Επιστήμονες καταγράφουν τα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική

Τα δεδομένα μετατράπηκαν σε διαδραστικό ηχητικό χάρτη

22/04/2020 @ 08:52

Η μουσική αποτελούσε πάντα μέρος της κουλτούρας κάθε λαού και πραγματικά όπου υπήρξε ανθρώπινος πολιτισμός υπήρξε και μουσική. Το αποτέλεσμα σε ηρεμεί και προκαλεί ποικίλα συναισθήματα σε όποιον ακούει κάποιο μουσικό κομμάτι. Αυτή είναι η δύναμή της μουσικής. Eίναι τόσο σημαντική για μας σήμερα που υπάρχει παντού - στον ψυχαγωγικό και στον οικονομικό τομέα - όπως σε αυτή τη στοιχηματική σελίδα, όπου μπορεί κανείς να βρει μεταξύ άλλων και πληροφορίες για ειδικά στοιχήματα μουσικής.

Η μουσική μας προκαλεί το ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους, όμως πάντα η κοινή συνισταμένη όλων είναι η ψυχολογική επίδραση της. Είτε κάποιος ακούει μουσική επειδή του αρέσει, είτε με σκοπό να παίξει στοίχημα, όπως αναφέρεται σε αυτό το άρθρο, τα κίνητρα του είναι καθαρά ψυχολογικά και σχετίζονται με την αγάπη του για αυτήν.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μία έρευνα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σε δείγμα 2.500 ατόμων. Σκοπός ήταν να καταγραφούν όλες οι πιθανές συναισθηματικές αντιδράσεις από διάφορα είδη μουσικής. Οι ειδικοί θέλησαν να αναλύσουν πώς η μουσική δημιουργεί συναισθήματα και πώς ακριβώς λειτουργούν οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού και η ψυχική υγεία.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν ορισμένα συγκεκριμένα συναισθήματα, που ουσιαστικά όμως περιγράφουν υποκειμενικές και αφηρημένες έννοιες, όπως: ανυπομονησία, παράπονο, ενόχληση, ανησυχία, επίτευγμα, θλίψη, ομορφιά, ερωτισμός, ονειροπόληση, διασκέδαση και χαρά. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς διαφορετικά ήταν αντίστοιχα και τα είδη μουσικής που επιλέχθηκαν στην κάθε περίπτωση, και η μόνη προφανής και εύκολη κατηγοριοποίηση είναι ενδεχομένως ανάμεσα σε αρνητικά και θετικά συναισθήματα.

Παρότι τα αποτελέσματα γενικά είναι πραγματικά δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν, η μελέτη κατάφερε να καταγράψει μία σειρά συναισθηματικών καταστάσεων τις οποίες αισθάνεται όποιος ακούει μουσική. Τα συναισθήματα αποτελούν ούτως ή άλλως μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία για να μπορέσει κανείς να τα κατανοήσει και να τα καταγράψει.

Η δυσκολία στην επεξεργασία των δεδομένων
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μετατράπηκαν σε ένα διαδραστικό ηχητικό χάρτη. Ο χάρτης αυτός προσφέρει τη δυνατότητα μετακίνησης σε οποιοδήποτε μέρος της καταγραφής για να διαπιστώσει κανείς πόσο παρόμοια ή διαφορετικά είναι τα συναισθήματά του κάθε ατόμου με βάση τη μουσική που ακούει τη δεδομένη στιγμή. Για τη δημιουργία του χάρτη αυτού προσδιορίστηκαν διάφορες παράμετροι και έγινε χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για την ταξινόμηση και γενικότερα την επεξεργασία του συνόλου των δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις ψυχολογικής και ψυχιατρικής θεραπείας, ενώ και τεχνολογικά είναι εφικτό οι εφαρμογές μουσικής να δημιουργήσουν πιο αποδοτικούς αλγορίθμους για την επιλογή των μουσικών κομματιών που ταιριάζουν στον καθένα από εμάς. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως ο φόβος αποτελεί το πιο αντικειμενικό συναίσθημα. Για παράδειγμα, το κλασικό μουσικό κομμάτι από την ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία» δημιούργησε τόσο στους Κινέζους, όσο και στους Αμερικανούς που υποβλήθηκαν στην έρευνα το συναίσθημα του φόβου, σε τεράστιο ποσοστό. Ο φόβος φαίνεται πως είναι λοιπόν το συναίσθημα που είναι πιο εύκολο να προσδιοριστεί, γιατί σε αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις οι αντιδράσεις ήταν πολύ διαφορετικές, πολύ υποκειμενικές τις περισσότερες φορές, γεγονός που κάνει δύσκολη τη δημιουργία συγκεκριμένων προτύπων . 

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η μουσική διαθέτει μεγάλη ποικιλία και μπορεί να προκαλέσει κάθε λογής συναίσθημα, το οποίο είναι κατά βάση υποκειμενικό. Έτσι, ακόμη φαίνεται πολύ δύσκολο για την επιστήμη να εξετάσει με ποιον ακριβώς τρόπο ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται προσωπικά τη μουσική.

Photo by Mohammad Metri on Unsplash

  • SHARE
  • TWEET