Autarkh III

Roadburn Redux 2021

Roadburn Records (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 18/04/2022
Το (ακόμη πιο πειραματικό) alter ego των contemporary metallers Autarkh αποκαλύπτεται στο ευρύ κοινό αφήνοντας υποσχέσεις με την ambient οπτική του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ελπίζω να μην ξέχασες κιόλας τους Autarkh, το avant-garde black metal σχήμα που κυκλοφόρησε το 2021 το συγκλονιστικό ντεμπούτο του, "Form In Motion". Αναδυόμενο μέσα από τις στάχτες των Dodecahedron, το νεοσύστατο κουαρτέτο επέφερε μια εντυπωσιακή σύζευξη ανάμεσα στον ηλεκτρονικό ήχο και το δυσαρμονικό extreme metal, δημιουργώντας μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του χώρου, για το έτος του, και όχι μόνο. Το βάθος όμως της έμπνευσης του σχήματος, δεν σταμάτησε εκεί.

Στο μεγαλεπίβολο εγχείρημα του Roadburn Redux, όπου το φεστιβάλ επαναπροσδιόρισε τους κανόνες του livestream, οι Autarkh κέρδισαν τις εντυπώσεις με δύο εμφανίσεις. Η πρώτη, επιβεβαίωσε σε ζωντανό πλαίσιο το μέγεθος της άποψης και του "Form In Motion". Η δεύτερη όμως, απέδειξε πως πάντα υπάρχει η δυνατότητα προέκτασης των ορίων της πρωτοπορίας. Ως τρίο, με το όνομα Autarkh III, το σχήμα παρουσίασε μια αποδομημένη πτυχή συνθέσεων του ντεμπούτου του. Οι τέσσερις συνθέσεις που απαρτίζουν την εν λόγω εμφάνιση, η οποία θα κυκλοφορήσει επίσημα αυτές τις ημέρες σε ψηφιακή μορφή και CD/DVD, ανέδειξαν το διαστημικό, ambient/drone στίγμα του συγκροτήματος, ρίχνοντας τις ταχύτητες (και τα distortion) σε riffs, leads και beats, αποτελώντας τη μαύρη τρύπα στη λευκή οπή του alter ego τους.

Ο Αντώνης στην ανταπόκρισή μας το είχε θέσει τέλεια. «Δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να παρουσιάσουν έστω κάτι αντίστοιχο». Οι Autarkh III δεν αντιλαμβάνονται τον πειραματισμό ως αυτοσκοπό, κάτι που μαρτύρησε και η συνέντευξή που μου παραχώρησε ο ιθύνων νους, Michel Nienhuis. Το «εναλλακτικό timeline» του "Roadburn Redux 2021", το καθιστά σαφές με έμφαση στη λεπτομέρεια. Η εσωστρέφεια κάνει την εμφάνισή της, ενώ οι Autechre και Aphex Twin βγαίνουν ακόμη περισσότερο στην εμπροσθοφυλακή. Το ανανεωμένο "Lost In Sight" μετατρέπει τα ηχητικά σήματα κατατεθέν της πρωτότυπης σύνθεσης σε σύνορα εντός των οποίων οι δομές αλλοιώνονται, δίνοντας τη θέση τους στον αυτοσχεδιασμό. Η ατέρμονη πνευματική αναζήτηση συναντά την κάθαρση και την ανάπαυση στο κενό.

Η κορυφαία στιγμή της εμφάνισης δεν είναι παρά το χάσιμο στο "Cyclic Spectrum". Οι Autarkh III, συνεχίζουν το φιλοσοφικό τους φλερτ με τη μη γραμμικότητα του χρόνου και σε αυτήν τους τη μορφή. Παρά το γεγονός πως βόμβοι και μπάσες συχνότητες εκλείπουν, δίνοντας τη θέση τους σε πιο μελωδικές και ήπιες δυσαρμονίες, ο πυρήνας μένει αναλλοίωτος, ασκώντας την αναμενόμενη ψυχολογική πίεση που χαρακτηρίζει την ακρότητα της φύσης του σχήματος. Βέβαια, το σετ των Autarkh III όφειλε να αποτυπώσει και την ικανότητά τους στη ριζική δημιουργία.

Τα τελευταία έντεκα λεπτά του "Roadburn Redux 2021" παρουσίασαν μια ανανεωτική πλευρά για την μπάντα. Το "Tijd Van Onbehagen" δεν αποτελεί μια επαναδιατύπωση της γλώσσας των Autarkh. Βασισμένο στην ομότιτλη συλλογή δοκιμίων του Ολλανδού φιλοσόφου Ad Verbrugge, το κομμάτι αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον του συγκροτήματος με τον μινιμαλιστικό μεν, πολυεπίπεδο δε, ambient πειραματισμό του. Όταν προς το φινάλε, περιπλέξει περαιτέρω τα ηχοτοπία του, τότε οι μνήμες των σχετικών περασμάτων από τους Dodecahedron (μια μπάντα που θα αποθεώνω όπου σταθώ) επανέρχονται.

Κατά μια έννοια, οι Autarkh III συγχρονίζονται με την contemporary metal version τους. Η φιλοσοφία τους παραμένει επί της ουσίας ίδια, ενώ η καθαρή απόδοση (και εξαιρετική ηχογράφηση) των εναλλακτικών μορφών των κομματιών τους δεν ηχεί ημιτελής, ούτε βεβιασμένη. Τα 42 αυτά λεπτά, αν και κινούμενα σε παράλληλη τροχία, στέκουν επίσης αυτόνομα. Η δυαδικότητα υφίσταται ευδιάκριτη, ενώ η κιθαριστική προσέγγιση παραμένει ενδιαφέρουσα, παρά τον περιορισμένο της ρόλο.

Με το σχήμα να αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου την προσεχή Πέμπτη στo Paradox του Tillburg στα πλαίσια του φετινού Roadburn, η οπτικοακουστική υπενθύμιση του ξεχωριστού του σετ αυξάνει την προσμονή για μια δια ζώσης ανταμοιβή. Σε κάθε περίπτωση, μην προσεγγίσετε αυτό το έργο ως μια δεσμευτική ηχητική πρόταση, αλλά ως ένα συνεκτικό, και κυρίως συνεπές, ταξίδι στον χρόνο, τόσο τον κοινωνικό, όσο και τον ψυχολογικό. Η καθημερινότητα επιζητά τέτοια ξεσπάσματα, και η καλλιτεχνική πρόοδος οφείλει να μην αφήνει πόρτες κλειστές και να τολμά. Οι Autarkh III είναι άξιοι εκφραστές αυτής της άποψης.

  • SHARE
  • TWEET