Stryper

Second Coming

Frontiers (2013)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 14/06/2013
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Stryper για όσους ασχολούνται ενεργά με το χριστιανικό hard rock / μελωδικό heavy metal σίγουρα είναι ένα από τα κορυφαία σχήματα του είδους. Τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ τους θεωρούνται πολύ άξια, διαμάντια του ήχου και έχουν συντροφεύσει πολλές γενιές οπαδών ανά τα έτη. Σίγουρα όταν τέτοιες μπάντες δισκογραφούν είναι είδηση σημαντική, πόσω μάλλον όταν το κάνουν και αρκετά συχνά. Τελευταία studio δουλειά τους με δικό τους υλικό είδαμε το 2009 όταν το "Murder By Pride" ήταν στα ράφια των δισκοπωλείων αλλά ήταν μια προσπάθεια που δεν θύμιζε το group που αγαπήθηκε. Αναφέρω δικό τους αμιγώς καινούργιο υλικό γιατί το 2011 το "The Covering" που είχε το λογότυπο του group περιείχε διασκευές που έκαναν οι ίδιοι σε άλλους καλλιτέχνες και μόνο μια δική τους νέα, τότε, σύνθεση.

Το "Second Coming" προς λύπη του γράφοντα δεν αποτελεί την νέα προσπάθεια με εξολοκλήρου καινούργιο υλικό του σχήματος όπως θα ήθελε αλλά μια συλλογή τραγουδιών. Για την ακρίβεια το άλμπουμ έχει 14 επανηχογραφημένα τραγούδια και δύο καινούργια, ακυκλοφόρητα. Σίγουρα μια κίνηση που ερίζει πολλές σκέψεις. Καταρχήν να σταθούμε στο κυρίως «ζουμί» της κυκλοφορίας, τα δύο νέα τραγούδια. Πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όχι γιατί αποτελούν κάτι που σε τρελαίνει αλλά γιατί αν μη τι άλλο δείχνει ότι η μπάντα είναι σε τρελή φόρμα. Και τα δυο τραγούδια θα μπορούσαν κάλλιστα να ήταν σε ένα από τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ του σχήματος αφού παραπέμπουν ηχητικά αρκετά στο τότε υλικό. Οι Stryper εντέχνως τα έβαλαν στο τέλος του άλμπουμ έχοντας ήδη περάσει όλες οι επιτυχίες πιο πριν και έτσι τα δύο νέα τραγούδια «δένουν» πολύ στο παλιότερο υλικό. Το ένα, το "Bleeding From The Inside Out" είναι αργό αλλά ρυθμικό, ενώ το "Blackened" πιο up tempo και groove-άτο. Το πολύ σημαντικό είναι ότι και τα δυο έχουν φτιαχτεί με αρχή, μέση και τέλος. Ωραία γλυκιά μελωδία είναι και πάλι παρούσα, που θα σε μαγέψει και «μαγνητίσει» σαν σειρήνα όπως μας έχουν συνηθίσει, ρεφρέν από το παρελθόν, έξυπνα τοποθετημένο solo και πάνω από όλα συναίσθημα είναι ότι σου «βγάζουν» άμεσα με την πρώτη ακρόαση. Ένα μεγάλο μπράβο στα μέλη γιατί και οι δύο συνθέσεις θα αγαπηθούν χωρίς φραγμούς και ίσως μετά από χρόνια να εμπεριέχονται και αυτές στο track list ενός απόλυτου best of.

Για τα παλιότερα τραγούδια δεν υπάρχουν πολλά να αναφερθούν. Οι επανεκτελέσεις είναι ηχητικά κοντά στις αυθεντικές και λίγες αλλαγές -για να μην πω απειροελάχιστες- έχουν γίνει. Η επιλογή έχει γίνει από τις τρεις πρώτες δουλειές της μπάντας που έχουν γράψει ιστορία και είναι ο σκελετός σε κάθε setlist στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν πάρει άλλο «όγκο» σχετικά με το παρελθόν. Τώρα πια ότι τραγούδια έχει επιλέξει το σχήμα να ακούσουμε είναι πιο «γεμάτα», πιο «ζωντανά» και πιο ωραία στην ακρόαση. Το πρωτότυπο βέβαια πάντα θα υπερτερεί αλλά και ότι έχει γίνει στο "Second Coming" έχει προσεχτεί πολύ. Το θετικό για μένα είναι ότι παλιά και νέα τραγούδια έχουν μια ωραία ηχητική ροή κάτι που τουλάχιστον αποδεικνύει ότι οι Stryper μόνο τυχαία δεν έχουν κάνει τέτοιο όνομα στους μουσικούς κύκλους. Άλλωστε αυτή η συλλογή ίσως να κάνει τους νεότερους ηλικιακά να ασχοληθούν μαζί τους.

Είχα αναφέρει και στην κριτική του "The Covering" ότι οι Stryper «το 'χουν» πολύ, κάτι που φάνηκε και από το νέο "God" που είχε εκείνη η συλλογή αλλά και από τα δύο καινούργια τραγούδια που έχει η συλλογή που κριτικάρεται εδώ. Είναι λοιπόν κρίμα ενώ το ταλέντο υπάρχει περίσσιο να μην ηχογραφούν νέο υλικό. Αν είναι στο επίπεδο των τριών νέων κομματιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία δύο χρόνια θα μιλάμε για ένα ιδανικό comeback που πολλοί περιμένουν με αγωνία. Άντε λοιπόν κύριοι αδερφοί Michael και Robert Sweet, Tim Gaines και Oz Fox τι περιμένετε; Γρήγορα στο studio!
  • SHARE
  • TWEET