Blind Guardian

Imaginations From The Other Side

Virgin (1995)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 02/05/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Από το ξεκίνημα της καριέρας τους έως και το απόγειο της επιτυχίας τους με το "Nightfall In Middle-Earth", κάθε άλμπουμ των Blind Guardian φέρει το δικό του ειδικό βάρος. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει η πέμπτη τους δουλειά, το κλασικό πλέον "Imaginations From The Other Side", τόσο αναφορικά με την μετέπειτα πορεία της μπάντας, όσο και με την ευρωπαϊκή power metal σκηνή εν γένει. Το ημερολόγιο έγραφε 1994...

...και το κουαρτέτο από το Krefeld απολάμβανε τους καρπούς των συνεχόμενων επιτυχιών του, αφού κέρδιζε φρέσκους οπαδούς με κάθε νέα του κυκλοφορία. Το άνοιγμα στην αγορά της Ιαπωνίας, που είχε πρωτοεμφανιστεί από το "Follow The Blind" του '89, έφτασε στο αποκορύφωμά του με τη ζωντανή ηχογράφηση που αποτυπώθηκε στο "Tokyo Tales" τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο άγραφος κανόνας που θέλει πολλές μπάντες να επιχειρούν στροφή στο ύφος τους με τη δουλειά που έπεται ενός live άλμπουμ ίσχυσε και σ' αυτή την περίπτωση. Το καλοκαίρι του '94 οι Γερμανοί εισέρχονται στο studio Sweet Silence της Κοπεγχάγης, με τον -βραβευμένο με Grammy- παραγωγό Flemming Rasmussen (Metallica) να αναλαμβάνει τη θέση πίσω από την κονσόλα.

Το αποτέλεσμα θα κυκλοφορήσει εννέα μήνες μετά και θα είναι το πιο ώριμο στην μέχρι τότε καριέρα τους. Οι (τελευταίες) έντονες αναφορές στο speed metal παρελθόν μέσα από τα "I'm Alive" και "Born In A Mourning Hall", το μοναδικό μεσαιωνικό συναίσθημα του "A Past And Future Secret", αλλά και οι πειραματισμοί των "Bright Eyes", "And The Story Ends" και φυσικά του τρομερού ομότιτλου φανερώνουν το κομβικό σημείο στο οποίο ισορροπούσε η μπάντα. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά πολλαπλά φωνητικά του Hansi Kursch που αναπτύσσονται όλο και περισσότερο μέσα σε κομμάτια όπως το διθυραμβικό "Script For My Requiem" καθώς και η επινοητική χρήση των πλήκτρων προσθέτουν ένα θελκτικό σκοτεινό χαρακτήρα στον ήδη άφθονο λυρισμό των Γερμανών βάρδων. Όλα τα παραπάνω υποβοηθούνται από τις εξαιρετικές πολυεπίπεδες ενορχηστρώσεις (που θα φορτώνονταν πολύ περισσότερο στο μέλλον, έχοντας αρνητικά αποτελέσματα) και την ακέραια παραγωγή του Rasmussen.

Είναι ο δίσκος των αλλαγών για τους Guardian και αυτό συμβολίζεται από την απουσία του Kai Hansen ως καλεσμένου για πρώτη φορά μετά το ντεμπούτο τους. Είναι ο δίσκος στον οποίο ακούμε για τελευταία φορά τον Kursch να παίζει μπάσο, αφού έκτοτε θα το παραχωρούσε στον Oliver Holzwarth, προκειμένου να αφοσιωθεί στα φωνητικά του. Είναι ο δίσκος από τον οποίο προήλθαν τα δύο πρώτα single τους, ωθώντας τους ακόμη πιο κοντά στην εμπορική επιτυχία. Είναι ο δίσκος που καθιέρωσε τη μπάντα στην ελίτ του γερμανικού power metal, διεκδικώντας επί ίσοις όροις τα σκήπτρα από τους κραταιούς Helloween. Είναι ο δίσκος που κατάφερε να διακριθεί την ίδια χρονιά που οι Gamma Ray κυκλοφόρησαν το "Land Of The Free", οι Iced Earth το "Burnt Offerings", οι Rage το "Black In Mind" και οι Stratovarius το "Fourth Dimension". Είναι ο δίσκος που τελειοποιεί τη σύλληψη της φαντασίας που θα κουβαλάει το όνομα των Blind Guardian στο μέλλον. Είναι το "Imaginations From The Other Side", ένα από τα πιο λαμπρά διαμάντια που ανέδειξε το power metal στη δεκαετία του '90.
  • SHARE
  • TWEET