Athens Open Air: Μια δεύτερη γνώμη

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 19/07/2004 @ 11:07
Οι πρώτες φήμες για την διοργάνωση του Open Air είχαν ακουστεί αρχές Φεβρουαρίου με ονόματα όπως οι Katatonia / Haunted και στην συνέχεια προσθέτονταν groups όπως Motorhead, In Flames και Anthrax (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό στους οπαδούς. Δύο metal φεστιβάλ είχαν να γίνουν από το 1997 και πολύς κόσμος ήταν σε δίλημμα σε πoιο από τα 2 (Rockwave - Athens Open Air) θα έδινε το παρόν.

Ως τόπος της συναυλίας είχε ανακοινωθεί η παραλία του Αλίμου. Προηγούμενη εμπειρία φεστιβάλ σε παράλια υπήρχε με το Rockwave '98 στην πλαζ Φρεατίδας. Όσοι είχαν παρευρεθεί θυμούνται ότι τα προβλήματα της σκόνης είχαν ταλαιπωρήσει τους οπαδούς, δημιουργώντας απορίες για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα στον Άλιμο.

Περίπου 1 μήνα πριν την διεξαγωγή του υπήρξε η ανακοίνωση ότι ο χώρος άλλαξε και θα πραγματοποιείτο στο Κατράκειο Νίκαιας. Σχετικές αφίσες είχαν τυπωθεί και 10 ημέρες πριν τις 5 Ιουλίου, άλλαξε ξανά ο χώρος και οριστικοποιήθηκε η παραλία του Αλίμου. Πληροφοριακά, στις 5 Ιουλίου στο Κατράκειο υπήρχε φεστιβάλ κομματικής παράταξης με εκτελεστές όπως τους Τσακνή, Ζιώγαλα κα. Για άλλη μια φορά (!) επαναλήφθηκε το φαινόμενο να προτιμάται να δίνονται οι χώροι στους εγχώριους σταρ, τους οποίους τους έχουμε δει αμέτρητες φορές, παρά σε κάτι καινούριο. Ελπίζω τυχόν συγκροτήματα που θέλουν να έρθουν στο τέλος του καλοκαιριού να μην ακυρωθούν με την δικαιολογία ...‘‘ο Λυκαβηττός είναι κλεισμένος, τον έχει ο Χ Ψ’’ (μην πούμε ονόματα και γίνουμε κακοί).

Η πρώτη ακύρωση στο line up έγινε με τους Hatebreed για λόγους υγείας του Jamey Jasta ενώ φήμες είχαν ακουστεί για τους Heaven Shall Burn ως αντικαταστατές τους. Παραμονή του φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί μεγάλο party με την παρουσία των περισσότερων group αλλά λόγω των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Euro 2004 τα group δεν μπόρεσαν (!) να παρευρεθούν λόγω της κίνησης που επικρατούσε στους δρόμους.

Η ώρα έναρξης ήταν 16:45 με τους Circle II Circle να ανοίγουν το φεστιβάλ. Φτάνοντας στο Άλιμο γύρω στις 18:00 πιστεύαμε ότι θα είχε αρχίσει να παίζει το δεύτερο group, όμως διαπιστώσαμε ότι τίποτα δεν είχε ξεκινήσει. Ακόμα γινόταν sound check με roadies, τεχνικούς, ηχολήπτες να προσπαθούν να ρυθμίσουν τον ήχο. Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι το sound check επρόκειτο να ξεκινούσε νωρίς το πρωί αλλά αντί αυτού ξεκίνησε στις 15:30 με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη του φεστιβάλ.

Παρατηρώντας τον χώρο είδαμε ότι η παράλια είχε χωριστεί στα δυο με μια πολύ πρόχειρη κατασκευή, με το ένα κομμάτι να είναι ελεύθερο στους λουόμενους και το άλλο κομμάτι για την συναυλία.

Τα stands ήταν ελάχιστα με τον πλέον γραφικό χαλβά Φαρσάλων να προκαλεί θυμηδία, ενώ η σκηνή ήταν αρκετά μικρή για το μέγεθος του φεστιβάλ και τα μηχανήματα δεν φαινόταν τα καταλληλότερα -όπως αποδείχτηκε περίτρανα στην συνεχεία- να καλύψουν τις ηχητικές ανάγκες των group. Δεν υπήρχαν τουαλέτες, ούτε χώρος για πρώτες βοήθειες, ενώ για backstage ούτε λόγος. Το μεγαλύτερο πρόβλήμα όμως ήταν η σκόνη που δημιουργείτο από την κίνηση των περίπου 3500 οπαδών με αποτέλεσμα από τη μια να μην βλέπεις στην σκηνή και από την άλλη να έχεις προβλήματα από την σκόνη.

Με τα πολλά οι The Haunted πήραν την θέση τους επί σκηνής περίπου στις 19:00 και αμέσως διαπιστώθηκε ότι ο ήχος ήταν ο χειρότερος που θα μπορούσε να ακουστεί. Περισσότερα για την εμφάνιση των group μπορείτε να διαβάσετε στην κριτική του Θοδωρή Μηνιάτη.

Όλα τα group έκαναν επί σκηνής τα παράπονα τους για τον ήχο και συνεχεία έκαναν προτροπές / παρατηρήσεις στους ηχολήπτες να ανεβάσουν την ένταση του ήχου, ενώ την ώρα που έπαιζαν οι The Haunted οι τεχνικοί έψαχναν να βρουν μικρόφωνο που να λειτουργούσε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήχου / σκόνης, τα group προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σεβόμενοι τους οπαδούς που περίμεναν τόσες ώρες. Άλλοι τα κατάφεραν καλύτερα (The Haunted / Motorhead) και άλλοι (Circle II Circle / Sentenced) όχι τόσο. Οι Motorhead έπαιξαν καθαρά για περίπου 1 ώρα, ενώ αναγκάστηκαν να βγάλουν από το set list 4 κομμάτια λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε ο Lemmy με την σκόνη.

Οι Dimmu Borgir δεν εμφανίστηκαν με τη δικαιολογία από την μία ότι έπρεπε να προλάβουν την πτήση τους και από την άλλη το ότι δεν υπήρχε χώρος για να προετοιμαστούν (να φορέσουν το make up για το show). Επίσης είχε ανακοινωθεί ότι η Doro θα εμφανίζονταν ως special guest αλλά βλέποντας την κατάσταση προτίμησε να μην εμφανισθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες το κοινό συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πέρα από μερικά "γαλλικά" προς τους διοργανωτές και μερικά αντικείμενα προς την σκηνή δεν σημειώθηκε τίποτα χειρότερο. Την ίδια ώρα στο Θέατρο Πέτρας η συναυλία των Cypress Hill διακόπηκε λόγω εκτεταμένων επεισοδίων. Η συναυλία των Motorhead τελείωσε στις 12:45 και έτσι έλαβε τέλος η πρώτη και μοναδική μέρα του Open Air.

To πρωί της Τρίτης, το forum του επίσημου site της διοργάνωσης είχε πάρει φωτιά από τους αγανακτισμένους οπαδούς. Οι φήμες για ακύρωση έδιναν και έπαιρναν και περίπου στις 11 το πρωί πληροφορηθήκαμε, όχι πάντως από την εταιρεία, ότι η δεύτερη ημέρα αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους.

Σιγά σιγά περισσότερες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές. Κανένα συγκρότημα δεν είχε πληρωθεί με τα συμφωνηθέντα, δεν είχαν προνοήσει οι διοργανωτές την μεταφορά των group από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο. Για παράδειγμα οι Anthrax μεταφέρθηκαν με ταξί από το αεροδρόμιο.

Σωστά ακυρώθηκε η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ. Παρόλη την διάθεση που υπήρχε (!) από τα group, όπως δήλωσαν στις επίσημες ιστοσελίδες τους, ούτε ο χώρος ούτε η υποδομή ήταν η κατάλληλη για το φεστιβάλ. Θα υπήρχαν και πάλι καθυστερήσεις όπως και μεγάλη πιθανότητα κάποια από τα μεγάλα group (Anthrax / In Flames) να ακύρωναν την εμφάνιση τους. Επίσης τίποτε δεν διασφάλιζε ότι δε θα δημιουργόντουσαν προβλήματα από τους οπαδούς.

Εν κατακλείδι, είναι κοινή ομολογία ότι ήταν το χειρότερο φεστιβάλ που έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα. Είναι εύκολο να ρίξεις το φταίξιμο στην Omicron Music και να πεις τα χειρότερα γι αυτήν. Η επίσημη ανακοίνωση που έβγαλε η εταιρεία δεν κάλυπτε απόλυτα την κατάσταση. Αναφέρει ότι η συνεχείς αλλαγές στον χώρο διεξαγωγής δεν τους έδωσαν τον απαιτούμενο χώρο για την καλύτερη διοργάνωση. Από την άλλη όταν παίρνεις την απόφαση να διεξάγεις τέτοιο μεγάλο φεστιβάλ, πρέπει να έχεις προνοήσει για όλες τις παραμέτρους. Το κακό είναι ότι δεν λαμβάνεται ποτέ υπόψιν η προηγούμενη εμπειρία από παρόμοιες διοργανώσεις άσχετα εάν τις έχει διοργανώσει άλλη εταιρεία. Ο χώρος που κινούνται οι εταιρείες είναι μικρός και όλοι ξέρουν το πώς κινούνται τα νήματα για να γίνει ένα αξιοπρεπές φεστιβάλ.

Τα νέα για την ακύρωση και τα προβλήματα του Open Air έγιναν γνωστά μέσω του internet σε όλα τα συγκροτήματα. Η εταιρεία έχασε την αξιοπιστία της, πράγμα που μπορεί να κοστίσει στις μελλοντικές κινήσεις της. Συναυλίες θα συνεχίζονται να γίνονται στην Ελλάδα, απλά τα group θα είναι πιο επιφυλακτικά για το όνομα της εταιρείας που τα φέρνει.

Τα συγκροτήματα δεν πρόκειται να βγουν χαμένα από το festival. Αυτοί που βγήκαν χαμένοι είναι οι οπαδοί και κυρίως άτομα που ήρθαν από την επαρχία για να παρακολουθήσουν το event. Ελπίζουμε ότι οι εταιρείες (αναφερόμαστε γενικά σε όλες) να πήραν ένα καλό μάθημα και την επόμενη φορά να μην επαναληφθούν τα ίδια.

Παναγιώτης Λουκάς

  • SHARE
  • TWEET