Hoops

Routines

Fat Possum (2017)
Από την Βάσω Καραντζάβελου, 31/05/2017
Όμορφο, ταξιδιάρικο dream pop ντεμπούτο με επίγευση άλατος
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το πώς έφτασε στα αυτιά μου η δεύτερη κασέτα των Hoops ούτε που θυμάμαι, αλλά ορκίζομαι πως έπαιζε σε λούπα στα ηχεία για αρκετές μέρες ενός βαρετού και καυτού καλοκαιριού. Τώρα θα αδράξω την ευκαιρία και την τιμή να σας συστήσω ένα άλμπουμ κομμένο και ραμμένο για καλοκαιρινές βραδιές. Είναι κάπως βιαστικό, ομολογώ, να ονοματίσω από τώρα τον δίσκο που θα με ακολουθήσει αυτό το θέρος, αλλά μιας κι έχει ήδη αυξήσει κατά αρκετά megabyte τη μουσική μου συλλογή νιώθω αναγκασμένη να παραδεχτώ την υποταγή μου στο ανέμελο κλίμα του. Αφήνοντας πίσω την περσινή indie folk, τώρα έχουμε να κάνουμε με κιθαριστική dream pop.

Λίγα λόγια για την μπάντα: Οι Hoops ξεκίνησαν ως solo bedroom project του Drew Auscherman, ο οποίος που και που προσκαλούσε φίλους να συμβάλλουν μουσικά στις ambient αλχημείες του. Με αρκετές προσθήκες συμπληρώθηκε αυτή που σήμερα θεωρείται η σταθερή σύνθεση του συγκροτήματος και πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά, το "Routines".

"Sun's Out" και ξέρεις πού βρίσκεσαι. Εισαγωγή με drone synth, χαλαρά riff και απαλά φωνητικά. Ακολουθώντας τα "Rules" και "On Top" φτιάχνουν ένα εξαιρετικό σερί -κατά την άποψη μου είναι οι καλύτερες στιγμές του δίσκου-, με γρήγορα τύμπανα, ράθυμα κιθαριστικά κομμάτια και προφανώς τα hazy φωνητικά που εξελίσσονται σε trademark των Hoops. Τη σκυτάλη παίρνει το instrumental part "Benjals", για να λειτουργήσει σαν vintage jam-αποφόρτιση μετά το πιο γνωστό κομμάτι της μπάντας (αυτό άλλωστε λέγεται πως τους «χάρισε» το συμβόλαιο με την Fat Possum) και να το ακολουθήσουν οι υπόλοιπες συνθέσεις, στο ίδιο κλίμα. Θα ήταν άδικο να συνεχίσω με μία track by track ανάλυση, μιας και το "Routines" έχει φτιαχτεί με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρείται ένας κοινός άξονας σε κάθε τραγούδι και υπάρχει αίσθηση συνέχειας.

Κανένα κομμάτι δεν ξεπερνά τα τρία λεπτά (με εξαίρεση τρία), ενώ οι κιθάρες, ακατέργαστες ή πιο πειραγμένες, μπλέκονται όμορφα με το synthesizer και δίνουν ένα ζεστό lo-fi αποτέλεσμα. Η μουσική των Hoops αποπνέει κάτι οικείο, μεταξύ μας, δεν πρόκειται για κάποια υπέρ πρωτοποριακή μουσική φόρμα που ακούμε για πρώτη φορά. Ούτως ή άλλως, υπάρχει πολλή dream pop εκεί έξω. Όχι, όμως, τόσο ηλιόλουστη, τόσο ψυχεδελική, τόσο κολλητική όπως εδώ, με αποτέλεσμα να τριγυρίζουν σκόρπια riff στο μυαλό σου για μέρες. Η power-pop δένει όμορφα με indie rock μελωδίες και καταλήγουν να δίνουν στο "Routines" ένα μαγευτικό χάσιμο και ροή νεράκι, ό,τι πρέπει για να σε καταπιεί σε πολλαπλές ακροάσεις. Κι επειδή η καλή μουσική σε κάνει να ονειροπολείς, το ντεμπούτο των Hoops ενδείκνυται για φανταστική σκηνοθεσία σε παραλίες με ηλιοβασιλέματα, χρώματα, ένδοξες βραδιές και καλοκαιρινά ξημερώματα. Αισιόδοξο, συνεκτικό, lushy, τόσο ρετρό όσο απαιτείται, το ντεμπούτο των Hoops είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να τη βγάλουμε και φέτος.

  • SHARE
  • TWEET