Dub Incorporation, One Drop Forward @ Block 33 (Θεσσαλονίκη), 11/12/10

Από τον Γιάννη Βόλκα, 14/12/2010 @ 13:14
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Σαββατοκύριακα έφτασε στο τέλος του. Τώρα που η κούραση, η υπερένταση και το hangover πέρασαν, το μόνο που έμεινε είναι οι ευχάριστες αναμνήσεις. Αποκορύφωμα η εμφάνιση των Dub Incorporation στο Βlock 33 το βράδυ του Σαββάτου.

Ξεχείλισε από κόσμο το party της One Step Forward, με djs και visual projections να συνοδεύουν τα συγκροτήματα. Λίγο μετά την άφιξή μας στο χώρο, οι βετεράνοι της ελληνικής σκηνής One Drop Forward βρίσκονταν on stage. Το κατάμεστο club φυσικά δεν τους δημιούργησε κανένα άγχος, αφού η έντονη συναυλιακή δραστηριότητα τους έχει δώσει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να ανταπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Με κλασικούς reggae ρυθμούς και την καθοδήγηση του frontman Stefanatty έφεραν την πρώτη κινητικότητα στα πόδια μας, αφού η διάθεση για party ήταν έκδηλη από νωρίς. Στα θετικά η φωνή της Sistah Sofia, ίσως η καλύτερη του χώρου, που όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει, αλλά συχνά ξεπερνά αντίστοιχες του εξωτερικού.Όλοι όμως ήμασταν εκεί για να υποδεχτούμε την παρέα από το Saint-Étienne σε άλλη μια εμφάνιση που εξαρχής φαινόταν ότι θα ήταν θριαμβευτική. Από τη στιγμή που οι Γάλλοι ανέβηκαν στη σκηνή, και για λιγότερο από δυο ώρες, ένα κατάμεστο club βρισκόταν σε ντελίριο ενθουσιασμού, παρά το συνωστισμό, λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Δεν υπήρχε χρόνος όμως για παράπονα, μόνο όρεξη για διασκέδαση.

Η σκηνή ήταν διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, με όλα τα όργανα στο πίσω μέρος, ώστε να αφήνει τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο στους δυο τραγουδιστές του συγκροτήματος να δίνουν το show τους. Ο Hakim "Bouchkour" Meridja και ο Aurélien "Komlan" Zohou είναι γνωστό ότι αποτελούν τα «δυνατά χαρτιά» του σχήματος και το απέδειξαν για άλλη μια φορά και στην πράξη. Καταπληκτικός συνδυασμός φωνητικών, άψογος συγχρονισμός και απίστευτη ερμηνεία. Ο πρώτος ανέλαβε την πιο ethnic-world πλευρά των κομματιών, ενώ ο δεύτερος τη reggae/dub. Στις ελάχιστες στιγμές που ο ένας εκ των δυο τραγουδούσε μόνος του, ο άλλος αναλάμβανε τα κρουστά, δείχνοντας την έλλειψη ανάγκης για ξεκούραση, όσο ενεργητικοί και αν ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Στην κυριολεξία οι δυο frontmen μας έσερναν από τη μύτη, γεγονός που φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο στο "Jump Up Again", όπου περισσότερα από χίλια άτομα πήγαιναν δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω, αδιαφορώντας για τη μη ύπαρξη χώρου.

Φυσικά αν μας ζητηθεί μια εικόνα από την εμφάνιση του Σαββάτου, αυτή θα είναι αναμφίβολα οι δυο τραγουδιστές αγκαλία να μας δίνουν το ρυθμό, χοροπηδώντας και αυτοί μαζί μας. Θα ήταν άδικο όμως να μην αναφερθούμε και στο υπόλοιπο συγκρότημα, το οποίο, αν και πιο χαμηλών τόνων, έφερε εις πέρας στο 100% το μουσικό τμήμα.

Λόγω της ατμόσφαιρας της βραδιάς μου είναι αδύνατο να θυμηθώ τη σειρά των κομματιών. Ακούστηκαν πάντως όλες οι μεγάλες επιτυχίες των Γάλλων, όπως τα "My Freestyle", "Rude Boy", "Murderer", "Metissage", "Day After Day", καθώς και ορισμένα από τον, ισάξιο με τους παλαιότερους, φετινό δίσκο τους, "Hors Contrôle". Δυστυχώς, τα αγαπημένα μου "Life" και "No Doubt" έλειπαν, γεγονός αναμενόμενο, αφού και τα δύο έχουν guest συμμετοχές.

Τη φετινή χρονιά είχαμε τη χαρά να δούμε στη χώρα μας ζωντανά και πάλι πολλά και μεγάλα ονόματα. Ένα από αυτά, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα dub/reggae συγκροτήματα, είναι οι Dub Incorporation και η εμφάνιση τους χαρακτηρίζεται εύκολα ως μια από τις καλύτερες συναυλίες του 2010.

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET