Van Morrison

Moondance (Deluxe Edition)

Rhino (2014)
Από τον Τάκη Κρεμμυδιώτη, 10/01/2014
Πολυαγαπημένε μου Van, αν ομολογήσω δημόσια -για πολλοστή φορά- ότι είσαι αληθινά και όσο ελάχιστοι κορυφαίος, έχω την άδειά σου να προβληματιστώ λιγάκι σχετικά με το κατά πόσο είναι «deluxe» η νέα κυκλοφορία σου;
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Εδώ που τα λέμε, τι θα μπορούσα να πω σήμερα για το "Moondance", 44 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του; Πληροφοριακά, απολύτως τίποτα καινούργιο, αφού ό,τι ήταν να βγει στο φως, έχει ειπωθεί. Στεκόμενος όμως απέναντί του συναισθηματικά, μπορώ να επαναλάβω ότι είναι ένα από τα καλύτερα (μη μου ζητήσετε να σας πω τα υπόλοιπα, γιατί έχω τόσα πολλά στην κατηγορία αυτή, που δεν θα μπορέσω να τα απαριθμήσω) άλμπουμ του και μάλιστα το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο προσωπικό. Δεν μπαίνω καν στην παγίδα να το συγκρίνω με το χρονικά προηγούμενό του και επίσης καταπληκτικό "Astral Weeks", μιας και θεωρώ τελείως ανούσια αυτήν την επί πολλά χρόνια συντηρούμενη διαφωνία για την πρωτιά μεταξύ των φανατικών φίλων του. Απλά θυμίζω ότι την εποχή που γράφτηκε, ο Van ξεχείλιζε από ευφορία, ζώντας στην εξοχή κοντά στο Woodstock και περιμένοντας τη σύζυγό του Janet να γεννήσει την κυοφορούμενη κόρη του. Το αποτέλεσμα της ευφορίας αυτής ήταν το "Moondance", δηλαδή ένα μοναδικό μουσικό κράμα R&B, jazz, blues, και Κελτικής folk, που έδινε σάρκα σε πανέμορφους παραβολικούς στίχους.

Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα και καλά εμπεδωμένα, βλέπουμε ότι το άλμπουμ επανακυκλοφορεί με διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων και ως «Deluxe Edition», αποτελούμενο από τέσσερα CD με 60 συνολικά τραγούδια και ένα Blu-Ray Audio CD. Από τα τέσσερα CD, το πρώτο περιλαμβάνει την remastered εκδοχή των τραγουδιών του πρωτότυπου δίσκου, ενώ τα άλλα τρία ακυκλοφόρητη μουσική από τα διάφορα sessions της ηχογράφησης. Το δε Blu-Ray Audio CD αποτελείται επίσης από τα πρωτότυπα τραγούδια, αλλά σε αποτύπωση υψηλής ανάλυσης 48K 24 bit PCM stereo και DTS-HD Master Audio 5.1 surround. Αν προτιμάτε κάτι πιο οικονομικό, μπορείτε να επιλέξετε την «Standard Edition» εκδοχή, που περιλαμβάνει μόνο το remastered πρωτότυπο CD ή την «Expanded Edition», που έχει επιπλέον CD με έντεκα επιλογές από τα sessions της «Deluxe Edition».

Απευθυνόμενοι στους φανατικότερους φίλους του, που προφανώς θα προτιμήσουν την «Deluxe» πανδαισία, θα πρέπει να τους προετοιμάσουμε ότι οι ακυκλοφόρητες 50 sessions συνθέσεις δεν είναι και τόσο ενδιαφέρουσες. Μερικές από αυτές, όπως οι "Caravan", "Into The Mystic" και "Brand New Day" παρουσιάζονται σε πολλές και όχι σημαντικά διαφορετικές εκδοχές, γεγονός που σχεδόν εκμηδενίζει την πιθανότητα μεταγενέστερης ακρόασής τους. Πέρα από αυτά, φυσικά, θα βρουν και ένα καινούργιο τραγούδι, το "I Shall Sing", που δεν τα κατάφερε να μπει στην πρωτότυπη κυκλοφορία, αλλά τρύπωσε και στην «Expanded» εκδοχή.

Φτάνοντας στο «δια ταύτα», λοιπόν, αν δεν έχετε ακούσει το "Moondance", χωρίς δεύτερη σκέψη αποκτήστε το (θα έλεγα χαριτολογώντας "Steal This Album", αλλά με πρόλαβαν οι  System Of A Down). Αν είστε λάτρεις του μουσικού περφεξιονισμού, τότε πάρετε την "Expanded Edition", που περιέχει και μια δόση από το «making of». Αν όμως είστε φανατικοί του George Ivan Morrison και θέλετε να έχετε τα πάντα από αυτόν, μη το σκέφτεστε πολύ: η «Deluxe Edition» είναι προορισμένη για τη δισκοθήκη σας. Σε περίπτωση όμως που έχετε κάποιου είδους ψύχωση με τον ήχο του και, αν και δεν κατάγεστε από το Μπέλφαστ, γυρίζετε αν ακούσετε να φωνάζουν κάποιον Van στο δρόμο, τότε -ιδιαίτερα στην περίπτωση του δίσκου αυτού- αρκεστείτε στο παλιό καλό βινύλιο. Σε εκείνο που δεν ακούτε απλά, αλλά νιώθετε στο δέρμα σας την μη ψηφιακά επεξεργασμένη υγρασία της βροχής του "And It Stoned Me", μουσκεύοντας πλάι στον Van και τον Billy, μέχρι που έρχεται ο τύπος με τη λιακάδα στο βλέμμα για να πιει (θέλω να πιστεύω, μια Guinness) μαζί σας.
  • SHARE
  • TWEET