Khirki

Κτηνωδία

Self Released (2021)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 18/05/2021
Οι Khirki κυκλοφορούν ένα εκρηκτικό ντεμπούτο που θέλει να ξυπνήσει το rock 'n' roll αγρίμι που κρύβουμε όλοι μέσα μας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τα ξέρουμε τα κόλπα της ξεμυαλίστρας Κίρκης και το πως έριξε το ξόρκι της στους συντρόφους του Οδυσσέα, μετατρέποντας τους σε ζώα. Η ομώνυμη μπάντα δηλώνει απερίφραστα πως επιθυμεί να κάνει το ίδιο (μουσικό) ξόρκι στους ακροατές της: να τους μαγέψει, να ξυπνήσει το κρυμμένο ζώο μέσα τους, να τους υπενθυμίσει ότι αυτό το άτιμο το rock n' roll πρέπει να τραγουδιέται, να χορεύεται, να γλεντιέται!

Η αλήθεια είναι πως κάποια πράγματα είχαν φανεί καιρό τώρα. Οι Khirki αποτελούν τη φυσική συνέχεια των Mad John The Wise, για το ντεμπούτο των οποίων ο Σπύρος είχε τόσο όμορφα γράψει ότι ο τρελό-Γιάννης θα έχει πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί. Είχε φανεί από τότε ότι οι τρεις μουσικοί που απαρτίζουν πλέον τους Khirki θέλουν το rock τους να είναι σκληρό αλλά πολυσυλλεκτικό και χωρίς στεγανά. Είναι εύλογο ότι το όραμα τους τώρα είναι ακόμα πιο ώριμο και εστιασμένο. Το καταλάβαμε όλοι όταν έσκασε από το πουθενά το εξαιρετικό "Black And Chrome" ως πρώτο δείγμα της Κτηνωδίας. Το κατάλαβαν και πολλοί αναγνώστες που το ψήφισαν ως τραγούδι της εβδομάδας, δύο μήνες πριν.

Αποφεύγουν επιμελώς να βάλουν ταμπέλα στη μουσική τους, αντ' αυτού βαφτίζουν στην κολυμπήθρα του rock 'n' roll κάθε επιρροή, είτε αυτή είναι punk, είτε stoner, είτε metal, είτε prog. Το δελτίο τύπου αναφέρει δειλά τα ονόματα των Kvelertak, Mastodon και Tool, αλλά κι αυτοί οι σπουδαίοι περισσότερο δίνουν στίγμα για την αισθητική των Khirki, όχι απαραίτητα για τον ήχο τους. Αντίθετα, το trio είναι περήφανο για τις traditional και Balkan πινελιές που διαθέτει σε αφθονία η μουσική τους. Δικαίως θα πω, διότι η δουλειά που έχει γίνει στο folk κομμάτι είναι σοβαρή και μεστή. Οι VIC και οι Babel Trio (αδυναμία μου) φαίνεται πως απέκτησαν εκλεκτή παρέα.

Αν κάτι γίνεται ολοφάνερο από την πρώτη ακρόαση, είναι ότι η "Κτηνωδία" διαθέτει εξαιρετικά και άρτια δουλεμένα τραγούδια. Το πρώτο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση είναι τα riffs. Για να είμαι ειλικρινής, είχα καιρό να ακούσω τόσο ωραία riffs σε αυτό το ύφος, riffs που είναι περίτεχνα αλλά και ευθέως μελωδικά, riffs που μπορείς να τραγουδήσεις. Το λέω εκ πείρας: τα βασικά riffs του προαναφερθέντος "Black And Chrome", του "The Barkhan Dunes" ή του "Stara Planina", σφηνώθηκαν εκ περιτροπής στο κεφάλι μου για μέρες. Αυτό ίσως να μην έλεγε και πολλά, αν τα οκτώ tracks του δίσκου δεν ήταν όλα πραγματικά αψεγάδιαστα. Up-tempo και ξεσηκωτικό ως επί το πλείστον, το υλικό μοιάζει φτιαγμένο για ποτισμένο από ιδρώτα σανίδι, για φωνές που ενώνονται, για κορμιά που χορεύουν.

Το γλέντι όμως δεν έχει μόνο σαματά. Όλα τα instrumental μέρη των κομματιών είναι ουσιώδη και με ζωηρό μουσικό ενδιαφέρον κι όχι απλώς με δομικά ξεχειλώματα. Εκεί στις γέφυρες των κομματιών, θα βρεις ωραίες ανατροπές, έξυπνες μελωδικές και ρυθμικές αναλύσεις των θεμάτων και θαυμάσια παιξίματα από τους τρεις μουσικούς. Θα έλεγα ότι οι Khirki παρουσιάζουν τις αρετές μιας καλής prog μπάντας, χωρίς να διαθέτουν σχεδόν καθόλου εξωτερικά prog χαρακτηριστικά.

Και τί συμβαίνει με το παραδοσιακό στοιχείο; Οι Khirki θα πρέπει να επαινεθούν και σε αυτόν τον τομέα. Τα στοιχεία παραδοσιακής μουσικής - είτε είναι «ελληνικά», είτε βαλκανικά, είτε ανατολικά - είναι καλά μπολιασμένα μέσα στην αρμονία των τραγουδιών τους. Δεν πέφτουν στην παγίδα να πουλήσουν φτηνό φολκλόρ με υπερβολικές ενορχηστρώσεις. Όλα οι σχετικές πινελιές - οι κλίμακες, τα κρουστά, το έξοχο guest βιολί - χρησιμοποιούνται στην αναλογία που πρέπει, έτσι το άλμπουμ να αναδεικνύει τις traditional καταβολές του, χωρίς να χάνει τον άμεσο heavy rock χαρακτήρα του.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι στις traditional στιγμές της, η Κτηνωδία κατακτάει τις κορυφές της. Το φανταστικό "Medea" δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει το αιώνιο στιχουργικό της περιεχόμενο με ισόποση μουσική θεατρικότητα, ο λεβάντες φυσάει δυνατά στο "The Barkhan Dunes", η ελευθερία και το πνεύμα του βουνού εφορμά με το "Wolf's Lament" και το "Stara Planina". Ο δίσκος κρύβει παντού ένα πνεύμα ειλικρινούς ανάτασης.

Αν έψαχνα σώνει και καλά για κάποιο μειονέκτημα, θα μπορούσαν να αναφερθούν τα φωνητικά - όχι επειδή έχουν κάτι μέτριο, αλλά απλώς διότι φαίνονται αρκετά ελληνικά στην εκφορά τους. Για να είμαι όμως δίκαιος, δεν με ενόχλησαν ποτέ και πουθενά. Τα συνήθισα άμεσα, δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στο πνεύμα του δίσκου και, απεναντίας, οι απανωτές ακροάσεις αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες ερμηνείες και πολύ αξιόλογα «τσακίσματα» σε κάποια μέρη. Το ότι υπάρχει περιθώριο να βγουν ακόμα πιο μπροστά δεν θα εμποδίσει καθόλου τον ακροατή να απολαύσει όσα συμβαίνουν - και ναι, μπορώ ακόμα και να φανταστώ βροντερά sing-along στα φωνακλάδικα "Deadpan" και "Raging Bull".

Η "Κτηνωδία" είναι ένα απολύτως εκρηκτικό ντεμπούτο που επιτυγχάνει να παραδώσει με τον κατάλληλο τρόπο αυτά που υπόσχεται. Βρίσκω σπάνια τον εαυτό μου στη θέση να περνάω απίθανα με έναν εγχώριο heavy δίσκο, οι Khirki όμως το κατάφεραν και φαίνεται ότι, μαζί με μπάντες όπως οι Calyces, θα πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά το κοινό του heavy ήχου στα χρόνια που έρχονται. Υψώνουν τις προσδοκίες καθαρά με την ορμή της μουσικής τους και, όπως μας είπαν και οι ίδιοι, μας καλούν σε ένα μεγάλο rock γλέντι. Θα πρότεινα να μην το χάσεις.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET