Iced Earth, Warbringer, Elm Street @ Gagarin 205, 31/01/14

Οι Iced Earth διανύουν μια δεύτερη καριέρα που με κάθε εμφάνιση όπως αυτή της 31ης Ιανουαρίου ενισχύεται συνεχώς

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 03/02/2014 @ 14:23
Όταν είσαι μια μπάντα που εδώ και πολλά χρόνια δείχνεις σεβασμό σε αυτούς που σε ακολουθούν, τιμάς τον οβολό που δίνουν για να σε δουν και κρατάς ένα υψηλότατο minimum ποιότητας σε κάθε νέα κυκλοφορία και σε κάθε εμφάνισή σου, τότε ακόμα κι αν έρχεσαι πάνω από μια φορές σε έναν χρόνο στην Αθήνα θα κάνεις sold out όπου παίζεις. Η εικόνα είναι σαν χίλιες λέξεις λένε. Στη χώρα μας τιμώνται σαν θεοί ελάχιστες metal μπάντες και άλλες που το αξίζουν όχι, έτσι η εικόνα προσέλευσης του κόσμου έδειξε πολλά για ακόμα μια φορά. Κυρίως την υπέρμετρη αγάπη του για τους Iced Earth όσα χρόνια και αν περάσουν κάτι που δεν συμβαίνει με group που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πορεία και δισκογραφία από αυτούς. Έχοντας μαζί τους δυο σχήματα, τους thrashers Warbringer με τη συνεχή ανοδική πορεία και τους Elm Street, ένα σχήμα που αγαπάει το παραδοσιακό παλιομοδίτικο heavy metal, ήρθαν στη χώρα μας με σκοπό να διασκεδάσουν τον κόσμο και όχι να κάνουν μια επαγγελματική εμφάνιση με την άσχημη έννοια του όρου.

Στην προγραμματισμένη ώρα έναρξης έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή οι Elm Street, ένα όνομα που έχει κάνει αίσθηση σε όσους αρέσκονται σε σχήματα που θέλουν μέσα από την μουσική τους να αναβιώσουν το πνεύμα και το κλίμα του παραδοσιακού heavy metal της δεκαετίας του 1980. Ωραίες συνθέσεις με άπλετη μελωδία στις κιθάρες χαρακτηρίζουν τη μουσική τους, χαροποιώντας όποιον την ακούει και ασχολείται με αυτό το μουσικό στυλ. Ευτυχώς για opening act είχαν αρκετά καλό ήχο που σίγουρα τους βοήθησε να διαφημίσουν τα τραγούδια τους στο κοινό. Ο κόσμος, παρ' όλο που στην πλειοψηφία του έδειχνε να μην γνωρίζει το υλικό τους, παραδόξως συμμετείχε όσο γινόταν στην εμφάνισή τους. Σε αυτό βεβαίως συνετέλεσε και η απόδοση του ιδίου του σχήματος. Αν και νέοι στον χώρο, δεν «κώλωσαν» καθόλου και όντας όσο κινητικοί τους επέτρεπαν τα τετραγωνικά που είχαν, παρότρυναν το κοινό να συνδράμει έτσι ώστε να διασκεδάσουν όλοι. Δεν σας κρύβω ότι περίμενα να είναι πιο «μαζεμένοι» επί σκηνής, αλλά ήταν όλη την ώρα το αντίθετο. Τουλάχιστον σε μένα αυτό το θράσος δείχνει ότι έχουν θέληση για να καταφέρουν κάτι καλό, εννοείται με δουλειά και προσπάθεια. Το νεαρό της ηλικίας τους ίσως τους βοηθήσει να έχουν ένα μέλλον που αν μη τι άλλο να κάνουν κάτι καλό. Κέρδισαν χωρίς δυσκολία το χειροκρότημα του κόσμου και σίγουρα και αρκετούς οπαδούς έπειτα από εκείνο το βράδυ.

Επόμενοι στη σειρά ήταν οι πολύ πιο έμπειροι Warbringer. Όταν ανακοινώθηκε το line-up της βραδιάς, πραγματικά σκεφτόμουν ότι ένα thrash σχήμα όπως αυτοί ίσως δεν «κολλούσε» με τα άλλα δυο συγκροτήματα. Τελικά όμως και βάση της εμφάνισής τους κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ο κόσμος είχε πια πυκνώσει αρκετά στον χώρο μπαίνοντας συνεχώς, και έχοντας soundtrack τα τραγούδια των Warbringer. Με το πολύ καλό άλμπουμ, "IV:Empires Collapse", στις βαλίτσες τους ήρθαν για πρώτη φορά στη χώρα μας και σίγουρα άρεσαν πολύ. Το group από το πρώτο δευτερόλεπτο απέδειξε τον λόγο που έχει κάνει αίσθηση σε όσους ακούν αυτό το είδος. Κυρίως γιατί ξέρουν να υποστηρίζουν στο σανίδι ό,τι ακούει ο οπαδός από τα ηχεία. Χωρίς να έχουν μεγάλο περιθώριο κινήσεων, έκαναν ό,τι γινόταν για να είναι δραστήριοι. Ο τραγουδιστής του σχήματος προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο, ο οποίος ανταπέδιδε με τον δικό του τρόπο σε όλη την διάρκεια της εμφάνισής τους το καλό κλίμα που ερχόταν από την σκηνή. Τίμησαν όσο τους το επέτρεπε ο χρόνος που είχαν όλα τους τα άλμπουμ, έτσι τα "Severed Reality", "Living Weapon", "The Turning Of The Gears", "Total War", "Towers Of The Serpent", "Hunter-Seeker" κλπ και από τις τέσσερις δουλειές τους, αφενός ικανοποίησαν όσους ήρθαν για να τους δουν αλλά αφετέρου απέδειξαν στους υπόλοιπους ότι ένα είδος που ξεκίνησε πριν από 30 και βάλε χρόνια έχει ακόμα άξιους εκπροσώπους. Κέρδισαν και αυτοί χωρίς δυσκολία το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου και σίγουρα και αυτοί αρκετούς οπαδούς. Βέβαια το μυαλό όλων ήταν σε αυτούς που θα ακολουθούσαν...

...και ήταν και ο λόγος που το club ήταν τόσο ασφυκτικά γεμάτο. Ακριβώς στην προγραμματισμένη ώρα έναρξης και με φόντο ένα πανό με το λογότυπο του group και soundtrack τα πρώτα δευτερόλεπτα του "Plagues Of Babylon" από την ομώνυμη πρόσφατη πολύ καλή δουλειά τους, έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή οι Iced Earth, ένα από τα λίγα σχήματα που λατρεύεται σαν θεότητα στη χώρα μας. Απόδειξη αυτού είναι ότι με μεγάλη δυσκολία μπορούσες πια να κινηθείς στον χώρο. Ο κόσμος τους αγαπάει και αυτοί φρόντισαν με τον τρόπο που έπαιξαν να μας κάνουν να θυμόμαστε το show τους για πολύ καιρό, ίσως και για χρόνια.

Iced Earth

Πριν το live δεν σας κρύβω ότι σκεφτόμουν πολύ το πώς θα κυλούσε η όλη τους εμφάνιση. Βλέπετε, λίγους μήνες πριν όταν έπαιξαν στα πλαίσια του Rockwave Festival, δεν παρουσίασαν και κάτι ιδιαίτερο παρά μόνο μία απλά καλή παρουσία. Από την άλλη τα τελευταία χρόνια κάποιοι Αμερικάνοι μουσικοί, ευτυχώς λίγοι, κάτι έχουν πάθει και με δηλώσεις τους ή ακόμα και το πώς είναι κατά την διάρκεια κάποιων ζωντανών εμφανίσεων τους έχουν δημιουργήσει πολλές συζητήσεις στους οπαδούς. Έτσι, αναρωτιόμουν τι θα έβλεπα. Ευτυχώς εκείνο το βράδυ το σχήμα δικαιολόγησε αφενός, για μένα, ότι κάνει μια δεύτερη καριέρα και αφετέρου τον λόγο που ειδικά στη χώρα μας έχει τέτοια απήχηση. Οι Iced Earth κυρίως λόγω της μουσικής που παίζουν «τους πάει» καλύτερα ο κλειστός χώρος παρά ο ανοιχτός. Ο στιβαρός ήχος που έχουν αναδεικνύεται μόνο εκεί. Έτσι χρειαστήκαν μόνο λίγα λεπτά μετά και το δεύτερο τραγούδι τους "Democide", και αυτό από την καινούργια δουλειά τους, για να πάρει φωτιά το club. Το "Dark Saga" που ακολούθησε, θα αποτελεί και σαν άλμπουμ αλλά και σαν τραγούδι κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του σχήματος.

Iced Earth

Η ανταπόκριση του κόσμου σε κάθε ζωντανή εμφάνιση ενός συγκροτήματος είναι πάντα το ήμισυ έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αλληλένδετη σχέση που να σε κάνει να μην θέλεις να ξεχάσεις την βραδιά. Το ελληνικό κοινό για μια ακόμα φορά έδωσε μαθήματα πώς επιβάλλεται να είναι ο κόσμος σε ένα live. Σε όλα τα παλιότερα κομμάτια τραγουδούσε κάθε στίχο και ήταν πολύ κινητικός, όσο βεβαίως επιτρεπόταν από την «σαρδελοποίηση» που υπήρχε. Οι εκφράσεις παροξυσμού που έχουν οι εμφανίσεις τους επί ελληνικού εδάφους δεν μπορούσαν να κρυφτούν, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα. Βέβαια σε αυτήν συντέλεσε και η μπάντα με την απόδοση που είχε, αφού έδωσε τα πάντα επί σκηνής, έτσι ώστε το ρολόι του χρόνου να ξαναγυρίσει πίσω στις δοξασμένες μέρες που οι Iced Earth μας χάριζαν αλησμόνητες εμφανίσεις. Έτσι, ο κόσμος δεν ήταν δύσκολο να παρασυρθεί από τον ξέφρενο ρυθμό τους αφού ό,τι μεταδιδόταν από σκηνής ήταν πολύ δυναμικό. Σαφώς βοήθησε και η επιλογή των τραγουδιών που ακούστηκαν.

Iced Earth

Τη μερίδα του λέοντος στο setlist είχαν η πρόσφατα κυκλοφορημένη δουλειά τους, κάτι άκρως λογικό και αναμενόμενο αφού η περιοδεία είναι για την προώθησή της, αλλά και τα δυο πιο αγαπημένα για τους οπαδούς, κατά την γνώμη μου, άλμπουμ, "The Dark Saga" και "Something Wicked This Way Comes". Τα τραγούδια όμως δεν θα ακούγονταν όπως έπρεπε αν οι Iced Earth δεν είχαν υψηλού επιπέδου απόδοση από την σκηνή. Ό,τι βλέπαμε ηταν 100% επαγγελματικό με την καλή έννοια του όρου από ένα σχήμα που δούλευε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Έχοντας σύμμαχο όλο το βράδυ τον πολύ καλό ήχο, κάτι που σίγουρα τους χρειάζεται έτσι όπως είναι δομημένα τα τραγούδια τους και χωρίς περιττά λόγια παρά μόνο κατάθεση ψυχής από μουσικούς που έδειχναν ότι δεν βαριούνταν καθόλου θέλοντας απλά «άλλη μια εμφάνιση» και μετά να φύγουν, μάγεψαν τους παρευρισκόμενους.

Iced Earth

Ο μελαχρινός πια κιθαρίστας του σχήματος Jon Schaffer με την αμέριστη βοήθεια του τρομερού τραγουδιστή Stu Block ήταν «όλα τα λεφτά» σε ένα σχήμα που έβγαζε φωτιές από το σανίδι. Ο Block απέδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους frontmen του σημερινού power metal, δικαιολογώντας την σωστή επιλογή που έχει κάνει ο Schaffer για αυτόν που θα ερμηνεύει τις συνθέσεις του. Οι φωνητικές του ικανότητες είναι δύσκολο να περιγραφούν, αφού θεωρώ ότι το ταλέντο που έχει σαφώς τον έχει κάνει να είναι στις καρδιές των απανταχού οπαδών του group, ο μόνος άξιος αντικαταστατής του μεγάλου Matt Barlow. Οι ομοιότητες υπάρχουν -σε στιγμές που να θυμίζει και κλώνο φωνητικά- αλλά δεν νομίζω να ενοχλεί κανέναν. Αυτό που μετράει είναι η απόδοση και αυτός την έχει πολύ, τιμώντας τις συνθέσεις που έχουν γράψει ιστορία. Ξέρει πως να κρατάει τον κόσμο σε συνεχή εγρήγορση και έκσταση. Δείγματα τραγουδιστή που σε κάθε εμφάνιση γίνεται και καλύτερος.

Iced Earth

Oι Iced Earth απλά, χωρίς φανφαρονισμούς, παρέδωσαν μαθήματα power metal, θυμίζοντας γιατί ανήκουν στην ελίτ αλλά και κλείνοντας τα στόματα αυτών που τους θεωρούσαν ξοφλημένους. Από την πρώτη στιγμή κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αφού η αμεσότητα που είχαν με το κοινό αλλά και το δέσιμο των μελών έκανε όλους όσους ήταν από κάτω να μην θέλουν να φύγουν. Αναμενόμενα το "Iced Earth" έκλεισε την εμφάνισή τους. Ο καθένας από τους παρευρισκομένους, όπως ο γραφών, σίγουρα θα ήθελε να ακούσει και άλλα τραγούδια ή ακόμα πιο μεγάλη ποικιλία από τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ που έχουν κάνει τους Iced Earth ό,τι είναι σήμερα. Δεν πειράζει όμως. Πάντα σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις συγκροτημάτων όλοι θα έχουν παράπονο για τραγούδια που δεν άκουσαν. Όταν όμως ένα σχήμα σου δίνει το 100% της θέλησής του, δεν μπορείς να μιλήσεις παρά να εκτιμήσεις την προσπάθεια. Οι Iced Earth το έκαναν και με το παραπάνω και αυτό μετράει. Μακάρι η πορεία που έχουν τα τελευταία τρία χρόνια να είναι συνεχώς ανοδική και να μας χαρίζουν τέτοιες βραδιές.
SETLIST

Plagues Of Babylon
Democide
Dark Saga
V
If I Could See You
Disciples Of The Lie
Among The Living Dead
Burning Times
Red Baron / Blue Max
Blessed Are You
Vengeance Is Mine
Cthulhu
My Own Savior
The End?
A Question Of Heaven

Encore:
Dystopia
Watching Over Me
Iced Earth

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET