Valia Calda

Homeland

Deep Mountain Records (2023)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 05/04/2024
Ελληνική παραδοσιακή ψυχεδελική jazz, με rock αλητεία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αυτός είναι ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος της μπάντας των αδερφών Ζιάρκα που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο. Σημειώστε και ένα EP του 2014. Το πενταμελές σχήμα τους ιδρύθηκε το 2013 με τον Νίκο στην κιθάρα (Theon Cross, Chelsea Carmichael, Moses Boyd) και τον κοντραμπασίστα Θοδωρή (Yazz Ahmed, Electric Litany). Συνοδοιπόροι τους τρεις καινοτόμοι και αναγνωρισμένοι μουσικοί, ο James Allsopp στο σαξόφωνο (Dr. John, Nostalgia77, Polar Bear), ο Sam Warner στην τρομπέτα (Riot Jazz, Ariwo) και ο ντράμερ Gaspar Sena (Alfa Mist, Maria Chiara Argirò).

Αντιγράφω από τους ίδιους: Το μότο του δίσκου ανήκει στον τραγουδοποιό Γιάννη Αγγελάκα από ένα παλαιότερο τραγούδι του ιστορικού γκρουπ Τρύπες κι αποτέλεσε το έναυσμα της δημιουργίας του "Homeland": "Πατρίδα μου είναι εκεί που μίσησα. Και με μισήσαν περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού".

Ο επαναπροσδιορισμός μιας ιδέας της μαμάς πατρίδας και της σύνδεσης της μετανάστευσης είναι η ιδέα πίσω από την μουσική των Valia Calda. Σύνδεση με δημοτικά τραγούδια της ελληνικής διασποράς, παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου και μια avant-garde ψυχεδελική jazz, όλα με πιο αλήτικη διάθεση και πολλούς αυτοσχεδιασμούς. O ήχος και τα κομμάτια προφανώς και παραπέμπουν σε εξαιρετικά μοντέρνες μουσικές που συναντάς σε μπάντες οπως οι black midi! Ναι υπάρχει και rock υποψία. Από την άλλη αυτές οι τεχνικές, τα μπλεξίματα και οι παραμορφώσεις σε κάνουν να απορείς αν είναι τονικό ή μη! Σε σημεία εμφανίζονται drones και θόρυβοι που θυμίζουν Earth. Τελικά απορείς και αναζητάς αν υπάρχει μελωδία ή όλα είναι της στιγμής. Αν τελικά αυτές οι ομορφιές είναι ψυχεδέλεια ή κάτι εξαιρετικά μεταμοντέρνο. Από την αρχή μέχρι το τέλος, το άλμπουμ συνοδεύεται από διαφορετικά μουσικά στυλ λοιπόν, αλλά μπορείς πανεύκολα να καταλάβεις ότι έχει πολλές επιρροές (τις ακούς ξεκάθαρα) που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια μουσική γαλήνη (αν και προσοχή τίποτα δεν το λες ήρεμο) που ενώνει εντυπωσιακά όλους τους τόνους και τις μελωδίες σε μια δημιουργική παραγωγή που μιλάει στην ψυχή. Ακούς εμπνευσμένες συνθέσεις παράδοξα δομημένες με μια πραγματική διαφορετικότητα από τα παραδοσιακά, χωρίς να καθίστανται δύσκολες και δύσπεπτες.

Καινοτομία μπορεί να μην υπάρχει. Οι τρομερές όμως συνθέσεις εντυπωσιάζουν. Θα εμφανιστούν σε λίγες μέρες, την Τρίτη στις 16 Απριλίου, στην Αθήνα. Αν καταλάβεις για τι μουσικούς μιλάμε και αν αγαπήσεις όπως του αρμόζει αυτόν τον δίσκο, μιλάμε για άχαστο live.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET