Biollante

J'Espère Que Tu Danseras Quelque Part

Trepanation Recordings (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/05/2022
​Το industrial / trip-hop alter ego των Non Serviam ντεμπουτάρει και σκιαγραφεί έναν βαρύ βηματισμό πάνω από τις αστικές μητροπόλεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

H ιδέα της δημιουργίας των Biollante γεννιέται σε μια ιστορία συντροφικής αλληλεγγύης και στοχοποίησης και φυλάκισης εξαιτίας πολιτικών δράσεων. O πυρήνας των ασταμάτητων ριζοσπαστών Non Serviam συνεργάζεται με την hip hop κολεκτίβα των Gobscrew, βρίσκοντας καταφύγιο στις αλληγορίες των kaijū ώστε να διοχετεύσει δηλητήριο και ιστορίες ωμής κοινωνικής πραγματικότητας. Αν το μπαρόκ, ηλεκτρονικό στοιχείο των Γάλλων θεωρείς πως έντυσε ανεπανάληπτα τις δυσαρμονίες και όρθωσε ηχητικά τείχη, τότε φαντάσου σχήματα όπως οι Death Grips, Dalek, clipping, IC3PEAK κ.ά. να τα αξιοποιούν ως χαλί.

Η ωμή, και συχνά άγουρη, προσέγγιση επαναφέρει στο προσκήνιο το εξουθενωτικό ανακάτεμα ηχοχρωμάτων των Γάλλων. Όμως, όταν σε κομμάτια όπως το "Biollante" ή το "Penser Les Plaies" συγκρατηθεί για να αφήσει τα φωνητικά να αναλάβουν δράση, αποκαλύπτει το όραμα της μπάντας. Βέβαια, το δεκάλεπτο "Le Monde Me Revient Crié" μοιάζει βγαλμένο από τις ηχογραφήσεις του "Le Cœur Bat" και έτσι οι Biollante δεν ηχούν εξωτικοί αλλά εξερευνητές. Το μεγάλο στοίχημα είναι το 20λεπτο φινάλε που ονομάζεται "Pourquoi Pas". Αν το αντιμετωπίσεις ως soundtrack μιας ταινίας, ή αν σκηνοθετήσεις εσύ τις εικόνες που πλάθουν οι ήχοι, θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Οι Biollante βρίσκουν άπλετο χώρο στο περιθώριο και εφορμούν από διαφορετική γωνία, πλησία όμως αισθητικά με το μήνυμα. Η παρακμή οριοθετείται, η καταστροφή αναπόφευκτη. Το μέλλον προμηνύεται ενδιαφέρον.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET