Συνέντευξη Dave Lombardo

«Νομίζω ότι η δεύτερη περίοδός μου με τους Slayer ήταν καλύτερη περίοδος για μένα»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 19/04/2013 @ 12:52
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Dave Lombardo αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους drummer στην ιστορία της metal μουσικής. Η πρόσφατη αποχώρηση του από τους Slayer υπήρξε ένα θέμα συζήτησης για τους οπαδούς της μπάντας. Ωστόσο, η τρέχουσα δραστηριότητά του με τους Philm και η επικείμενη διπλή επίσκεψή του στη Ελλάδα, μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί του. Φιλικός και προσιτός αναφέρθηκε στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον του ως μουσικός, έστω και αν ήταν αρκετά επιφυλακτικός να συζητήσει κάποια από τα θέματα που απασχολούν τους οπαδούς των Slayer.

PhilmΑπό τη στιγμή που οι Philm είναι μία καινούργια μπάντα, θα ήθελες να μας πεις την ιστορία όπως έχει μέχρι τώρα, βασικά την κεντρική ιδέα πίσω από τη μπάντα;
Συνάντησα τον Gerry γύρω στο 1995-96, παίξαμε μαζί τότε και δώσαμε κάποιες συναυλίες, αλλά τότε ήμουν πολύ απασχολημένος με τους Grip Inc, τους Slayer και τους Fantomas, οπότε δεν μπορούσα να συνεχίσω με τους Philm. Μετά την εγχείρηση που έκανε ο Tom Araya στον αυχένα του, είχα πολύ χρόνο. Τηλεφώνησα στον Gerry, βρεθήκαμε μαζί και προβάραμε, το 2007 ή το 2008 έγινε αυτό, και παίζουμε μαζί από τότε. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άλμπουμ, κυκλοφορήσαμε το “Harmonic” στην Ipecac και τώρα είμαστε έτοιμοι να βγούμε σε περιοδεία. Είμαι ενθουσιασμένος με αυτή τη μπάντα και απολαμβάνω να παίζω στα live.

Τι θα ήθελες να πετύχεις με αυτήν την μπάντα;
Όπως ο καθένας θα ήθελε, θέλω να δίνω συναυλίες, θέλω να παίζω σε festivals. Θέλω να δείξω τη θέση μου στον κόσμο.

PhilmΈκανα αυτήν την ερώτηση γιατί έχεις μια καριέρα μεγαλύτερη από 30 χρόνια, οπότε η ερώτηση είναι τι θέλει ένας μουσικός με καριέρα 30 ετών να πετύχει;
Λατρεύω να βρίσκομαι στη σκηνή και λατρεύω να είμαι με μία μπάντα και να γράφω μουσική, να συνεργάζομαι και να κάνω ενορχηστρώσεις μαζί με άλλους μουσικούς. Είναι πάθος και λατρεύεις να συνεχίζεις να το κάνεις. Για να παίζεις ζωντανά πρέπει να δημιουργείς μουσική, οπότε είναι ένας κύκλος που πραγματικά με ικανοποιεί, ειδικά αν αγαπάς τη δουλειά σου, και εγώ την αγαπώ τη δουλειά μου.

PhilmΚυκλοφορήσατε πέρυσι το ντεμπούτο άλμπουμ σας. Έναν χρόνο μετά, θα θέλατε να αλλάξετε κάτι σε αυτό;
Όχι. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό. Είμαι ικανοποιημένος με κάθε άλμπουμ που κάνω. Είναι επειδή αυτό το άλμπουμ σηματοδοτεί μια συγκεκριμένη περίοδο στη ζωή μου. Όταν ακούω κάποιο άλμπουμ, αυτό το άλμπουμ με πηγαίνει στην εποχή του. Είναι η εικόνα του εαυτού μου, πως ένιωθα, οι φίλοι που είχα, τα πράγματα που έκανα. Οπότε σηματοδοτεί μια περίοδο της ζωής μου, για την οποία είμαι πολύ χαρούμενος,  περήφανος και δεν θα άλλαζα τίποτα, όσον αφορά την εμπειρία του ήχου και της απόδοσης μου. Αυτή η απόδοση σηματοδοτεί μία περίοδο της ζωής μου.

Έχετε ξεκινήσει να δουλεύετε πάνω σε νέο άλμπουμ, ή μήπως είναι πολύ νωρίς;
Ναι, έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω στο νέο άλμπουμ. Έχουμε γύρω στα 13-14 καινούρια τραγούδια και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε 12. Όταν ολοκληρώσουμε αυτήν τη μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις.

Dave LombardoΠροηγουμένως ανέφερες τους Grip Inc. Κάνετε καθόλου σχέδια δεδομένης της απουσίας του Gus Chambers; Θα συνεχίσετε με το ίδιο όνομα;
Αυτό σχεδιάζω να κάνω. Πρόσφατα συνάντησα έναν τραγουδιστή. Το όνομά του είναι Casey Chaos, και προέρχεται από μια μπάντα που λέγεται Amen. Μίλησα μαζί του και μου αρέσει πραγματικά ο τρόπος που τραγουδάει. Διαθέτει αυτήν την punk έκφραση στα φωνητικά του και γνώριζε τον Gus Chambers. Ο Gus έχει πεθάνει βέβαια και γνώρισε κάποιους από του φίλους του Gus. Όλοι αυτοί έχουν το ίδιο μουσικό υπόβαθρο, οπότε ταιριάζει να τραγουδήσει με τη μπάντα. Αυτό που σκέφτομαι είναι να κάνουμε πρόβες με τους Grip Inc.  και πιθανότατα να δώσουμε κάποιες συναυλίες. Ο Jeff κάνει κάποια shows τώρα. Θα πειραματιστούμε λίγο και μετά, ίσως στο μέλλον να ηχογραφήσουμε ένα δίσκο. Αυτή τη στιγμή θέλω να βρεθώ με άλλους μουσικούς, να προβάρουμε και να κάνουμε κάποια shows, με τους  Grip Inc. και Philm να βρίσκονται στο ίδιο billing.

PhilmΑπ' ότι καταλαβαίνω το όνομα της μπάντας θα παρεμείνει το ίδιο.
Σίγουρα. Ναι, θα μείνει το ίδιο.

Θυμάσαι τίποτε από εκείνο το live στην Ελλάδα το 1997;
Ναι, θυμάμαι. Θυμάμαι ότι παίξαμε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Θυμάμαι ότι είχε παίξει και ο Bruce Dickinson. Άλλες μπάντες δεν θυμάμαι.

Ήταν και οι Megadeth εκεί, ως headliners.
ΟΚ. Το θυμάμαι εκείνο το βράδυ. Κάτι είχε συμβεί και έγιναν επεισόδια. Ο κόσμος ήταν τρελαμένος.

Δεν θυμάμαι να έγινε κάτι τέτοιο.
Κάτι έγινε με το λεωφορείο και ο κόσμος το αναποδογύρισε. Ήταν τρελό αυτό που συνέβη. Εγώ και ο Bruce Dickinson φυγαδευτήκαμε από το μέρος εξαιτίας του γεγονότος και φύγαμε πριν από οποιονδήποτε άλλον.

Dave LombardoΤέλος πάντων. Θα ήθελα να αναφερθούμε σε κάποιο άλλο θέμα. Πριν από μερικές εβδομάδες έφυγες από τους Slayer. Θα ήθελες να μας πεις κάτι γι' αυτό;
Τα ανέφερα όλα στη δήλωση που έκανα. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ελπίζω να το λύσουμε το θέμα, για τους οπαδούς και την ιστορία της μπάντας.

Πιστεύεις ότι η σχέση σου με τη μπάντα ήρθε στο τέλος της;
Δεν θέλω να το πιστέψω αυτό.

PhilmΑπ' ότι καταλαβαίνω δεν θες να αναφερθείς περισσότερο σ' αυτό το θέμα.
Όχι, όχι. Δεν μπορώ να πώ τίποτα περισσότερο. Απλά ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί.

Ξαναέγινες μέλος της μπάντας το 2002. Σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο σου στη μπάντα, ποιές είναι οι διαφορές και ποιά περίοδο προτιμάς περισσότερο;
Νομίζω πως η δεύτερη περίοδος ήταν καλύτερη. Πραγματικά την απήλαυσα. Ήμασταν πιο ώριμοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία και απολαύσαμε τη ζωή μας περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν όπου ήμασταν πιο νέοι. Μας πήρε κάποιο χρόνο για να ωριμάσουμε λιγάκι.

PhilmΜπορώ να σε ρωτήσω ποιό πράγμα σε ενόχλούσε περισσότερο στη πρώτη περίοδο;
Όπως σου είπα, ξεκινήσαμε πολύ νέοι οπότε για μένα η δεύτερη περίοδος ήταν καλύτερη.

Ποιά πιστεύεις ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου;
Υπήρξαν πολλές καλές στιγμές στη καριέρα μου. Υπήρξαν στιγμές στη καριέρα μου που ήταν απίθανες και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια από αυτές. Η πρώτη μου μπάντα και η πρώτη φορά που έπαιξα ζωντανά ήταν φανταστικές. Είχαμε παίξει στο σχολείο. Ήταν σπουδαίο πράγμα για εμένα γιατί όταν ήμουν νέος αυτή ήταν πολύ δυνατή εμπειρία. Μετά γνώρισα τον Kerry και τις πρώτες τρεις τέσσερις φορές κάναμε πρόβα στο σπίτι του πατέρα μου. Ήταν και αυτό απίθανο. Μετά υπογράψαμε συμβόλαιο. Όταν με τους Slayer συμμετείχαμε στους Big 4 με τους Metallica ήταν κάτι τεράστιο. Και τώρα με τη νέα μου μπάντα, τους Philm, με πραγματικά στενούς φίλους δηλαδή, πηγαίνουμε στην Ευρώπη. Είμαι ενθουσιασμένος, δεν μπορώ να περιμένω να βγω με αυτή τη μπάντα και να μοιραστώ με το κοινό την δύναμη που έχουμε.

PhilmΜια στιγμή που θα ήθελες να ξεχάσεις;
Θα πρέπει να το σκεφτώ αυτό.

Νομίζω ότι οι καλές στιγμές είναι περισσότερες απ' τις κακές.
Αυτό είναι αλήθεια. Δεν έχω κακές στιγμές στο μυαλό μου. Μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας μου ήταν όταν έπαιξα στο Lafayette Jazz Festival στο Παρίσι με άλλους σπουδαίους μουσικούς. Ήταν μια φοβερή στιγμή στη ζωή μου, γιατί σαν metal drummer πάντα θέλω να παίζω metal και rock και το να παίξω σε ένα jazz festival ήταν κάτι που πάντα ήθελα, να παίξω σε μία μπάντα διαφορετική από αυτό για το οποίο είμαι γνωστός.

PhilmΜε ποιόν μουσικό απήλαυσες περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια τη συνεργασία μαζί του;
Με τον Mike Patton. Ήταν ένας από τους καλύτερους συνεργάτες που είχα. Είναι ένα απίστευτος μουσικός, συνθέτης, φίλος, καλλιτέχνης και δημιουργός. Βρίσκεται μέσα σε όλα.

Τι να περιμένουμε από τις ζωντανές σας εμφανίσεις στην Ελλάδα;
Θα είμαστε τρεις μουσικοί. Ο Francisco Tomaselli παίζει με μία μπάντα που ονομάζεται War δέκα χρόνια. Παίζουν funk, άρα είναι ένας funk μπασίστας. Δεν είναι γνωστός σαν rock ή metal μουσικός, προέρχεται από μία εντελώς διαφορετική πλευρά της μουσικής. Αλλά γνωρίζει πως να παίξει με τον Dave Lombardo, ξέρει πως να παίξει μαζί με τη δύναμη που παίζω εγώ. Έπειτα έχουμε τον Gerry Nestler, ο οποίος είναι αυθεντικός με τον δικό του τρόπο. Έχει το δικό του ύφος. Είναι πολύ δυναμικός, μόνο αυτό έχω να πω. Είμαστε σαν ένα μεγάλο φορτηγό, ένα δυνατό φορτηγό. Θα είναι συναρπαστικά. Θα παίξουμε πολλά τραγούδια από το “Harmonic” όπως επίσης πιθανότατα και επτά νέα κομμάτια. Τα περισσότερα από αυτά θα έχουν φωνητικά, ίσως όμως κανά δυο να μην έχουν ακόμη. Αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μουσική. Είναι ένα power trio. Είναι μαγικό να έχεις τρεις μουσικούς και τρία όργανα.

PhilmΗ περιγραφή σου ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα και «προκλητική».
Ακούω μουσική, ακούω αυτά που ακούει ο κόσμος, πηγαίνω σε συναυλίες, βλέπω μπάντες να παίζουν. Ξέρω τι μου αρέσει. Ο κόσμος γουστάρει τους Slayer και εγώ λατρεύω τους Slayer. Ο κόσμος γουστάρει τους Fantomas και εγώ λατρεύω τους Fantomas, τους Kreator, τους Testament, όπως επίσης και άλλα πράγματα. Νόμίζω πως δεν κάνω λάθος. Θα σας αρέσει. Εάν σας αρέσει η heavy μουσική θα σας αρέσει.

Μας αρέσει η heavy μουσική σίγουρα.
Και σε μένα. Μπορείς να ακούσεις heavy μουσική στη κλασσική μουσική, μπορείς να ακούσεις heavy μουσική στο rock και σε μη metal είδη μουσικής. Δεν χρειάζεται να είναι γρήγορο για να είναι heavy. Στην jazz ακούς heavy στοιχεία, ακόμη και στο funk.

Dave LombardoΑυτό ήταν λοιπόν, Dave. Θα ήθελες να πεις κάτι πριν κλείσουμε;
Απλά δεν μπορώ να περιμένω να επισκεφθώ ξανά την Ελλάδα. Θυμάμαι την τελευταία φορά που ήμουν εκεί με τους Metallica το 2010 και οι οπαδοί ήταν εκπληκτικοί. Οι Έλληνες οπαδοί είναι πολύ παθιασμένοι και αγαπούν τη μουσική. Έτσι πιστεύω ότι θα είναι δύο συναρπαστικές ημέρες. Να σημειώσω ότι το drum set θα βρίσκεται στο εμπρός μέρος της σκηνής. Οπότε και οι τρεις μουσικοί θα βρίσκονται στο εμπρός μέρος της σκηνής και εάν βρίσκεσαι εκεί η μπότα μου θα είναι στο πρόσωπό σου.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, Dave.
Κι εγώ σ' ευχαριστώ.

Ο Dave Lombardo θα εμφανιστεί με τους Philm στο Second Skin στην Αθήνα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου.
  • SHARE
  • TWEET