Messa, The Temple @ Eightball, 27/01/23

Δυο από τους αγαπημένους δίσκους της περσινής χρονιάς σε μια πανέμορφη βραδιά

Από τον Γιάννη Βόλκα, 31/01/2023 @ 14:46

Δίδυμο φωτιά σε ένα live που ήταν γνωστό ότι θα ανεβάσει ψηλά τον πήχη όσον αφορά την φετινή συναυλιακή δραστηριότητα. Οι Ιταλοί Messa βρέθηκαν μια ανάσα από την κορυφή της λίστας με τα καλύτερα άλμπουμ του 2022 στο rocking.gr. Λίγο χαμηλότερα αλλά μέσα στην τριαντάδα βρήκαμε τους Θεσσαλονικείς The Temple οι οποίοι εντυπωσίασαν με την επιστροφή τους μετά από έξι χρόνια. Δυο εξαιρετικοί δίσκοι οι οποίοι αποτέλεσαν ιδανική αφορμή ώστε να βρεθούμε ξανά στο Eightball την περασμένη (Μεγάλη) Παρασκευή.

Παρά τις διθυραμβικές κριτικές, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε με σιγουριά μεγάλη προσέλευση κόσμου αφού στις λιγοστές φορές που έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα συγκρότημα στην καλύτερή του στιγμή, στο παρών και όχι κατόπιν εορτής, ο κόσμος αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Παρ’όλα αυτά το Eightball μάζεψε αρκετό κόσμο ο οποίος ήρθε να τιμήσει ισάξια και τις δυο μπάντες.

The Temple

Κεριά στις άκρες της σκηνής και το intro "Με το λύχνο του άστρου" του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη έφερε από την αρχή τις πρώτες ανατριχίλες για να ακολουθήσει το "The Foundations" όπως ακριβώς και στο εξαιρετικό περσινό "Of Solitude Triumphant". O δίσκος, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε τον βασικό κορμό της εμφάνισης των The Temple και ζωντανά προκαλεί ακόμα πιο έντονα συναισθήματα. Ο Father Alex με νωχελικές κινήσεις ευλόγησε το κοινό το οποίο παρακολουθούσε με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός από τα κομμάτια του καινούργιο δίσκου, από το οποίο απουσίασε μόνο το "Reborn In Virtue", είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και το, βαρύ και ασήκωτο, "Strength For A New Dawn" από το split με τους Σουηδούς Acolytes Of Moros. «Είμαστε οι The Temple και παίξαμε doom metal» ήταν η τελική κουβέντα που ήρθε πολύ σωστά να επισφραγίσει μια πολύ δυνατή εμφάνιση. Ανυπομονούμε ήδη για την επόμενη φορά.

The Temple

SETLIST

Intro (Με Το Λύχνο Του Άστρου)
The Foundations
Profound Loss
A White Flame For The Fear Of Death
Premonitions Of The Final Hour
Strength For A New Dawn
The Lord Of Light

Λίγα λεπτά αργότερα, οι Ιταλοί με ταπεινότητα πήραν την σκυτάλη ώστε να στήσουν μόνοι τους τα όργανα προφητεύοντας έτσι την ταπεινότητα που θα έδειχναν και κατά την διάρκεια του live. H Sara Bianchin, αρκετά ντροπαλή, πήρε την θέση της στο κέντρο της σκηνής για να μαγέψει τους πάντες με τους πρώτους στίχους του "If You Want Her To Be Taken". Τραγουδώντας αρκετά χαμηλά σε ένταση και μιλώντας ακόμα χαμηλότερα «ανάγκασε» το κοινό να παραμείνει αρκετά ήσυχο, προς μεγάλη μου έκπληξη. Ο καθένας με τις εμπειρίες του αλλά στο μυαλό μου ήρθαν άμεσα οι Gathering αν είχαν εξελιχθεί πιο doom μετά το Mandylion, αλλά και οι δικοί μας National Pornografik, αν δεν αγαπούσαν τόσο τον πειραματικό ήχο.

Messa

To τέλος του κομματιού με τον Alberto Piccolo να «κεντάει» στην κιθάρα (γεγονός που δεν άλλαξε σε όλο το live) και τον Rocco Toaldo, με το μπλουζάκι των αγαπημένων Isengard, να τα «δίνει όλα». Το setlist εκτός μοιράστηκε δίκαια ανάμεσα στις συνθέσεις του αγαπημένου "Close" και στους δύο προηγούμενους δίσκους. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το doomy "Babalon" από το "Belfry" και το ανατριχιαστικό "Leah" από το "Feast For Water".

Messa

Σε γενικές γραμμές το συγκρότημα απέδωσε με αψεγάδιαστο τρόπο όλες τις συνθέσεις και κατάφερε, χωρίς περιττές υπερβολές, να μεταφέρει στην σκηνή την μυσταγωγική ατμόσφαιρα των δίσκων. Φυσικά στο επίκεντρο της προσοχής, χωρίς να το προσπαθεί, βρισκόταν συνεχώς η γλυκύτατη Sara, μια τραγουδίστρια από την οποία έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το άμεσo μέλλον. Το μοναδικό παράπονο ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, η διάρκεια της εμφάνισής τους η οποία ευτυχώς, για το συγκρότημα, δεν έφερε γκρίνιες στο κοινό. Απλά μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ποιος είναι ο λόγος που μουσικοί της ηλικίας τους οι οποίοι εμφανίζονται μπροστά σε ένα κοινό το οποίο είναι έτοιμο να τους αποθεώσει, δεν μπορούν, δεν επιθυμούν ή δεν έχουν προετοιμαστεί ώστε να παρουσιάσουν ένα μεγαλύτερο σετ. Δυο, τρία κομμάτια επιπλέον θα ήταν αρκετά ώστε να μιλάμε με σιγουριά από τον Ιανουάριο για μια από τις καλύτερες βραδιές της χρονιάς. To "Hour Of The Wolf" από το ντεμπούτο τους ήρθε να απαλύνει τον πόνο και να κλείσει την βραδιά με τον πιο δυναμικό τρόπο.

Messa

Συμπερασματικά, η εμφάνιση των Messa με τους The Temple κύλησε με πολύ όμορφο τρόπο και οι αντίστοιχοι, περσινοί αγαπημένοι, δίσκοι των συγκροτημάτων πέρασαν επάξια το τεστ της ζωντανής εμφάνισης. Με μεγάλη ευχαρίστηση θα βρισκόμαστε εκεί στα επόμενα δισκογραφικά και συναυλιακά τους βήματα.

Messa

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

If You Want Her To Be Taken
Babalon
Suspended
Leah
Pilgrim
Rubedo

Encore:

Hour Of The Wolf

  • SHARE
  • TWEET