Riot V, Power Crue @ Κύτταρο, 09/02/14

Κάποια σχήματα θα μείνουν για πάντα κορυφαία, ό,τι και αν συμβεί στο line-up τους

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 11/02/2014 @ 13:08
Η Κυριακή είναι η μέρα της εβδομάδας που οι πιο πολλοί από εμάς ξεκουράζονται περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες. Ο αντρικός πληθυσμός «προσκυνάει» τις απογευματινές ώρες την στρογγυλή θεά και τσακώνεται ή πανηγυρίζει για αυτήν. Είναι αρκετά σύνηθες να γίνονται και ζωντανές εμφανίσεις σχημάτων στη χώρα μας. Κάποια από αυτά μάλιστα πραγματοποιούν τέτοιες που θα μένουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες των οπαδών. Όπως αυτή των Αμερικάνων γερόλυκων του US power, Riot, ενός σχήματος που εξαιτίας του θανάτου ενός εκ των αρχικών μελών, του Mark Reale, αποφάσισε να τροποποιήσει το όνομά του σε Riot V, θέλοντας να αποθέσει φόρο τιμής στον άδικα χαμένο καλλιτέχνη αλλά και να συνεχίσει μια καριέρα που μόνο επιτυχίες έχει δώσει στον οπαδό. Δεν μας είχαν προειδοποιήσει όμως ότι η εμφάνισή τους θα μνημονευόταν για πάντα από το επόμενο πρωινό και μετά.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Power Crue, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα συγκροτήματα της χώρας μας. Δεν πέρασαν παρά μόνο ελάχιστα λεπτά της ώρας για να αποδείξουν για ακόμα μια φορά τον λόγο που ανήκουν στην ελίτ του εγχώριου metal ήχου. Χωρίς πολλά λόγια έκαναν ό,τι ξέρουν καλύτερα, δηλαδή να παίζουν heavy metal τραγούδια καλής ποιότητας που διασκεδάζουν τον κόσμο. Την συγκεκριμένη μπάντα, εκτός απειροελάχιστων εξαιρέσεων, όσες φορές και να την βλέπεις πραγματικά την χαίρεσαι. Πάντα ανανεωμένοι και φρέσκοι, με line-up μόνιμο πια εδώ και καιρό, δεν ήθελαν και πολύ για να δικαιολογήσουν γιατί έχουν αποκτήσει τόσο καλό όνομα -δυστυχώς μόνο- στην Ελλάδα. Το καλοπαιγμένο, σφιχτοδεμένο heavy metal τους με τις γνωστές ωραίες μελωδίες πραγματικά ενθουσιάζει τον ακροατή. Ερμήνευσαν ζωντανά κυρίως κομμάτια από τα δυο πρώτα άλμπουμ τους. Για opening act είχαν αρκετά καλό ήχο που τους βοήθησε πολύ. Προς το τέλος του set τους, ο ένας εκ των δυο κιθαριστών της μπάντας, Θανάσης Μπερτσάτος, ανέλαβε το μικρόφωνο για να τραγουδήσει μια άκρως επιτυχημένη διασκευή στο all time classic των Running Wild, "Riding The Storm", τραγούδι που συνοδεύτηκε από ένα ευτράπελο που σκόρπισε πολλά χαμόγελα στο κοινό: Είχαν ετοιμάσει μια πειρατική σημαία για τη διάρκεια του τραγουδιού αλλά αυτός που την έφτιαξε την έβαλε ανάποδα στο κοντάρι! Σκηνή που πραγματικά θα μείνει! Το "Stay Heavy", τραγούδι πάντα αφιερωμένο στον πρώτο τραγουδιστή του σχήματος, Γιώργο Ροδόπουλο, που χάθηκε νωρίς, έκλεισε το set άλλης μιας εμφάνισης αυτού του κορυφαίου σχήματος. Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου ήταν η τρανή απόδειξη ότι ο σεβασμός στο όνομά τους είναι μεγάλος.

Το πλήρες setlist τους ήταν: Pleasure For Flesh / Mental Pestilence / Necronomicon / Dark Path / Last Command / Song Of Revenge / Enemy Brothers / Riding With The Storm (διασκευή Running Wild) / Torture / Stay Heavy.

Ευτυχώς το διάλειμμα μεταξύ των μπαντών δεν ήταν μεγάλο και έτσι ελάχιστα λεπτά μετά τις 22:00 οι Riot χωρίς τον Mark Reale στην κιθάρα ήταν μπροστά μας έτοιμοι να συνεχίσουν με άλλο όνομα πια την ιστορία του σχήματος, που ήδη είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα. Βέβαια το τι θα ακολουθούσε ΚΑΝΕΙΣ δεν το περίμενε. Είναι κρίμα που στον χώρο δεν πρέπει να υπήρχαν με μια πρώτη ματιά πάνω από 200 άτομα διψασμένα μεν να απολαύσουν ζωντανά άλλον ένα ζωντανό μύθο του αμερικανικού power. Ο λόγος είναι ότι την 9η Φεβρουαρίου οι τυχεροί που ήταν παρόντες είδαν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχει κάνει ένα σχήμα στη χώρα μας. Οι Riot όντας Αμερικάνοι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι καλοί μουσικοί και σαφώς δεν χαρακτηρίζονται «κουλοί». Αυτό όμως που δεν υπολογίζαμε ήταν η απόδοση της μεταγραφής που έχουν κάνει τα παλιότερα μέλη για να ερμηνεύει τα τραγούδια του σχήματος. Κάποια δείγματα είχαμε από τις πρόσφατες δισκογραφικές του παρουσίες τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά αυτό που ζήσαμε ζωντανά «δεν υπήρχε». Δεν θέλω να φανώ υπερβολικός, αλλά ο Κος Todd Michael Hall είναι η καλύτερη φωνή που υπάρχει και στις 50 πολιτείες της Αμερικής και ίσως και της υφηλίου αυτή την στιγμή.

Riot V

Για μένα είναι πολύ σημαντικό ένας οπαδός να δένεται με μια φωνή, κυρίως γιατί τον έχει κάνει να βιώσει ποικίλα και πολλά συναισθήματα μέσα από τις νότες. Έτσι, λοιπόν, ο Κος Tony Moore, το λαρύγγι του θρυλικού "Thundersteel", του "The Priviledge Of Power", αλλά και της τελευταίας δισκογραφικής δουλειάς του σχήματος, "Immortal Soul", του 2011 θεωρείτο ο καλύτερος τραγουδιστής που έχει περάσει από τους Riot. Μετά την 9η Φεβρουαρίου άλλαξε και είναι με διαφορά και χωρίς αντίπαλο ο Hall. Ο εν λόγω κύριος είναι ο μόνος που κάνει την φωνή του ό,τι θέλει, εναλλάσσοντάς την με μεγάλη ευκολία από τα χαμηλά στα ψηλά, χαροποιώντας σαφώς τους οπαδούς. Αυτό που έβγαινε από τα ηχεία μπορεί να ισοσκελιστεί μόνο με λέξεις όπως ανατριχίλα, δέος, σοκ, θαυμασμός. Με όπλο τη φωνή του, έδειξε ότι οι νέοι Riot έκαναν την πιο σωστή επιλογή και είναι δυνατοί όσο ποτέ. Έχει πάρει τη μπάντα από το χέρι και την έχει κάνει να φαίνεται σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όλα αυτά γιατί είπαμε, είναι πώς έχεις συνηθίσει ένα σχήμα. Ο κόσμος θα ήθελε τα τραγούδια να αποδίδονται με ένα συγκεκριμένο στυλ, κάτι που έγινε, αφού ο κυριότερος λόγος είναι ότι ακούγονταν λες και έπαιζαν τα άλμπουμ από τα μεγάφωνα και όχι από ένα σχήμα ζωντανά. Το feeling που υπάρχει στα τραγούδια που έδωσαν την φήμη στους Riot ήταν εκεί. Βεβαίως, εξαιτίας αυτού του χαρισματικού τραγουδιστή που εκτός από την φωνή έχει και την παρουσία που χρειάζεται ένας frontman. Το άκρως γυμνασμένο σώμα του δεν τον απέτρεψε από το να αυτοσαρκάζεται με τον κόσμο αλλά και να «παίζει» μαζί του, όπως οφείλει να κάνει αυτός που κρατάει το μικρόφωνο.

Riot V

Πραγματικά, οι συγκινήσεις που ένιωσαν όλοι δύσκολα μπορούν να ειπωθούν με λέξεις παρά μόνο με εικόνες βαθιά χαραγμένες στον καθένα μας. Ακόμα και το setlist ήταν αυτό που οι περισσότεροι θα ήθελαν. Δίνοντας σαφώς βαρύτητα στο πιο αγαπημένο άλμπουμ των οπαδών, το "Thundersteel", που είχε την μερίδα του λέοντος στην εμφάνιση, έπαιξαν μόνο τρία τραγούδια από το διάστημα 1998-2011 και όλα τα υπόλοιπα ήταν από τα χρυσά τους χρόνια 1979-1990, εκεί όπου εδραιώθηκε όλη τους η καριέρα. Όλοι μας εννοείται ότι δεν ακούσαμε αγαπημένα τραγούδια που έχουμε, αλλά όποιος πει ότι το setlist δεν ήταν καλό, λυπάμαι αλλά μάλλον είναι βέβηλος. Σαφώς και έχουν πάρα πολλές επιτυχίες, αλλά ό,τι διάλεξαν ήταν μια πολύ καλή επιλογή που σίγουρα ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία του κοινού.

Riot V

Το σχήμα σεβάστηκε την άτυπη επιθυμία των οπαδών να ακούσουν όσα περισσότερα τραγούδια από το "Thundrsteel", τα εμπλούτισαν με άλλα αγαπημένα και έτσι εγένετο ένα άκρως ικανοποιητικό setlist. Απόδειξη ήταν ότι ο κόσμος συνεχώς τραγουδούσε κάθε στίχο, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα. Καταλυτικό ρόλο είχε και το ίδιο το σχήμα. Εκτός του νέου μέλους στο μικρόφωνο, ο αντικαταστατής του Mark Reale, Nick Lee, παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του τα κατάφερε μια χαρά κερδίζοντας άμεσα μια θέση στις καρδιές όλων. Η απώλεια του Reale ήταν σημαντική, αλλά ο μικρός μας έκανε για λίγο να την ξεχάσουμε. Έτσι, με την εμπειρία των υπολοίπων τριών μελών, οι νέοι Riot έδειξαν ότι τα χρόνια για κάποιους έχουν περάσει, αλλά όταν η καρδιά παραμένει ενεργή, τότε θα αποδίδεις το κάθε τραγούδι λες και είσαι ακόμα έφηβος που ξεκινάς τώρα και θέλεις να αποδείξεις τι αξίζεις.

Riot V

Όλη αυτή η ηχητική μαγεία που περιβάλλει τις συνθέσεις με τις υπέροχες κιθαριστικές μελωδίες ήταν εκεί και μας παίδευε με ευχάριστο τρόπο τα αυτιά. Ακούστηκε και ένα καινούργιο τραγούδι, το "Metal Warrior", που συνεχίζει στο ίδιο μοναδικό ύφος του σχήματος και σίγουρα εξίταρε όλων την περιέργεια για το ποιόν της νέας δουλειάς που είναι προ των πυλών την φετινή χρονιά. Όλα όμως δυστυχώς τελειώνουν κι έτσι το "Thundersteel" έκλεισε και το encore τους. Η λύσσα όμως του κοινού ήταν τόσο μεγάλη για να ακούσει και αλλά τραγούδια που ζητούσε και άλλο ένα. Το σχήμα όμως επειδή είχε προβάρει μόνο τα τραγούδια που ακούσαμε, δεν είχε τι άλλο να παίξει και έτσι επανέλαβε το "Fight Or Fall".

Riot V

Κάπως έτσι τελείωσε εν μέσω ιαχών η εμφάνισή τους και όλοι έφυγαν ικανοποιημένοι. Είναι πολύ κρίμα που το ελληνικό κοινό δεν τίμησε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο του αμερικάνικου power metal. Είναι άδικο για σχήματα όπως οι Riot να μην γεμίζουν τους χώρους που εμφανίζονται, γιατί ο Έλληνας έχει μάθει μόνο κάποια συγκεκριμένα μετρημένα στα δάχτυλα συγκροτήματα να τιμάει, κάνοντας sold out τις συναυλίες τους. Ας είναι. Μάλλον οι νεότεροι έχουν στοχοποιημένα ακούσματα ή τελείως αλλά γούστα από τους μεγαλύτερους. Βεβαίως η οικονομική μας κατάσταση σαν χώρα ίσως έχει επιφέρει επιλεκτική συναυλιακή παρουσία του καθενός. Παραφράζοντας μια παλιά διαφήμιση: «Συγκροτήματα υπάρχουν πολλά, σαν τους Riot όμως κανένα!» Αναμένω εναγωνίως την studio δουλειά τους.
SETLIST

Narita
Fight Or Fall
On Your Knees
Metal Soldiers
Wings Are For Angels
Johnny's Back
Hard Loving Man
Fire Down Under
Metal Warrior
Sign Of The Crimson Storm
Angel Eyes
Still Your Man
Altar Of The King
Flight Of The Warrior
Bloodstreets
Road Racin'
Swords And Tequila

Encore 1:
Warrior
Thundersteel      

Encore 2:
Fight Of Fall

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET