Der Weg Einer Freiheit

Noktvrn

Season Of Mist (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 18/11/2021
Οι Γερμανοί κυκλοφορούν τον πιο απαιτητικό δίσκο της καριέρας τους, θεμελιώνοντας την πρωτοκαθεδρία τους στο post-black metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πάνε τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του σπουδαίου "Finisterre". Οι Der Weg Einer Freiheit είχαν κυκλοφορήσει ένα σπουδαίο και πηγαία μελαγχολικό black metal έργο, που τους βρήκε να ενσωματώνουν σε άκρως ποιοτικές συνθέσεις μια διαφοροποιημένη προσέγγιση πάνω στο black metal. Εντασσόμενοι σε αυτό το ρεύμα του σύγχρονου «ατμοσφαιρικού» black metal, που συνδύαζε το πατροπαράδοτο riffing με post-metal συνθετικές κλιμακώσεις και εντάσεις, ενσωματώνοντας στην πορεία, καμουφλαρισμένα, διάφορα ηχοχρώματα, οι Γερμανοί είχαν φτάσει στην κορύφωση μιας αξιοσημείωτης δισκογραφίας, κυκλοφορώντας ένα δίσκο δίχως αδυναμίες.

Το "Noktvrn" όπως υποδηλώνει και το μελαγχολικό ακουστικό "Finisterre II" που ανήγει τον δίσκο, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η μπάντα. Η κεντρική μελωδία του πρώτου μέρους που επαναλαμβανόταν στον προκάτοχό του άλμπουμ, στρώνει το χαλί για το επόμενο βήμα. Το συγκρότημα του οποίου το όνομα σημαίνει «Ο δρόμος της Ελευθερίας», αποφάσισε να κοιτάξει τη νύχτα με την οποία φλέρταρε σε κάθε δίσκο κατάματα, συνδυάζοντας τα αισθήματα που γεννά με ζητήματα ψυχικής υγείας. Και, όσο και εάν το black metal είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα ελάχιστα μουσικά είδη που δεν μπορεί απλά να τα σκιαγραφήσει, αλλά και να τα επικαλεστεί, αφήνει αθέατες πτυχές τους. Σε αυτήν τους την προσπάθεια να συνθέσουν τον πιο μεγαλεπήβολο δίσκο τους, οι Der Weg Einer Freiheit επιστράτευσαν τα Νυχτερινά του Chopin ("Nocturnes") από τα οποία ονόμασαν το άλμπουμ.

Ο δίσκος δεν είναι ένα συμφωνικό black metal έργο. Στο συγκλονιστικό "Monument" η βασική μελωδία και η κορύφωσή της, σε συνδυασμό με τα χάλκινα που υφίστανται στο βάθρο, καθιστούν σαφές πως οι Der Weg Einer Freiheit επιχείρησαν να ενσωματώσουν στο ύφος τους τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουν την πηγή έμπνευσής τους. Στην προσπάθειά τους να μετουσιώσουν το όραμά τους, συνέθεσαν αποκλειστικά τη νύχτα, με τον βασικό συνθέτη, Nikita Kamprad να επιχειρεί να αποτυπώσει τους ρυθμούς που εμπνεόταν εκείνες τις ώρες. Το "Noktvrn", είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος που εξωθεί το συγκρότημα στα συνθετικά του άκρα. Η ψυχρή, και σκανδιναβική, ισοπέδωση του ορμητικού "Morgen", αποτελεί το ψυχολογικό άδειασμα που επιφέρει ένα ηχητικό πισωγύρισμα που διαδέχεται το υποβλητικό "Immortal".

Το τελευταίο, όπως είχα αναφέρει και πρόσφατα, είναι τρανό πειστήριο πως η διευρυμένη αντίληψη των Der Weg Einer Freiheit έχει απτά αποτελέσματα. Η dark folk σύμπραξη με τους The Devil’s Trade είναι η ουσία του άλμπουμ. Οι προσθήκες αποχρώσεων του σκότους σε ένα μυστηριώδη καμβά όμως δεν αποξενώνει τη γνώριμη ηχητική τους πρόταση. Το "Am Rande Der Dunkelheit" υπενθυμίζει τη λεπτότητα με την οποία προσεγγίζουν τον ήχο οι Γερμανοί, φροντίζοντας ώστε μια κατακόρυφη ανάβαση να οδηγηθεί σε μια γαλήνια πλεύση στο κενό. Παράλληλα, πριν το blackgaze φινάλε με το "Haven", που μαζί με το "Immortal" αποτελούν τις δύο πρώτες αγγλόφωνες συνθέσεις του σχήματος, ξεπροβάλλει το εντεκάλεπτο "Gegen Das Licht" που αποτελεί και μια από τις κορυφαίες στιγμές της δισκογραφίας τους.

Σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή παραγωγή, αξιοσημείωτη τεχνική κατάρτιση αλλά και τη ζωντανή ηχογράφηση των συνθέσεων που επιφέρει μια εξαίσια ισορροπία, το "Noktvrn" ηχεί μελαγχολικό δίχως όμως να καταστεί πλήρως ασφαλές. Υπάρχουν στιγμές όπου οι μεταβάσεις ανάμεσα σε διάφορα θέματα, αλλάζουν τον ηχητικό χάρτη, αποπροσανατολίζοντας ελαφρώς, αλλά η προαναφερθείσα πολυσυλλεκτικότητα δεν λειτουργεί ουσιαστικά ποτέ εναντίον της διάθεσης της μπάντας. Το "Noktvrn" είναι το πιο απαιτητικό άλμπουμ στη δισκογραφία του συγκροτήματος, με την εμπειρία που χαρίζουν οι ακροάσεις του, παρά το γεγονός πως δεν λειτουργεί ποτέ υπερβατικά ή με ανεξίτηλο αντίκτυπο, να είναι μια που το ανάγει σε μια από τις πλέον αξιοσημείωτες κυκλοφορίες του χώρου την τρέχουσα περίοδο. Η πρόοδος των Der Weg Einer Freiheit συντελείται διαμέσου μιας ισχυρής προσωπικής άποψης για το ιδίωμα, η οποία βασίζεται σε στοχευμένα και φιλοσοφημένα θεμέλια, με αποτέλεσμα το νέο τους πρόσωπο να προσδίδει υπεραξία στην καλλιτεχνική τους διαδρομή.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET