Grand Magus, Battleroar @ Κύτταρο 22/09/12

Από τον Κώστα Πολύζο, 24/09/2012 @ 14:57
Το παραδοσιακό / επικό metal ανέκαθεν είχε την τιμητική του μεταξύ των Ελλήνων οπαδών του σκληρού ήχου και αν και καταφθάνοντας στο Κύταρρο τρόμαξα αρχικά από τον λίγο κόσμο που βρισκόταν εκεί, μέχρι να εμφανιστούν οι Grand Magus στη σκηνή ο χώρος είχε σχεδόν γεμίσει.

Battleroar

Το πρόγραμμα τηρήθηκε ευλαβικά και στι 21:00 ακριβώς οι Battleroar εμφανίστηκαν στη σκηνή. Το ότι θα τραγουδούσε μαζί τους ο Gerrit Mutz των Sacred Steel ήταν γνωστό και αυτό που έμενε ήταν να δούμε πόσο καλά θα έδενε με την υπόλοιπη μπάντα, όπου τελικά κρίνοντας από το αποτέλεσμα δεν εμφάνισαν κάποιες χτυπητές αδυναμίες. Χωρίς πολλά-πολλά και για 50 λεπτά μας παρουσίασαν τις επικής κατεύθυνσης συνθέσεις τους, επικεντρώνοντας κυρίως στο τελευταίο τους άλμπουμ. Μεταξύ άλλων, ακούσαμε και ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι από την επερχόμενη δουλειά τους, και μπορώ να πω πως με την απόδοσή τους δίκαια κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου. Ωραία προσθήκη το βιολί, αλλά θέλω καλύτερη σκηνική παρουσία από αυτούς στο μέλλον.

Setlist: Hyrkanian Blades/ Siegecraft / The Wrathforge / Dragonhelm / The Poisoned Well / Victorious Path / Finis Mundi / Battleroar / War Gods Of Metal

Grand Magus

Όμως, όπως είναι λογικό, ο κόσμος ανυπομονούσε να δει τους Σουηδούς, οι οποίοι δικαιολόγησαν αυτή την ανυπομονησία κατά το ήμισυ και θα καταλάβετε πιο κάτω τον λόγο. Τα φώτα λοιπόν σβήνουν, από τα ηχεία ακούγεται το "Anvil Of Crom" από το soundtrack του "Conan The Barbarian" (του 1982 φυσικά και όχι της περσινής μούφας) και οι Magus εμφανίζονται στη σκηνή. Βγάζοντας φοβερή ενέργεια και αποδίδοντας καταπληκτικά τα τραγούδια τους, ανάγκασαν τον κόσμο να συμμετάσχει 100% στο live, είτε τραγουδώντας είτε χορεύοντας. Οι Magus είναι η ζωντανή αποδέιξη ότι τρία άτομα μπορεί να γεμίσουν τη σκηνή και τι σημαίνει πραγματικά «power trio». Ο «νέος» Witt ήταν ωραίος , o Fox κρατούσε υποδειγματικά τον ρυθμό με τις φοβερές μπασογραμμές του και ο JB ήταν απλά θεούλης, ανταποκρινόμενος πλήρως στον απαιτητικό ρόλο του τραγουδιστή / lead κιθαρίστα (καλά, για το νέο look τι να πει κανείς... πολύ μπροστά).

Grand Magus

Ο συνδυασμός των τραγουδιών, του καλού ήχου και της απόδοσης της μπάντας εκτίναξαν την ποιότητα του live σε δυσθεώρητα ύψη. Επικεντρώθηκαν κυρίως στην μετά-"Iron Will" εποχή, αλλά όχι όσο θα περιμέναμε στο τελευταίο άλμπουμ. Κακός χαμός και μόνο σε τραγουδάρες όπως τα "King Slayer", "Like The Oar Strikes The Water" και "Ravens Guide Our Way". Πιο doom σκηνικά στο "Nine", αλλά τελείως epic στο "The Hunt". Όμως η καλύτερη στιγμή της συναυλίας ήταν το "Hammer Of The North" και δεν νομιζω πως κανείς παρευρισκόμενος θα διαφωνήσει μαζί μου. Απίστευτο sing-along από τον κόσμο το οποίο με έκανε να ανατριχιάσω, αλλά με το που τελείωσε και αφού μας ευχαρίστησε ο JB, ακούστηκε το «thank you good night» και όλοι κοιτάγανε τα ρολόγια τους. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Μόνο 50 λεπτά κανονικό set; Τα "Valhalla Rising" και "Iron Will" στο encore αποτέλεσαν και τα τελευταία και ο κόσμος έχει μείνει μπερδεμένος. Καταπληκτική εμφάνιση, αλλά μικρή σε διάρκεια.

Grand Magus

Δεν καταλαβαίνω πώς μια μπάντα, πάνω στα ντουζένια της, βγάζει headline έμφανιση με σκάρτα 70 λεπτά. Ξέρω πως δεν είναι σε περιοδεία αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να τιμήσεις όσους -σε αυτή την πραγματικά δύσκολη εποχή- έδωσαν χρήματα για να σε παρακολουθήσουν και το λιγότερο θα πρέπει να υπάρξει κάποια εξήγηση από την διοργανώτρια εταιρεία ή ακόμη και από το ίδιο το συγκρότημα.

Αν οι Grand Magus παίζανε τρία-τέσσερα τραγούδια ακόμη θα μιλάγαμε για ένα συγκλονιστικό live, αλλά με τόσης μικρης διάρκειας set δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και να μην πούμε πως απογοητευτήκαμε. Άντε με το καλό να μας ξανάρθετε λοιπόν, αλλά μάγκες ...παίξτε λίγο παραπάνω την επόμενη φορά.

Grand MagusSetlist:

King Slayer
Like The Oar Strikes The Water
Raven Guides Our Way
Sword Of The Ocean
Nine
I The Jury
The Shadow Knows
Silver Into Steel
The Hunt
Hammer Of The North
-------------
Valhalla Rising
Iron Will

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET