Συνέντευξη Devilment (feat. Dani Filth)

«Στην πραγματικότητα είμαστε μουσικοί τοπικού βεληνεκούς...αλλά έχουμε κερδίσει επάξια τα γαλόνια μας»

Από τον Νικόλα Ρώσση, 16/10/2014 @ 11:56
Μετά από μια ώρα στο τηλέφωνο με τον Daniel Finch, τον Colin Parks και μια special guest εμφάνιση του drummer Aaron Boast από τους Devilment μιλήσαμε με πάρα πολύ ειλικρίνεια, από όλες τις πλευρές, για ιστορίες που θα αφορούσαν περισσότερο εκπομπές του Λιακόπουλου, διαζύγια, μεθυσμένες αγκαλιές με λεκάνες, την τιμή της μπύρας αλλά και την φωνή του Dani Filth. Στο τέλος ίσως κιόλας να αντιστραφήκαν οι ρόλοι και άρχισα να απαντώ εγώ στις ερωτήσεις τους. Οι Devilment είναι προσγειωμένοι, είναι γεμάτοι μετριοφροσύνη, είναι μια παρέα που αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με όλους μας. Σχεδόν.

DevilmentΓεια χαρά παιδιά! Τι λέει;
Daniel: Καλά είμαστε όλοι εδώ, βρέχει λίγο ξέρεις...

Περιέργως και εδώ το ίδιο.
Daniel: Πού είσαι εσύ τώρα;

Αθήνα, Ελλάδα προς το παρόν.
Daniel: Α, Αθήνα, τι ωραία.

Λοιπόν για πείτε, πώς πάει;
Daniel: Χαχα, τίποτα κάνουμε τώρα αυτή την συνέντευξη και σε μια ώρα έχουμε πρόβα. Ξεκινάμε σε φουλ πρόγραμμα προετοιμασίας για την περιοδεία. Είμαστε αρκετά τσίτα στην παρούσα φάση.

Ok. Κατά πρώτον συγχαρητήρια για το άλμπουμ. Η παραγωγή το δίσκου οφείλω να παραδεχτώ είναι εκπληκτική. Είχατε συγκεκριμένο όραμα για τον ήχο σας ή απλά προσπαθήσατε να κάνετε τον ήχο όσο πιο εκρηκτικό γίνεται;
Daniel: Ακόμα ήμασταν στη διαδικασία σύνθεσης κάποιων τραγουδιών όταν μπήκαμε στο στούντιο αλλά την πλειοψηφία των τραγουδιών την είχαμε ήδη βέβαια.

Colin: Ολόκληρη η διαδικασία μας πήρε περίπου 10 μήνες, αλλά δεν ήταν 10 συνεχόμενοι μήνες, ήταν αποσπασματικά από δω και από κει και ταυτόχρονα δουλεύαμε και το υλικό με τον Dani.

Daniel: Επίσης ο Scott Atkins δούλευε και με άλλες μπάντες τον ίδιο καιρό, οπότε μας πήρε λίγο παραπάνω. Γενικά όμως είχαμε μια γενική ιδέα του ήχου. Θέλαμε να ακουστεί επικό.

Devilment - The Great And Secret ShowΘεωρείς ότι υπάρχουν στοιχεία του ήχου των Cradle Of Filth λόγω της ανάμιξης του Scott Atkins.
Daniel: Ναι, ο Scott έκανε τα τελευταία δύο των Cradle Of Filth, επομένως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο υποθέτω. Θα κάνει και το επόμενο των Cradle Of Filth άρα μια επιρροή τέτοιου τύπου είναι αναμενόμενη. Βέβαια το άκουσες το άλμπουμ και μόνος σου δεν ακούγεται και τόσο πια Cradle Of Filth. Εκτός των άλλων, είμαι μεγάλος οπαδός των Cradle Of Filth από τον πρώτο τους δίσκο εδώ και 20 χρόνια, αρά έχω και εγώ ο ίδιος επιρροές από αυτούς ως ένα σημείο τουλάχιστον.

Πες μου δυο λόγια για την διαδικασία «στρατολόγησης» (σ.σ.: εδώ μάλλον άκουσαν ηχογράφησης). Από ότι ξέρω υπήρχαν μερικές ανακατατάξεις, αλλά δεν ξέρω παρακάτω. Διαφώτισέ με σε παρακαλώ.
Colin: O Dan (Finch) έκανε τα demos σπίτι του και είχε το 60% με 70% του υλικού έτοιμο πριν μαζευτούμε όλοι μαζί και πριν αποκτήσουμε συμβόλαιο και τέτοια. Άρα ο Dan έθεσε τα θεμέλια και μερικοί τύποι προσέθεσαν κάποια κομμάτια από δω και από κει. Οπότε μπήκαμε και γράψαμε τους οδηγούς της κιθάρας σχετικά γρήγορα και μετά μπήκε ο ντράμερ. Πόσο καιρό σου πήρε;

Aaron: Νομίζω μου πήρε 5 με 6 μέρες να τελειώσω τα τραγούδια του δίσκου.

Colin: Ε, μετά κάναμε ένα διάλλειμα για μερικές εβδομάδες γιατί ο Scott έκανε κάτι με τους Sylosis ή με τους  Amon Amarth, δεν θυμάμαι. Έτσι μετά από ένα μήνα μπήκε ο Dan στο  στούντιο και έγραψε μερικές κιθάρες και μετά ακολούθησε ο Nick ο μπασίστας και έγραψε όλα τα δικά του τμήματα. Και προφανώς στο τέλος μπήκε ο Dani και η Lauren να γράψουν τα φωνητικά τους και τα πλήκτρα.

Dani Filth (Cradle Of Filth)Ο Dani αλήθεια πώς προέκυψε στην μπάντα;
Daniel: Πώς; Ο Dani και εγώ είμαστε φίλοι. Ήταν η περίοδος που είχα την αρχική σύνθεση της μπάντας και ρώτησα τον Dani αν ξέρει κάποιον τραγουδιστή να μου προτείνει. Δεν ήξερε κανέναν και όταν του έβαλα μερικά τραγούδια,  μου κάνει «Λοιπόν, ξέρεις; Μπορώ να σου τραγουδήσω εγώ σε κανα δυο τραγούδια». Ε, αυτό ήταν, τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Χαχα, φοβερό αυτό.
Daniel: Ναι, ήταν και πολύ βολικό.

Colin:
Ήταν πολύ περίεργο να σου πω. Μετά από λίγο καιρό που κάναμε το δεύτερο demo και παρακολουθούσα τον αρχικό μας ντράμερ να ηχογραφεί και στο διπλανό καναπέ καθόταν ο Dani Filth, μου ήταν πολύ σουρεαλιστικό.

Δεν έχω τους στίχους αλλά το δελτίο Τύπου κάνει λόγο για concept. Για ποιό πράγμα μιλάει λοιπόν ο δίσκος;
Colin: Είναι λίγο αφηρημένος νομίζω. Η εντύπωση που έχω για τους στίχους, γιατί ο Dan δεν μου λέει για τι μιλάνε ακριβώς, είναι ότι αφορούν ρομαντικές gothic ιστορίες φαντάζομαι (σ.σ. εδώ ακούγεται ο Dan να βήχει καταφατικά). Όλες οι ιστορίες δένουν μεταξύ τους  αλλά δεν είναι ένα concept album με την παραδοσιακή έννοια.

Υπάρχουν τίποτα περίεργες ή ενδιαφέρουσες ιστορίες από την δημιουργία του δίσκου;
Daniel: Περίεργες ιστορίες;

Δεν ξέρω, οτιδήποτε και κουτσομπολιό μου κάνει.
Colin: Χαχα, βασικά έχουμε ναι. Έγραφα μερικές κιθάρες, κάτι σόλο δηλαδή και αργά την νύχτα και της έντεκα θα γύριζα σπίτι. Το στούντιο είναι στην μέση του πουθενά, πολύ σκοτεινά και πολύ απομονωμένο και ξεκομμένο κάτι σαν το Silent Hill φαντάσου.  Ε, και πριν φύγω ο Scott μου έλεγε ότι όταν δούλευε με τους Savage Messiah είχα δει στον ουρανό κάτι εξωγήινα πράματα σαν UFO. Όπως καταλαβαίνεις δεν το εκτίμησα και ιδιαίτερα. Αλλά τίποτα ιδιαίτερο, τίποτα πολύ περίεργο όλα κύλησαν νορμάλ, χωρίς rock ‘n’ roll μεθύσια και τέτοια. Ήταν πιο πολύ δουλειά.

Μου το χάλασες λίγο τώρα αλλά και αυτό μου κάνει που είπες.
Daniel: Τι άλλο, τι άλλο; Α! Εγώ και ο ντράμερ παίρνουμε διαζύγιο. Όχι μεταξύ μας δηλαδή, χαχα. Εγώ και ο ντράμερ μένουμε τώρα στο ίδιο σπίτι αλλά όχι πάλι αυτό που φαντάζεσαι, χαχα.

DevilmentΜου το κάνεις όλο και πιο δύσκολο να σε πιστέψω.
Daniel: Χαχα, εξαιτίας αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είχαμε μερικά τρελαμένα πάρτι στο σπίτι, όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε το δίσκο. Ξέρεις τώρα, δύο άντρες μένουν μαζί, οι μπύρες εύκολα έβγαιναν στο τραπέζι βράδυ Τρίτης. Ένα βράδυ ήταν ο Colin τύφλα στο σπίτι, ο οποίος είναι δύο μέτρα και εμείς έχουμε την πιο μικρή τουαλέτα που υπάρχει.

Colin: Είναι σαν τρύπα για Χόμπιτ.

Daniel: Και σε κάποια φάση λιποθυμά από το πολύ ποτό και παίρνει αγκαλιά την τουαλέτα, αλλά δεν μπορούσαμε να τον βγάλουμε γιατί χωράει μόνο ένα άτομο μέσα, χαχα.

Colin:
Για αυτό το λόγο θα σιγουρέψουμε ότι οι τουαλέτες στο λεωφορείο της περιοδείας θα είναι αρκετά μεγάλες, χαχα.

Οι Devilment είναι το πνευματικό τέκνο του Dan αλλά πολύ συχνά στα μέσα και στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρονται ως το νέο project του Dani Filth. Αυτό είναι συνειδητό εκ μέρους σας δεδομένου του βεληνεκούς του Dani ή απλά είναι ο εύκολος τρόπος που βρήκαν οι δημοσιογράφοι να αναγνωρίζουν και κατηγοριοποιούν το συγκρότημα;
Daniel: Έχεις δίκιο. Η μπάντα είναι ένα προϊόν κατά μια έννοια, επομένως θέλεις να κοτσάρεις το όνομα του Dani παντού. Η βιογραφία του συγκροτήματος αναφέρει εμένα ως τον τύπο που σχημάτισε την μπάντα ή κάτι τέτοιο, αλλά όπως καταλαβαίνεις ήταν συνειδητή απόφαση. Λόγω του γεγονότος ότι ο Dani είναι 20 χρόνια στην μουσική βιομηχανία είναι καλύτερο από το να βάλουμε το δικό μου όνομα, όπου ο κόσμος θα έλεγε: «Ποιός διάολο είναι αυτός;» Βγάζει νόημα έτσι; Προφανώς  λόγω της παρουσίας του Dani απευθυνόμαστε και σε πολλούς οπαδούς των Cradle Of Filth, αλλά κρίνοντας από σχόλια του κόσμου στο Facebook και στο YouTube απευθυνόμαστε και σε κόσμο που δεν γουστάρει ιδιαίτερα τους Cradle Of Filth και αυτό είναι πολύ θετικό για εμάς.

DevilmentΤο καταλαβαίνω, άλλωστε κάποια τραγούδια του δίσκου σας ακούγονται καλύτερα από το τελευταίο υλικό των Cradle Of Filth.
Daniel: Χαχα, σε ευχαριστώ. Πολύς κόσμος όμως θέλει να ακουστούμε σαν τους COF αλλά έτσι θα έχανε πλήρως το νόημα της η συμμετοχή του Dani. Για ποιόν λόγο να κάνει ένα project που θα ακούγεται ακριβώς σαν τους  Cradle Of Filth;

Colin: Βασικά θα μπορούσαμε εύκολα να το κάνουμε αυτό, αλλά απλά δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Daniel: Έχεις έξι ανθρώπους στην μπάντα με έξι τουλάχιστον διαφορετικές μουσικές επιρροές και όλα αυτά μαζί σχηματίζουν τους Devilment. Μου είναι αδιανόητο να φύγει κάποιος από την μπάντα γιατί δεν θα είχαμε πια τον ίδιο ήχο. Ο καθένας συνεισφέρει τα δικά του μέρη και με αυτό τον τρόπο έχουμε τους Devilment, δεν θα μπορούσα να μας γράψω ένα κομμάτι εάν δεν υπήρχαν τα σόλο και τα riff του Colin ή τα πλήκτρα της Lauren και τα beats του Aaron.

Αντιλαμβάνομαι την εμπορική αξία του Dani αλλά, παρόλο που μου αρέσουν οι Cradle Of Filth πάρα πολύ, ο ίδιος ο Dani ήταν το λιγότερο αγαπητό μου στοιχείο στον δίσκο.
Daniel: Ναι (ξερά με μια μακρά παύση). Αυτό είναι το θέμα με τη φωνή του Dani όμως. Πολύς κόσμος δεν γουστάρει τους Cradle Of Filth εξαιτίας της φωνής του. Αλλά σου ξαναλέω, αυτό είναι το θέμα με αυτόν. Είτε σου αρέσει η φωνή, είτε όχι.

Colin: Ή τον μισείς ή τον λατρεύεις (σ.σ.: Marmite Effect είπε συγκεκριμένα)

Daniel: Και το ίδιο συμβαίνει με τους Cradle Of Filth, έχεις κόσμο που δεν τους αντέχει και κόσμο που είναι παθιασμένος με την μπάντα

Ποιό είναι λοιπόν το επόμενο βήμα των Devilment; Θα έχουμε νέο δίσκο; Ο Dani θα είναι στο νέο άλμπουμ, αν υπάρξει;
Daniel: Έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε στο νέο δίσκο, αλλά νομίζω θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπούμε πάλι στο στούντιο. Ο Dani σίγουρα θα συμμετάσχει στο νέο δίσκο, άλλωστε έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με την Nuclear Blast για δύο άλμπουμ. Οπότε εκεί κινούμαστε. Ήδη εγώ και ο Colin στέλνουμε νέα τραγούδια και ιδέες στον Dani, ώστε και αυτός να ξεκινήσει να γράφει στίχους σύντομα. Δεν είναι αρπαχτή η φάση για ένα δίσκο μια και έξω. Αν και ο κόσμο πίστευε ότι θα είναι έτσι και αρχικά έτσι θα ήταν να σου πω την αλήθεια, τελικά όσο δουλεύαμε στο υλικό τόσο πιο πολύ άρεσε στο Dani. Επομένως για το επόμενο διάστημα θα είναι την μια χρονιά ένας δίσκος Devilment για τον Dani και ένας δίσκος Cradle Of Filth την άλλη.

Ποιά είναι τα σχέδια της περιοδείας;
Daniel: Ξεκινάμε 31 Οκτώβριου με τους Lacuna Coil και τους Motionless In White για τρεισήμισι εβδομάδες. Αλλά θα είμαστε κυρίως Βέλγιο, Βρετανία και τέτοιες χώρες, καθώς δεν νομίζω να έρθουμε Ελλάδα αλλά και ούτε θα πάμε προς Σκανδιναβία.

Colin: Είναι εξαιτίας της τιμής της μπύρας.

Daniel: Ναι είναι και αυτός ένας λόγος προφανώς. Μια μισόλιτρη έχει 10 λίρες στην Νορβηγία. Αλλά με τον νέο δίσκο των COF που βγαίνει μάλλον τον Ιούνιο του 2015 πρέπει να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα. Σίγουρα θα είναι πολύ τρελό πρόγραμμα για τον κακομοίρη τον Dani.

DevilmentΟι Devilment είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στις ζωές σας και, μιας και σας έχω σχεδόν όλους μαζί, πείτε τι άλλο κάνετε στις ζωές εκτός της μπάντας.
Daniel: Ναι όλοι μας έχουμε καθημερινές δουλειές. Εγώ δουλεύω στο τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας.

Colin: Εγώ φροντίζω άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους αλλά κάνω και game testing για την Microsoft και την Sony. Ο Nick είναι κοινωνικός λειτουργός επίσης όπως και εγώ.

Daniel: Η Lauren διδάσκει μουσική και ο Aaron εργάζεται ως φωτογράφος σε μια εταιρεία που επεξεργάζεται εικόνες και τέτοια. Εγώ και ο Aaron επίσης έχουμε δύο μικρά κοριτσάκια.

Colin: Και εγώ έχω ένα αγοράκι δύο ετών.

Daniel: Όπως βλέπεις έχουμε αρκετά νορμάλ ζωές, δεν ζούμε σε τίποτα σπηλιές ή τίποτα, χαχα.

Colin: Ακόμα. Χαχα.

Για πείτε μου, ήσασταν μέλη σε άλλες μπάντες προηγουμένως για να τις ψάξω;
Daniel: Ο Nick ο μπασίστας ήταν σε μια τεχνική death metal που λέγονταν Eradication. Είναι πολύ καλοί ειδικά αν σου αρέσουν οι Sylosis, ανήκουν σε αυτοί την κατηγορία. Ο Aaron ήταν σε μια μπάντα που λέγονταν Chemikill και έπαιζαν ‘80s thrash στο στυλ των Kreator.

Colin: Εγώ ήμουν σε μια μπάντα που λέγονται The Conflict Within, οι οποίοι ακούγονται σαν οι Killswitch Engage να συναντούν τους Gojira ή τους Whitechapel. Η Lauren κάνει αρκετές session δουλειές σε μη metal υλικό όπως η jazz.

Daniel: Εγώ ήμουν στους 13 Candles και μετά έπαιζα σε μια black metal μπάντα που λέγεται Twisted Autumn Darkness. Επίσης προ 8ετίας έπαιζα σε μια άλλη μπάντα που λέγεται  The Thinking Principle που ήταν σούπερ τεχνικό progressive metal.

Colin: Ήταν djent πριν υπάρξει το djent.

Daniel: Ναι ήταν λίγο Meshuggah συναντά Watchtower που συναντά Atheist.

Colin: Τίποτα μεγάλο δηλαδή, όπως καταλαβαίνεις. Σε κάποια φάση παίξαμε στο Bloodstock Festival αλλά είμαστε μουσικοί τοπικού βεληνεκούς.

Daniel:
Ναι, αλλά έχουμε επάξια κερδίσει τα γαλόνια μας. Έχουμε οδηγήσει πάνω κάτω την Αγγλία και άλλα μέρη στην Ευρώπη για να παίξουμε σε δέκα άτομα μπροστά. Είμαστε 15-20 χρόνια στην μουσική βιομηχανία αλλά αυτό είναι το πρώτο μας κανονικό δισκογραφικό συμβόλαιο και περιοδεία.

DevilmentΠαιδιά ήταν τέλεια, υπάρχει κάτι που θέλετε να προσθέσετε;
Colin: Ποιό τραγούδι για σένα ξεχώρισε πιο πολύ στο δίσκο;

Το λιγότερο αγαπημένο μου για να είμαι ειλικρινής ήταν το single, το "Mother Kali".
Colin: Αλήθεια, αυτό ήταν το χειρότερό σου;

Ναι, αλλά το αγαπημένο μου ήταν το "Living With The Fungus".
Colin: Ααα, εξαιρετική επιλογή, είναι καλό. Βασικά αυτό είναι το αγαπημένο μας να το παίζουμε ζωντανά, είναι τόσο τα-τα-τα-τα, έχει πλάκα να το παίζεις, χαχα. Ποιό άλλο σου άρεσε;

Λίγο με εξέπληξε το τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο, λίγο με μπέρδεψε στην αρχή αλλά τελικό είναι φοβερό εναρκτήριο τραγούδι.
Όλοι μαζί: Χαχα (με ανακούφιση)

Λοιπόν, σας ευχαριστώ για όλα παιδιά, ήταν πραγματική ευχαρίστηση μου να σας μιλάω.
Daniel: Σε ευχαριστούμε Νικόλα, η χαρά ήταν όλη δική μας. Σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη.
  • SHARE
  • TWEET