Blood Star

The Fear - 7" EP

Shadow Kingdom (2020)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 04/05/2020
Κάτι καλό ετοιμάζεται στο Salt Lake City

Πέτυχαν λαβράκι τα μυαλά της Shadow Kingdom όπως φαίνεται. Το έχουν ξανακάνει βεβαίως (Haunt, Iron Void, Tyrant, Temple Of Void), οπότε τα «ραντάρ» τους δουλεύουν μια χαρά. Εν προκειμένω, εντόπισαν μπάντα στο Salt Lake City που παίζει παλιακό, παραδοσιακό metal/hard rock. Ουδέν πρωτότυπο και πρωτοποριακό σε αυτό, πάραυτα καλοπαιγμένο, αξιόλογο και κεφάτο.

Δύο τα τραγούδια στο 7", πολλαπλάσιες οι υποσχέσεις που αφήνουν. Με οδηγό τα φωνητικά της Madeline Smith να απέχουν αρκετά από τα τυπικά του είδους και τη μελωδία να είναι διάχυτη, φαίνεται ότι η μπάντα δε θα στηριχθεί στο σχετικά γνωστό όνομα του κιθαρίστα της (Jamison Palmer - Visigoth). Τα φόντα για να γίνουν αυτόφωτοι, υπάρχουν και μέχρι του χρόνου - αν όχι νωρίτερα - θα μάθουμε αν τα κατάφεραν. Υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση (Enforcer - Black Trip/V.O.J.D.), οπότε αισιοδοξούμε. Όσοι πιστοί, προσέλθετε.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Auroch

    Stolen Angelic Tongues

    20 Buck Spin (2020)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/05/2020
    Μια από τις ποιοτικότερες underground blackened death metal μπάντες επιστρέφει ανανεωμένη

    Ακόμη θυμάμαι το απορημένο μου βλέμμα όταν είχε τελειώσει η ακρόαση του "In Cronian Hour" Split με τους φοβερούς και τρομερούς Mitochondrion πίσω στο 2016. Στην συνέχεια, ήρθε το "Mute Books" μου επιβεβαίωσε πως οι Auroch αποτελούν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του underground. Τώρα, με αυτό το mini LP, συστήνονται εκ νέου, μιας και επέστρεψε ο αρχικός τους τραγουδιστής Cuillen Sandler. Αυτή την φορά, ο αποκρυφισμός με τον οποίο ντύνουν θεματικά τις αδυσώπητες συνθέσεις τους βασίζεται σε παραδόσεις Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ενώ ο ήχος, γίνεται πιο ψυχρός και ανά σημεία σπηλαϊκός. Έτσι, με τα απαραίτητα ambient περάσματα να σπάνε την μαυρίλα, οι Auroch παρουσιάζουν μια διαφορετική πρόταση στον ήχο τους, σε σχέση με το δυσαρμονικό παρελθόν, που ενώ αρχικά με βρήκε απροετοίμαστο, εν τέλει με κέρδισε. Με συνθέσεις όπως το "Carving The Axis Mundi", και ελπίζοντας αυτή η κυκλοφορία να είναι προπομπός νέου δίσκου, είμαι αισιόδοξος πως η μπάντα μπορεί εκ νέου να μεγαλουργήσει.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Bythos

    The Womb Of Zero

    Terratur Possessions (2020)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/05/2020
    Μελωδική και τελετουργική σύμπραξη βετεράνων της φινλανδικής black metal σκηνής με έμφαση στην ατμόσφαιρα

    Οι Bythos, κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες το ντεμπούτο τους, "The Womb Of Zero". Αποτελούμενοι από μέλη των Behexen, Horna και Αjattara, κινούνται σε ένα αρκετά riff-άτο και mid tempo black metal πεδίο, στο οποίο φροντίζουν να εμβαθύνουν σε μια τελετουργική ατμόσφαιρα. Πράγματι, η αφοσίωσή τους στις πνευματικές προεκτάσεις του σκότους, τους επιτρέπει να δώσουν έμφαση στον ηχητικό όγκο, και μια ζεστή παλαιομοδίτικη αύρα η οποία καθιστά το τελικό αποτέλεσμα τρόπον τινά εθιστικό.

    Σίγουρα, το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει υπερβολικά τις προαναφερθείσες μπάντες, αλλά συνθέσεις όπως το "Omega Dragon", με το ρυθμικό trance στο οποίο σε παρασέρνει, έχουν την χάρη τους. Η μελωδική σκιά των Dissection κυριαρχεί ανάμεσα στα γυρίσματα των μελωδιών, η αλήθεια όμως είναι πως το εν λόγω project επιτυγχάνει μια συμπαγή ηχητική πρόταση έναντι της πρωτοτυπίας. Έτσι, το "When Gold Turns Into Lead" διαθέτει μια άλλου είδους γλυκόπικρη αίσθηση από το "Destroyer Of Illusions" για παράδειγμα, αλλά η σκεπτική ανίερη μελαγχολία είναι πανταχού παρούσα.

    Youtube

  • SHARE
  • TWEET
  • Commando

    Rites Of Damnation

    High Roller (2020)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 15/05/2020
    Αν και δεν κρύβει τις επιρροές του, το πρώτο δείγμα των Σουηδών είναι σοβαρά υποσχόμενο

    Οκ, μπαίνουν οι κιθάρες του εναρκτήριου "The Sacrament" το μυαλό κολλάει στους Mercyful Fate. Δικαίως. Οι Σουηδοί Commando, αρέσκονται σε παλαιομοδίτικο, αλλά διαβολικό heavy metal. Δεν κρύβουν τις επιρροές τους, είτε κλασικές είτε πρόσφατες της σουηδικής σκηνής. Από τους προαναφερθέντες Fate, στους In Solitude, στα φωνητικά μπαντών όπως οι Tribulation και οι Vampire, στην προσέγγιση μπαντών όπως οι Nifelheim. Οι πέντε και μια ορχηστρική, συνθέσεις του EP αυτού, προπομπός νέου δίσκου, φανερώνουν μια μπάντα που επιδιώκει να συνθέσει σκοτεινό και ρυθμικό heavy metal, παρά τον χαρακτήρα των φωνητικών. Heavy metal, μιας συγκεκριμένης, θελκτικής αισθητικής.

    Από πιο ταχείες στιγμές όπως το "Final Judgement", μέχρι πιο mid tempo όπως το "Sinner's Soul", το EP διαθέτει βάθος. Προσπερνώντας τον προφανή σκόπελο των αναφορών, παραμερίζοντας την εσωτερική μου ανάγκη για μια νέα μπάντα αντάξια του μεγαλείου των In Solitude, οφείλω να παραδεχθώ πως ενθουσιάστηκα με τους Commando. Και αν υπάρχει άλλη μια μπάντα ξεκίνησε παίζοντας σκοτεινό heavy metal, και έφτασε ψηλά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Είναι το να βρουν το προσωπικό τους στίγμα, ενσωματώνοντας βέλτιστα τις διδαχές του σκανδιναβικού heavy metal underground, που μεγαλούργησε πριν μια δεκαετία. Όπως και να έχει, θα τους περιμένω.

  • SHARE
  • TWEET
  • Killswitch Engage

    Atonement II B-Sides For Charity

    Metal Blade (2020)
    Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 19/05/2020
    Και για τους φανατικούς οπαδούς τους αλλά και για καλό σκοπό. Εγκρίνουμε

    Όσοι είχατε διαβάσει την κριτική του "Atonement", του τελευταίου album δηλαδή των Killswitch Engage, μάλλον θα καταλάβατε ότι παρά την αγάπη μου για αυτούς δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα ιδιαιτέρως και από την τελευταία τους προσπάθεια η οποία είχε φανεί σαν να της λείπει ο ενθουσιασμός και η έμπνευση των προηγούμενων κυκλοφοριών. Κάτι που είναι φανερό ακόμα περισσότερο σε αυτά τα έξι b-sides που επέλεξαν να μην μπουν στο album επειδή δεν ήταν τόσο καλά όσο αυτά που εν τέλει κατέληξαν στο "Atonement". Με μια πρώτη ακρόαση μπορεί εύκολα κανείς να το καταλάβει αυτόν. Δεν μιλάμε για κάτι απαραίτητα κακό, καθώς και μόνο από την ποιότητα και εμπειρία των Αμερικάνων δύσκολα να προκύψει κάτι ηχητικά αποκρουστικό. Αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα μείνει στη μνήμη μας για πολύ περισσότερο από μια πρώτη ακρόαση. Με εξαίρεση ίσως το "Killing Of Leviathan" του οποίου η τρίλεπτη διάρκεια φανερώνει μάλλον ότι πρόκειται για μια μισοτελειωμένη ιδέα μεν με ιδιαίτερη προοπτική δε αν δουλευόταν παραπάνω Αλλά ας επικεντρωθούμε στα βασικά. Πρόκειται για μια κυκλοφορία όπως λέει και το όνομα της, για φιλανθρωπικό σκοπό. Όλα τα έσοδα θα δοθούν για το Center for Disaster Philanthropy’s COVID-19 Relief Fund, οπότε αν είστε φανατικοί των Killswitch ή αν απλά θέλετε να βοηθήσετε τότε μπορείτε να μπείτε στο παρακάτω bandcamp link και να κάνετε το καθήκον σας.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Cult Of Fire

    Moksha

    Beyond Eyes (2020)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 25/05/2020
    Η πρώτη μορφή της επιστροφής των Τσέχων, προσφέρει μια επική ανάταση πνεύματος

    Το 2013, οι Τσέχοι Cult Of Fire είχαν κυκλοφορήσει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες black metal δίσκους των τελευταίων ετών, το "Ascetic Meditation Of Death". Με στιχουργικές αναφορές στον βουδισμό, ιδιαίτερα μελωδική, ατμοσφαιρική αλλά και επική χροιά, το αποτέλεσμα αξίζει να το ανακαλύψετε, και να μην μείνετε στο εξωτικό του ενδιαφέρον. Επτά χρόνια αργότερα, επιστρέφουν με δυο κυκλοφορίες. Η πρώτη, το "Moksha", άμεσα συνδεδεμένη με τη δεύτερη, "Nirvana", παρέχει την πρώτη ηχητική πλευρά του νομίσματος.

    Τα 34 λεπτά του δίσκου, αναδεικνύουν την πιο επική και συμφωνική πλευρά του ήχου της μπάντας. Αρκετά επιθετικοί, οι Cult Of Fire, ξεπερνάνε τον θανατηφόρο κύκλο πάνω στον οποίο είχαν κινηθεί στιχουργικά στο παρελθόν και αναζητούν την αυτογνωσία, την τελειότητα, την απελευθέρωση, την επιφοίτηση. Οι πνευματικές περιπλανήσεις των δημιουργών στη μέθοδο των Aghori και συγκεκριμένα του Baba Keenaram, μεταδίδονται ιδανικά από τις επιθετικές και ανατατικές μελωδίες των πέντε συνθέσεων του δίσκου. Αν και φαινομενικά χάνεται ένα υπόστρωμα του βάθους του "Ascetic Meditation Of Death", εν τέλει, στιγμές όπως το "(Un)Clean" και το "Har Har Mahadev" αποδεικνύουν πως ο δρόμος είναι μεγαλεπίβολος, δύσβατος, αλλά ο σωστός.

    Youtube
    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Cult Of Fire

    Nirvana

    Beyond Eyes (2020)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 25/05/2020
    Αν και ο απώτατος στόχος δεν επιτυγχάνεται, η μαγεία των Τσέχων ξεδιπλώνεται καλύτερα στο δεύτερο μέρος

    Σε αντίθεση με το "Moksha", στο "Nirvana" οι Cult Of Fire δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις ατμόσφαιρες. Συνεχίζοντας να εμπλέκουν εξωτερικά ηχητικά στοιχεία στις καταιγιστικές συνθέσεις, δίνουν μεγαλύτερη βάση στις ενορχηστρώσεις. Η δόμηση του δίσκου σε πέντε συνθέσεις έχει να κάνει με τα πέντε κυρίαρχα συναισθήματα του Βουδισμού, αλλά, απομονώνοντας τες, το αποτέλεσμα αδικεί πιθανώς την μπάντα, που επέδειξε αξιοσημείωτο ζήλο στην διαμόρφωση του θεματικού περιεχομένου. Βέβαια, η κορύφωση του "Buddha 1" είναι εκπληκτική, όσο και οι ταχύτητες του "Buddha 5", ένα εξόχως τεχνικό κομμάτι.

    Το ενδιαφέρον σε αυτήν την διπλή κυκλοφορία, κοιτώντας ως σύνολο τους δυο δίσκους, είναι ο εσωτερικός διάλογός τους. Μεμονωμένα, ο καθένας αποπνέει διαφορετικά συναισθήματα. Μουσικά, το "Nirvana" στα αυτιά μου υπερτερεί και σίγουρα θα το προτιμήσω στο μέλλον, ίσως λόγω και της διάθεσης του να εκφράσει εντονότερα συναισθήματα, βασιζόμενο στο τέλος και όχι στην διαδρομή όπως το "Moksha". Παρατηρείστε την δομή των δυο δίσκων και, αντιπαραβάλλετε τις συνθέσεις μια προς μια, σε ένα μπλέξιμο που η φυσική μορφή σίγουρα δεν το επιτρέπει, αλλά αναδεικνύει το Όλον πίσω από το ταξίδι των Τσέχων. Ποιοτικές δουλειές, που αν και οι ιδέες πίσω από αυτές συναρπάζουν, η εκτέλεση, δεν παίρνει τα απαραίτητα ρίσκα που τους καθιέρωσαν πριν από επτά χρόνια, παρά τον βελτιωμένο ήχο. Λίγη σημασία έχει όμως αν ξυπνάνε τα συναισθήματα που επιθυμεί ο δημιουργός τους.

    Youtube
    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET
  • Shaman Elephant

    Wide Awake But Still Asleep

    Karisma (2020)
    Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 27/05/2020
    Άρτιο νορβηγικό ψυχεδελικό prog για όλους τους - μα, τι λέω, ξέρετε ποιοι είστε!

    Εντελώς περιττός ο υπότιτλος, το ξέρω. Δηλαδή, υπάρχει και μη-άρτια νορβηγική psych/prog μπάντα; Αν ναι, δεν την έχω ανακαλύψει ακόμα. Οι Shaman Elephant, τέλος πάντων, στο δεύτερο άλμπουμ τους παρουσιάζουν μια έξοχη ψυχεδελική prog πρόταση, κατευθείαν από την καρδιά των late '60s - early '70s και, αν και αναφέρουν ονόματα όπως Mahavishnu Orchestra και Bushman's Revenge σαν επιρροές, η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολύ κοντά στους Motorpsycho. Ο δίσκος περιέχει εφτά καλοδουλεμένα τραγούδια, κάποια μάλιστα εξ αυτών είναι αρκετά up-tempo και κουβαλούν μια ιδέα από τον άγιο Jimi Hendrix και, κατά συνέπεια, μια αρκετά αλήτικη διάθεση. Στα δύο μεγαλύτερα tracks του άλμπουμ ("Wide Awake But Still Asleep", "Traveller") μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η μπάντα βρίσκει λίγο περισσότερο προσωπικό χώρο, στοιχείο που μοιάζει υπέρ-πολύτιμο όταν υπάρχουν χίλια γκρουπ που παίζουν έτσι. Πολύ καλοδεχούμενη και η μελωδική προσέγγιση του "Steely Dan". Γενικώς, οι λάτρεις του ήχου δεν θα βρουν απολύτως τίποτα μέτριο εδώ, οι Shaman Elephant είναι (ακόμα) ένα σκανδιναβικό γκρουπ που ξέρει άριστα τί κάνει και πως να το κάνει. Αν μπορέσουν να αναδείξουν και κάποιο προσωπικό στοιχείο, θα μιλήσουμε σε άλλη βάση.

    Bandcamp 

  • SHARE
  • TWEET
  • Cold Meat

    Hot And Flustered

    Static Shock (2020)
    Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 29/05/2020
    Το ντεμπούτο των Αυστραλών είναι ένας από τους απολαυστικότερους παραδοσιακούς punk rock δίσκους που θα συναντήσετε φέτος

    Κάτι συμβαίνει στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσον αφορά την αναβίωση του '70s punk rock. Υπάρχουν συγκροτήματα όπως οι Amyl And The Sniffers που πατάνε πάνω σε αυτόν τον ήχο, αλλά και μπάντες όπως οι Soakie που στρέφονται προς το ορθόδοξο hardcore των αρχών των '80s. Οι Cold Meat, έρχονται εμφατικά να προστεθούν σε αυτήν τη συνομοταξία με το 23λεπτο ντεμπούτο τους. Οι πρώτες ακροάσεις είναι ενδεικτικές. Όλη η κληρονομιά του βρετανικού '77-'82 είναι παρούσα με ελάχιστη βέβαια ποικιλομορφία.

    Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι, πέραν της κιθαριστικής δουλειάς που αν και ελαφρώς προβλέψιμη είναι καταιγιστική, τα φωνητικά της Ashley Ramsey. Η καταιγιστική της προσέγγιση, θυμίζει έντονα την Eve Libertine. Κάτι που, με τους απαραίτητους συνειρμούς, θα φέρει χαμόγελα στους ακροατές. Ο λόγος, είναι ο τρόπος που εκφέρει τους πανέξυπνους στίχους. Βαθιά πιστοί στο δίπολο καυστικότητας και χιούμορ, είναι άλλοτε εντόνως στοχευμένοι και πολεμικοί, και άλλες φορές σχεδόν κωμικοί. Από τη βιομηχανία του θεάματος και την πατριαρχία μέχρι τους ZZ Top και την αστρολογία, όλοι βρίσκονται στο στόχαστρό τους. Δεν θα σε συγκλονίσουν αλλά θα σε κάνουν να θες να τους δεις σε υπόγεια να ισοπεδώνουν τα πάντα. Όχι απλά υποσχόμενοι, αλλά κυρίως πειστικοί.

    Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET