Beast In Black

From Hell With Love

Nuclear Blast (2019)
Από τον Σπύρο Κούκα, 07/02/2019
Το heavy/power συναντά το AOR, σε έναν δίσκο που εδραιώνει το hype των Beast In Black στη metal σκηνή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση και με το προ διετίας ντεμπούτο τους να γνωρίζει σημαντική επιτυχία, οι Beast In Black επιστρέφουν φέτος με το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ τους. Η μπάντα που ίδρυσε ο Anton Kabanen λίγο μετά την αποχώρηση του από τους Battle Beast, στην οποία ξεχωρίζει η παρουσία του Γιάννη Παπαδόπουλου (ex-Wardrum, Major Denial) πίσω από το μικρόφωνο, έδειξε από νωρίς πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα μεταλλικά δρώμενα της εποχής, αλλά και να ανανεώσει πιθανόν ένα ιδίωμα (βλέπε power metal) που ψάχνει καιρό να βρει σε νέους και παλιούς «ήρωες» τη χαμένη του αίγλη.

Δεν το κρύβω, το ντεμπούτο του νεοσύστατου τότε σχήματος με είχε βρει σχεδόν ενθουσιασμένο, τόσο με τις προοπτικές που άφηνε να διαφανούν όσο και με το τόσο κολλητικό, υπέρ του δέοντος catchy υλικό που περιείχε, ενώ η φωνή του Γιάννη Παπαδόπουλου είναι μια από τις πλέον αγαπημένες για τη δεκαετία που διανύουμε. Έτσι, και η νέα κυκλοφορία, εφόσον έκανε τα ίδια, βασικά πράγματα το ίδιο καλά, δεν υπήρχε περίπτωση να απογοητεύσει το διαρκώς αυξανόμενο κοινό της μπάντας, με το ερώτημα να τίθεται μάλλον ως προς το κατά πόσο θα εξελισσόταν ο ήδη υπάρχων ήχος σε κάτι πραγματικά συναρπαστικό.

Κρίνοντας καθαρά από το τελευταίο, είναι γεγονός πως το "From Hell With Love" δεν παρουσιάζει κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει, είτε από τους ίδιους, είτε από συγγενείς (βλέπε Battle Beast) και παρεμφερείς μπάντες του ιδιώματος τους. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και αυτό που κρίνεται σε κάθε κυκλοφορία και μετράει κατ’ ουσίαν δεν είναι το επίπεδο της πρωτοτυπίας και των καινοτομιών (πόσο μάλλον σε μια εποχή που πλέον έχουν παιχτεί σχεδόν τα πάντα και σε ένα είδος που τρέφεται από την αναπαραγωγή των κλισέ του) αλλά η τραγουδοποιία καθεαυτή.

Για να είμαστε, λοιπόν, δίκαιοι, οι Beast In Black κυκλοφορούν ένα άλμπουμ που περισσότερο εδραιώνει το hype που έχουν δημιουργήσει, παρά τους πάει παραπέρα σε οποιοδήποτε βαθμό. Και πάλι, το songwriting μοιάζει στοχευμένο και δεδομένα πιασάρικο, οι «τσιχλοφουσκέ» μελωδίες δίνουν και παίρνουν και αποτελούν ένοχη απόλαυση και, πάνω απ’ όλα, η φωνάρα του Παπαδόπουλου αποτελεί τον πρώτο, τον τελευταίο και, σίγουρα, το σημαντικότερο λόγο για να ασχοληθεί κανείς με το δίσκο.

Πάνω-κάτω, δηλαδή, ότι ίσχυε και για το ντεμπούτο, απλά με το μελωδικό (πες τον και hard rock ή ακόμη και AOR) χαρακτήρα να έχει πάρει τα ηνία για τα καλά και με ελάχιστα heavy/power ξεσπάσματα (όπως στο "Repentless" με την εναρκτήρια κραυγή του Παπαδόπουλου και τον ψευδο-επικό χαρακτήρα, το "This Is War", αλλά και το καταληκτικό "No Surrender") να προσπαθούν να κρατήσουν τις όποιες ισορροπίες.

Από την άλλη, η πλειονότητα των συνθέσεων του άλμπουμ έχει τη στόφα ενός wannabe επιτυχούς σύγχρονου single, από τα ήδη γνωστά "Die By The Blade" (καμία σχέση με το έπος των Omen από το "Battle Cry") και "Sweet True Lies" (πολύ θα ήθελαν οι Bon Jovi να γράφουν ακόμη έτσι), στο back-to-the-'80s ομότιτλο και το μπαλαντοειδές "Oceandeep" (κάπου μεταξύ των παλιών Stratovarius και Scorpions). Κοινώς, αξιοποιώντας τα γνωστά συνθετικά ταλέντα του Kabanen εντός των αναμενόμενων προδιαγραφών που έχει ορίσει ο ίδιος με τις δουλειές του, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που μπορεί να προσδιοριστεί αρκετά γενικευμένα και να παραλληλιστεί με το ηχητικό αντίστοιχο των ‘80s Europe με heavy/power στεροειδή.

Οφείλουμε να κρίνουμε κάθε τι με βάση αυτό που είναι και στα πλαίσια που ο ίδιος του ο δημιουργός θέλει - και μπορεί - να κινείται. Έτσι, έπειτα από πέντε (τρεις με τους Battle Beast και δύο με τους Beast In Black) πλέον δίσκους, το συνθετικό ύφος του Φινλανδού κιθαρίστα είναι γνωστό και ήδη κοινά αποδεκτό, με τις δουλειές του να φέρνουν κόσμο πιο κοντά στο σκληρό ήχο (και να αποτελούν μια όμορφη εισαγωγή στα heavy metal χωράφια), μπορώντας να ακουστούν ευχάριστα από τους περισσότερους, κάτι που ισχύει στο απόλυτο και για το "From Hell With Love".

 

  • SHARE
  • TWEET