At The Gates

The Flames Of The End

Earache (2010)
Από τον Φίλιππο Αλέκου, 15/03/2010
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

H αυλαία για τους At The Gates έτυχε να πέσει για τελευταία φορά στη χώρα μας. Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Οκτωβρίου του 2008 και ήταν η πρώτη και συνάμα η τελευταία φορά που οι Σουηδοί πάτησαν ελληνικό έδαφος για συναυλία. Ο ίδιος ο Tompa μας καλωσόρισε εκείνο το βράδυ λέγοντας: «Welcome to the last At The Gates show ever!» (την ανταπόκριση του rocking.gr για τη συναυλία μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Δεν θα μπορούσε να λείπει λοιπόν video υλικό από εκείνη την τόσο φορτισμένη εμφάνιση στη χώρα μας, τόσο για την μπάντα όσο και για τους φίλους της, έστω και αν αυτό περιορίστηκε τελικά σε δύο μόνο τραγούδια. Το "Neverwhere" και το τελευταίο κομμάτι που ακούστηκε ζωντανά, το "Kingdom Gone".

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Μετά από κάποιες μεταθανάτιες κυκλοφορίες, compilation, split κλπ, το "The Flames Of The End" έρχεται για το καλό κατευόδιο σε ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του σουηδικού metal και κλείνει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντί να κυκλοφορήσουν κανένα δήθεν αυθόρμητο «τελευταίο» δίσκο - παρωδία, μας δίνουν στα χέρια μία πολύ καλή ανασκόπηση στην ιστορία του συγκροτήματος. Το βασικό κομμάτι τού DVD box set αυτό είναι ουσιαστικά. Ένα δίωρο ντοκιμαντέρ με πολλές λεπτομέρειες, που πιάνει και ξετυλίγει το κουβάρι τις ιστορίας των At The Gates από την εποχή που ο Lindberg ξεκινούσε τους Grotesque, όντας αυτός και η υπόλοιπη παρέα πιτσιρικάς, μέχρι την διάλυση και φυσικά το reunion του 2008.

Γενικά το πρώτο DVD είναι ιδιαίτερα εκτενές και παρουσιάζει και γενικότερο ενδιαφέρον, πέρα από το προφανές για τους οπαδούς του γκρουπ, αφού από το φακό της κάμερας παρελαύνουν πολλές γνωστές φάτσες από μπάντες και μη, που συνέβαλαν και αυτοί στη διαμόρφωση της σουηδικής σκηνής. Μπορεί το θέμα να είναι οι At The Gates, αλλά πίσω από αυτό αναδύεται και το γενικότερο σκηνικό της εποχής, όσον αφορά την πλευρά του Gothenburg τουλάχιστον. Περιλαμβάνει επίσης κάποιες κομμένες σκηνές που δεν συμπεριελήφθησαν στο ντοκιμαντέρ καθεαυτό, ενώ  για να μην υπάρχει και απορία, οι μη ομιλούντες σουηδικά θα πρέπει να βολευτούν με τους αγγλικούς υπότιτλους που προσφέρονται, μιας και σχεδόν όλες οι συνεντεύξεις είναι στη μητρική γλώσσα του συγκροτήματος.

Fast forward από τα 90s στο παρόν ή σωστότερα στο 2008 και το δεύτερο DVD της κυκλοφορίας, που μας μεταφέρει στην Γερμανία και την ζωντανή εμφάνιση των At The Gates μπροστά σε εκατό χιλιάδες ψυχές στα πλαίσια του Wacken Open Air. 75 λεπτά χωρίς overdubs, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αρχή του DVD, με set list λίγο πολύ ίδιο με αυτό που απολαύσαμε στην Αθήνα. Η ίδια η μπάντα ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το καλύτερο live show που έχει δώσει και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Όσοι τους είδαν ζωντανά και εδώ θυμούνται την εξαιρετική απόδοση που είχαν επί σκηνής και το δέσιμο που παρά τα δώδεκα χρόνια απουσίας, εξακολουθούσε να υφίσταται. Βάλε και τον εξαιρετικό ήχο που προσφέρει η γερμανική τελειομανία και έχεις στα χέρια σου ένα πολύ καλό live DVD, με ένα χορταστικότατο set list και τραγούδια που είχαν να ακουστούν ζωντανά πάνω από δεκαετία. Φυσικά όλοι θα θέλαμε λίγο παραπάνω χρόνο επί σκηνής, αλλά τα φεστιβάλ έχουν και τους περιορισμούς τους, επομένως θα πρέπει να αρκεστούμε στα 75 λεπτά, μιας ομολογουμένως πολύ δυνατής εμφάνισης.

Για το τέλος επιστρέφουμε στην εισαγωγή με το τρίτο DVD του box set, το οποίο περιέχει δέκα αποσπάσματα από ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας, τόσο από την "Suicidal Final Tour" σε μέρη όπως το Τόκιο, η Νέα Υόρκη και φυσικά η Αθήνα, όσο και σπάνιες μαγνητοσκοπήσεις παλιών συναυλιών του 1991 και 1996, οι οποίες αναμφισβήτητα παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η ποιότητα των μαγνητοσκοπήσεων προφανώς δεν είναι η ίδια με αυτή που έγινε στο Wacken για παράδειγμα, αλλά είναι απείρως πιο συναρπαστικό να βλέπεις τους At The Gates στην ακμή τους να παίζουν live, με ξεχωριστή ζωντάνια, ενέργεια και παρά την αναμενόμενη έλλειψη εμπειρίας.

Την πολύ χορταστική κυκλοφορία του "The Flames Of The End" συμπληρώνουν τα τέσσερα video clip που είχε γυρίσει το γκρουπ όσο ήταν ενεργό. "Kingdom Gone", "The Burning Darkness", "Terminal Spirit Disease" και "Blinded By Fear", ένα για κάθε δίσκο που κυκλοφόρησαν δηλαδή και πως θα μπορούσαν να λείψουν άλλωστε από ένα τόσο πλήρες πακέτο, ενώ την απουσία photo gallery στα DVD καλύπτει ένα booklet 40 σελίδων που συνοδεύει την κυκλοφορία, με πάρα πολλές έγχρωμες φωτογραφίες από όλη την καριέρα των At The Gates. Μετά από όλα αυτά είναι νομίζω περιττό να πω ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα που θα διαθέσετε και τιμά παράλληλα και την μπάντα και τον οπαδό. Οι φαν λογικά θα το έχουν αγοράσει ήδη, οι υπόλοιποι που ακόμα το σκέφτεστε… «Go!»

  • SHARE
  • TWEET