Riverside

Reality Dream

Inside Out / Mystic Production (2010)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 17/05/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Μπορεί να άργησε λίγο, αλλά τελικά κυκλοφόρησε. Το πρώτο DVD των Riverside είναι γεγονός. Η ζωντανή παρουσίαση της τριλογίας "Reality Dream", όπως καταγράφηκε στο live του Łódź της Πολωνίας, στις 17 Μαΐου του '08, μας παρουσιάζεται αυτούσια σε μια συναυλία διάρκειας δύο ωρών και δανείζει το όνομά της σε αυτό το πολύ όμορφο πακέτο.

Το ότι η τετράδα από την Πολωνία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα progressive rock / metal συγκροτήματα της δεκαετίας που μας πέρασε είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι τρεις πρώτοι δίσκοι της μπάντας αποτελούν μία ενιαία ολοκληρωμένη δουλειά, τόσο από πλευράς concept όσο και από μουσικής έκφρασης και ποικιλίας. Τρεις δίσκοι με επιρροές που έχουν ως αφετηρία τους Pink Floyd και τον προοδευτικό ήχο των 70s, και επεκτείνονται στις σοφιστικέ ατμόσφαιρες των Porcupine Tree, στις δομές των Opeth, στην πολυπλοκότητα των Dream Theater και στην συνθετική ρευστότητα των Tool. Τρεις, διαφορετικοί μεταξύ τους, δίσκοι, που αναμιγνύονται με φυσικό τρόπο σ' αυτή την κυκλοφορία και αντιπροσωπεύονται σχεδόν ισάξια, με ελαφρό προβάδισμα να έχει, δικαίως, το magnum opus των Riverside, "Second Life Syndrome".

Η επί σκηνής απόδοση όλων των μελών είναι εξωπραγματική, αφού οι πιστές εκτελέσεις των τραγουδιών και μόνο, είναι ικανές να χτίσουν μία φανταστική ατμόσφαιρα. Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τη μελαγχολία που διέπει τα -πάντα εξαιρετικά- lead του Piotr Grudziñski; Τις πρωτοστατούσες μπασογραμμές και τις στοιχειωμένες ερμηνείες του Mariusz Duda; Την ροή και την αρτιότητα στο παίξιμο του Piotr Kozieradzki; Ή μήπως την πολυσχιδή φαντασία του Michal Lapaj, που αποδεικνύει πόσο heavy αλλά και με ουσία μπορούν να λειτουργήσουν τα πλήκτρα;

Όμως επειδή ένα DVD κρίνεται και από πολλά περισσότερα πέραν της ίδιας της μουσικής, οι Riverside φρόντισαν να δημιουργήσουν το δικό τους έτσι ώστε να έχει την μορφή κινηματογραφικής ταινίας. Οι οθόνες με τα visual, ο αριστοτεχνικός φωτισμός, μαζί με τα διαφορετικά επίπεδα και τις αποστάσεις μεταξύ των μελών, προσθέτουν ένα βάθος στην όλη παρουσία της μπάντας στη σκηνή. Προσθέστε και τις επαγγελματικές λήψεις, οι οποίες εναλλάσσονται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή, αλλά και τα οπτικά εφέ που προστέθηκαν κατά την τελική επεξεργασία της συναυλίας, και είναι παρεμφερή με αυτά του "Arriving Somewhere" DVD των Porcupine Tree, και έχετε μία από τις περιπτώσεις όπου τα πάντα είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα και αλληλεπιδρούν αρμονικά συνθέτοντας ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Μία μικρή παρατήρηση που έχω να κάνω στο "Reality Dream" είναι ο υπερβολικά «στουντιακός» ήχος, παρά την απουσία του 5.1. Φυσικά δεν είναι κάτι που δυσκολεύει την παρακολούθησή του, κάθε άλλο. Απλά κάποιες στιγμές κινδυνεύει να χαθεί η αίσθηση του live, πράγμα που ίσως λειτουργήσει ανασταλτικά. Η δεύτερη παρατήρηση είναι η ίδια που κάνω πλέον σε κάθε live DVD που έχει γυριστεί στην Πολωνία˙ οι σχεδόν ανύπαρκτες αντιδράσεις του κοινού. Και αυτό όμως δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό. Εξαρτάται από τις απαιτήσεις και από τα γούστα του καθενός.

Στο δεύτερο DVD υπάρχουν επτά ακόμα βίντεο από ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας σε διάφορες χώρες, που εκτείνονται από το '06 μέχρι και το '08. Το καλό είναι ότι όλα τα τραγούδια δεν περιλαμβάνονται στο κύριο μέρος του DVD, οπότε έχουμε σύνολο είκοσι τραγουδιών και χρονική διάρκεια που υπερβαίνει τις δυόμιση ώρες. Το κακό είναι ότι όλα τους έχουν έναν bootleg χαρακτήρα και, συγκρίνοντάς τα με το πρώτο DVD και την αψεγάδιαστη παραγωγή στον ήχο του, μειονεκτούν κατά πολύ.

Το πλήρες πακέτο συμπληρώνει το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ "Behind The Curtain" που απλά παρουσιάζει την μπάντα ενώ στήνει τον εξοπλισμό της, ένα section φωτογραφιών και το καλαίσθητο εξώφυλλο του Travis Smith. Συνολικά, πρόκειται για μία ακόμα εξαιρετική κυκλοφορία των Riverside, που καθίσταται απαραίτητη στους οπαδούς τους, αλλά και απολύτως ενδεικτική για όσους θέλουν να έρθουν σε πρώτη επαφή μαζί τους.
  • SHARE
  • TWEET