«7»: Τα τέρατα που μας τρόμαξαν

Πώς ο κινηματογράφος μας κράτησε ξάγρυπνους τις νύχτες

Από τον Βασίλη Σπανό, 26/05/2014 @ 11:55
Με αφορμή την επέλαση του νέου "Godzilla" από τις αίθουσες, το Rocking.gr φτιάχνει την δική του 7αδα με τα αγαπημένα κινηματογραφικά τέρατα που περπάτησαν, σύρθηκαν, αναρριχήθηκαν ή κολύμπησαν εντός της μεγάλης οθόνης!



Πολλές οι παραλείψεις, ακόμα περισσότερες οι αρχικές επιλογές, όπως και να έχει όμως οι παρακάτω διακριθέντες αποτελούν τις πιο αντιπροσωπευτικές, επιλογές που έχουν εδώ και πολλά χρόνια κατακτήσει αποδεδειγμένα και επάξια την δική τους κορυφή, στις καρδιές των θεατών και στην κινηματογραφική ιστορία!





1. Αlien: Alien (1979)



Στο διάστημα κανείς και δεν ακούει τις κραυγές σου και ίσως, το πιο αναγνωρίσιμο, πιο τρομακτικό και πιο εμβληματικό, όσο αφορά την επίδρασή του στην κινηματογραφική -και μη- pop κουλτούρα, τέρας επί της μεγάλης οθόνης, το δημιούργημα του πρόσφατος εκλιπόντος Η. R. Giger για την ταινία "Alien" του 1979 από τον Ridley Scott, παραμένει ότι πιο κοντινό δημιουργήθηκε ποτέ στον απόλυτο εφιάλτη! Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού το Alien είναι ένα πλάσμα το οποίο συσσωρεύει στην ύπαρξή του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά  τρόμου που διεγείρουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο! Ανθρωπόμορφο, με τα ξεκάθαρα φαλλικά του εξωτερικά χαρακτηριστικά να μπλέκουν με έναν απόκοσμο industrial μηχανικό σχεδιασμό, αίμα από οξύ και ένα δεύτερο μικρότερο στόμα να ξεπροβάλλει μέσα από τα σαγόνια του, από τη στιγμή της γέννησής του -στην ίσως πιο αξέχαστη σεκάνς της κλασικής πλέον ταινίας του Scott- προορισμένο να αφαιρέσει με τον χειρότερο και πιο βάναυσο τρόπο ζωές, το Alien είναι δικαίως ότι πιο εφιαλτικό ίσως έχει βρει διέξοδο προς την μεγάλη οθόνη! O Scott συντέλεσε τα μέγιστα στην δημιουργία του θρύλου, καθώς ορθά αποφάσισε να μην το εμφανίσει σε όλη του την φρικιαστική μεγαλοπρέπεια στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, αλλά να το κρατήσει για το φινάλε, όπου η αποκάλυψή του παγώνει ακόμα και σήμερα το αίμα των νεώτερων θεατών! Τα sequel που ακολούθησαν έδωσαν νέες παραλλαγές του πλάσματος, άλλες εξίσου τρομακτικές και άλλες λιγότερο, βοήθησαν εν τέλει να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο η φήμη του και σήμερα να αποτελεί το σημείο μηδέν για όλες τις παρομοίου θέματος και ύφους ταινίες!

Trailer



2. The Thing: The Thing (1982)



Στο κλασικό horror / sci-fi flick του σπουδαίου John Carpenter, o Kurt Russell έρχεται αντιμέτωπος, στην ψυχρή κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της Αλάσκας, με το δημιούργημα των Rob Bottin και Stan Winston, έναν εξωγήινο οργανικό ιστό που έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει ανθρώπινα σώματα και να αλλάζει κατά βούληση τα σχήματά τους. Το αποτέλεσμα είναι μερικές από τις πιο αιματηρές, ευφάνταστες και εντυπωσιακές μεταμορφώσεις  επί της μεγάλης οθόνης, καθώς το απροσδιορίστου ονόματος πλάσμα θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει ζωντανό, ξεκινώντας από το να σπείρει την διχόνοια μεταξύ των παρευρισκομένων τρομοκρατημένων επιστημόνων για το ποιος πραγματικά είναι ποιος, μέχρι να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο και μαζί του τον απόλυτο όλεθρο! Σκηνές όπως αυτή του εξωγήινου «σκυλιού» ή του ανθρώπινου κεφαλιού-αράχνης έχουν σημαδέψει το σινεμά του φανταστικού και εκείνο του τρόμου-gore!

Trailer



3. Clash Of The Titans: Medusa The Gorgon (1981)



Δημιουργία ενός από τους πρωτοπόρους των ειδικών εφέ, του stop motion visual υπερ-ταλαντούχου και επίσης προσφάτως εκλιπόντος (7 Μαΐου 2013) Ray HarryHausen στην τελευταία του κινηματογραφική δουλειά, η Medusa εντάσσεται στο γενικότερο τερατολογικό πλαίσιο του "Clash Of The Titans" του 1981! Αυτό που την κάνει να διαφέρει και να ξεχωρίζει από το σύνολο αυτής της κατά τα άλλα γραφικής στα όρια του cult μυθολογικής περιπέτειας του Περσέα και των συντρόφων του, είναι η εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια των χαρακτηριστικών της αλλά και η ρευστότητα της κίνησής και των αντιδράσεών της! Αξέχαστες οι κοντινές σκηνές του προσώπου της με τα μαλλιά γεμάτα φίδια να σφυρίζουν και μέσα από το ημίφως να ξεπροβάλλουν τα υπόλοιπα άγρια χαρακτηριστικά  της, όπως και εκείνη του κυνηγητού με τον Περσέα στα χαλάσματα και στα ερείπια του Κάτω Κόσμου, σε μια σκηνή όπου παρ’ όλα τα χρόνια της εξακολουθεί να είναι εξίσου αγωνιώδες και καλογυρισμένη μέχρι και σήμερα!

Trailer



4. Predator: Predator (1986)



Ο John MacTiernan πήρε το σενάριο των Jim και John Thomas το οποίο ξεκίνησε αρχικά σαν αστείο απέναντι στην φήμη ότι ο Rocky Balboa -στο peak της φήμης του εκείνη την εποχή- θα έπρεπε να παλέψει με έναν εξωγήινο οργανισμό και αφού το επεξεργάστηκε μαζί με τον πρωταγωνιστή του Arnold Schwarzenegger (σε μια από τις ομολογουμένως σπάνιες στιγμές δημιουργικής του έμπνευσης) κατέληξε στο απόλυτο παιχνίδι γάτας και ποντικιού στις ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής! Μια μάχη επιβίωσης πρωτόλειων ενστίκτων και συμπεριφορών, μεταξύ του commando Dutch και, μαζί με το "Αlien", του έτερου δημοφιλέστατου κινηματογραφικού τέρατος, του Predator! Εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης ακόμα και στο πιο αντίξοο περιβάλλον και με ένα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο και τρομακτικό πρόσωπο πίσω από την μάσκα του, ο Predator έγραψε την δική του κινηματογραφική ιστορία καθώς δεν υπάρχει ούτε μια σκηνή στην ταινία του 1987 που να μην καθηλώνει με την σύντομη -συνήθως- εμφάνισή του, πριν το μεγαλειώδες –από κάθε άποψη- showdown του φινάλε μεταξύ των δύο αντιπάλων!

Trailer



5. Star Wars Saga: Jabba The Hutt (1977-σήμερα)



Ο Don Corleone του κινηματογραφικού σύμπαντος του "Star Wars", ο εξωγήινος μαφιόζος του πλανήτη Tatooine δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις και διευκρινήσεις για το ποιος είναι και ποιες οι επιδράσεις των πράξεών του στους ήρωες του George Lucas! Εξακοσίων ετών και περιφρουρούμενος από κάθε λογής σωματοφύλακες, κυνηγούς επικηρυγμένων και λαθρέμπορους, με μια βλοσυρή αίσθηση του χιούμορ, επικηρύττει τον Han Solo, κυνηγάει τους φίλους του σε ολόκληρο τον γαλαξία, προδίδει, καταδικάζει σε θάνατο και άλλα πολλά, καθιστώντας την παρουσία του άκρως επικίνδυνη για ολόκληρο τον γαλαξία! Με τη μορφή ενός πελώριου σκουληκιού και το κεφάλι της chesire cat, ο Jabba είναι μια από τις πιο εμβληματικές, αγαπημένες και χαρακτηριστικές μορφές εξωγήινων villains στην κινηματογραφική ιστορία!

Trailer



6. King Kong: King Kong (1933, 2005)



Ο πολυ-διαφημισμένος και διάσημος γιγάντιος γορίλας-τραγική φιγούρα απέναντι στην απόλυτη ομορφιά, ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με την -πρωτοποριακή και πολύ-τιμημένη- ταινία του 1933 για να ακολουθήσουν πολυάριθμα sequels, spin offs, ένα κακό remake το 1976 και ένα πετυχημένο το 2005 από τον Peter Jackson! Η ιστορία του γιγάντιου γορίλα που οι άνθρωποι θέλησαν να εκμεταλλευτούν αλλά εκείνος ερωτεύτηκε μια από αυτούς και έδωσε τον υπέρ πάντων αγών αγώνα για χάρη της, μέχρι το μεγαλειώδες φινάλε του Empire State Building, χάρισε στον τον πρωταγωνιστή της διαχρονική κινηματογραφική αξία και ταυτότητα! Στο πετυχημένο από κάθε άποψη remake του Peter Jackson - o οποίος είχε όνειρο ζωής να ξανά-μεταφέρει την ιστορία στην μεγάλη οθόνη, βλέπουμε με περισσότερη λεπτομέρεια και δράση την όλη ιστορία, με τις σκηνές μάχης του Kong και των T-Rex να λογίζονται ήδη κλασσικές! Ένας κινηματογραφικός τερατώδες αντι-ήρωας που προορίστηκε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε να μείνει κλασικός!

Trailer



7. Jaws: Bruce The Shark (1975)



Δεν θα μπορούσε να λείψει από τη παρούσα λίστα η πιο χαρακτηριστική περίπτωση  κινηματογραφικού «τέρατος», το οποίο δεν είναι ούτε εξωγήινο, ούτε φανταστικό ούτε προϊόν εργαστηρίων και επιστημόνων! Το καλοκαίρι του 1975 ο ούτε 30 ετών ακόμα Steven Spielberg έβαλε φωτιά στους κροτάφους των αρχών και διοίκησης παραλιών των Η.Π.Α., καθώς το "Jaws", ενώ παράλληλα καθιέρωνε τον όρο «blockbuster» στα media, καθιέρωνε και τον τρόμο στα μάτια των θεατών, για τον απόλυτο υγρό εφιάλτη κάθε λουόμενου! Ο εν λόγω εφιάλτης ,βγαλμένος από την άβυσσο, ήταν ένας πελώριος καρχαρίας ο οποίος σαν μια ασταμάτητη tour de force τρομοκρατούσε την μικρή πόλη του Amity island. Με την μισή ταινία να λειτουργεί με τους τυπικούς-άτυπους κανόνες της πετυχημένης συνταγής τρόμου και σασπένς και την άλλη μισή να ξεφεύγει από τα γήινα «δεσμά» της και να εμπλουτίζει τον θρύλο με μια à la "Moby Dick" συγκλονιστική καταδίωξη-κατάδυση στη ανθρώπινη ψυχοσύνθεση απέναντι στον τρόμο του αγνώστου και την εκδικητική μανία που διακατέχει τον καθένα μας, το "Jaws" προσέφερε στο ανυποψίαστο κοινό του απλόχερα μια πρώτης τάξεως κινηματογραφική εμπειρία με όλη τη σημασία της λέξης!

Trailer
  • SHARE
  • TWEET