Khirki

Κυκεώνας

Venerate Industries (2024)
Από την Ειρήνη Τάτση, 10/04/2024
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μην φοβάσαι, της Κίρκης τον κυκεώνα όμως να τον τρέμεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν πάει πολύς καιρός που οι συντοπίτες μας Khirki μας πήραν τα μυαλά με την πρωτότυπη τους «Κτηνωδία», αφήνοντας μας να αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορούν να κάνουν αυτά τα παιδιά. Δεν μας αφήνουν για πολύ σε απορία ωστόσο: η νέα τους δουλειά, «Κυκεώνας» έρχεται για να ολοκληρώσει τη δύσκολη δουλειά του να ξεπεράσει και να φτάσει σε νέα επίπεδα όλο αυτό που ξεκίνησε στην «Κτηνωδία». Κυκεώνας, είναι δύο πράγματα - από τη μια, ένα μείγμα ιδιαίτερα ανομοιογενών πραγμάτων και από την άλλη, αλκοολούχο ποτό της αρχαιότητας, γνωστό από τη μάγισσα Κίρκη που το χρησιμοποιούσε για να δηλητηριάζει τους ναυτικούς. Στο ιδιαίτερο σύμπαν της τριάδας που αποτελεί την Khirki, και οι δύο σημασίες μοιάζουν ταιριαστές και προσιτές. Το απόλυτο πείραμά τους στο να συνθέσουν ένα κράμα στοιχείων rock and roll, stoner, progressive metal αλλά και παραδοσιακές μελωδίες δημιουργεί ένα εύγευστο ποτό που θες να το αφήσεις να σε μεθύσει.

Οι αναφορές αγάπης στους Mastodon γίνονται εμφανείς προτού ακόμη αγγίξεις το μουσικό περιεχόμενο, αφού το εξώφυλλο του «Κυκεώνας» μοιάζει αρκετά με φόρο τιμής στο τιτάνιο "Crack The Skye", αν κρίνουμε το στήσιμο και όχι τις εμφανείς σημειολογικές διαφορές τους, φυσικά βέβαια οι Khirki βρίθουν και από μουσικές αναφορές στην τρελοπαρέα του γιγάντιου θηλαστικού, χωρίς φυσικά να περιορίζονται σε κάποια προσπάθεια διασκευής τους. Με περίσσια απλοχεριά, οι Khirki ήδη έχουν χαρίσει στη δημοσιότητα τα κομμάτια "Featherless" και "Your Majesty" όπου οι κιθάρες τους εξηγούν τα αυτονόητα. Το παραδοσιακό στοιχείο από την άλλη, είναι αυτό που κερδίζει στη μουσική των Khirki και τους κάνει να ξεχωρίζουν.

Ναι, δεν είναι πρωτοπορία να εισάγεις παραδοσιακή μουσική στο σκληρό ήχο και οι Khirki δεν είναι οι πρώτοι που το δοκίμασαν με επιτυχία, είναι όμως από αυτούς που το κάνουν καλύτερα. Κι αυτό γιατί παρόλο που θα ακούσεις κλαρίνο στο τέλος του "Your Majesty", τα παραδοσιακό στοιχείο είναι συνυφασμένο ως ρυθμός και ως φιλοσοφία στην rock οργανοπαιξία: κιθάρα, κρουστά, μπάσο, ακόμη και χρήση παραδοσιακών μέτρων στη στιχουργία. Από νωρίς έχει φτάσει στα αυτιά όλων και το μεθυστικό "Father Wind", χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής συνυφασμένης με μορφή μπαλάντας που ξεσπά και κορυφώνεται σε ένα rock πλαίσιο με προοδευτικά στοιχεία. Κομμάτι που μου θύμισε με τον τρόπο που πλησιάζει το ξέσπασμά του, αν αφαιρέσουμε την παράδοση, εκείνη την τόσο αδικοχαμένη μπάντα μας τους The Bliss, τρομερά μπροστά για την εποχή τους και μάστορες στο να συνδυάζουν είδη.

Με έξυπνες επιλογές όμως, οι Khirki έχουν κρατήσει τα δυνατότερα σημεία του δίσκου λίγο περισσότερο κρυμμένα για την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου. Σε μία στιγμή παράνοιας του να βάλεις αυτά τα τρία κομμάτια να διαδέχονται το ένα το άλλο, το "Pumping The Vein" εξαπολύει μια rock 'n' roll κιθαριστική παράνοια χωρίς κανένα έλεος. "I can't control my spirit". Κομμάτι ικανό να ξεσηκώσει κοινό ακόμη κι αν βρεθεί να παιχτεί στη σκηνή τρεις το βράδυ. Δίνει το χέρι μου στη μια εκ των δύο αγαπημένων μου στιγμών του δίσκου, που δεν είναι άλλη από το "The Watchers Of Enoch". Ίσως το πιο ξεδιάντροπα progressive πέρασμα του «Κυκεώνας» με ένα απίστευτα καλογραμμένο ρεφρέν, αλλά και το στοιχείο της χορωδίας που εισάγεται, για να διατηρηθεί και να ζωντανέψει στο «Συμπληγάδες». Το πρώτο κομμάτι των Khirki με ελληνικό τίτλο και στίχο, αυτοαναφορικό, αποτελεί το πέρασμα γεμάτο ρίσκο των Khirki σε κάτι που δεν έχουν ξαναδοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία. Ένα κομμάτι που ρίχνει κιόλας τους τόνους με το ρυθμό του, ωδή στο αρχαίο λυρικό θέατρο, ώστε να ξεσπάσει στο τέλος του για να συνεχίσει τη λύσσα.

Μιλώντας για αγαπημένες στιγμές, τεράστια έκπληξη προκαλεί το "Heart Of The Sea" που εισάγει άλλο ένα νέο στοιχείο στο ομηρικό έπος των Khirki: ακούμε στην εισαγωγή αλλά και αργότερα black metal riff, το οποίο σύντομα θα μετατραπεί με απόλυτη συνοχή και αβίαστα σε ένα παράξενο stoner metal με επικό στοιχείο που θα σε κάνει να σηκώσεις μπουνιά στον αέρα ενώ ακούς ένα δίσκο βασισμένο στην ελληνική παράδοση. «Κυκεώνας» δεν είπαμε; Για το τέλος, αναδύεται η τριπρόσωπη "Hekate", πολύμορφη μα και εωσφόρος όπως και η μουσική των Khirki για να κλείσει αυτό το μουσικό πανηγύρι. Ένα ταξίδι στη θάλασσα και την αιωνιότητα, ο «Κυκεώνας» των Khirki είναι μια από τις εκπλήξεις που περιμέναμε από αυτούς, ίσως όχι τόσο σύντομα αλλά το κατάφεραν με άνεση.

Με χαρακτηριστική άνεση και ξεκάθαρο μουσικό όραμα, οι Khirki τράβηξαν ευθεία και πέτυχαν το απόλυτο δύο στα δύο αξιοσημείωτων δίσκων. Με ιδανική διάρκεια, πλήθος μουσικών ιδεών που κάνει τα νέα τους κομμάτια ενδιαφέροντα, αξιομνημόνευτα και πάνω απ' όλα εύκολα διακριτά μεταξύ τους, ο «Κυκεώνας» είναι αναπόφευκτο να συζητηθεί και να αγαπηθεί. Κάτι μου λέει πως και ζωντανά, θα είναι ακόμη πιο επιβλητικός και ευτυχώς αυτή η εμπειρία δεν φαίνεται να αργεί.

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET