Saor

Origins

Season Of Mist (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 24/06/2022
Το Caledonian metal του Andy Marshall επιστρέφει στην πιο πομπώδη και επική του μορφή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με το σερί δίσκων που τρέχουν, οι Saor έχουν δικαίως αναχθεί σε μια από τις πλέον εξέχουσες folk black metal μπάντες της γενιάς τους. Τιμώντας τη σκωτσέζικη κληρονομιά, ο ιθύνων νους Andy Marshall έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ποιοτικό μουσικό όχημα το οποίο χωρίς να εγκλωβίζεται απαραίτητα ανάμεσα στα όρια του ήχου του, δεν κάνει εκπτώσεις στην ενσωμάτωση του folk στοιχείου στον ακραίο ήχο του. Στο νέο του άλμπουμ, ο Marshall, ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στο κιθαριστικό σκέλος και παρουσιάζει τον πιο επικό και πομπώδη δίσκο των Saor.

Το προ τριετίας "Forgotten Paths" μπορεί να περηφανεύεται πως έχει παρουσιάσει την πιο πολύπλευρη ηχητικά πτυχή της μπάντας. Οι Saor τελειοποίησαν αυτό που αποκαλούν "Caledonian metal" και δικαίως ανάχθηκαν ως μια κυρίαρχη pagan μπάντα της εποχής. Ο διάδοχος του δίσκου, δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Στο ενδιάμεσο, ο Marshall τίμησε τις ατμοσφαιρικές black metal καταβολές του με το δεύτερο άλμπουμ των Fuath, επανακυκλοφόρησε την πρότερη δισκογραφία των Saor με βελτιωμένη παραγωγή, και επικεντρώθηκε στο να τελειοποιήσει τον ήχο του συγκροτήματος.

Το "Origins", με τίτλο που παραπέμπει νοητά στο ντεμπούτο "Roots" και χρώμα εξωφύλλου παρόμοιο με αυτό του breakthrough "Guardians", είναι αψεγάδιαστα στοχευμένο. Ο Marshall κατέστησε συνθετικά σαφές πως ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα μελωδικό άλμπουμ όπου το folk στοιχείο ενυπάρχει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του. Ενσωμάτωσε παραδοσιακά όργανα, έριξε βάση στις classic metal διδαχές στα ρυθμικά μέρη, και επανέφερε τα black metal leads στο προσκήνιο. Το προσεγμένο "Origins" είναι ο πιο εξωστρεφής και μαζικός δίσκος των Saor.

Σε ένα επιφανειακό βαθμό, οι αποκλίσεις που παρουσιάζει το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος από τους προκατόχους του είναι μικρές. Ακούγοντας όμως τον δίσκο, γίνεται αντιληπτό πως η ορμή και η αμεσότητα ήταν στο μυαλό του δημιουργού καθ’ όλη τη συνθετική διαδικασία. Ο καταιγισμός του εξαιρετικού εναρκτήριου "Call Of The Carnyx" αποκτά ενδιαφέρον εξαιτίας της κιθαριστικής δουλειάς ενώ η εξέλιξη του κομματιού το καταττάσει ως ιδανικό για μια πρώτη γεύση. Στη συνέχεια, το πεντάλεπτο "Fallen", όντας instrumental, λειτουργεί περισσότερο ως μια εκτόνωση έντασης και προάγγελος του "The Ancient Ones". Σε αυτή τη σύνθεση, αποκαλύπτεται ιδανικότερα το τι επεδίωκε ο Marshall στη νέα φάση του συγκροτήματος. Αρκετά πιο σύγχρονο, εξερευνά διαφορετικά ρυθμικά μοτίβα, ενώ αποκαλύπτει και έναν «πατροπαράδοτο» καλπασμό ο οποίος θα επανεμφανιστεί στη συνέχεια του δίσκου, με το παραδοσιακό κέλτικο στοιχείο να δένει ιδανικά.

Η αμεσότητα του "Origins" διαφαίνεται και από τη διάρκεια των συνθέσεων. Αρκετά πιο σφιχτό, στα 42 λεπτά του το άλμπουμ φροντίζει να παρουσιάσει ολοκληρωμένα ηχοτοπία και να διαγράψει περιπλανήσεις σε κόσμους επικούς και ονειρικούς. Το ομότιτλο, μετουσιώνει αυτή την αίσθηση στην πιο επιβλητική και μεγαλοπρεπή στιγμή του δίσκου, ο οποίος μοιάζει φτιαγμένος για να φλερτάρει με τα φαντασιακά που ξετυλίγονται σε νύχτες με ξάστερο ουρανό. Η πιο μαχητική στιγμή του δίσκου θα έρθει με την προσωπική αδυναμία του "Beyond The Wall", που τιμάει ιδανικά και χωρίς κλωνοποίηση τους προπάτορες του μελωδικού black metal.

Εν γένει, το "Origins" είναι πιθανολογώ ο δίσκος των Saor ο οποίος θα διευρύνει το ακροατήριό τους. Διαθέτει το απαραίτητο έρεισμα ώστε να μην φθαρεί μετά από ακροάσεις, ενώ τα κομμάτια ηχούν τόσο δεμένα που προμηνύουν και μια εύστοχη μεταφορά σε ζωντανό πλαίσιο. Οι Saor βέβαια, μπορεί να υστερούν πλέον ελαφρώς ως προς το πιο μυστικιστικό και «εξωτικό» σκέλος του ήχου τους, αλλά όπως υποδηλώνει και το σχεδόν «γηπεδικό» κλείσιμο με το ομότιτλο, η συνένωση είναι βαθύτερη. Η άνεση με την οποία το σχήμα εκμεταλλεύεται τις αρετές του δεν γίνεται να παραμεληθεί και, προσπερνώντας obscure φετιχισμούς περί ιδιώματος, οι Saor παραδίδουν μαθήματα escapism, τα οποία όταν είναι άρτια εκτελεσμένα είναι καλοδεχούμενα.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET