. Αν δεν τους είχες ξαναδεί θα σου φαίνονταν κάτι μαγικό, αν πάλι τους έχεις ξαναδεί, δεν χορταίνεις να ακούς ξανά και ξανά τα τραγούδια που έχουν χαρακτηρίσει ένα ολόκληρο είδος.

Saxon

Οι Saxon είναι από τα group που θέλεις να βλέπεις συνεχώς, κάτι που αποδεικνύεται από την αγάπη του κόσμου κάθε φορά που μας επισκέπτονται. Πάντα όταν φτάνει η ώρα του αποχωρισμού, σου μένει ένα παράπονο. Μέχρι την επομένη φορά βέβαια που θα τους ξαναδείς ζωντανά. Αυτό που σου μένει διαρκώς όμως είναι η συνεχής φόρμα που έχει το σχήμα και αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τα τραγούδια του. Έρχεται, μας παίρνει τα μυαλά και φεύγει. Ό,τι άλλο και να πεις είναι λίγο και περιττό. Έτσι μετά από σχεδόν δύο ώρες μας αποχαιρέτησαν έχοντας για παρέα τους το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου. Να δω πόσο θα περιμένουμε μέχρι τους ξαναδούμε. Saxon σας ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά...
SETLIST

Motorcycle Man
Sacrifice
Power And The Glory
And The Bands Played On
20,000 Ft
Rock 'N' Roll Gypsy
The Eagle Has Landed
Heavy Metal Thunder
Ride Like The Wind
Broken Heroes
Strong Arm Of The Law
Crusader
Dallas 1 PM
747 (Strangers In The Night)
Princess Of The Night

Encore:
Wheels Of Steel
Never Surrender
Denim And Leather
 
Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET